Скиор загина на писта ”Томба” в Банско

Скиор е загинал на място на писта в Банско, след като се е ударил в голяма снежна маса край пистата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Обратно в новината

Коментари - Скиор загина на писта ”Томба” в Банско | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да повярвам, че има такива хора, които дръзват да говорят такива простотии и даим подобни коментари за смъртта на един човек.Мисля, че тези, които изписаха толкова глупости тук, са длъжни да се извинят, защото утр еможе да се случи на някой ваш близък (да не дава Господ).Нека почива в мир човекът, но вие нямате ли си друга работа, че пише те глупости?

Не мислех да добавям коментар,защото ще бъда пристрастен,но... Утре ще погребваме Динко (Димитър). Той започна да кара ски в далечната 1985 година ,когато да си направиш ски екипировка не беше толкова лесно. Така че всички приказки за това че не трябва да ходи на Томбата са излишни. Той е карал по нея откакто я откриха,откакто Банско стана голям курорт. И за този ден това му беше второто или третото спускане. Но...доколкото зная е бил засечен от сноубордист или друг скиор и... Така че за мене има само един проблем - защо не е обезопасена пистата в долния край? Защо всички останали писти въобще не са обезопасени с мрежи?Къде са мрежите които имаше даже по лесните писти от Платото към Шилигарника? Защото всеки скиор знае че ,колкото и да си добър винаги може да бъдеш засечен от някой и да изтървеш ските! Почивай в мир Динко! Ти беше страхотен човек и приятел!

vijdam kakvi hora ima ... kakvi li ne komentari napravihte be ,,, ama ako beshe vash vlizak nqmashe da govorite taka nali ... deba tupiq narod debaa ..

Да започна с това, че някога карах ски. И много ходех по планини. Поради различни причини спрях преди 16 години. Последното ми голямо каране на ски беше точно на Банско. 10 дена всеки ден на пистата. След много години, когато беше първият работен ден кабинковият лифт, пак бях в Банско. Още нямаше сняг и всичко се виждаше. Бях ужасен от това което беше направено с планината. Бъндетишка поляна беше подравнена и грейдеросана - подготвена за асфалтиране. За хилядите изсечени дървета не ми се говори. Но най-безумна ми се видя пистата Томба.Им чувството, че проектантите не бяха стъпвали на терена, ами си бяха чертали върху плановете без да се замислят. Никъде не се виждаше проекта да е огънат по планината. Навсякъде планината беше кастрена и насилвана за да се впише в проекта. Сталиновият призив да обърнем реките и да преместим планините в действие. Но да се върнем към безумието наречено писта Томба. Там писта нямаше, а склона беше много стръмен. Обикновено над това място прелитаха парапланеристите за да се приземят на Бъндеришката поляна. Но там има направена писта. Горната част от склона е свалена като насип в долната част. Наклона на пистата не е по остта и, а на верев. Ъгъла между остта и наклона (образуващата) е около 45 градуса. При това долната част на пистата е така разположена, че има ли вятър, той винаги ще издухва снега от нея. Там може да се задържи само лед. За да се преборят с природата, точно в долната част са набодени снежни оръдия от най-различен вид и калибър. Това са едни допълнителни препятсвия по и без това безумната писта. Отново, защото е върху насип, ако се напусне пистата и от двете страни се попада на още по-стръмно. Да добавим, че най-удобната връзка от Тодорка към кабинката е точно спускане по Томба. Това примамва неопитни скиори да пробват да стигнат кабинката по тази писта.

Забележете всички как тази новина изчезна от всички медии. Друг път като стане трагедия, всички, раздухват колкото може. Този път очевидно някой се е намесил и организирал изчезването на новината от всички заглавани страници.

Да-а-а! Много си прав.Точно за това става дума. И със София се случи нещо подобно. На човека...Лека му пръст!

браво, много точно изказване.

Боговете да му простят земните грехове ! А на нас останалите - ще има ли кой да ни прости всичките неща, натворени в цитирания район ? Да не говорим за нароилите се напоследък проблеми във връзка с този спорт - не съм в лизгането на дъските, но и най-лекото сравнение на статистиките за травми/инциденти с любители от последните години спрямо по-старички, са повече от красноречиви . Самоувереност ? Практикуване от не-дотам усвоили го ? Недобри трасета (по вид, профил, поддръжка)? Липса на специализирани спасители ? Смесване на софрата със спорта ? А на назначените за бизнесдами/мени в областа (и географски, и по конкретния спорт/туризъм) - работят ли им междуушните обеми ? А на назначилите-ги за такива - работят ли им калкулаторчетата по възвръщаемост на инвестициите ?

Не мога да разбера,защо толкова се ядосвате на Банско??!!!!То си беше тихо и спокойно място,преди да се изсипе цялата мафия от всички краища на България!Куцо и сакато,кадърно и некадърно......всичк тука!!! Защо си мислите,че механите с високите цени са на банскалии,че и за пистите са виновни банскалии,че задръстванията ги правят банскалии,че високите цени са заради банскалии! Като не ви харесва,не идвайте! Вие поне имате избор.Ние обаче харесва,не харесва живеем в Банско и по някакъв начин трябва да свикнем с цените,които не са по джоба на голяма част от населението! А за човека искрени съболезнования!Жалко само,че забравяте,че и внай-модерните ски-курорти на света са ставали,стават и ще стават подобни трагедии.Така че........много ви моля!

дневни температури стигнали +10С на Нова Година доведоха до заледяване на всички писти в курортите ни. Незапомнената липса на сняг ги принуди да разчитат на изкуствен. Правенето на последния при температури около нулата превръща пистите в стръмни ледени пързалки. Изключително опасно е карането по такива писти дори с перфектно наточени ски. При падане на такъв терен е скоростта на пързалящият се по грейка скиор не може да бъде намалена по никакъв начин и приключението завършва почти винаги с удар в някое от околните дървета или буци сняг. Става дума за директни челни удари със скорост около 40 - 70 км./ч. при които процентът на травмите и смъртните случаи е висок. Необходимо е поставянето на маркировка указваща заледените и опасни участъци както и пълното им затваряне.

Ne hodete na Bansko,basi seloto...

Жалко за човека

Преди години елитен скиор от световната купа загина, блъскайки се в единственото дърво на склона на пистата.

За съжаление, по пистите у нас положението е същото като по шосетата! Томба е опасна писта, но изпуснеш ли ските, всяка писта става опасна...

Sashtoto mi se slu4i predi 5 dni na Borovez, ogrmna babuna natrupana ot uradiqta za izkustven snqg. Rezultatat e mikrofrakturi na grabna4niq stalb .... Triabvashe 15 4oveka da se prebiqt na sashtoto mqsto za da bade ogradeno s mreji ..... Kakto v darjavata, taka i v skite - VSEKI DA SE SPASQVA SAMOSTOQTELNO

Бог да прости човека. Но хора каквито и предпазни мрежи да се сложат каквито и мерки да се вземат, ако си решил да се пребиеш никой не може да те спре. В петък и събота имаше състезание, всеки качвал се повече от 5 пъти на ски знае че пистата по изискванията на ФИС трябва да е лед и всеки трябва да се съобразява с това. В събота след обяд я пуснах един път внимателно за да я видя и моментално забраних на сина си да я пуска а мрежи имаше достатъчно. За съжаление планината не прощава никога на смелите. Само не знам кога и тази година ще замине някой на лавините горе от триседалката половината цепят дясно през лавината и през гората даже в неделя видях семейство с дете което тръгна през горичката под 4риседалката на козела луда работа детето едва ли имаше 10г. а като скиполицията тръгне да им взима картите скандала е страшен няма оправия просто народа си ни е такъв малко адреналин и ставаме като динамит. Жалко е за човека, другото са глупости.

Пистите са в отвратително състояние още в 10 часа, защото спънатите с легените като теб изравят пистите и свличат снега на бабуни.

Бог да го прости човека! На всички писти тръбва да има предпазни мрежи. във всички курорти е наложително да има ски полиция, която да следи за реда на пистите и да не допуска скиори с гъзна стойка по червените и черните писти. За жалост в световно известния ски курорт Банско/курорт на новобогаташи, сноби, парвенюта и мутри/ такива няма.

веднага от другите курорти пуснаха лайнеметите.

tomba...grob

Аз пък не разбирам как скиор ще се натресе в снега? Не гледа ли къде кара?Не е ли опитен скиор.Да не би за пръв път да се е пускал? Бог да го прости!И той като момчето миналата година под лавината, е бил много самонадеян.Докато всеки си мисли,че точно на него няма да се случи, все ще се случват такива нещастия!

Всичко става, когато практикува спорт като ски карането! Понякога вината за загубването на контрол може да се препише на техническото оборудване(автомати, обувки и т.н.). Едно безпорно задължение на собствениците на ски пистите е да вземат предвид, че човек на човек може да му прилошее, да получи започне да губи съзнание в момент на каране и т.н. .Затова всякакви опасни предмети, стълбове, купчини със сняг, ратраци, заведения и подобни ТРЯБВА да бъдат обезопасени с мрежи или омекотители! Жалко за човека! Сега семейството му да ги насини от съд!

Абе софиянец.... Що не си седи на жълтите павета.

Minalata godina bqh na Bansko za nova godina i karah s moi priateli(te sa skiori ,az snowbordist) i trqbva da vi kaga che pistitie sa v odvratitelno sustoqnie.Kuv 10 4asa sutrinta ve4e nqma ravna pista ,vsi4ko e v babuni i vuobsthe ne stava.Az samiq padnah s ne visoka skorost na edin zaleden u4astuk (ne si spomnqm na koi rukav beshe,no beshe ot trudnite)ponege ne bqh naostril kantovete na borda.No i da sa dobre nato4eni , borda ili skite ne e garanziq che nqkoi nqma da padne na led.Sobstvenizite trqbva da se zamisqlt seriozno za opesu4avane na orpedeleni u4astazi ot pistite.No i edin suvet ot men nikoga ne poemaite riska da karate bez dobre nato4eni kantove.Riska e golqm ne samo na zaledenite u4astazi.

Жалко за младия човек.

Томба е може би най-трудната писта в България въобще, въпреки че не е най-стръмната. Наклонът е комбиниран-надолу и встрани, което прави слаломирането трудно, особено с голяма скорост. Жалко за човека. Явно се е надценил

Томба в момента е с мрежи, но как е възможно да има купчина неразринат сняг и то в края на пистата. Може човека въобще да не е видял бетонирания сняг. Крайно време е да се сложат мрежи на всички писти, стига са се оправдавали , че снега не е достатъчно? Или някой трябва да осъди Юлен за да се стреснат най после

Падал съм на Томба за да предпазя човек който ме засече.Отървах се с пукнато ребро.

Заповядайте в убийствения курорт Банско! С убийствени цени, убийствено обслужване и убийствени писти!

A niakade biaha napisali,tche vtcherra,25.01 se navarchva1 g. ott smartta na Viktor Gebrev....

Akakvo stana sas sina na l.Filipov?Imache niakakvo ugasiavatcho zaglavie vav edin vesttnik....

Мир на праха на човека. Може да му е станало лошо и затова да е излязал от пистата - никой не е застрахован от това и това не се влияе от това колко добър скиор си.

Щом има лед, требе да се опесъчи. Точка. Сега сериозно. Ските са опасен спорт. Всеки си носи риска. Интересно, колко са загиналите лятото на бургаският плаж? А никой не апелира да го затворят. Айде у лево. Като не карате ски, си седете в кръчмата. Там може да умрете от преяждане.

Прав си Марио за капамата. Не е скъпа, разбира се! Ела Дедо Пене да те скопи, та да се чудиш кой да ти даде пари на заем да се прибереш обратно.

Vidqh ot vleka kak se opitvaha da dadat parva pomosht, bog da go prosti!

Пампорово е най - гъзарският курорт на България

Затова подобре плуване от колкото си ако можеш да плуваш

Bog da go prosti 4oveka. Kolkoto i nekaduren skior da e, i kolkoto i zaledena da e pistata, ako tova se slu4i v USA rodninite mu biha osudili Yulen za niakoi milion bez problemi. Prosto vseki koito e karal v 4ujbina ski moje vednaga da napravi sravnenie kak v BG pistite po4ti ne se obezopasiavat i sa s mnogo visok risk na takiva incidenti! Dano nai-posle na niakoia ot tikvite koito stopanisvat na6ite kurorti mu doide akula i da obezopasiat vsi4ki stulbove i da slojat mreji na mestata kudeto moje da se izleze ot pistite..

Боже колко злобни хора има!Какви жалки хорица с тези коментари!Бог да го прости!Този спорт е за смелите хора!

това дърво е било бат селянина...

Кракът ми повече няма да стъпи в това село.

Винаги с остри кантове на ските. Лед се очаква винаги - трябва да се има едно наум. Лека му пръст...поне е правил това, което най-много обича...

Не мога да разбера малоумните коментари от хора които не са скиори, а туристи на ски. За мрежи съм съгласен трябва да има, а там мисля, че има. Обаче не е ли добре всеки ден първото спускане на всяка писта да е опознавателно колко е бърз снега, има ли заледявания, камъни, как се държат ските (ако са взети от гардероб)? или като ТЪПАЦИТЕ с джиповете дето имат ABS, ESP и какви още не системи за безопасност и си мислят, че някой друг се грижи за тях, да ама не! За Томба пистата е невероятна когато имаш акъл. За изкуствения сняг твърд, бърз, леко заледен, трудно се изравя, супер е! За пистите по другите курорти не ми се говори. На светлини са след Банско. Просто завиждате. Аз съм от Пловдив и ходя на Банско. Единствената писта която е конкурент на Банско е Мечи чал в Чепеларе (особено сега с новия лифт)!!!

Що няма мрежа бре, само табелки а ? абе що табелките са само на един език бе а ? ма язък..... да се претрепе някой немчуга с кинти ще ви съдере 100 кожи в съда ама не нашия. Да ви лежи на съвеста сега. Язък за човека.

Пистата да не се бута! Да се изрине снега!!!

Томба за мен е най-добрата писта в БГ за можещи скиори. Но леда е нещо много коварно за всеки. Независимо дали наклона е 5% или 85% и дали си със ски или пеш попаднеш ли на лед под краката си последствията никак неса приятни. Лека му пръс на колегата.

leka mu prast na 4ovek,az bqx na mqstoto xorata se opitaxa da mu pomognat dadoxa vsi4ko ot sebe si,no ponqkoga i tova e malko,pistata e trudna za karane adski mnogo,4ovek nikoga ne trqbva da podcenqva prirodata,az sam profesionalen skior i vinagi si imam edno naum...no nikoi nemoje da izbqga ot sadbata si,jalko 4e e mlad...

Не мога да разбера защо толкова много злоба в тоя народ. Банско тва Банско онова ходете на Пампорово ходете на Боровец. Аз като човек който кара ски отдавна изпитвам удоволствие да карам единствено на Банско. Пампорово е раи за начинаещи а Боровец е на ниво 1980. Със същата логика кажете че пътищата до Пампорово и Боровец са ужасаващи и редовно загиват хора. Тогава да затворим пътищата към тези курорти ли? Що се отнася до цените на КАПАМИТЕ Уважаеми Българи 1во проверете а после говорете. Цените по ресторантите са по ниски от София и Варна определено като изкл. Касапинова и Байрякова каддето сервитъорите товарят якооо!!!!!

Чета и се чудя - как може при такава трагедия да има хора с коментари от типа на така ми се пада или пък други с някакви плоски шеги. Дали загиналият е бил глупав, пиян, безрасъден, лош скиор или просто с лош късмет няма значение. Не разбиратели ли - човекът е починал, оставил е родители, вероятно деца, жена и т.н. а вие правите идиотски коментари. Толкова ли сте жестоки! Засрамете се! Ако поне не заради него, то поне заради останалите хора около него (семеиство), на които живота им е разбит завинаги.