Валери Симеонов: Държавата се бори с държавата

Последно обновяване: 09:12 | 9 август 2017
Сн.: БТА
Валери Симеонов предупреди, че северния плаж в Бургас може да попадне в ръцете на близки до Маргините
В много случаи държавните институции се борят срещу други държавни институции. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ. stat
Той даде за пример случаи по морето, където Националната агенция по приходите издава актове за нарушения на заведения по Черноморието, но административният съд ги отменя. Въпреки това той похвали ангажираността на „над 20 институции“, които работят по откриването на нарушения по Черноморието.

По казуса около Калиакра вицепремиерът заяви, че държавата е в безизходица.

Вицепремиерът Валери Симеонов сравни казуса около Калиакра с кошмар, защото „спасение няма“ и защото след него ще се появят други подобни казуси - около Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.  

Това е някакво дежа вю - птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно. Той се обяви стопаните, чиито земи попаднат в границите на НАТУРА 2000, да бъдат компенсирани по някакъв начин от държавата, заяви Симеонов.

А как ще обезщетят общините за Калиакра? >>

Вицепремиерът допълни, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни, и подчерта, че решението на Европейския съд е окончателно и държавата или трябва да се съобрази, или да плати големи глоби.  

Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани. Оправдавам министър Димов, защото той бяга пред вятъра. Вече сме осъдени и може да ни наложат сериозни санкции. И след две години да приемем заповедта, решението на съда си остава, коментира Валери Симеонов.

Той отбеляза, че промени по границите на НАТУРА 2000 не могат да се правят, но въпросът е как те са определени. Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнение на специалисти. Той подчерта, че макар през 2007 г. да са определени граници на защитената територия, още същата година те са нарушени, което е предизвикало и реакция от Европейската комисия.  

Зелените организации са започнали от благородни идеи, но са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред, заяви Валери Симеонов.

Той каза още, че няма да гласува отдаването на северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За новия план за управление на Националния парк "Пирин"


Мариела Начева
заместник-министър на околната среда и водите
Вера Стаевска
еколог от "Зелени закони"
59%
гласували: 93
41%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

29 септември 2016

Общинските съветници на Стара Загора приеха предложението на кмета Живко Тодоров да бъде направен нов устройствен план за максимално запазване на растителността в парк "Бедечка" и да се спре застрояването.


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.