Как съветски кораб бутна Аспаруховия мост във Варна

По-възрастните варненци помнят кошмарния ден 28 януари 1975 г., когато в 14,49 часа съветски кораб събаря стария Аспарухов мост.

Обратно в новината

Коментари - Как съветски кораб бутна Аспаруховия мост във Варна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

той може да е бутнал моста.....но пък ние бутнахме съюза.....хахаххаахаахахах

Моля радакцията, пропуснали сте да уточните, че капитан на СЪВЕТСКИЯ кораб е бил РУСНАК с фамилия Путин и е твърде вероятно ДА Е МНОГО БЛИЗЪК РОДНИНА НА СЕГАШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ, моля уточнете и тази твърде възможна подробност...

И за чий хуй го пускате днес? Великденски празници - вместо добрини, простотия на не знам коя степен! Шизофреници!

Нека не забравяме и чудовищната руска бомбардировка на Варна, при която загинаха невинни жени и деца!

а как англо-американски самолети хвърляха карамфили над София няма ли да ни осветлите? или кво бият ви през ръцете?

СЛАВА НА РУСИЯ ! ДАВАЙТЕ, БРАТЯ-РУСНАЦИ ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВИ ПЛЮЯТ И ОХУЛВАТ - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВИ ПОДКРЕПЯМ !

Как за 30 години хамерика бутна България.

Като няма от настоящето, дираджиите ще си изсмучат от пръстите някаква негативна информация за Русия отпреди 50 години... А бе не виждате ли, че вече не сте и смешни, а ужасно ЖАЛКИ с тази свинска пропаганда! Светли ХРИСТИЯНСКИ празници, братя и сестри българи! (А сатаничките знаят какво ги чака;)

Господ здраве да ти дава!

Амин! На тебе - също!

100% капитанът е бил пиян.

А защо не се написва,колко пари ни отпусна СССР за изграждане на Метрото.Ние ги пренасочихме за НДК. Дайте,да бъдем обективни!

да се наричате ДИР.ХАБЕР....Следите ли ми мисълта ?????

Аве дирници посрани, днес да не е 28 януари и да е неква там годишнина по случая че сте се разквичали? Нещо за Хитрино нема ли да напишете, или там ваще чираци см виновни та затва не квичите? Много сте жалка чалгаджииска кочина ве!мбухахаха

Веднага да се влезе във военен съюз с Литва, Латвия и Естония и да се мъсти за тази хибридна провокация...!!! Района да се наръси с Новичок, мейд ин Лондон да не могат да припарят повече до тамм, ватенките му с шинели...........ШШШШШШ, алооооооу, ДИР- а, вий нормални ли сте, бе ???!!!???

на руснаците всичката им работа е такава. егати некадърниците!

Там, където стъпи ВПИЯНЧАНИЯ СЪВЕТСКИ И РУСКИ КТАК СТАВАТ САМО ТРАГЕДИИ, А ГЪЗОЛИЗЦИТЕ ИМ ОТ БКС И ПРЕДИ И СЕГА ГИ ОПРАВДАВАТ, ПОМИЯРИ РОДООТ СТЪПНИ!!

смотаняк този е украински кораб.

Странно ми е. Днес не е 28 януари 2025 година. Ако беше, публикацията би била разбираема. Но в света събота, без никаква връзка с дата или повод е някак подозрителна. Тогава бях ученик и всеки ден по два пъти минавах по стария подвижен мост. Строежът на новия Аспарухов мост беше доста напреднал, защото отдавна беше ясно, че нито мостът, нито каналът отговарят на новите условия. Ако не се беше случил този инцидент, така или иначе до две години новият мост щеше да заработи. В деня на аварията имах късмета да се прибера по-рано. Ако бях закъснял половин час, щях да остана от другата страна. Е, затова пък на другия ден не можахме да отидем на училище. Няколко дни, не помня вече колко точно. Но помня армейските понтони, защото съм минал по тях стотици пъти. Както и да е. Защо днес ни сервират тая претоплена манджа?

За да не забравим (а който няма спомен - да научи) колко зли са СССР (Русия) и социализма. Капка по капка, ден след ден, всеки ден. Една от двете основни части в плана на една приятелска амбасада за смяна на чипа. Втората е училището.

Мога ли да ви попитам- ако на някой американски кораб се случи същото, дали вие соросоидите ще пишете същите коментари? Дира спира сега много коментари за да е лоялен към новите си господари, но моето мнение е, че с тази антируска пропаганда доникъде не се стига. А такива неща като това което е описано могат да се случат без да е важно от коя националност са тези на които се е случило.

всичко се случва по света които е 7,6 млрд души. Лошото е че всичко което се случи по света се случва двойно повече и то само в 140 млн Русия. що ли?

Това от пръста си ли го изсмука? Я ми обясни защо Лондон надминава Ню Йорк по престъпления и убийства? Явно, че вие които сте соросоиди не виждате реалното и величаете имагиналното.

Ей, това руснаците били много лоши бе! Само че: "...Правителственият срок за пускане на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. Открит е от Тодор Живков на 8 септември 1976 г..."?!

Навръх Великата събота се появи принос на ДИР-а в световната антируска клоака.

Като се пише за миналото ,показва се старият мост с клапата и трудното преминаване на корабите ,а не новият мост построен 1976 год.Има в интернет изображения на старият мост.

те руснаците и всичко останало ни разрушиха, че трябваше на ново да го правим. Не само моста.

никой и не си е помислил, че руснак може да построи толкова голям кораб с които да мине под новия мост. На тях само фишеците им са големи. Като на Кузя.

ежедневни доставки от течни горива, понеже не разбрах. От Марс ли? И на какви цени, ако може. Или е секретна информация.

тогавя бех дежурен по подеиление 22250 и вдигнахме тревага по флота 1 степен!! другаря е изкуфял и си съчинява простотии!!

поредния тъмен от строителни войски дето ще се опитва да ни лъже.

Ей... Лъжец!!!! инцидента е 1975та, а поделение Черноморец е създадено 1976та и съществува до 1985та. :))) Муяк, муяк... глупав надут пуяк.

Навсякъде по света руснаците носят разруха и смърт! Господ да пази България от комунисти и русофили!

Понтонът се обръща и се удавят цели семйства.Има цяла алея в гробище Тополи,които са жертви именно защото на пияния капитан бутна моста строен от германците40 години.

Алеята в Тополите е от обръщането на понтона... но в Белослав през 1978, трагедия при която за съжаление загинаха над 60 човека.

niki_leo

Днес е Велика Събота, но за продажните и безбожни руски и соросоидни тролове няма почивка, няма празник, няма святост. Трябва да се плюе ежедневно, ежечасно, ежеминутно и напълно безсмислено, защото никой вече не вярва на изсмуканите от пръстите, тъпи, идиотски твърдения. По темата: хубаво беше да извадят от архивите снимка на стария мост, който не се казваше Аспарухов, и да сложат нея вместо да измъдрят снимка на действащия сега. В ония времена всякакви такива събития не се отразяваха по пресата, радиото и телевизията, защото уронваха престижа на комунистическото управление. Имаше само позитивни новини за преизпълнени петилетни планове, тъкачки-многомашиннички, миньори-стахановци и прочие. Спомням си, че аз който живеех във Варна и бях на 10 години по него време научих за случая години по-късно от разкази на батковци, които пък го знаеха от истории разказвани и предавани устно от човек на човек. Така че от тази гледна точка за мен тази статия е полезна, защото научих повече факти около това събитие. Дир.бг от известно време пуска такива статии за архивни исторически събития както студените досиета от близкото минало на прехода, така и от социалистическото минало на Б-я, а също и от историята на целия свят. Така че лично аз не виждам никакъв проблем. Темите са интересни и повечето са за събития за които не съм чувал или ако съм чувал не знам подоробности. Това, че мизерните руски и соросоидни тролове търсят във всяка една такава статия под вола теле си е чисто и единствено техен проблем. Ама като са се хванали на хорото т.е. да вършат такава долна работа за дребни пари, щото явно за друго не стават, няма какво да се жалват какви били тия статии и т.н. Така че строени на барикадата да плюят и да не мрънкат като недое.ани вдовици. Като са се хванали да вършат някаква работа поне да я вършат като хората а не по балкански мързелашката. :-)))

цял роман си написал , вижда се кой е трол ... , сам ли го измисли или са ти го подготвили ?

Абсолютно те подкрепям! Явно е достатъчна някаква тема изровена от далечното минало. за да се започне заяждането тук. А вместо това, би трябвало да се посветим на Светлината, която трябва да носи в нас Великден! Да вярваме в доброто, вместо да се конфронтираме тук!

Някой да не би да си е помислил, че ще има виновни и наказани? Някой да не би да си е помислил, че СССР по най- бързият начин ще оправи моста, който ТЕХЕН кораб е съборил в "братска" България? Партийният секретар /представител на КГБ, БКП и ДС, който е колел и бесел на местно ниво, без малко да изяде тупаника на раздразнените варненци.

И за какво да ги наказват капитаните.Аспарухов мост-1907 построен дървен понтонен мост,1938 Аспарухов мост построен е с клапа,вдигала се е клапата за да преминават корабите.Въпрос на време е било да се събори,Големи кораби не са можели да преминават.Причината не е в корабите ,а в моста.За да преминат кораби вика се пилот ,той командва на рулевия какви маневри да прави.Действало се е бавно,прохода тесен изисква се голяма опитност.На 28 1. 1975 год украинският кораб "Павел Постишев "закача моста. Моста се събаря,но не се спира движението,направени са веднага 2 временни понтона ,единият е устроен като подвижен.А новият Аспарухов мост е построен 1976 год.Тогава е пуснат в движение.

Значи, по твоята ВИСША кигика, добре, че този кораб е бутнал моста.. Щото съшщият не е вършел никаква работа на варненци ли? Велика мисъл! Овча! / да ме прощава животинчето, че го обиждам.. /

Толкоз си могат.

тези украинските кораби са мноо опасни май , а?

по понтонни мостове съм минавал с кола и в сърбия, когато там мостовете бяха избомбардирани от онези, които по принцип не са били агресивни, според философа от миндя.

Това Великденска новина ли е?? А колорадският бръмбар дарение от коя държава е, че не се сещам?

от Саратов? или от Колорадо? въпрос за 1000 лв.

Вие, троловете, вярно, че сте като от вицовете - какъвто и да било факт, който е косвено или пряко негативно свързан с господарите Ви, може да Ви обезуми... "А Вие, защо биете негрите?" е първият Ви рефлекс.. Жалка, та чак гнусна тролска слуз Ви е обърнала и сте забравили, че сте българи и че трябва да пазите българския интерс, а не нечий друг...

А ЯДРЕНАТА авария в Чернобил, от кого е "подарък"? А? Ако ще си говорим по такъв идиотски начин...

бедствия и аварии бяха дълбоко засекретявани, а разказващите за тях ги съдеха за клевета срещу социалистическия строй о НР България. Както за трагичния случай с хвостохранилището край Враца.

хората казват не ни разправяйте, ние сме го живели онова време и знаем много добре :)

Е това е акшън-възмутените хора преобръщат мост и цопват в водата лелее без да се удавят.

добро утро , 28 януари ? а капитаните българи , как се сетихте бе хора ?

Днес не е 28 януари, няма и друг повод. За какво е тази статия? Смукалник на читателски интерес или новосвирчок на западната истерия?

вървеше един виц. Българското правителство изпратило телеграма до руското: "Наш мост блъсна ваш кораб!Да ви поправим ли или да ви направим нов?"

Добре, че е бутнал стария мост за да направят по-нов! Иначе и досега Бото щеше да се кани да реже лентички на несътворено чудо!

Руска му работа.По късно през 1978г се обърна моста на Белослав и загинаха много българи в момента в който във Варна откриваха паметника на българо-съветската дружба.

защо направи "тюрлю-гювеч" от двете събития-обръщането на моста при Белослав и откриването на паметника?Мостът при Белослав се преобърна поради претоварване и защото не е бил"закопчан" в средата!

в деня в който се обърна моста се откриваше паметника на българо-съветската дружба-какво не можа да разбереш.И дружбата отиде като моста.Останаха само раните

Долу рассия, Да живей УСА ураааааааааааа

Дир, каква невиждана футболна драма. Онези съборили мост,а тези избиха,и прогониха народа от собствената му Родина.

са синовете, внуците и шуро-баджанаците на онези

да ни събарят мостовете, как не ги е срам :))

По него време нямаше Американски, иначе щяха да го съборят "демократично". И пак да обвинят руснаците, разбира се.

В ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ МАСОВИ ИЗНАСИЛВАЧИ СА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ В БАЗИТЕ ИМ ПО СВЕТА. ЗА РУСНАЦИТЕ НЕ СЕ ЧУВАТ ТАКИВА РАБОТИ. ЧАК В ЯПОНИЯ ИМА ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНИ НАД 600 СЛУЧАЯ.

Кви изнасилвания, там предпочитат "Боярка" и "Стекломой"! Ква ерекция може да се очаква след това? Затова пък в Русия процъфтява канибализма!

След литър водка руснака трудно би изнасилил.

Кога за последно видя пиян руснак? Щото пияни англичани, шведи и холандци е пълно по Слънчака, ама руснаците нещо хич ги няма.

Кой е платил ремонта?

В разцвета на демокрацията подобна случка ще е новина една седмица, държавен орган няма да си мръдне пръста, ще има кампании "дари с дмс на кратък номер" и Плевнелиев ще изпъкне с мисъл рядка.

А в периода на развития социализъм инцидента е засекретен.

Много ви е примитивна пропагандата.

Сега остава да ни информирате как руска ''пръдня'' е увеличила праховите частици повсеместно за да предприемем ''мерки''.. Незнам още какво ще измъквате от миналия век и ще го перефразирате според сегашните си ''разбирания'' ама нито сте интересни нито сте миродавни а само пълнене на някакви обеми заради някакви пари..