Посланик: Искаме българите да останат в Лондон след Брекзит

Последно обновяване: 13:50 | 13 ноември 2017
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: БТА
Посланик Ема Хопкинс участва в церемонията в Пловдив, известна като ”ден на маковете”
Лондон планира да даде статут на постоянно пребиваващи на българите, които вече живеят и работят във Великобритания. stat
Това заяви посланик Ема Хопкинс в Пловдив днес по повод предстоящия Брекзит, предаде Plovdiv24.bg.

"Искаме да кажем на българите, че бихме искали да останат. Ценим хората, които идват да учат във Великобритания. Ценим хората, които допринасят за икономиката на Великобритания. Целта ни е, когато един българин получи статут на постоянен гражданин, то той да го притежава завинаги, дори и ако в един момент се върне в България, то пак ще продължи да го има", каза Ема Хопкинс.

По думите й в момента Лондон очаква единствено съгласие от ЕС по това предложение.

За тепърва пристигащите посланик Хопкинс поясни, че след Брекзит, който ще се случи след март 2019 година, ще има 2-годишен преходен период.

"А и след това ние винаги ще имаме нужда от хора, от имигранти от Европа, но трябва да решим кои сектори са важни за нас и за кои сектори ще имаме нужда от хора". Визи за Великобритания обаче няма да са нужни", категорична бе тя.

"Имаме договорености с много държава по света, които не се нуждаят от визи. Не смятам, че ще наложим визи на най-близките ни 27 приятели в Европа, сред които е и България", поясни британският посланик у нас.

В присъствието на посланика на Ема Хопкинс, на Централния гробищен парк в Пловдив, бе проведена тържествена възпоменателна церемония в памет на 56 британци, загинали по време на Първата световна война и погребани там. Пред паметните им плочи бяха поставени традиционните за случая алени макове, което е свързано с английското поверие, че там, където по времето на война са паднали бомби, поникват макове. В поклонението участва почетен взвод от 68-ма бригада "Специални сили" - Пловдив, цветя поднесоха заместник-кметът на града Георги Титюков и заместник-областният управител Евелина Апостолова. Тръбач от Националната гвардейска част изсвири два традиционна сигнала - "Последният пост" и "Съживяването".ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Истанбулската конвенция предизвика политически трусове

Истанбулската конвенция предизвика горещи политически сблъсъци.