”Икономист”: България върви към полицейска държава

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да го получите, пише сп. "Икономист" в свой анализ за България и правителството на Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - ”Икономист”: България върви към полицейска държава | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гей скандал и оставка в новото UK-правителство - A * + 29 май 2010 / News.dir.bg По-малко от три седмици, след като бе създадена, управляващата коалиция във Великобритания бе разтърсена от скандал заради покриване на лични разходи с държавни средства, съобщи ДПА. Преди година сходен скандал принуди редица британски депутати да подадат оставка, добавя агенцията, цитирана от БТА. Зам.-министърът на финансите Дейвид Лоус се извини днес, че е поискал да му бъдат компенсирани 40 000 лири, които платил като наем за помещения, собственост на неговия любовник. Часове обаче след това Лоус подаде оставка. Скандалът избухна след публикация на вестник "Дейли телеграф". Лоус, който е от младшия партньор в коалицията, Либералната демократическа партия, плащал като член на парламента по 950 британски лири на месец в продължение на пет години като наем за пет помещения, собственост на лобиста Джеймс Лънди. Лоус и Лънди са двойка от 2001 г. Само преди два дни Лоус заяви в интервю за вестник "Таймс", че живее сам, отбелязва агенцията. Британските закони не позволяват на членове на парламента да наемат помещения от роднини. Лоус обяснил, че се признал за хомосексуален едва сега, защото той и партньорът му са "хора, които изключително много държат да пазят личния си живот в тайна". Лоус добавил, че нямал никакво намерение да извлича печалба, а да запази личния си живот и да не се разкрива. Той обявил, че ще върне получените средства и че сам уведомил счетоводството на парламента за допуснатото от него нарушение. Самият Лоус е бивш банкер и е смятан за милионер. Британските медии припомнят, че Лоус се е изказвал много остро по адрес на членове на парламента, които бяха замесени в скандала с компенсациите миналата година.

По добре полицейска държава като САЩ, отколкото демокрация като в Българиа и Русия кадето мафията определя правилата.

лошо е това, че държавата не работи - освен МВР, което, да кажем, осъществява 1 десета от нейните функции. и понеже нищо друго не функционира, се поражда образа на полицейската държава. не съм изучавала марксизъм, но помня фразата за базата и надстройката. е, ние нямаме база. от там насетне всичко е бутафория. а докато нищим антикризисните мерки, тя кризата ще отмине. на което явно силно се надяват сегашните политици.

тя полицейската държава при Демосратите от капиталистически вид се нарича фашизъм ама нейсе...

Copy/Paste $Някой преди време питаше Кога работи Борисов като 24 часа е в ефир по телевизиите?" Аз сега искам да попитам Кога работи Цветанов?" И още: "Има ли кой да дойде от полицаите, ако ме ограбват на улицата? "Има ли кой да дойде от полицаите, ако ме изнасилват в парка?" "Има ли кой да дойде от полицаите, ако ми крадат колата на паркинга, а аз ги гледам от балкона?" Не, няма, защото всички полицаи са в спец-акция, за дребните битови неща - никакви ги няма. А ги няма, защото да спасиш някаква старица от измамване, или дете от изнасилване, не трупа рейтинг пред Европа, не трупа рейтинг Писна ми, бе! Писна ми да ме занимават само с подвизите на Цветанов!" Писна ми всеки лумпен с начално образование да ми обяснява що е то демокрация и правов ред!

на следващите избори , ще се види , коя партия ще а пратят у десно .... я ми кажи , преброй се , огледай се наоколо , попитай народа какво мисли за това правителство и тогава коментирай - щото май останахте малцинство , което да им вервате...

Уважавам социалистите, но не и тия дето за една нощ от комунисти се записаха че са социалисти, а върхушката им се превърнаха в капиталисти, мултимилионери, собственици на банки и хотели

аз от кога го говоря , че се превърнахме в полицейска държава .... всичките тези полицейски операции са псевдо , прах и пушилка и са правени със цел да се помпа рейтинга на цв. цветанов и боко тиквата, като те са напълно наясно с нещата , че няма да има осъдени ... операции , отклоняващи хората от истинските им проблеми- икономически , социални .... но малоумните гербери и да им казваш истината в очите , те са тъпи и прости като лидера им и няма да си отворят очите за истината ...НИКОГА ДО СЕГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ТОЛКОВА НЕКАДЪРНО И РЕВАНШИСТКО ПРАВИТЕЛСТВО ... НО УВИ , И СЛАВА БОГУ , ГЕРБЕРИТЕ ВЕЧЕ СЕ ТОПЯТ ПО- БЪРЗО И ОТ ЗАХАРЕН ПАМУК В УСТАТА ...ПАРТИЯ , КОЯТО РАНО ИЛИ КЪСНО , ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ НЕБОСКЛОН , КАКТО СТАНА И С НДСВ...

(Повтарям) Вижте бе хора, възмущението ви срещу крадците и мутрите е напълно справедливо и аз искам всички бандюги да са в пандиза. Но твърде съм убеден, че не съдиите (всеки случай в по-голямата си част, а самият Цветанов не си е свършил работата. Още когато той в АВАНС (!) започна да обвинява магистратите, си помислих, че май иска да прикрие липсата на професионализъм при неговите подчинени. И май става точно така. За да си вдигне рейтинга и да пренасочи вниманието на електората от други важни проблеми (безработица, медицинско обслужване и др.) стартира ударното арестуване на различни дребни бандюги! Дим и пушилка, но явно без покритие! Повече от това, явно и на него и на самите арестувани е ясно, че те няма да останат в ареста поради простата причина липсата на доказателства пред съда. Цветанов обаче убива с един изстрел два заека. Помпа рейтинг, а в същото време реално не влиза и в конфликт с мафиотите, тъй като се знае предварително, че поради липсата на доказателства те ще бъдат пуснати на свобода. А на тези, които дават за пример USA правосъдие, искам да посъветвам да не го оценяват по евтините екшъни, а да си припомнят по-сериозните филмови прояви (та дори и сериали) по темата колко са важни доказателствата там. Самият факт, че заподозреният може да бъде пуснат на свобода от съда ако полицаят при задържането му забрави да прочете неговите права, не ви ли говори нещо.

Докато не започнат да се раздават присъди до тогава всичко това е цирк . Това което става сега е излиза Цецо цирка и се пъчи Сульо е мозъка на бандата на Трактористите след 2 седмици разбираме че сульо не го съдели за наркоразпространение отвличания или контрабанда а го съдели щото намерили в апартамента му 2 патлака и като го фанали карал с 1.3 промила алкохол .

Нямам нищо против да ни наричат полицейска държава, ако цената за това е да се отвоюва страната от престъпната политико-криминална мафия, която я управлевяше и още я управлява в годините на скапания ни преход. Тези, политици , жерналисти и други обществено значими фигури, които вдигат шум до бога, че сме били станали полицейска държава са свързани с тази мафия и обслужват нейни интереси. От какво се възмущават те ? За чии граждански права се застъпват? Отговорът е очевиден за всички - за наркотрафиканти, похитители на хора, изпълнители на мокри поръчки, босове от цигарената мафия, подкупни магистрати. Да не изреждам повече, защото всички ги знаем, че са престъпници. Ама полицията пипала грубо. Ами ще пипа след като досега нищо не е направено и се води ожесточена борБа за отвоюватето на държавата. Сега споменатите глашатаи на политикокриминалната мафия непрекъснато ни демонстрират желанието си правителството на ГЕРБ да се провали на всяка цена. Питам се това добре ли ще е за държавата, или е зле?. Запитайте се и вие. Политиката на Бойко Борисов се харесвала от обикновените хора. Е, аз съм обикновен човек.

Бре Иване, ма ти още ли не си разбрал, че ГЕРб е част от политическата мафия за която говориш? По какво бизнес мафията която стои зад партия ГЕРб е по -различна от бизнес мафията, стояща зад БСП, ДПС, СДС и НДСВ? Оди да се удавиш в Драгалевската река, там ти е мястото за подобно мислене. И то ясно показва ,че българинът продължава да не може да види в тъмнината кои са истинските му душмани. И за това продължава да стои във веригите на "новото олигархично робство". ideyazabulgaria.org

Не, че в статията няма истини, но всяко мнение изказано от служители на "център за либерални стратегии", "институт по пазарна икономика", "център за изследване на демокрацията" е меко казано притеснително! Това са чужди организации, защитаващи не интересите на България, а на онзи който им плаща заплатите!

Дайте линк към оригинала!

"Икономист" е абсолютно прав в това, което е казал, но също е избрал да не каже всичко. Ще си напиша мнението по-късно защото сега нямам време.

Аман от чужди мнения! Всеки да си оправя собствената градинка! Ако западняците и БКП не ни бяха разтурили "социализъма", щяхме да си живеем спокойно в собственото дворче с екологични зарзавати и да си ползваме евтините красиви курорти. А сега какво? Олигарсите превръщат страната ни в бунище, а нас - в скот.

Реве червената сган. И пише дописки до Европа, като селкор (обяснавам за материала: селкор селски кореспондент, термин, най-общо идващ от бившия СССР) в зората на милиционеро-социализЪма. Лесно им е на англичаните - там полицаите ходят невъоръжени. И съдилища имат като хората. Хванат ли някого за злоупотреба за смешни суми до 10 хил паунда, пък бил той и депутат - гори. И още и още. Да, разследвани има. Има и арестувани. Ама я другари, сложете си ръка на сърцето и кажете дали имате вътрешното убеждение че тези екземпляри са невинни. Да, всеки би трябвало да е невинен докато не бъде осъден. Ама в нормална държава с нормален съд. Иначе какво излиза? Хващат някого. Престъпник отвсякъде. С нерегламентирани пари, със СРС, с дрога, заловен за злоупотреби, хванат с 15 млн в касетки в банка. И хоп - пускат го, защото видите ли нямало годни доказателства. Това са приказки за малки деца - под 5 години. Истината е че съдът е корумпиран (е, не е само съдът, и прокуратура и полицията и висшата администрация, абе въобще корупцията е повсеместна). Интересно е друго. И "Економист" и "Файнешъл таймс" са изключително сериозни издания. Като правило политически необвързани, въпреки че минават по-скоро за консервативни. И това, което се пише в тях в по-голямата си част е достоверно. Всъщност те дават поле за изява на различни гледни точки. Следователно това, което е писано заслушава внимания. На фона на това изключително странно е одобрението на анализа от червената сган. Да, анализът е критичен, но в него няма нищи стряскащо - просто англичаните никога не са живяли при болшевишки режим. Да, гласувайки за ББ хората искаха главно 2 неща - справедливост и възмездие. В момента ги получават. Е, не в степента в която са искали, но все пак държавността е налице и всеки, който е сгазил лука е заплашен от арест. През изминалите 20 години нямаше подобно нещо. Все се замазваше, все ставаше така че престъпленията са налице а престъпници все нямаше. Защото, това че има престъпления се вижда и с просто око. Виждат се и хората, учатсници в тези схеми. А арестувани нямаше. Зорлем осъдиха Вальо Топлото и то след като стана ясно че той ачик-ачик е крал (така ли се печелят 15 млн. ? Пък ако си ги спечелил честно защо не си ги декларирал? Защо не си си платил данъците? И защо, по дяволите, ги държиш в банков трезор с всички рискове от това. При банковия режим в България, където лихвите са по 6 - 7 % годишно, и не се облагат с данъци, ти имаш перфектната възможност да "заработваш" по 1 млн. годишно. При това напълно законно. Че и данъци няма да плащаш). Всички далавери са партийно обвързани. Даже и висшето ръководство на БСП като представители на пролетариата за каквито се пишат са милионери. И то по един незнаен начин - просто няма как това да стане законно. И така, корупция има, далавери има, а виновни така и не могат да се открият. Вече започвам да се съмнявам че престъпниците са извънземни. Те наистина са извънземни в далаверите, но са си тукашни - повечето до вчера никому неизвестни селянчета. И тези, далавераджите на харесват ББ. Защото им взе кокала, прибра им паничката и сега няма повече гювеч. Ако един човек е честен и почтен няма от какво да се притеснява. Даже и от полицейски мерки. Защото, тези мерки са насочени само към престъпниците. Мутри, бивши управници, политици, висши чиновници, местни велможи, всички до един сгазили лука. И големият рев идва точно от там, а не от обикновените хора. Обикновените хора посрещат тези арести с облекчение и удовлетворение - все пак има някаква справедливост. Всъщност мерките са недостатъчни. При толкова много закононарушения и направо престъпления досега трябваше да иам хиляди арестувани и дестки хиляди уволнени. " На зъл дънер - зла брадва" - тъй е рекъл народа. И докато не се изсекат от корен всички тези екземпляри не трябва да се спира. А БСП и компания - нека реват. Колкото повече реват, значи толкова по-добре ББ си върши работата.

Ти да не си преподавал в АОНСУ преди 10 ноември. Много ги разбираш тези работи. "Обикновените хора (намек лумпени и пролетарии) посрещат тези арести с облекчение и удовлетворение! " Това де не е цитат от в. "Работническо дело" от 1944-1947 г.? Да живее народен съд! Бровос, KGB или по-скоро ЧК или ОГПУ! Най-мразя пребоядисаните партийци! Гнусна работа

ха, много бързо промениха заглавието на публикацията...да няма обидени (вероятно)...

Най-полицейската държава в света в момента е САЩ! Но това не им помага! Според "Ню Йорк Таймс" САМО за една година: - 27, 000 граждани на САЩ се самоубиват.. - 23, 000 стават жертви на убийци. - 85, 000 се осакатяват и раняват от огнестрелни оръжия. - 13, 000, 000 стават жертви на престъпления, включително нападения, изнасилвания, въоръжен грабеж, кражби с взлом и др. - 135, 000 деца ходят на училище с пистолети. - 5, 500, 000 хора са арестуваните за година (без да се броят предизвикалите път- 5, 100, 000 са зад решетките, пуснати условно или под наблюдение; - 1, 600 души влизат в затвора всяка седмица вместо да излизат. Броят на затворниците в Съединените щати е нараснал с 200 % от 1980 г. ....

Е и? какво като вървим към полицейска държава? Ми те и САЩ са полицейска държава да не би да им е лошо?

Вие виждали ли сте полицейска държава. И Франция и Англия и Германия и САЩ са в пъти по- полицейски държави. Само тук в БГ комунистическото гето може маргинали да обират къщи посред бял ден с години . Само тук недорасли пишлемета правят дрифтове по улиците. Само тук тротоарите са заети с таралясници, а по улиците е страшно да се прибереш в своя си квартал. Няма полиция, камо ли полицейска държава. Хомодружинката на Сергей пак се е оплакала от дискриминация

Статията си я бива . Има още какво да се напише .

ПРОСТ НАРОД, ПРОСТИ УПРАВНИЦИ!

Рядко обективна и вярна статия. Това си е истината. Може и да е лесно да даваш акъл отстрани, както някои се възмущават, но след като акъла е добър, не виждам защо да се възмущаваме, вместо да се поучим и да си вземем бележка. Умния се учи от грешките на другите (или от даден съвет), а глупавия се учи от своите грешки (не винаги).

Не е "полицейска", а "милиционерска" държава от постсоциалистически тип. Трябва да се прави разлика. В милиционерската държава хем нямаш права, хем те бият, хем цари хаос, хем има милиционерски произвол, хем няма обективен съд (ако го има изобщо). Единственият критерия, според който отърваваш кожата или не, е на кого си човек. Както в средноазиатските държави... Показните акции създават впечатление за ред и твърда ръка, но това е за консумация от простите хора. Така беше и при Тошо едно време, явно след 20 г. пак сме на това дередже.

За съжаление Б.Борисов ще си отиде както си отиде "Командира". Ако не изгони гнилия ВСС. Всички съдеи през Дет. на лъжата за проверка на лоялност към ОТЕЧЕСТВОТО. С молби няма да стане. Попитайте колко съдии в Германия имат хотели страничен бизнес недекларирани доходи. След като полицията, прокуратурата започнаха да работят време е да уволните и съдеи. Много от тях са независими от морал.

Попитайте, колко политици в Германия натрупаха милиони от охранителна (мутрафонска) дейност! Клоко политици в Германия са имали общ бизнес с главатарите на организираната престъпност? Питайте, питайте!

Всички държави са минали през полицейщина.Какво се правят на вода ненапита от "Икономист".Навсякъде е имало първоначален терор.Двайсет годишната война между "Севера" и "Юга" в А мерика да не е нещо друго,Великата френска революция да не е нещо друго,Хитлеризма и Сталинизма да не е нещо друго.Убийствата между 09 и 12 септември 1944 г да не е нещо друго.За съжаление тогава комунистическите разбийници изтребиха голяма част от верният елит на българската държава.Няма как да стане иначе.Болшинството от българите искат ПИНОЧЕТИЗЪМ.Иначе няма решение на проблемите с корупцията.Тъка че и Кръстев да вземе и да подуха супата в некои краец на красивата ни Родина

Браво! Гворим за "първоначален терор" в страна членка на ЕС?!

СБЪРКАНО ЗАГЛАВИЕ - правилното заглавие е: БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ МУТРИ! В историята на България е имало и други опити за прокарване на диктатура, но този е особенно нагъл!!! Не беше ли казал един мъдър човек: Който жертва свободата си в името на сигурността, скоро губи и двете.

Както и в други случаи на подобни критични статии в независими и авторитетни западни медии е редно да кажем - Този пасквил съдържа само неистини и е манипулативен... Този критичен материал и изобщо статията са поръчкови и са платени от бившите комунисти...

ТОВА Е МНОГО ДОБРА РЕКЛАМА ЗА НАС.СТРАНА КАТО КИТАЙ В КОЯТО ИМА СТРАХОТНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ СЕ ИНВЕСТИРАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ.КАКВО ПО ДОБРЕ ОТ ТОВА.ТРЯБВА ДА МИНЕМ ПРЕЗ ДИКТАТУРА ЗА ДА СЕ ОПРАВИМ.НО ПОНЕЖЕ СМЕ В Е.С. ЩЕ МИНЕМ С ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ ВМЕСТО И СТИНСКОТО ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ КОЕТО ОПРАВЯ ИСТИНСКИ .НЕЩАТА.

D.eui ( нерегистриран ) 27.05.2010 20:55 В последно време срещу престъпността в България се предприемат крути мерки. Битката е много трудна!Причината е ясна.Повече от 20 години в България умишлено се насаждаше чувството за безнаказаност! Сега е дошло време и обществото реагира правилно на престъпленията от различен характер и безхаберието. Вижда се, че са пропуснати десетилетия! Цели поколения израстнаха и съзряха без да са наясно: какво е правилно и какво не е! Много хора и сега не различават обществено вредното от обществено полезното! Дори и да е късно, не всичко за България и българите е загубено! Ако устоят на изкушенията на властта, сегашните управляващи ще останат в историята като хората дръзнали да се противопоставят на грозните тенденции и спасили България от наглите пипала на "новия морал". Това вече е постижение! Много неща трябва да се променят още в Родината! Едва ли всичко ще бъде както трябва. Но решаващата битка срещу лъжата, фалша и престъпността е започнала и със сигурност трябва да продължи до победа. Това, което става в нашата страна е добър пример и за някои други държави. Интересът към случващото се в България е голям. Не е вярно, че посоката, в която се действува ни е направила за посмешище! Лъжата, фалшът, престъпността и егоизмът имат много дълбоки корени сред човечеството ! Следва голямата битка с глада, просията, скитничеството и безработицата! Предстои възраждането на най-добрите български традиции за развитие на социално - отговорната държава. Успех българи!!!

А сега се насажда чувството за "наказаност" - не виждаш ли, че всичко е прах в очите на хората, а управляващите все повече си оплитат кошницата, така, че ние да не можем да съществуваме повече.

БРАВО,ЕДИН ЧОВЕК ДА НАПИШЕ ЗА ТОВА КАКВО СЕ СЛУЧВА И КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ!!!

Щеше да е хубаво ако беше истина - да станем полицейска държва като САЩ! Но няма такова нещо - всичко е показност и популизъм, няма осъдени мафиоти, само ги ловят и ги пускат.

В България май никога закона не е бил на особено висока почит. Това си го караме още от турско, когато къдиите са прилагали местно правораздаване без строго придържане към някакви закони валидни за цялата империя. Опитите да създаде законност преди комунизма имат променлив успех, а комунистическото управление определено не ни придвижва напред - ако не е точно назад то е нещо като много встрани от целта. А колкото до целта, не знам доколко българите в България го приемат, но за мен развитите западни общества са много по-близко до нея. За да се приближим до нея се изискват усилия от всички - едно правителство не може само да го направи. Пък комуто правителството пречи организира партия, явява се на избори и ако е убедителен ги печели, ако не е - толкова по-зле за него. Пък на запад наистина полицията не пипа по-твърдо от българската - съдилищата работят по-добре.

на тези, които дават за пример USA правосъдие, искам да посъветвам да не го оценяват по евтините екшъни, а да си припомнят по-сериозните филмови прояви (та дори и сериали) по темата колко са важни доказателствата там. Самият факт, че заподозреният може да бъде пуснат на свобода от съда ако полицаят при задържането му забрави да прочете неговите права, не ви ли говори нещо.

Добре, че чуждите медии от време на време обръщат внимание и на нашата страна, за да прочетат защитниците на ГЕРБ за какво иде реч, и ако има поне малка доза безспристрастност от тяхна страна, да спрат да Го боготворят по форумите...

Костов е най-чистият, достоен ичовек, способен, но на бълг. не им стига нещо, за да гласуват правилно

Значи не е само оня германския журналист Рот, който пише за нас, значи всичко е истина (ама някои си го знаехме предварително)

"до момента никой не е изправен пред съд" е ключовата фраза. това за администрацията дето преди не правела нищо без подкуп, а сега не прави нищо, също. Тези две неща правят всичко останало да изглежда като въздух под налягане. Полицията трябва да пипа престъпниците много по-здраво, както е нормалните държави. Ако това при нас е "полицеска държава" по западна европа държавите трябва да са тоталитарни режими, защото ако някой се опита да направи това което правят нашите нагли пресъпници/държавници, никой няма да ги остави да си развяват байрака....

В коя полицейска държава полицаите имат по-малко права от престъпниците?

САМО ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА ЩЕ НИ ДИСЦИПЛИНИРА ...... КАТО В САЩ

А защо и Кръстев не си затвори човката и да не дава такива заключения? Гениалните им анализи и рецепти не са нужни никому; в същото време е интересно да се разбере откъде се финансира "института" му. и какви заплати се получават там. Добре или зле, администрацията функционира и във всички случаи от нея има повече полза отколкото от такива корифеи като него и невръстните му колеги - икономически гениичета, които не са видели и ден истинска работа и които ни заливат с малоумни и екстравагантни идеи..

добре бе,пак проблем! роптаехме срещу беззаконието в тая държава и искахме да се оправиме,започнаха да го оправят и ние мрънкаме +,че и запада почна да го хваща яд.как ще се вкара ред,ако не с полиция?! на съвест ли ще караме? това е то демокрацията..огледайте се какво е в щатите,англия,испания...пълно с камери,куки и полиция...айде спрете се! п.с. искаме още акции и работеща съдебна система!

Беззакониеето си е налице. Управниците казват,че полицейските акции не засягат обикновения гражданин. Не само не засягат обикновения гражданин ,но не засягат и обикновения престъпник .За една седмица апартамента на синът ми беше ограбен а жена ми беше обрана в голям магазин. Квартирните кражби бележат бум ,а циганските банди си върлуват безнаказано. Въобще, какво ме греят, акциите с екзотични имена.От 20 души арестувани "Нагли" -20 души без сериозни доказателства и освободени.Е!