Германия е приела три пъти по-малко кандидати за убежище

Последно обновяване: 16:29 | 11 януари 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Около 55 000 мигранти са се върнали доброволно в родината
Германия е приела 280 000 кандидати за убежище през 2016 г., а техният брой е намалял рязко в сравнение с 2015 г. stat
Това съобщи германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА и БТА.

36 процента от кандидатите за убежище са били от Сирия, 17 на сто от Афганистан и 13 на сто от Ирак. Около 55 000 мигранти са се върнали доброволно в родните си страни през 2016 г. - в сравнение с 35 000 през 2015 г., а 25 000 са били принудително депортирани.

Канцлерката Ангела Меркел обещава национални усилия, за да се гарантира връщането на хората, които нямат право да останат в Германия. Според Де Мезиер броят на връщанията все още е твърде малък. По думите му се водят преговори с провинциалните власти, които отговарят за връщанията, да увеличат усилията в тази насока.

През 2015 г. в пика на миграционната криза в Европа Германия е приела 890 000 души - над три пъти повече от регистрираните през 2016 година. Броят на пристигащите мигранти е намалял рязко поради затварянето на балканския път през март и споразумението между Европейския съюз и Турция за спиране на потока през Егейско море към Гърция.

Данните за 2016 г. ще повлияят на парламентарните избори по-късно тази година. Очаква се ключови въпроси в кампанията да бъдат миграцията и интеграцията на новодошлите.

Правителството на Меркел значително втвърди миграционната политика след септември 2015 г., когато канцлерката отвори границите на Германия за блокирани в Унгария бежанци и мигранти, мнозина от които бягаха от войни в Близкия изток.

Въпреки че тогава тя получи похвали в Европа за спорното си решение, социологическите проучвания в Германия отчетоха спад на обществената подкрепа за Меркел заради растящото недоволство от несекващия приток на мигранти. Федералната служба за миграцията и бежанците е разгледала през 2016 г. повече от 695 000 молби за убежище - над два пъти повече в сравнение с 2015 г.

Почти 60 процента от кандидатите са получили или пълен бежански статут, или по-ниска степен на защита, отбелязва Асошиейтед прес. Де Мезиер каза, че Германия не планира да помага на бежанци, блокирани на Балканите след затварянето на балканския миграционен маршрут.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 236
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.