По-висок данък, ако няма домова книга?

Собствениците на апартаменти в блокове, които не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер, съобщава в. "Сега".

Обратно в новината

Коментари - По-висок данък, ако няма домова книга? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Коментарите са много повърхностни. Моля прочетете чл. 9- Формите на управление на етажната собственост са общо събрание или сдружение на собствениците. Дали ще едната или другана форма на управление го решават само собствениците и никой друг. Допусната е възможността да се създава сдружение- което се регистрира и т.н. -но това е другата възможност за управление, която се явява и юридическо лице. Това е с цел отговорността която носят съответните лица. Никой не ви задължава да регистрирате сдружение. И в двата случая обаче трябва да се води книга на собствениците и се създава фонд Ремонт и обновяване. Приятно дерзаене

И десето .... ще проверят за кои сгради не е платена принадлежащата им земя и ще накарат собствениците да платят по днешните цени.

НЕ СВИКНАХТЕ ЛИ С ПРОСТОТИЯТА НА НАШАТА ДЪРЖАВА КАТО СИ МЪЛЧИМ ЩЕ НИ ТЪПЧАТ ДО КРАЙ А НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ СЪЩАТА РАБОТА КАТО ВИНЕТКИТЕ КАТО ТЕ ХВАНАТ БЕЗ ВИНЕТКА ПЛАЩАШ ГЛОБА НО КОГАТО КАРАШ ПО ДУПКИ И НЕ ПОЧИСТЕНИ УЛИЦИ ОТ СНЯГ СИ ТРОШИШ КОЛАТА И ПАК ПЛАЩАШ СВИКНЕТЕ ХОРА ДА ПЛАЩАТЕ И НИЩО ДА НЕ ПОЛУЧАВАТЕ

има и разумни коментари,резонно е да се обсъдят в парламентарната комисия по регионално развитие.в закона за етажната собственост,се приедвиждат санций за управителя на ет.собственост,но не се предвиждат възнаграждения за изпълняваните задължения.нека всяка от институцийте /мвр,община,минист поемат задълженията и отговорностите за да може да се създадът нормални условия за функциониране на сградите -етажна собственост.за разширен коментар 0878 72 90 75 Павлов

Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците Първо: Ще ви хванат, че от години имате наематели и не сте си платил данъци върху наемите. Второ: Ще ви хванат домашните любимци - кучета , котки, папагалчета...и за тях дали сте си платили данъците? Трето и най-важно: Всички които са си усвоили балконите ТРЯБВА да ги добавят към квадратурата на апартаментите си, като това трябва да стане с издаването но нов нот.акт, както и да се преизчислят всички % от общите части на сградата, това пък се прави от експерт оценители.Вие всъщност си увеличавате жилищната площ и на 100% трябва да се добави квадратурата на всеки балкон т.е. плюс 10 кв.м минимум, а тези с по два балкона плюс 20 кв.м. Да не говорим, че всички балкони от старото строителство преди 1991г. изопщо не са вписвани в нот.актове и са си ОБЩИ ЧАСТИ и до днес! Сега дори и да не е направено усвояване те трябва да се впишат към нот.актове както съм посочил по-горе с тази разлика, че се вписват три четвърти от квадратурата на балкона. А това увеличаване на квадратурата след включването на балконите пък ще доведе до вашия по-висок данък сгради и такса смет ! Сега разбирате ли колко ала-бала е това което се прави в момента и в полза на кого е! Разбирате ли, че никой от старите ЕС не може коректно да си напише кв.м и процентите от общите части.Нека тези ТИКВИ от Парламента първо да решат въпроса с прехвърлянето на земята под блоковете на етажните собственици, после да се коригира ЗУЕС и се разбере как ще се узаконят усвоените балкони, как ще се добавят към общата площ и % на общите части как се променя!

А когато отидете да поживеете малко в чужбината, ще си поговорим отново, защото с този манталитет там ще ви излезе през носа (да не казвам и през други части)...

Четейки повечето коментари, все повече съжалявам, че останах да живея в България. Прочетете подробно закона първо и после коментирайте кое е глупост и кое - не. Законът е достатъчно добър, за да спре всички своеволия на съседи и съседчета - от слушането на чалга в 4 сутринта, до тупането на покривки на съседката отгоре, докато си пиеш сутрешното кафе на терасата. Идеята за защита от страна на закона на всички онези, които редовно плащат разходите си за консумативи, от онези, които не плащат нищо, но имат дръгливи песове и непослушни деца - е много добра. Крайно време е да се знае в кой блок, колко души живеят. Как искате общината да направи адекватно преброяване на населението като в никой град няма реална регистрация на живущите?! Всеки ходи, където си иска, днес може да си тук, утре - да си ръсиш мизерията на друго място. Е, как тогава органите адекватно за реда?! Как да накарат кака Гинка от село Топорчево да спре да си хвърля туршията в тоалетната и да запушва канализацията? Как да накарат кака Минка да спре да си хвърля фасовете и торбичките с боклук през терасата, мислейки си, че ги хвърля в задния двор на село? Как бат' Груьо, който обрал 5 апартамента в Бургас, а утре вече е в Пловдив, ще може да бъде заловен по-лесно?! Простичко е, а се иска и много малко акъл. Но явно, не всеки му схваща кратуната за какво иде реч и си приказва свободните съчинения.

омръзнаха ми глупостите на тъпанарите от АТАКА

Какви са тия комунистически мерки? Утре може на някого да хрумне, че всеки живущ в блока трябва да се разписва в часова книга при домоуправителя кога влиза и кога излиза.

Абе стига сте ни тероризирали с налудничави идеи!!! Къде по света има такова чудо, наречено домова книга? На всичко отгоре откъде накъде ще предоставям на съседите си лична информация? Молим да се провери психичното здраве на предлагащия идеята.

Моля някой да обясни какво означава сграда в режим на етажна собственост - с този израз започва споменатият по-горе закон, но не е дефиниран. Аз живея в малка жилищна кооперация от 6 апартамента. Собствениците на апартаменти сме общо 9 човека. Какви ръководства да избираме и какви контролни органи - хората няма да стигнат!Дали в Общината могат да ми дадат някакви обяснения и към какъв отдел да се насоча?В момента си имаме само касиер и се редуваме, като всеки апартамент осигурява касиер за по една година. Какво повече ни трябва и защо?

Г- Сидеров, извикай го този Пехливанов и му припомни, че хората гласуваха за Атака защото не приемат комунистическите методи - тоталитарното управление. Комунистите не ни позволиха да си построим на собствените земи жилища и ни набутаха в бетонни казарми. Сега техните синове напр. Станишев - син на Димитър Станишев (бивш член и секретар на ЦК на БКП - обвинен в присвояване на 21 млн. долара) гласуваха закон, който заробва живеещите в панели . Това е поредната гадост, заложена на следващите (ГЕРБ) управляващи. Ако ГЕРБ иска този закон да действа (макар и отчасти) нека избере пътя на моркова (не на тоягата) т.е. да предложат преференции на онези, които се съобразят със закона. Те наистина няма да са (и до сега не са) много, защото този закон ще накара 2 милиона българи, живеещи в панелки и др. кооперации, да се изпокарат. ТИПИЧЕН ТОТАЛИТАРЕН ЗАКОН! И ако ГЕРБ не вземат решение, изгодно за обикновените хора, то 45% доверие (сега) скоро ще стане на 4,5%, както 60-те % на мургавия от Драгалевци станаха 5-6%, и както лъжливия матадор остана под 4-те %!!!

кучета дупки коли на тротоара коли в градинката трошки по улиците блокове като цигански черги мърсотия неп сняг и лед да продължавам ли..... а те... регистрация с глоби

Комунизмът се завръща. След домовите книги е ред на кварталните организации на ОФ.

Какви домови книги бе?Какви двойни данъци? Какви ООД -та бе ? Сбъркал си рейса пич ! Аман от слепци! Не виждате ли в какво блато сте ни напъхали, ами и шнорхелите ни ще затапите. Да се носят в Общините домовите книги, че за тази цел да се направи нов отдел, началник и приемащи и предаващи , поне още двайсеттина тунеядци да храним и да ни глобяват ? Вземайте си пикливите идеи и нескопосаните закони , дето никой не ги е чувал и бягайте по- бързо от властта, че ни омръзна да ни правите на олигофрени. Ние като ядем марули, да не пасем трева! Безбожници, че то под османско толкова видове глоби и налози не е имало.

Няма и нужда да я четат Фермата. На простака с власт то си му е в кръвта. Това им е единственият талант.

Кварталното ОФ кога ще го върнете не разбрах?И чавдарчетата?

От домови книги няма файда никаква, ако иска кварталния да си води да води, истината е в закона съвсем точно да се определи кое точно от общите части да поддържа всеки собственик конкретно (то това си го пише и в документите за собственост) и общината да си глобява собствениците които не си ги поддържат , а не да се прехвърля вината на разни сдружения, комуни, текезесета и т.н. и настава групова безотговорност която въобще не е свършвала от 20 години насам.

Да почнат да внасят членове на управителни съвети от Китай ха ха ха Пълни идиотщини! Това трябва да се БОЙКОтира и до 30 .06.2010 година процентът на извършилите тези регистрации да остане същия

абе хора, това с домовата книга никъде го няма по света бе! Нека ви кажат хората които са живели или живеят навън. След като надлежно се регистрираш в съответната служба, никой не ти се бърка в личния живот. И пак входовете са чисти и има ред.

да се научим да спазваме законите,единствено санкции според,пак нескопосания закон,но да почнем от създателите му.

НИКО, НИЕ В НАШИЯ ВХОД, ТОВА СИ ГО ПРАВИМЕ ДА СИ ПОДДЪРЖАМЕ ВХОДА И БЕЗ ДА СМЕ РЕГИСТРИРАНИ.ЦЕЛТА НА ОБЩИНАТА Е ДА НИ НАТАТРУЗИ ТЯХНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПОСЛЕ ДА НИ ГЛОБЯВА. ДА НАПРАВИМ ПОСЛЕ СДРУЖЕНИЯ И ДА ОТГОВАРЯМЕ ВСИЧКИ ДЗА НЕПЛАТЕНИТЕ СМЕТКИ НА СЪСЕДИТЕ И ДА ПОЕМАМЕ ТЕХНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.

Добри съседи ООД - хахахаха

ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТЕ ДОМОВИТЕ КНИГИ /СЕГА ЩЕ СЕ КАЗВАТ КНИГА НА СОБСТВЕНИКА/ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ ЛИ С ТОВА ДА ГИ АКТУАЛИЗАРАТЕ, ДА ГИ ПРЕДОСТАВЯТЕ НА МВР И Т.Н. то жителство няма, те книги ще въвеждат. Те в трамвая се сношават пред очите ти ,имало такива апартаменти за такава цел???? Сутрин излизам, вечер се прибирам не ме интересува личния живот на никого, не искам и разни любопитковци да се бъркат в моя!!!

тоя закон е писан от някой дето е чел 1984 на Оруел но не го е разбрал - много му е харесало в това общество и като е добил власт го е прокарал. Добре че не е чел и Фермата

само ще кажа, че в Холандия си задължен да се регистрираш до 2 седмици в общината, в която ще живееш. За да знаят къде да те търсят за правата и задълженията ти. Домовата книга е добър вариант за БГ, защото хората си се познават в блока...абсолютно подкрепям.

разбира се че това е поредното малоумие на пожарникара....

Добра е идеята, ама я мини през нашия блок с домова книга да те видим дали е възможно да свършиш нещо и дали изобщо ще излезеш жив от блока! Па ако успееш ще те черпя!

Вие нормални ли сте, бе? Я, се сепнете и се огледайте какви ги вършите по време на криза, уволнения и безработица! Вижте се какви безумия творите: 26. 11.2010 Депутатите вдигнаха акциза и на цигарите.Специфичния акциз става от 41 лв. на 1000 къса на 101 лв. на 1000 къса. / Месец Декември 2009 г. - десет пъти скача от януари глобата за граждани, които не плащат здравни осигуровки, решиха депутатите. Те приеха окончателно промените в Закона за здравното осигуряване. Занапред, освен пропуснатите вноски за 3 г. назад, самоосигуряващите се ще плащат и глоба от 500 до 1000 лв., вместо сегашната от 50 до 100 лв. Глобата ще бъде прилагана за дълготрайно безработните, които редовно внасят здравните си осигуровки, но не са представили новата декларация образец 7 до 1. 03. 2010 г. Здравната вноска за безработните се увеличава от 10.40 лв. на 16.80 лв. / 25.12. 2009. Парламентът одобри адвокатските услуги да поскъпнат драстично. Разводът струва два пъти по-скъпо. / 12.01.2010: Здравната каса въвежда лимити и върху лекарствата. Топлое поскъпва от 1 януари 2010 г. От 4.01. поскъпва транспортът в София поскъпват студентските карти, комбинираните билети, талоните и градските карти...... И тия нови двайсет сега! За безгласен добитък ли ни имате! Ма ще грабнем сопите бе, идиоти!

айде стига бе , стига с башибозущината - не се ли натъпкаха тъпите ви задници вече - жалки дребосъчета гладни !

Ако си чел внимателно коментарите никой не плюе по домовите книги.

Ане няма ли някой да се самосезира? Няма ли конституция в тази страна? Никой зорлем не може да ме накара да членувам където и да е!

ДОКОГА ПРОСТОТИИ НЯМАТ СИ ДРУГА РАБОТА

Народните представители трябва да са 120. Няма нужда от 250 малоумника-търтеи, които измислят само простотии и не ходят на работа. А тези от депутатите, които отсъстват редовно от парламента кога ще си върнат заплатите в двоен размер?????

Напълно подкрепям - тест за ББ И за всички политици

Как стой въпроса с братята роми,във всеки български град има блокове пълни с тях?Или глоби пак само за нас,да ми обясни някой компетенте на който му плащам заплатата

Какви са тия идиотии бе !!!

Тея станаха най-големите народни изедници.Всеки ден се чудят какви нови данаци и налози да измислят за да има какво да харчат за тях.

хахаха имало и глоби за собственици и за членове управителния съвет...ахаха и как ще докажат, че съм член на управителния съвет. Някакви общински съветници умират да ни вкарат в някакви изкуствени юридически субекти. Това ще направи живота ни ужасен в тези панелни блокове. Представяте ли си после примерно как Топплофикация идва и ви спира парното щото съседа от долу ви е решил, че вече няма да си го плаща и ако искате си прекарайте тръбите от нейде другаде. И се оправяйте...Топлофик и ВИК ще могат да спират водата и топлото на целия вход или блок, щото вече имамем такива УС

Идеята за новите домови книги никак не е лоша,ако сте разгледали какво трябва да се се попьлни в нея ще видите че не е зле да се знае кой живее в даден апартамент кой е собственик, или живужия каква врьзка има сьс собственика-братовче ли е син ли е внучка ли е,има ли куче или кон и тн. и тн.Сьгласете се че в момента е пьлно с живущи под наем които не се знае какви са кой ги е пуснал и какво ли още не.Хубаво е да знаеш кой е човека в сьседния апартамент.Така хора които имат по 5 апартамента ще им се наложи да плащат даньци за отдаване под наем а щом имат 5 апартамента ще плащат защото еда ли всички са си декларирали имотите в даньчното,крайно време е да се спре това,сьгласете се че ома и много апартаменти които се ползват от проститутки за клубове.......е нормално ли е това?За по-младите който не знаят-навремето всички живужи се записваха в домовата книга та като стане нещо да се знае тоя човек кой е и какьв е.На много хора не им изнася да се знае за това реват като бели мечки.А що се отнася до вьпроса за даньците-само в Бьлгария има такава простотия-щом си си санирал жилището и си си сменил дограмата да ти вдигат даньците-НЕМА ТАКАВА ПРОСТОТИЯ,нормално е да се насьрчават хората да култивират тия панелки ама............нямам думи.

ухааа от сега ми звучи на нещо незаконно. Как така двоен размер на данъка бе? Ще падне, те тия от Атака са доста некомпетентни

Ще въвеждат домова книга, а когато ги имаше на времето виеха до небесата! Вкъщи имам две-никой не ги потърси да ги провери, да ги види и т.н, даже не ги искаха. Кой е виновен, че ги затриха по време на демокрацията? Досега също сме имали домсъвети или управител и каква беше файдата от това - съберем се, изпокараме се, пари няма за това, няма за онова и край. Апартаментите са описани в общината, плащаме си данъци, ами да си направят регистър и толкова. Може ли да задължиш някой да прави ремонта, след като няма пари за храна и да си гледа децата като бял човек? Ще правят цените европейски, а кога ще станат заплатите такива и отношението на чиновниците към обикновения човек европейски?

ами ако земята под и около сградата е частна-какво правим тогава.Някой да ми обясни.

Оправете си първо бакиите в ЛАГ и ДАГ, после притеснявайте хората :)

А като връщат надвзети данъци, що не са в двоен размер, а?!!

Дадена сграда има 7 апартамента,на три оттях собствениците са неизвестни за останалите.В сградата живеят общо 8 души./единият е малолетен/.За какво общо събрание може да се говори.Освен това земята под сградата и около нея е частна.Какво се прави тогава.Ако някой знае ,моля да ми обясни.

Абе Пехливанино,абе малоумнико, аз съм домоуправител- ела да ме накажеш.За какъв х_й ни е тази регистрация,какво печелим ние?Преди пак сме живели и без таквиз глупости.Парламента е изцяло от малоумници.

В Закона за етажната собственост, публикуван в Държавен вестник през месец май м.г., пише, че имаме право да изберем в какъв режим на собственост да бъдем - сдружение на ет. собственост или домсъвет. Регистрацията не се ли отнася само за сдружението? И,ако дори само един собственик не е съгласен да се направи сдружение, кооперацията избира домоупрател и управителен съвет, за каква регистрация в общината иде реч? Някой може ли да ми обясни?

Всички граждани през1996 или 97г/вече не помня точната год./ се юрнахме на ограмни опашки пред общините да декларираме имотите. При покупка на жилище също трябва да го декларираш в 2 мес- срок. Тези данни общината ги има. Какви са тези измишльотини сега З-н за етажната собственост. Щели да правят имотен регистър, ами да си го направят! Щели да глобяват ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СВЪРШИМ РАБОТАТА НА ОБЩИНАТА. Малоумници по 100 лв на собственик и 1000 лв на чл.ана упр.съвет. Кой ще е този луд да поеме отговорност за обществена работа?Снега не е изчистен глоба на домоуправителя, някой хвърля боклук пак глоба.В нашия вход що годе се разбираме и каквото трябва да вършим за да си поддържаме входа си го правим, все се намира по някой добровелец да работи за общото благо. Целта е на по-късен етап да ни принуждават насила да се регистрираме като сдружение/фирма/ и да носим колективна отговорност за съседа който не си плаща парното, тока, кредита и за неплатен дълг да ни вземат жилищата. Ако сега за саниране плащаме по 1200лв после ще трябва да плащаме по5000 лв. Хората са се поболяли от грижи и немотия, сега искат да ни управляват и като физически лица в интерес на определени фирми като топлофикаци, вода, ел.дружества и разни строителни. Не може насила да ни вменявате отговорности които не са наша грижа. полицията също иска да и вършим работата.

Наистина не разбирам нищо - каква е целта на тази бумащина във входа? Нали в общината всички тези данни ги имат? Тоя хайдук стана диктатор!