Удължиха срока за регистрация на етажна собственост

До 30 юни т.г. се удължава срокът за свикването на общо събрание в сградите в режим на етажна собственост, вписването на книгата на собствениците и подаването на заявление за вписване в публичния регистър на сградите и отделните входове.

Обратно в новината

Коментари - Удължиха срока за регистрация на етажна собственост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

jiveia v edna Afrikanska strana .tuk jiveia v blok i plashtam na mesetc za chistene na obshtite chasti i za podqrjane na gradinkata pred bloka .Imame domoupravitel koito e vpial vsichki koito jiveiat v bloka.Ako imame problemi ili predlojenia se obrqshtame kqm nego.Nakriaia na godinata toi pravi otchet.V vsiaka normalna strana e taka. V Bg.blokobete sa v ujasno sqstoianie.Triabva vseki da plashta edna suma za da se podqrja chistota i red.

Този социалистически и антидемократичен закон,успя да мине при Батман и компания,борците срещу соца,Атака и ДСБ! Това ако не е майтап! Някъде беше написано,че частната собственост е неприкосновена,как да го заобиколим ще ви кажат от Герб,те знаят как да заобикалят законите и как да ги променят за по - добро пълнене на гушките. Храни Гербер да те слуша!

Не ми звучи осъществимо с оглед настоящите дадености.

Това е повече от ужас ,живея във вход с 24 апартамента и всеки е със собствено мнение- без входна врата ,покривът тече,не искат да плащат за осветление и асансьор,изпитвам желание да сложа една бомба и този вход да изчезне от лицето на земята.От мизерия,по мизерия и как да ги принудим тези хора да дават пари,кажете ми.Вече е просто нетърпимо....

Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците! Първо: Ще ви хванат, че от години имате наематели и не сте си платил данъци върху наемите. Второ: Ще ви хванат домашните любимци - кучета , котки, папагалчета...и за тях дали сте си платили данъците? Трето и най-важно: Всички които са си усвоили балконите ТРЯБВА да ги добавят към квадратурата на апартаментите си, като това трябва да стане с издаването но нов нот.акт, както и да се преизчислят всички % от общите части на сградата, това пък се прави от експерт оценители.Вие всъщност си увеличавате жилищната площ и на 100% трябва да се добави квадратурата на всеки балкон т.е. плюс 10 кв.м минимум, а тези с по два балкона плюс 20 кв.м. Да не говорим, че всички балкони от старото строителство преди 1991г. изопщо не са вписвани в нот.актове и са си ОБЩИ ЧАСТИ и до днес! Сега дори и да не е направено усвояване те трябва да се впишат към нот.актове както съм посочил по-горе с тази разлика, че се вписват три четвърти от квадратурата на балкона. А това увеличаване на квадратурата след включването на балконите пък ще доведе до вашия по-висок данък сгради и такса смет ! Сега разбирате ли колко ала-бала е това което се прави в момента и в полза на кого е! Разбирате ли, че никой от старите ЕС не може коректно да си напише кв.м и процентите от общите части. Погледнете си нот.актове и ще разберете,че там липсват балконите изопщо, а тези които вече са ги усвоили и превърнали в кухни? Нека уважаемите депутати от Парламента първо да решат въпроса с прехвърлянето на земята под блоковете на етажните собственици, после да се коригира ЗУЕС и се разбере как ще се узаконят усвоените балкони, как ще се добавят към общата площ и % на общите части как се променя!

А ако всички живеехме в къщи - тогава какво.Сигурно щяха да измислят ЗАКОН ЗА КВАРТАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ.Боже мой,защо българинът е законотворен крадец ? Да не би да яде повече генно-модифицирани салами ?

Нищо написано от мен не е лъжа. Но има и още много истини. Поставянето на социалистическото общество над другите общества в страната чрез унищожаването им е в същността на социализма. Поставянето на соц - обществото над хората, над човека е неизменна противочовечност на социализма. Добросъседски отношения и взаимопомощта, които споменавате, не присъщи на социализма, а на човешката цивилизация. Твърдението Ви, че при социализма никой нищо не е налагал е също лъжа. Налагаха на хората, даже при сключване на граждански брак, да продадат едно от жилищата си и при това на цени, определени от соц - управата. Налагаха ограничения на гражданите да теглят спестяванията си - собствените си пари! Пример - 1988 г., за да изтегли гражданин парите си, трябваше разрешение на другаря началник на Държавна спестовна каса. Имаше - има и сега, принудителни продажби на земя при определени от държавата цени. Изобретатели на доказани лекарства бяха затваряни за мошеничество. Имаше и има забрана за работа по соц - идеологически съображения. И сега за идеологията Ви. Хора, които не бяха виждали Китай, бяха обявявани за маоисти. Марксистът Ерих Фром бе обявен за фройдист. Простакът Тодор Живков ръководеше държавата и пишеше управленски четива - 14 тома!, и сега държавата я ръководи пазвантин му. И така - кой лъже? Вие или аз? Социалистическата зверщина продължава. Предишният социализъм завърши с организиран от соц - държавата грабеж, продължи и продължава като нов социализъм, под управление на мутрите от соц - котилото. Никаква липса на държавност споменавана от Вас няма. И естествено! Не може да ИМА липса, както не може да има НАЛИЧИЕ на ОТСЪСТВИЕ. Има соц - държавност и това е държавността - изрод на развития социализъм. Ако народът страда сега, то е от тази държавност, а не от отсъствието й! И още. Не изпитвам към Вас приписваната ми от Вас невъздържана злоба, а отвращение от социализма. Няма и безсилие - антисоциалистическот движение се разраства и развива в целия свят. Ние, за разлика от социалистите, не лъжем гражданите с небивалици (утопии) и ненаучни измислици, а им предлагаме да унищожат социализма, за да живеят във свят, в който те сами определят какво да се прави, а не кой да ги насилва в интерес на чуждо им натрапено общество. И нещо повече - ние искаме не Вие, а човеците да избират от обществата, в кое да живеят. Ето затова е не нашата, а Вашата ненавист и злоба, господине! Няма да сте господар никому в името на гнусното Ви общество!

Пишеш откровени глупости и лъжи! При социализма никога не е имало данък сгради и никой нищо не е налагал. Това са лъжи! Имаше само домова книга, нищо повече. Имаше също добросъседски отношения и взаимопомощ. Това е. Що се отнася до интересите на обществото - да, те трябва не само да бъдат защитени, но и приоритетни. Отричането на обществените интереси и откъзът от тях е само в интерес на престъпниците. Това е факт през всичките тези 20 години, нагледахме се на изроди, настрадахме се от липса на държавност. Време е за обрат - да се знае кой живее в сградите и какъв. Така е във всички организирани и цивилизовани общества. Това че пишеш абсурдни глупости за социализма, говори не само за злобното ти безсилие, но и за тежката ти интелектуална недостатъчност. А напълно е възможно, съдейки по нездържаната ти злоба, да си от онези престъпници, които се укриват в големите градове от правосъдието.

Драги ругаещ ме! Доказателствата за това, че социализмът продължава са много. С правни закони като този за етажната собственост се лишават гражданите от права - в името на обществото. На гражданите принудително се налага поведение и пак - в името на обществото. На гражданите принудително се налагат задължения да купуват стоки и услуги, включително и посочените от Вас жилища и с ограничени имуществени права - в името на обществото. На гражданите принудително се налагат данъци за несъществуващи стойности - в името на обществото. Гражданите не участват в управлението на обществения живот и им се натрапва противокултурен личен живот - в името на обществото. На гражданите се налага безсъдържателен, нелогичен и гнусен език - в името на обществото. На гражданите се налага как да бъдат прахосвани събраните от тях държавни и общински средства без всякакво допитване до самите граждани - в името на обществото. Гражданите избират управниците си, а не управленски действия - в името на обществото. Ако не разбирате, че името на това сегашно общество е социализъм, то ругатните Ви срещу мен употребете срещу себе си. Те са типичен израз на социалистическо съзнание и възпитание. С удоволстви Ви ги напомням за да подчертая неотменимата за социалистическото съзнание простащина: кретен, дай си труд да мислиш, поне една гънка направи на плоския си мозък, тъп пубер. Вашият речник, както и самочувствието Ви да поучавате дори по-образованите от Вас, е още едно доказателство за социалистическите неизлечима умствена недостатъчност и диващина. Добре е за нас - антисоциалистите, да имаме такива врагове! Ругайте още! Сами се разобличавайте! Искрено Ви благодаря!

Имам познат, който успя да си купи апартамент в Мюнхен. Още при покупката в натариалния акт се вписва и задължението към етажната собственост в размер на 200 евро месечно. С тези пари си назначават човек, който се грижи за градинката пред блока, за подмяна на изгорелите крушки по коридорите, за чистотата вътре и отвън, също така от тези пари се събира и сума с която плащат общите разходи за вода и ток и за поправки на сградата. ТОВА е! И така ще бъде! Не искам повече да живея в тази мизерия, в която всеки си чисти до вратата, а от там нататък коридора и покрай блока, всичко е чуждо. Като не искаш да плащаш тези пари етажната собственост може да те осъди на първо място и при системно неизпълнение може да те изхвърли от блока. Затова там нямат торбички с отпадъци покрай блоковете и градинките им са чисти и подредени. Стига сме свързвали реда, който следва да се наложи в нашия утвърден хаос с ТКЗС и Т.Н.

Общините поддържат имотни регистри и подобни процедури по вписвания са напълно ненужни, цялата информация си е там и министерството има откъде да я получи.

Моля, ако някой знае, да ми каже какви са условията една сграда да се счита в режим на етажна собственост!! В самия закон не можах да го намеря като определение! Нали все пак трябва да има някакъв минимален брои собственици, за да бъдат избрани исканите управителен съвет и т.н.

Какъв социализъм те тресе бре, кретен! Нали ако при соца това беше така, никой нямаше да има собствено жилище. Ма, може ли да си толкова тъп бе, пубер! Па, дай си труд да мислиш, поне една гънка направи на плоския си мозък!

Господа, Законът за етажната собственост по произход и същност е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Този СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ закон дава право на всяка банда мутри да Ви отнеме правото и възможността да живеете в собствения си дом. При това - каква гавра! ще плащате всички дължими за вече отнетия Ви дом данъци! Когато законът заедно с мутрите Ви нападат, не само съседите - никой не може да се застъпи за Вас. Колкото и трудно да е - борете се със социализма. Унищожете го!

Колкото повече хора в България започнат да мислят като КРАС (11.02.2010 г. 15:24ч.), толкова по-трудно ще ни направят бездомни/бездържавни лихварите. Времето на златният телец изтича. Идва ерата на ВОДОЛЕЯ и ще помете торта натрупана в Авгиевите обори през ерата на ТЕЛЕЦА, т.е. ПАРИЧНАТА СИСТЕМА.

По Конституция нямат право НАСИЛСТВЕНО да задължават гражданите да влизат в стопански сдружения! Не желая да отговарян с имуществото си солидарно със сеседа си за негови дългове! Ако някой от страна на държавата ме насили да се подпиша където и да е в такъв антиконституционен формуляр за сдружаване...ей го къде е съда в СТРАСБУРГ!

Закона за етажната собственост е внесен в предишното народно събрание от Яне Янев и заедно с Закона за енергийната ефективност обслужва интересите на лицензираните фирми които имат право да извършват дейностите разписани в този закон. Вносител на Закона за енергийна ефективност е Рамадан Байрам Аталай от ДПС. Фирмите и лицензираните експарти са също техни представители. Знаел ли е Яне тези факти и това, че внесения от него закон за етажната собственост обслужва тези лицензирани фирми на ДПС е въпрос на който всеки който е запознат с тази материя може да даде еднозначен отговор - ДА. Факт е обаче , че и за двата закона гласуваха с пълно мнозинство и представителите на БСП и на ДПС и на десните партии в миналия парламент. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРА И НОСИ БРЕМЕТО НА КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ, КОЯТО Е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОДГОВОРНОСТ. Регистрирайте се в новите ТКЗС-та и изпълнявайте разписаните от Закона за енергийна ефективност мероприятия!!! Те ще ви направят длъжници на фондове за които нито сте чули нито сте разбрали чия собственост са!!!!

Крас е абсолютно прав , прочетете закона и тогава коментирайте. Ако се обособи като юридическо лице , етажната собственост е отговорна за всякакви задължения с цялото имущество т.е. нашите жилища. Добрата новина е , че никой не може да бъде принуден да се сдружава с когото и да било против волята си. В нашия вход направихме събрание на собствениците и единодушно с протокол заявихме , че не желаем да участваме в каквито и да било сдружения. Имаме си заверена домова книга , домоуправител и касиер.Друго не ни е нужно.

НЯМАТ СВЪРШВАНЕ ПРОСТИТЕ ОВЦЕ. ДОСЕГА ПО КОЙ РЕГИСТЪР МИ ВЗЕМАТ НАЙ-РЕДОВНО ДАНЪК ЗА ЖИЛИЩЕТО.ДАЖЕ МНОГО БЪРЗО РЕАГИРАТ ЗА ПОКАЧВАНЕТО МУ. СЕГА КАТО ПАДАТ ЦЕНИТЕ ЗАЩО НЕ СВАЛЯТ ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА

Аз съм ЗА етажната собственост! Давам тъщата! Искам от време на време комшийката от горния етаж!

Когато строихме ЖСК-то си спомням колко планове,разрешителни и документи от общината извадихме .После пак ,въвеждане в експлоатация и изваждане на нотариални актове.Срещу солидни суми и такси естественно...навсяк вписвания.Е!-що ме правят на балама и не си ги препишат данните кой апартамент на кой е.Малко ли пари им наплатихме .Толкова ли е сложно....Половината от хората се споминаха с неизвестни наследници и затриха по-чужбината.А кмета и администрацията да ходи и призовава надлежно.

Абсолютно вярно. Позитанските подлоги да не се правят на ударени.

Собствеността задължава. Ненормално е да живееш 40-50 години в собствено жилище и да не дадеш един лев за ремонт на входа и фасадата. Да се наводняваме един друг и да не носиме никаква отговорност. Който не желае да се сдружава, да си продаде апартамента. Трябва да има ред.

Забрави ТКЗС-тата. Направете си домова книга, кой апартамент на кого е и кой живее там. Продават се в книжарниците, комплект със закона за етажната собственост. Простичко нали ?

Абсолютно съм съгласен с това. Борисов е представител на мафията и едва ли ще седне да защитава средно-статистически българин, на който е останало само жилището, купено през соца. Дано не се проявим като овци, но това ще бъде прецедент. Толкова векове сме били такива, та сега едва ли ще сме по-различни.

за този закон трябваше да има референдум а не тези селяни от народното събрани е да решават къкво да правим защо махнаха домовата книга и кварталниа от мвр.защото доидоха ноематели от село които въобще не го интеруесува етажна собственост.аз ще си завещая апартамента на народното събрание и на фандъкова

Никой не ни задължава да правим сдружения. Според Закона хората могат да избират като форма на управление или Общо събрание, или Сдружение

Ти ми отвори очите за Борисов, човече! Хайде сега ако можеш да ми отвориш очите и за Станишев, Гоце, Доган, Симо и т.н. И ако може да ни обясниш какви са рисковете за нас от З-на за етажната собственост, че от прочувственото ти слово не се разбира с какво точно ни плашиш!

НЕКА СИ ПРАВЯТ РЕГИСТЪР.НАЛИ ЗА ТОВА ПОДАВАМЕ ДЕКЛАРАЦИИ КАТО КУПУВАМЕ ИМОТ. ЦЕЛТА Е В ПО-КЪСЕН СРОК ДА НИ ПРИТИСКАТ ДА СТАВАМЕ СДРУЖЕНИЯ/ФИРМИ/.КОЙ ЩЕ Е ТОЯ ЛУД ДА СЕ РЕГИСТРИРА КАТО ДОМОУПРАВИТЕЛ- И ДА ПОЛУЧАВА САМО САНКЦИИ. ВСЕКИ И Е АНГАЖИРАН С ТЕЖКОТО СИ ПРЕПИТАНИЕ. ОБЩИНАТА ДА НАМЕРИ НАЧИН ДА СИ РЕШАВА САМА ПРОБЛЕМИТЕ, А НЕ НИЕ ДА Й ВЪРШИМ РАБОТА.

Миналата, по-миналата година БСП измисли тази кретения за да може да точи паричките на народа и да ги налива във фирми като Топлофикация и различни други В&К-та, ЧЕЗ-ове и т.н. За да им се защитяли интересите!!!!!! Че те дерат 100 кожи, частни фирми са, а България им гони интересите - как става тоя номер освен с лапкане, папкане и слушкане??? А тия новите малоумници - те искат да продължат в същия дух??? Кой разправяше тия дни, че ГЕРБ било равно не на младежко, комсомолско, бабешко или друго БКП, а издънка на мутренското БКП.... Май си е така.

Напротив!Това, което казвате е пълна глупост.По този начин всички ще са отговорни не само за етажа, но и за цялата сграда, защото когато стане въпрос за ремонт на общите части много от живущите се дърпат.Не може така.За това в белите държави сградите са им еднокво боядисани, санирани и подържани.

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИТЕ ТКЗС-та !!! Влизането в тях става направо с апартаментите които притежавате, а задълженията възникват от процедурите които новосвормираното ТКЗС трябва да изпълни съгласно приетия и действаш към момента Закон за енергийната ефективност. СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА НЕ МОЖЕ СЪС ЗАКОН ДА БЪДЕМ ПРИНУЖДАВАНИ ДА СЕ СДРУЖАВАМЕ И РЕГИСТРИРАМЕ В ПОДОБНИ ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТИ КАКВИТО СЕ ПРЕДВИЖДА ДА БЪДАТ СЪЗДАВАНИ ПО СМИСЪЛА НА ПРИЕТИЯ ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ !! Управляващата политическа класа вече се е прецелила и към последното което имаме - жилищата. За да се избегне този капан заложен ни с двата закона (З-на за етажната собственост и З-на за енергийната ефективност) е задължитилно да не се сдружаваме и регистрираме подобни юридически субекти!!! Под претекст, че не може да бъде излъчен председател на сдружението негласно задействаме процедурата на параграф 3 от допълнителните разпоредби на закона, съгласно които Кмета на общината трябва да помогне за избирането на председател. КОГАТО И ОПИТА НА КМЕТА ДА ВИ ВКАРА В ТЕЗИ ТКЗСТ-та СЕ УВЕНЧАЕ С НЕУСПЕХ, ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В ПОБЕДИТЕЛИ НАД ТАЗИ МАФИЯ КОЯТО КАТО ОКТОПОД НИ ДУШИ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ !!! Санкциите и глобите с които ви заплашват могат да се налагат само на регистрирано сдружение, но не и на отделни собственици на апартаменти !!! Да се надяваме, че този път ще проявим мъдрост и няма да допуснем да ни превърнат в стадо овце. Да не допуснем това което се случи след девети септември 1944 година с претежаваната земеделска земя да се повтори. Иначе ни чака съдбата на палестинците на които евреите иззеха собствеността. ПОМИСЛЕТЕ СИ И КОЙ Е БОРИСОВ И КАКВИ СА НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ ЗАЛОЖЕНИ В ТОЗИ ЗАКОН. Ще разберете, че той не е с вас и не може да защитава вашите интереси !!!! Борисов е представителя на тези които са решили да ви пренудят да живеете под наем в собствените ви жилища.

ГЕРБ e издънка на мутренското БКП...че...то има ли друго...въртят- сучат - все до онзи оксиморон демократическа диктатура докарват работата... ТАКА Е - КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ ДО СЕГА....Е КАТО НЕГОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ ИЛИ Е ЕДИН ОТ ТЯХ ! ТЕЖКО НИ ! СТЯГАЙТЕ СЕ ДА ЧЕТЕТЕ И... ДА ЗАЩИТАВАМЕ ПРАВАТА СИ, ЧЕ НИ ИЗГОРИХА НЕ САМО ИМОТИТЕ, ЖИВОТА...И ДЕЦАТА И ...ДУШИТЕ !!! Вярно е, че трябва да има ред и сметка, ама да не е двойна мярката и да няма място за тълкуване и усмотрение - т.е. личен произвол. Това става с ясни закони - има ги ПО СВЕТА... но не тук, за съжаление. Успех !

Браво КРАС, подкрепям изцяло написаното. Факт е, че това са нови опити за обсебване на собствеността на народа от мутрите - монополи, банки и мафията като цяло.

Това е по-гнусно от закона за ГМО! Не на новата фашизоидна класа с дебелите червени корени!

Да, ТКЗС-тата се връщат!Ура другари!Да живее господин другаря Бойко!Вечна слава на ГЕРБ, ченгетата и тарикатите!Оруел го е казал, не аз.