КРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а

Бих искал Обединеното кралство да ни представи своята оставка – ако ми позволите тази дума – възможно най-бързо, тъй като бях помислил, че британците, особено онези, които искаха да напуснат Европейския съюз, ще бъдат подготвени за такова развитие.
Случаят обаче не е такъв. Британското правителство има нужда от много месеци, за да избистри своята позиция. А нашите британски приятели знаят, че няма да има преговори, преди връчването на тяхното писмо за сбогом.
Нямам краен срок, тъй като член 50 от Договора (Лисабонския), който очертава пътя към изхода, може да бъде задействан единствено от Обединеното кралство; Комисията или другите страни членки не могат да го задействат.
- Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия -
Обединеното кралство реши да излезе от Европейския съюз. Това е негов избор, негова отговорност и ние зачитаме това решение. Ние искаме това решение да може да се реализира в най-добрите срокове (в смисъл – възможно най-кратките), така че да започнат преговори.
Повтарям – колкото по-рано (стане напускането), толкова по-добре ще бъде, в общ интерес – на Европа, на Обединеното кралство, на нашите икономики.
Не може да има дискусии, пред-преговори преди преговорите...
Обединеното кралство ще има да избира между това да остане във вътрешния (за ЕС) пазар и да приеме свободното движение (включително на хора), или да има друг статут. Това е най-ключовата точка. - Франсоа Оланд, президент на Френската република -

31%
гласували: 114
69%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

20 март 2017

Лондон ще задейства Брекзитът на 29 март.


Костадин Чакъров: С Турция да не изпадаме в площадни емоции

„Мисля, че изказването на г-н Цацаров е не само добро, но премерено", коментира бившият съветник на Държавния съвет Костадин Чакъров специално за Дир.бг.