Хорският гняв принуди БДЖ да промени новото разписание

Последно обновяване: 11:31 | 15 декември 2012
Редактор: Надежда Христова
Сн.: БГНЕС
Ще бъдат възстановени спиранията на някои бързи влакове в определени гари
След гневните протести на стотици пътници, БДЖ обяви, че ще внесе промени в новите разписания на някои влакове, за да се подобри транспортното обслужване. stat
Промените ще бъдат въведени от 18 декември във връзка с постъпили искания за промени в новия график за движение на влаковете от редовни клиенти на националния железопътен превозвач, областни и общински администрации, се казва в официалното съобщение на пресцентъра на компанията.

Новото разписание на БДЖ влезе в сила на 9 декември. С него бе увеличена скоростта на бързите влакове за сметка на отпадането на междинни спирки по маршрута им. Така много малки населени места в страната останаха без ж.п транспорт, а в други нямаше места във влаковете. Последваха множество протести, като възмутени пътници блокираха движението на влакове.

"Чрез направените промени ще бъдат възстановени спиранията на някои бързи влакове в определени гари. Ръководството на БДЖ разглежда всички постъпили сигнали, свързани с новия график за движение, и извършва съответните промени при наличие на достатъчно основания, техническа възможност и целесъобразност, съгласно търговската политика на дружеството", категорични са от БДЖ.

Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев обаче хаосът в превозите на БДЖ идва от факта, че компанията разполага едва с 90 вагона, част от които са в заводи за ремонт, съобщи в. "Сега".
"Ще продължава да има хаос, това е част от цялостната политика на БДЖ - намаляването на влаковете и вагоните, губенето на клиенти и неспазването на никакви правила. Извинявайте, но това е гавра с хората", каза Мутафчиев.
Според него БДЖ е трябвало да остане, както досега, с летен и зимен график. Той самият не можел да си обясни какво точно е наложило промяната в разписанието.

Възстановени спирания

Ще бъдат възстановени спиранията на седем бързи влака в гара Стралджа и на три бързи влака в гара Зимница, съобщи БТА.
Допълнителна възможност за пътуване с влак в сутрешните и вечерните часове на деня ще бъде осигурена и за пътуващите от гара Батановци, както и от спирките Метал, Калища и Шишковци. За тази цел още три бързи влака ще спират на гара Батановци, два бързи влака - на спирка Метал, а за прибиращите се вечер от София пътници един бърз влак ще спира на спирките Калища и Шишковци.
За пътниците от Трявна и Плачковци ще бъде осигурено допълнително обслужване с железопътен транспорт, като за целта два пътнически влака ще пътуват по удължен маршрут.

Преференции

Министърът на транспорта, информационните технологии Ивайло Московски е съдействал за запазването на картите за безплатно пътуване на всички пенсионери, които са работили в системата на железниците, съобщават от пресслужбата на ведомството. Запазват се и преференциите за работниците.