Ненчев: Герджиков се е поставил в услуга на социалистите

Последно обновяване: 12:27 | 17 февруари 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БТА
Питайте какво се е случило на срещата на НАТО в Брюксел и ще разберете истината, посъветва Николай Ненчев
Озадачен съм от поведението на премиера Герджиков, който очевидно се е поставил в услуга на българските социалисти, заяви бившият военен министър Николай Ненчев
Така той коментира доклада на служебния премиер с резултатите от ревизията на всички министерства. Тази сутрин Огнян Герджиков обяви, че най-много нарушения са засечени във военното ведомство - предимно при обществени поръчки. 9 случая са предадени на прокуратурата.

"Именно с този доклад аз съм твърдо озадачен от поведението на премиера Герджиков, който очевидно се е поставил в услуга на българските социалисти с тази инициатива и тези решения да бъдат подменени очаквания, свързани с корупционни практики", каза пред журналисти Ненчев.

Той беше категоричен, че е бил изключително внимателен за обществените поръчки в неговия ресор. Лидерът на БЗНС уточни, че не е видял все още доклада и не знае какви точно подозрения за измами има в част от поръчките, както и как от първоначално нарушения в 100, сега се говори за 45 обществени поръчки, обявени през 2016 г.

Преди дни новият военен министър Стефан Янев съобщи, че във ведомството са установени нарушения при около 100 обществени поръчки. Тогава Ненчев изчисли, че за толкова голяма бройка експертите е трябвало да отделят по 11 минути на поръчка и се оплака от персонална атака.

"Обърнете внимание и питайте тях какво се е случило в Брюксел и ще разберете каква е истината. Доколкото разбрах, днес министърът на отбраната твърди, че не знае дали въобще ще се стигне до прокурор, колко от тях ще стигнат. Т.е.има объркване между тях самите и някой от някъде дава поръчка, има противоречие между премиера и министъра на отбраната", посъветва медиите ексминистърът.

Николай Ненчев смята, че като се фокусира вниманието върху обществените поръчки, които тепърва ще бъдат разследвани и, по думите му, нищо няма да излезе, се прикрива нещо съществено от срещата на НАТО в Брюксел.

"Там се взима решение за предно разполагане в Черноморския регион, нещо, което като че ли се загуби в обществения дебат. Нещо срещу което беше БСП и отчасти президентът Радев", добави той.

И поиска да разбере каква е била позицията на българския вицепремиер и министър на отбраната Янев и дали той е подкрепил решението за разполагане на постоянна бойна група в акваторията на Черно море.

"Коментиран ли е много важен и съществен въпрос, който беше въпрос табу в програмата и изявленията на БСП дали ще бъде изграден координационен център за действията на тези сили в България", попита още за отговор Ненчев.

ОГЪН: За проверките в МО


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За оставката на главния секретар на МВР


Георги Костов
главен секретар на МВР
Огнян Герджиков
служебен министър-председател
53%
гласували: 233
47%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

22 февруари 2017

Министерският съвет взе решение да поиска от президента да издаде указ за отстраняване на главния секретар на МВР Георги Костов. Служебният вътрешен министър Пламен Узунов съобщи, че са събрани данни, че през 2015-206 г. той е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР да напуснат постовете си.


Смъртоносните автогонки

Нелегални автогонки има и в Германия и вземат все повече жертви. Шофьорите, които ги организират и причиняват смъртта на други хора, заслужават строги наказания.