Германски министър: Да следим с електронни гривни ислямисти

Последно обновяване: 13:08 | 9 януари 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БГНЕС
Електронни гривни сега се слагат само на хора, срещу които има съдебно решение
Германският правосъден министър Хайко Маас предложи стотиците потенциално опасни радикални ислямисти в страната да бъдат следени с помощта на електроннни гривни stat
Според политика, говорил пред телевизия А Ер Де, тази мярка трябва да се прилага и без съдебно постановление, предадоха ТАСС и БТА

"Вече съм внесъл законопроект, според който всички, за което вече има съдебно решение, трябва да получат гривни. Ние обаче искаме да стигнем още по-далеч и всички, смятани за потенциално опасни, също да получават електронни гривни още преди присъдата", каза Маас.

По-рано министърът предложи също да бъде опростена процедурата за депортиране на радикали чужденци и те да бъдат затваряни в предварителен арест, дори ако нямат документи за самоличност. В момента те могат да бъдат държани под стража до две седмици, а според шефа на правосъдното ведомство този срок може да бъде удължен до 18 месеца.

Дискусията за допълнителни мерки за сигурност започна в Германия след атентата на коледния пазар в Берлин на 19 декември, когато 19 души загинаха, а близо 50 бяха ранени. Отговорността за нападението, извършено от тунизиеца Анис Амри, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава".

Според източници от вътрешното министерство в Берлин, цитирани вчера от германския в. "Велт ам зонтаг", в страната в момента има 24 потенциално опасни радикали чужденци, а 62 от тях се очаква да бъдат прогонени от страната в най-близко време. Германските органи на реда знаят имената на общо 550 радикали, но днес над половината от тях се намират извън страната, допълва ТАСС.

Всички влизащи и излизащи от ЕС да бъдат регистрирани в единна информационна база с пръстови отпечатъци, снимка и лични данни, както се прави в САЩ - за такава идея в плана за борба с тероризма на правителството след нападението преди Коледа в Берлин пък бе съобщено неотдавна.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1713
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.