Намалява заболеваемостта от туберколоза

За девета поредна година в България отбелязва трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза.

Обратно в новината

Коментари - Намалява заболеваемостта от туберколоза | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази защо ненаправи малък паралел на заболяването с туберколоза в България м-у 80-е на миналия век и сегашните им "успехи" в борбата с нея!? Само че няма да го направи защото ще се види какво мизерно здравеопазване си имаме сега!! Защото тогава това заболяване беше практически изчезнало!!

министърката дали 4 чела ,,жълтата гостенка,, и ,,приказка за стълбата,, от христо смирненски...??? до краят на шеисетте години по ,,улиците,, имаше големи ,,чугунени,, плювалници а на тях пишеше ,,не плюите по улицата,,...??? сега се хвалят с ,,нещо,, което до преди тридесет години го ,,нямаше,,...!!! ,,смешниците от герп,,...!!!

По времето на социализма такава болест като туберкулоза в България не съществуваше, дори за мостра. Имаше я само в "Жълтата гостенка" от Христо Смирненски ... и творбата остава в българската класика именно като поетически еквивалент на умиращия от туберкулоза, тютюноработничките безбройните робини на жълтата царица туберкулозата. През пролетта на 1921 г. започват сериозни здравословни проблеми за Христо Смирненски. Първо боледува от паратиф, после го застига и туберкулоза. Продължава да твори, но състоянието му все се влошава. През последните месеци на живота си пише едно от най-прочутите си произведения Приказка за стълбата, в която критикува безнравствената политическа класа. На 18 юни 1923 г. той напуска този свят, все още 24-годишен.

Абе заболеваемостта намалява, ама и антиваксърите не спят. Само им дайте малко време.

Тези журналистки пак измислиха нова болест. Може би имат предвид болестта туберкУлоза а не туберкОлоза? https://link/wiki/Туберкулоза

Туберкулозата е история още по социалистическо време ! Тогава и рака беше рядкост ! Но вижте ни сега ! Оглавяваме класациите в цял свят ! Всеки втори българин умира от рак !

Това просто не е истина. Лежала съм в противотуберкулозна болница точно по социалистическо време и имам поглед от тогава. За тази болест просто не се говореше. Дори самите болни се криеха, а статистиката беше тотално манипулирана. Също като изборите!

Ти лъжеш,Мира. Туберкулозата е болест на бедността,ако не лъжеш сигурно си била само ти в отеделнието с тази диагноза.

Аз дори шарка не бях карал по Соца когато бях дете,а я изкарах на 24 години през демокрацията.

Не, не лъжа. Не съм била в някакво отделение, а в болница за лечение само на туберкулоза. Т.е. всички в нея бяха с туберкулоза. Беше в Радунци. Това не е селище,там имаше само болница и общежития за персонала. И спирка на влака - този, който слизаше на нея, беше или болен, или от персонала, или на свиждане. Това беше през осемдесетте, сега не знам как е.

Нещастници по татово време тази болест беше в историята сега седнали да ми се хвалят, че намалили нещо си.

Населението наброява 3-4 милиона души по-малко от това което можеше да бъде. Логично е при този отрицателна прираст заразените да намаляват. Също така и безработицата, училищата, асфалта, мрънкащият чист етнос и т.н.

Смята се в проценти.

То така се нагласява процента! Пиши и тези по чужбина, ама като здрави...

Може би туберколозата е намаляла , но пък за сметка на това процъфтява Невежеството и Простащината ! С тях как ще се справите , след като още не е открито лекарство , а те се разпространяват със скоростта на светлината ?????!!!!!

Тази младичка МиНеТскъра много засукана ми се чини. Как всичките такива ги избират, хем убави, хем послушни.

Даже се опитва да гледа умно !

Туберкулозата е социална болест. По времето на соца беше почти изчезнала не толкова от новите лекарства, а от подобряване стандарта на хората, събарянето на цели квартали с малки кирпичени къщички и презастрояване с блокове с големи прозорци, с В и К, на голямо разстояние един от друг, с градинки и паркове между тях. С редовни профилактични прегледи. Още като ученици имахме редовни прегледи на флуорограф и проби манту. Нямаше гладни хора и съответно епидемии. Грип нямаше както сега всяка година, едва ли не като нещо нормално. Тогава на 5-10 години я имаше я нямаше по-голяма грипна епидемия. Като ученици ни преглеждаха редовно за въшки, краста и други заразни болести. Сега с това презастрояване и сгъстяване на жилищните сгради, може да се очаква отново бум на туберкулозата. Тия клошари ровещи по кофите разнасят болести. А гладуващите хора пък имат много слаб имунитет и са потенциалните болни от туберкулоза и нейни разпространители. А това неравенство и мизерията която поражда може да доведат до появата на нови много по-страшни вирусни и бактериални болести, разпространяващи се мълниеносно и протичащи смъртоносно. Не знам дали динозаврите са измрели от падането на някъв въображаем метеорит. По-скоро от някаква смъртоносна епидемия. Това ни чака и нас при тази политическа и икономическа система.

Добре е че все още има хора които помнят че живяхме по- сигурно и по- добре преди. Но не го оценихме преди да го загубим, а сега гледат само ние по- възрастните да наденем дървеното пардесю- просто им пречим да разправят лъжи за онова време.

Не се притеснявай , ''дървеното пардесю '' , няма да се размине на никого ! Нека си лъжат , но те лъжат само себе си , защото те никога няма да живеят нормално , а животът им ще мине в Простотия и Нещастие , на което те му казват '' свобода и демокрация'' - Проблема си е техен , аз дори и не ги съжалявам !!! Как да съжалявам някой , който е от мен на един вагон книги разтояние , и не знае нито откъде е тръгнал - нито накъде отива ?!

vasil

След войната,в Европа,със соц,без соц,въшките ги требят с инсектициди като ДДТ,вредни,меко казано и за хората.Те пък стават резистентни и си ги има - тия по косата от 70--те-вече едно поне 45 год.,а т.н.срамни въшки си ги е имало.Още малко ще изкарате,че са изпълзели на 11 ноември 1989 сутринта.

Слагам ти минус заради подигравателната реплика " Тия клошари ровещи по кофите " иначе си прав на 100 % . По бай Тошово време всички имаха работа и нямаше гладни препитаващи се от контейнерите за смет , били те и цигани ! За това престъпление са виновни дебелогъзите шопари които ни управляват !

До колкото си спомям в гадната тоталитарна недоразвита Народан Република България туберкулозата беше унищожена до нивото на 100- 150 вирусоносители лекувани в Искрец. Или ПАК нещо либерасто демопедерасто информаторо бърка?!?!?!?

Не бъркаш, точно в Искрец беше санаториума където ги лекуваха и това бяха предимно възрастни хора- тоест тези които са преживяли войната, но тогава са били млади и храната не е достигала. Знам защото леля ми беше лекарка там.

Не се ли срамуват да пишат за такива болести след като по времето на Тошо въобще нямаше туберколоза? Клоуни управляват 29 години по европейски тертип та хората са започнали от мизерия и туберколоза да хващат.