Родители правят кооператив вместо детска градина

Родители ще настояват за законово уреждане на т.нар. родителски кооператив. Според тях тази алтернатива може да реши успешно проблема с недостига на места в детските градини.

Обратно в новината

Коментари - Родители правят кооператив вместо детска градина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на майките! Напълно подкрепям инициативата им. Крайно време е всеки да направи нещо добро за себе си, за да вървят нещата в тази държава напред, а не само да критикуваме. Започнаха да се откриват хосписи за възрастни и болни хора, сега и кооперативи за отглеждане на малки дечица. Поздравления от мен!

Освен и Кооператив за болниците да си направим и Кооператив за Охрана, както и Кооперативен съд и накрая Кооперативно да изземем функциите на НАП, НОИ, МОЙ. Светло бъдеще виждам в България. Преди 20 години разрушихме всички Кооперативи и сега ще ги градим наново.

А кой е този работодател, който на драго сърце ще пусне служителката си-майка да отсъства 1 път седмично или на две седмици, за да поеме реда си в кооператива?

а в групата има ли ромчета и ако няма ,засто.това,е дискриминация и нару6аване на правата ни

някои тарикати използват конюктурата за да си открият частна детска градина под друго име. Уж кооперативи. Представяте ли си как над главата ви в блока и входа, над апартаменат в който живеете тропан крещат и се гонят 10-15 деца а т. нар. възпитатели крещат. Това на запад става ПО КЪЩИ, не в блокове!!!!!!! Където има и градини.

Нали се почна от комуни, доброволно отглеждане на децата си. И се стигна до едни 100-300лева на месец ;-) защото видиш ли имало разходи. Амчи за 300лева няма ли градини? Със всичката организация, хигиена, контрол на храната, обучен персонал?

Ако ми намериш детска градина за 300лв.....ще зашища детето си там, стига не е в другият край на селото(София)

Нещо хубаво е направено, но чета само критики. Защо не се коментира по същество?Пише се за алтернативна грижа за децата, а се споделят лични неволи на читателите. Браво на инициаторите, направили са нещо , за да решат проблема с липсата на градини, вместо да мрънкат колко са зле.

Хубаво, де, ама тази работа с комуни не става. Вярно е, че половин България живее в София. И държавата вместо да иска данъци от това начинание, по-добре да осигури работа в глухата провинция. Тези хора идват от там. Живеят на квартира, а в родните им градчета и села къщите им стоят празни. Не им се връща и са прави. Какво да правят в един северозападен "град", в който работят само учителите, полицията, общината и банките?! И моите деца ще останат в София или в някой голям град. Не, защото го искат, а защото им го НАЛАГАТ. Няма инвестиции, няма работа, съответно няма и пари. Какво по-добро от това, да са ти прости хората и да ги "обгрижваш" само по време на избори. Ама при нас май и тогава ги няма, явно не сме им нужни. Жалко. В България живеят добри и способни хора, но бедността ни вече е страшна и няма да ни направи по-можещи и обичащи ближния.

Много добра идея, трябва да се подкрепи.След като никои не го е еня за децата ни, пак сами ще си решаваме проблемите и съм убеден, че ще се справим.

в дания няма такова нещо. има т.нар. дауплае, но то е много различно от описаното. децата са 4 на брои и жената, която се грижи за тях, е със специална подготовка. родителите плащат както за детска градина и общината финансира дауплае както при детската градина.

дали ще се нарече кооператив за деца или частна детска градина все тая. Цената тук е важна- а тя е над 200 лв. Какво против ли имам???- ами това е прикрита форма за разтоварване от отговорност от една страна и прибиране на пари от друга. УЖ кооператив, а всъщност явно само едно лице ще прибира децата у дома и той и 1-2 ще ги гледат, т. е. по същество частна градина. А ако стане нещо всички родители ЩЕ СА ОТГОВОРНИ. Ще започне едно прехвърляне на топката.......

именно - абсолютно глупава идея....некоя лелка си е организирала предприятие за печелене на пари, ама за да не го регистрира като фирма и да е освободено от данъци го регистрират като некво сдружение - и даже си плащат на телевизиите да правят рекламки за тех ... абсолютна наглост ... аз не съм чул родители да се оплакват от липса на места в детски градини, които струват по 400 лв примерно ....

Стефан Софиянски да отговаря за това че даде градините за бинго зали и офиси, защото нямало деца

Подкрепям напълно идеята, мисля че така децата ще се гледат много по-добре, с повече любов и желание. Дано държавата ни най-накрая направи нещо по въпроса за децата ни.

Децата се гледат от непрофесионалисти. Често децата са при бабите. Една баба- едно внуче. И тя го гледа. Да- гледа го, с любов и всичко там по подразбиране. Но дали тя го възпитава, учи? Дали то има такъв контакт с деца какъвто е в детската градина? Моето наблюдение е, че домашното отгледжане на деца не е добре.

Нищо ново под небето,Навремето учредихме иТКЗС.

Оппаааа, пак ли нововъведения? Ами откъде ще се вземе социалното осигуряване на лелките, на възпитателките, на останалия персонал? Кой ще плаща данъци тогава? Тя тази частна кооперация по престъпен умисъл не се ли равнява на частен казан за ракия? Не може то така, в период на криза да се укриват данъци и да се откриват нови отрасли на сивата икономика. Утре ще почнат и нафта от преработено олио да си произвеждат.... Що за нахалство!!!

ти май не четеш а? или е по-лесно направо да почнем да оплюваме?! в текста ясно се казва, че за децата се грижат самите родители на нещо като ротационен принцип, без да прекъсват работата си - т.е. без да спират да се осигуряват на местоработата си.

И как ще стане това: "че за децата се грижат самите родители на нещо като ротационен принцип, без да прекъсват работата си"? Хем си на работа и хем гледаш децата когато ти е ред?

Не че нещо.... ама ти коя книжка прочете за последно и това колко отдавна се случи?

Така е, няма да има места, защото в София живее половин България.

А ти да не си трето поколение софиянец, евентуално?По принцип си прав, но не коментираш причините за това. Докато проявявате ВИЕ, СОФИЯНЦИТЕ, овчедушието да ни избирате такива управници, такава ще ви е и оправията в "мегаполиса". Доматите, които ядете и пържолите, не растат в магазина. Това, разбира се, е трудно за разбиране от виртуални трудещи се. Докато вие прехвърляте хилядарките от таблица в таблица, ние на село ги влагаме в това, което и вие ядете. Да не споменавам за разликата в труда и смисъла на видовете работа. Затова, много моля, да се спрете с това възмущение как било пренаселено със селяни и как ви пречели и нам кво си. Ела при нас на село - и въздухът чист, и зеленина бол, и спокойствие. И серсемите, дето те дразнят на ден, са в пъти по-малко. Бъди здрав!

В стремежа си да се отърси и от това неприятно задължение, държавата дава безумни идеи за родителски комуни и други от сорта. Така през 60-те в Китай призива е бил "Във всяко семейство - доменна пещ".

добра идея..., но трябва да се забрани да е в апартаменти. Съчувствам на съседите на апартамента...За тях ще бъде АД меко казано...

Добре, разбира се, че добре. Да еВ загубената и държава, да еВ.

Сега държавата ще се постарае всячески да попречи на това добро начинание.