100 бойци на Асад убити при въздушен удар на САЩ

Последно обновяване: 07:06 | 8 февруари 2018
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БТА
Инцидентът е станал в източната сирийска провинция ейр аз Зур
Над 100 сирийски проправителствени бойци са били убити при въздушните удари, нанесени по тях в източната провинция Дейр аз Зур от оглавяваната от САЩ коалиция. stat
Това предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти. Цитираният източник, пожелал да запази анонимност, разказа, че коалицията е предотвратила късно снощи и рано тази сутрин координирана атака срещу поддържаните от нея Сирийски демократични сили (СДС) - съюз от кюрдски и арабски милиции, предаде БТА.

Близо 500 сирийски проправителствени бойци, подкрепяни от танкове, артилерия и минохвъргачки, нападнали щаб на СДС. Атаката била отбита.

Инцидентът е станал в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

САЩ са нанесли въздушни удари в Сирия по проправителствени сили, след като те нападнали опозиционни бойци, придружавани от американски военни съветници.

Асошиейтед прес, цитиран от БТА, отбелязва, че коалицията рядко нанася удари в Сирия по сили, подкрепящи президента Башар ал Асад.

В Дейр аз Зур Сирийските демократични сили (СДС) - поддържана от САЩ коалиция от кюрдски и арабски бойци - се борят срещу групировката "Ислямска държава" източно от Ефрат.

Сирийските правителствени сили са активни от другата страна на реката. САЩ съобщиха, че сирийски проправителствени сили са атакували щаб на СДС. В отговор Съединените щати са нанесли въздушни удари по нападателите и са ги отблъснали. При атаката няма пострадали американци.

Коалицията начело със САЩ "остава решена да се съсредоточи върху борбата срещу "Ислямска държава" в долината на Ефрат", но има "неотменимо право на самозащита", се подчертава в комюникето. То не съдържа подробности, включително какви точно са били извършителите на атаката срещу щаба на СДС, нито дали те са дали жертви.

Представители на коалицията водена от САЩ са се свързали с руските военни в Сирия след операцията. Руснаците са ги уверили, че няма да предприемат ответни действия.

Въздушните удари на оглавяваната от САЩ коалиция срещу сирийски проправителствени сили са акт на агресия, заяви членът на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Франц Клинцевич, цитиран от Ройтерс. "Действията на американската коалиция не се подчиняват на правните норми, вън от всякакво съмнение е, че това е агресия", казал депутатът, цитиран от Интерфакс.

Руският президентски говорител Дмитрий Песков отказа да коментира въздушните удари и насочи журналистите към руското министерство на отбраната, тъй като то разполага с повече информация, предаде ТАСС.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За химическата атака в Сирия


Рекс Тилърсън
държавен секретар на САЩ
Дмитрий Песков
говорител на руския президент
9%
гласували: 1186
91%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

22 декември 2017

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че заповедта му за изтегляне на руските войски от Сирия е изпълнена.


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.