18 лева - лична карта, 25 - шофьорска книжка

Таксата за издаване на лична карта става 18 лева, за шофьорска книжка - 25 лева, а за паспорт с биометрични данни - 40 лева.

Обратно в новината

Коментари - 18 лева - лична карта, 25 - шофьорска книжка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

стига писане действия са нужни

За хора с увреждания с чужда помощ какво са преференциите.

личната ми карта и шофьорската ми книшка са с изтели срокове от 02.02. 2010 г. знам че има шест месечен удалжен срок за поденяване и че мога да се движа и шофирам само в бьлгария но вчера около 22 часа ме спряха на карулката на враждебна и ми казаха че не мога да шофирам и ми обясниха че и медицинското ми е изтекло за шофьор и подлежа да ми направат акт можели някой да каже да ли е така или не благодаря

Пак шментикапели, че то и тук ще излизат по 40 евро за 10 години (колкото нормално са валидни паспортите в останалите страни от ЕС) В България - 2х40лв за 5 години80 лв 40 евро. В повечето ЕС са 20-35 евро за паспорт валиден 10 години. Дали са по-евтини тук? Ало математиците в правителството, пак спите нещо.

значително по-ниска от средната в държавите от ЕС, която е около 45 евро. Ало, управляващия контингент, усет малко. Дай да сравним доходите и да говорим тогава.

През м. февруари ми изтече срока на валидност и на шофьорската книжка и на личната карта. Според това, което ни лъгаха е че валидността им се увеличава автоматично с още 6 месеца. Да, ама тука има нещо недообмислено. Подадох си документи за подмяна само на шофьорската книжка, а личната карта смятах да я подменя от новите. Да, ама когато отидох да си получа книжката в КАТ ми казаха, че личната карта ми е невалидна и компютъра докладва че аз съм с нередовен документ. Оплаках се за проблема в паспортна служба и оттам осъзнаха че софтуера който ползват те се различава от софтуера в КАТ и трябва да си подменя и личната карта ОТ СТАРИЯ МОДЕЛ, за да мога да си получа и шофьорската книжка. ХУБАВА РАБОТА, АМА БЪЛГАРСКА. Сега ако се окаже, че личната ми карта която ще ми издадат е с по-малък срок на валидност или ако с нея не мога да пътувам в ЕС и Македония няма да я подменям повече. Е, затова стават големите опашки и хората се редят в последния момент. Защото в България винаги ще има нещо необмислено и в последния момент ще се сервира нещо ново. Нима не можеше да се предвиди тоя проблем.

ето ти го анализа за 1 паспорт: чип - 10-15 цента на едро от Китай (по-малко са, но да не се излагаме), пластмаса - 10 цента, снимка 1.50 лв, разходи за матрица - 1 евро (грубо), човешки труд - примерно 5 лева общо за 3-мата служитела, разходи за отпечатване - 2 евро най-много. Всичко закръглено не повече от 10-15 лева, останалите 25-30 лв са комисионни и чиста печалба.

Добре де, само едно не ми става ясно в цялата схема. То че ще има пак ограбване на гражданите, ще има. Но какво пречи срока на валидност и на българските паспорти да е 10 години. Да не би промяната на две цифри да е свързана с по-големи разходи за издаването, или пък ще се ангажира по-голям персонал? Тънките им сметки са, че така вместо обявените 40 лева, за 10 години ще трябва да се платят 80 лева 40 Euro. Политиците и полицаите стават наистина смешни в стремежа си да рекетират народа. Вече толкова са се овълчили, че даже не си правят труда да завоалират обирджийските си мераци спрямо нас. НА ПРОТЕСТ!

След като плащам данъци за да бъда обслужван безплатно от на държавните служители, следователно трябва да заплатя само консумативите за личните си документи - за снимка и пластмасата (тескерето), както е за ученическа или студентска книжка! Всичко останало е ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!

Народе, хайде да помислим кога и къде трябва да протестираме за този държавен рекет, който засяга всички ни?Виждаме че ни обират за пореден път, хайде да направим нещо?!Има ли граждански организации в Бг които биха помогнали за организацията на такъв протест?

да се представи публично на обществото!

Колко пъти си чул/чула за тежка катастрофа предизвикана от шофьор над 60 години? Дай боже да доживееш до тази възраст.

има закон,в който пише,че личните документи с собственост на държавата.Защо тогава да плащаме ние таксите.Нека ги поеме държавата.И без това издъхваме вече.Който бърза да си плаща.

Моят баща е на 89 години и все още кара едно полско фиатче, от онези, мъничките коли. Живее в малък град, не пътува на разстояния, по-големи от 50 км, но си върши работа. И аз се притеснявам за него, но той не желае да се откаже от шофирането. А и досега има само един охлузен калник, като си купи колата и започна да шофира редовно, когато беше пред пенсиониране т.е. наближаваше 60 години! Така, че животът не свършва тогава, когато на разни млади-зелени им се струва, че вече трябва да е свършил! Аз съм на почти 64 и също редовно шофирам от почти 30 години насам! Така, че мислете, преди да пишете разни неща!

За да протестираме за каквото и да било, някой трябва да каже хайде! и да обяви ден, час и място! Аз съм съгласна да протестирам, но не мога да го организирам! Така, че съм с Вас!!

Много скъпо бе! Ами трябва да приготвя около 100 лв за всичко. При средна работна заплата от 500лв в страната - трябва да се работи една седмица за да се изплатят някакви си документи. Защо не сметнат същата методика и така да формират пенсии и заплати?

бях 5г. без документи за самоличност и само веднъж са ме проверявали, дори не ме глобиха, защото издирваха конкретен човек и аз и още 5-6 човека просто се случихме на мястото на задържането. Излъгах куките че личната ми карта е в офиса при счетоводителката за да ми оформя новия трудов договор и съм се запътил да си я взимам и те са вързаха. Направиха справка по ЕГН и ме пуснаха. Така че аз знам кой съм и те също знаят само по едното ЕГН. Мене лична карта ми не требе.

do dupkaa..............

Европейската здравна карта в западните части на Евросъюза се исдават от момента на раждането.Тя е част от комплекта документи на всеки гражданин на страните от Стара Европа и се издава от съответната социална служба по местоживеене за улеснение на гражданина.Това се прави във връзка с Директивите са свободно придвижване в рамките на Съюза. Нашите славни здравноосигурители за париде които дерат от нас могат да издадат на всеки такава карта която преди излизането на границата да се валидира за здравноосигурителен статус.На терминал като в магазин.Един четец и въвеждаш паролата.даните се записват и си заминаваш по пътя.Но това няма как да се случи понеже тези учереждения са пълни с тъпи и некомпетентни чиновници,които нямат сметка от подобна система защото ще лъсне тяхната излишност.

Щом е собственост на държавата няма да плащам! От къде на къде?

ВЪПРОС..кога един безработен циганин който не си плаща и тока ще си купи нова лична карта .Иди го търси ако можеш .За мен личната карта е задължителна и трябва да е безплатна.

Подкрепям някой, някой си и всички други с подобен коментар.Това не са безобразия, а чист рекет и дране на кожи от обеднелия български народ!!!!

Подкрепям някой, някой си и други с подобен коментар. Прави са хората!!!!!

колкото и да джавкате ште плащате като попчета че иначе мамицата ви разгонвам ааааа глупав неразумен народ бее.

Извинявайти ама щом личната ми карта е собственост на държавата що тя не си я плаща ?

Браво на valery_an за обективния коментар!

Момче, определено имаш проблеми със себе си!

Пак опашки,пак унижения, пак плащания, загуба на време,пари и нерви. Какво хората над 60 години да не са длъжни да подменят личните си карти. Колко още ще са живи, че и нови документи.За документите за правоуправление е ясно - много пари, големи опашки и огромна загуба на време.

Казват, че в другите държави от ЕС тези документи били два пъти по-скъпи. Ей, ами каква е разликата в доходите??? - Нещо пак не сме в час...

Никой да не си мисли да протестира. Ние ще ви оставим старите документи,а в КАТ хем ви взеха табелките,хем им платихте за номерата

Това е ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ. От българските граждани ще бъдат иззети повече от 500 000 000 лв. Тези средства ще отидат главно в частни фирми, издаващи документите. Аз си имам документи и този който желае да ги сменя да си понесе разходите.

До кога ще сравняваме държавните такси и всякакви вземания със средните в ЕС. Нека се сравняват като процент от минималната или средната заплата. А когато тези такси са задължителни - това е направо обир.

граждани ,къде ви е гражданското общество? хайде на протест

...таксата за издаване на паспорт с биометрични данни остава значително по-ниска от средната в държавите от ЕС, която е около 45 евро, добавят от кабинета. Писах го преди време, сега пак ще го напиша и тук. Как така изчислихте тази по-ниска средна цена, като там в повечето страни паспортите са валидни по 10 години, а тук...САМО 5 години? Ето извадка за цените на паспортите в някои европейски страни: Испания 16,50 евро (валиден 5 години за възраст до 30 г. и 10 години за възраст над 30 г.) Латвия 21,53 евро (валиден 5 години) Литва 29 евро (валиден 10 години) Унгария 24 евро (валиден 5 години) и 40 евро за 10 год.; Полша 35 евро (валиден 10 години) Словения 36 евро (валиден 10 години); Словакия - 33.19 евро (10 години); Чехия 24 евро (валиден 10 години) Германия 37,50 евро (до 23 г. възраст валиден 6 години, над 23 г. възраст 59 евро, валиден 10 години); Италия 44,66 евро (валиден 10 години); Ирландия 75 евро (валиден 10 години); Франция 88 евро (валиден 10 години); В Белгия паспортът е 71 евро (41 евро за деца) и е валиден 5 години. Но пък точно с Белгия да се сравняваме е леко куриозно? И накрая в най-богатата държава в Европа - България 20 евро, НО валиден само ПЕТ години (справка Уикипедия). С други думи разделете горните цени на две заради два пъти по-късия срок на валидност на нашите паспорти, и ще излезе простата истина, че в България цените са НАД средните в сравнение с тези в държавите с доста по-висок среден доход на човек. Да не говорим, че в Испания (където са и най-евтините паспорти), срокът за издаване е в рамките на 2 до 4 ЧАСА същия ден БЕЗ допълнително оскъпяване (или поне в Барселона и Валенсия е така).

Ако знаете само кой се храни с продажбата на лични документи! Защо никой не коментира гигантите в корупцията Зименс и подгласниците им Капелен и МВР?

Абе, ти нормален ли си ? Кой си ти, че ще отнемаш книжките на тия , които са 70 годишни !! Те могат, знаят и карат !! Келешите , за да се тежкарят, правят произшествията !! Няма произшествие на 70 годишен водач !! Ясно !!

Лятото се гответе за автомобилните номера.

Сега след тази статия,като си излеете безпомощния яд,идете да напопържате гърците в другата и ще се успокоите съвсем.С мисълта,че те са по-зле от нас.И че ще имате перфектни документи кажи речи за без пари.И сте на далавера даже-най-евтините в ЕС.За най-будалите... и заспалите.

Европейската здравна карта (ЕЗК) е само ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА за твое улеснение, в случай че ти се наложи медицинска помощ в страна от ЕС, а НЕ е задължителна, както бяха обявили по ТВ преди месец. Влез в сайта на НЗОК и прочети преди да пишеш незапознат.

Аз не мога да разбера защо хем документите за самоличност не са наши, а на държавата и трябва да се връщат като им свърши срока, хем трябва да плащаме за тях, и то не само изработката, но и сума пари за свакото на някой кретен от парламента.... Никъде в ЕС документите не са толкова скъпи, в някои страни са дори безплатни.... баси....

Така ще е докато си траем и пишем само злобни забелеки по форумите, котито управляващите нито четът нито и да ги четат не им обтъщат внимание. Ей сега е момента да се проявим като едно гражданско общество и масово да излезем на протест срещу вдигането на цените на доументите и не само да протестираме срещу новите цени, а да си поискаме по-низки от настоящите. Но едва ли моя апел ще стигне до някой, по-вероятно ще си остане глса в пустиня и ще продължаваме да си мърморим пофорумите, а управляващите ще продължават да ни доят. Ако все пак някой се почуства съпричастен към моята идея за протест, ще се радвам наистина да го организирам

пълни лъжи.в италия е 2 снимки и 2 еуро такса в съвета.какви долни лъжи най -ниски били в бг.глупости. къде народа няма пари-къде го крадът управниците. кой как може да бяга от тая бг. там е гадно и като турист да отиде човек,камо ли да живее. ма никой политик не мисли за народа.

а колко пари е жълта книжка за дърти мутри с тиквен прякор на държавна длъжност? и през коя ли точно цветелинина банка ще минат преводите на таксите и ще прибере по 3 лв от 3-4 милиона човека? бе сладка работа, заради смяната боковица ще вземе поне 9 милиона!

ЩО ЛАЕТЕ? ДОКУМЕНТИТЕ ЩЕ СЕ ПОДМЕНЯТ КАТО ИМ ИЗТЕЧЕ СРОКА,НИКОЙ НЕ ВИ КАРА ДА ГИ СМЕНЯТЕ ПО-РАНО. МЕН ЛИЧНО МЕ ПРИТЕСНЯВА,ЧЕ ОТ 1-АПРИЛ ЗА ДА ИЗЛЯЗА ОТ БГ ЩЕ МИ ТРЯБВА ЕВРОПЕЙСКА МЕДИЦИНСКА КАРТА,ЕЙ ТОВА Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ,А НЕ ПОДМЯНАТА НА ДОКУМЕНТИ!

Аз пък въобще не се учудвам и изненадвам за това че са увеличили цените на документите, да не кажа че направо го очаквах. Просто си е типично за България - като ще свалят кожи от народа, то поне да е до кокал. Плюс това я си спомнете скандалите покрай конкурса кой да издава документите, в който беше замесено името на Siemens! Точно тази компания беше замесена в скандали за подкупи и в още няколко държави. При нас всичко утихна на бързо и се замаза. Спомнете си и за скандала с цената на закупуваните принтери и консумативи в МВР при предишната власт?!Сигурно и тяхната десетократно надута цена е калкулирана в разходите за консумативи и технически средства за производство?! А защо не добавят в тези нови карти и цифров подпис както е в Естония,все пак живеем в дигитална ера. Така щяха да улеснят народеца и да му спестят сумата и бюрокрация, нерви , пари и време?!Няма да се учудя ако след 3-4 год решат отново да сменяме личните документи, защото са пропуснали без да искат цифровия подпис