Кремъл: САЩ провалиха срещата Путин-Тръмп във Виетнам

Последно обновяване: 18:28 | 12 ноември 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Дмитрий Песков повтори думите на Путин, че Русия не се е намесила при вота в САЩ
САЩ са виновни, че Тръмп и Путин не успяха да се срещнат във Виетнам, заяви говорителят на Кремъл. stat
Липсата на гъвкавост от страна на САЩ беше причината да не се състои двустранна среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, която можеше да се организира във Виетнам, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръмп и Путин се срещнаха за кратко в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам и приеха обща декларация за Сирия, но не водиха съществени двустранни преговори.

Песков подчерта, че САЩ са предложили само едно възможно време и място за срещата на президентите, след което не са направили други предложения.

Президентът Тръмп заяви, че вярва както на американските разузнавателни агенции, които твърдят, че Москва се е намесвала в президентските избори през 2016 г., така и на искреността на руския си колега Владимир Путин, който заяви, че неговата страна не е правила нищо подобно.

"Вярвам, че той смята, че той и Русия не са се намесвали в изборите", заяви Тръмп в Ханой на пресконференция с виетнамския президент Чан Дай Куанг.

"Аз съм на страната на нашите агенции", добави американският президент. "Тъй като те в момента са водени от отлични хора, вярвам много на нашите разузнавателни агенции", подчерта той.

"Всеки път, когато ме види, Путин казва: "Не съм правил това". И аз вярвам - наистина вярвам - че когато ми казва това, го мисли", обясни Тръмп.

Според него няма смисъл да се обсъжда подробно този въпрос, когато Русия може да помогне на САЩ за Северна Корея, Сирия и по други проблеми.

Вчера Тръмп порица бивши ръководители на американските разузнавателни служби, като заяви, че има много причини за подозрения към техните разкрития.

В отговор американският сенатор Джон Маккейн, който през 2008 г. беше номиниран от Републиканската партия за кандидат за президент, заяви, че доверието на Тръмп в Путин е наивно.

"Приемането на думата на полковник от КГБ вместо тази на американската разузнавателна общност няма нищо общо с "Америка на първо място", заяви сенаторът, напомняйки за предишната кариера на руския президент в разузнаването.

В разговора с руския президент Тръмп задал директно въпроса дали Москва се е намесвала в изборите в САЩ миналата година.

"Тръмп попита дали тази информация би могла да бъде вярна и до каква степен и президентът Путин обясни своята позиция - че Русия не се е намесвала в никакви избори и това не би могло да се случи", заяви Песков.

Освен това руският президент добавил, че не разбира "неоснователните изявления по въпроса, които се правят в САЩ", каза говорителят.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 470
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.