Не били 16 млрд. несъбраните задължения по ДДС, а 5.4 млрд.

Парламентарната комисия ще извика за изслушване представители на МФ и на НАП заради данните, че държавата не е успяла да събере над 16 млрд. лв. от ДДС за 18 г.

Обратно в новината

Коментари - Не били 16 млрд. несъбраните задължения по ДДС, а 5.4 млрд. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И пет милиона да са, някой е за пандиза. Някой чиновник. В същото време заплатите и бонусите в НАП растат! А Горанов се е скатал и никъв не се обажда. Иначе беше много активен с трлъстата си физиономия по телевизиите.

6 милиарда са само декларираните, но несъбрани! А колко са недекларираните - никой не знае!

Фрогоко: Не 16 млрд., а 55 млрд. лв. са откраднати от ДДС Докато главният прокурор Цацаров проверява пешеходните пътеки, а полицията и чиновниците обикалят и броят дупките, никой не желае да проверява изнесената информация за несъбран данък добавена стойност за 16 млрд. лв., от които 6 млрд. са отписани като несъбираеми. Темата с несъбраните данъци и в частност ниската събираемост на ДДС и ДДС-измамите не е нова. Не случайно сме лидер в Европа по този показател. И сумата е стряскаща, но това е малка част от същинските суми по несъбрани данъци и ДДС. Тя обхваща само дължимите суми установени от НАП по данъчно-облагателни актове. Миналата година във връзка с фалита на КТБ от НПО Ние, гражданите са направили анализ за драстичното увеличение на корпоративната престъпност, касаещ този фалит и един от параметрите на анализа бяха и несъбраните данъци и ДДС измамите, като по косвени показатели тези суми възлизат на между 3 и 5 млрд. лв. на година. Още през 2012 г. под натиска на ЕС и критиките към Симеон Дянков за ниската данъчна събираемост беше изнесена информация, че само в сектор захарно производство на година се укрива и източва ДДС за над 250 млн. лв. След шумните ПР акции обаче последва пълно затишие. "На сегашния етап големите медии почти не говорят по тази тема. Няма ги по студията и обичайните специалисти в материята като Менда Стоянова и Йордан Цонев. Не се чува и за нова инициатива за извънредно законодателство по линията Цонев Пеевски за пладнешкия обир на държавата за разлика от инициативите им, свързани с първичното и вторично ограбване на КТБ. А тук официално посочените данни сочат, че става въпрос за поне три КТБ-та накуп. И няма как да е друго, тъй като най-големите нива на несъбран ДДС се очертават по време на управлението на НАП от приближения специалист на Пеевски Бойко Атанасов", посочва пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от "Ние, гражданите".

Бойко Атанасов беше зам. - председател на НАП от 2009 г. до 2012 г., а по-късно от 2013 г. до 2017 г. беше и шеф на Агенцията. В периода на прекъсване беше понижен от финансовия министър Дянков, но по-късно беше възстановен и реабилитиран от правителството на Орешарски под натиска на Делян Пеевски. При поредната смяна в управлението след падането на Орешарски изтече и информация за срещите на Пеевски с Атанасов, на която Пеевски изрично му е забранил да подава оставка, независимо кой му я иска, защото имало още работа за вършене (вероятно тази работа е свързана с реабилитацията на Пеевски по извършваната в този момент данъчна проверка на имуществото му). По-късно Атанасов беше повишен до заместник на Горанов в настоящото правителство, преди да бъде изпратен на заслужен отдих като зам.- председател на КФН. Същата комисия, която осъди Синдиците на КТБ да извършат задължителния по закон одит на КТБ, но след смяна на състава й не пожела съдебните решения да бъдат изпълнени. В тази връзка е ясно, че Владислав Горанов лъже, че не е наясно с несъбраните суми от данъци и източването на ДДС. От прокуратурата също не се чува и дума за евентуална проверка по отношение на лицата, точили ДДС. За това поведение също си има мотиви и обяснение. Независимо колко е добър или лош закона при сегашната правна уредба една от особеностите на този вид престъпление източване на ДДС в такива огромни мащаби е, че то е невъзможно без съответния съпорт от данъчните служби.

Всеки регистриран търговец по ДДС е наясно за какви проверки и за какви процедури става дума при възстановяване на ДДС за няколко хиляди лева. Но явно по отношение на определени фирми нещата не седят по този начин и всичко при тях се приема на юнашко доверие. А това без съдействие на данъчните органи и на прокуратурата не може да се случи. За съжаление обаче всичките тези неудобни данни се покриват и се вижда явно нежелание на медиите да работят по темата. И за съжаление от изнесената информация за пореден път няма да произлезе нищо. Както за момента не произлезе нищо и от разследването на убийството на данъчния шеф, работещ точно в тази сфера.

Ако, е верно и за онези биткойни, дето не можаха да се разберат тука ли са или са бегали, то с тия милиарди нашите могат да подменят Левски с Барселона. Дамата дето не може да направи сметката била с 4 бона основна заплата-месечна!

No comment! След като тези - великите експерти начело с Борисов и правителството и ресорното му министерство умуваха усилено що е това дюна и има ли тя почва у нас (и дали е заровена под бетона на морето), след като най-компетентното им вице - Томислав Дончев ни уведоми, че не знаели ... КОЛКО С ЯЗОВИРИТЕ В България и КОЙ ги притежава и стопанисва, и че дори НЕ ЗНАЕЛИ КАКВО ТОЧНО Е ЯЗОВИР, тоест как да ги класифицират,... след като години наред великият експерт на Борисов разследва Кражбата на века на банката, която той и хората му нападнаха посред бял ден и няма и следа от откраднатите 4 милиарда... сега се чудят 16 или 5.4. МИЛИАРДА!?!?! са били несъбраните суми по ДДС на най-бедната нация в ЕС!?!?! Но иначе цъфтиме и връзваме и Борисов е тръгнал да оправя Западните Балкани и света, и де що има световен лидер се втурва да го погали по главата дето го срещне!!!

ЯСНО Е ЧЕ СИК-ГЕРБ НЯМА ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ , И ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА НЕ ГИ ХАРЧАТ Е ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ДО 7-8 КОЛЯНО :)) ... ХАНОВЕТЕ НИ СА ИМАЛИ ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА :))

Ето повод "Боец" да излезе под слънцето ама дали ще "блесне" ?!? Силно ми е интересно дали ще се проверят едни контрабанди и ДДС сделки в Булгартабак докато Нинова и Пеевски в комбина го източваха ударно за БСП и ДПС ?!? Еле па за Техноимпекс да се провери как е с ДДС вноските ?!? Нищо чудно тия двете + Лук Ойл и Нефтохим да се окаже че покриват едно 90% от несъбраните задължения като патрони на "кръгове" .

само за последната година от власта а

Властта защитава престъпниците. Това са един милион цигани и половин милион българи, Което прави милион и половина гласоподаватели за властта, независимо кой е на власт. Сега Ясно ли ви е защо Властта закриля престъпниците?

А другите били прибрани.

Вижте разминаването:"несъбраните задължения по ДДС са 5,4 млрд лева, а шефа на НАП казва несъбираемите задължения на ДДС са 5,4 млрд. Има диаметрална разлика между несъбрани и несъбираеми. Жалко за журналистите които публикуват такива текстове. Но по същество- това е провал на НАП през годините, на министъра на финансиите!! Ако има съвест -да подаде оставка!!

И за вас Дирници!

Несъбраните данъци са много повече от тези 16 милярда ДДС. Не са включени несъбраният данък печалба. Всички фирми крият истинския размер на печалбата. Да не говорим за несъбраните акцизи от цигари и алкохол. Там сумите са зашеметяващи.

abasador

интересно, ако човек направи проста сметка излиза (без да разсъждава много, дали са 16 или 5.4 млрд.), че от тези 5.4 млрд., несъбраните за периода от 2011 до 2017 год. са 4.0 млрд. лева! Обаче още по-интересното е, че господин Борисов винаги е правил изявления, че данъкът добавена стойност се е събира успешно всяка година на почти 100 % .... или бъркам нещо? Лек ден.

Малоумна работа! Всички гледат ДДС-то а акциза го забравихте! Влезте в Агенция Митници и направете справка колко акциз не са събрали и колко ревизии по Закона за акцизите съвсем умишлено са омаскарили за да могат фирмите да дават подкупи на митничари!

Толкова са несъбраните данъци, даже са над 16 милиарда. НАП през последните години организира масово фалшиви конкурси за разни длъжности. Резултата е ясен след като новоназначените даже си нямат понятие къде са и какво трябва да правят.

Май са точно толкова, колкото Вождът е казал да бъдат... Първом си измислил едно случайно число 16. Обаче от ЕС го скастрили, че са много! Тръм го обърнал в долари, и му казал, че е подозрително кръгло. И той, мислил, мислил... намалил го, решил и десетични дроби да намеси за по-автентично и ето ти - 5,4. "Абе пет за четири!" - казал си, че по-лено се помни...

Изнесената сума от 16 милиарда е в пъти по малка от действителните размери на несъбраното ДДС. Един от начините да се прикрива е като при дерегистрация по ЗДДС на фирма, ползвания ДК трябва да се начисли от нея, но по разбираеми причини тя не го прави, НАП също не го прави и си затваря очите, а то е в огромни размери. За жалост от 2009г. НАП се превърна в хранилка на КАЛИНКИ - ГЕРБЕРАСЧЕТА. Ако и сега им се размине на тези, значи нямаме държава.

Петата колона се опитва да клати държавата. п.п. Да не забравят и до Папата да изпратят препис от писмото.

А защо чак на третия ден публикувате статия за 16 млд. липсващо ДДС? И къде ви е статията за изнесените данни от "Боец" в БТА ония ден? Досега що спахте и видиш ли вече не можете да мълчите,че ви изпревариха и не може да се премълчава и омаловажава със статии за белия носорог!

Леле мале, от началото на преЦедателството МУ не минава седмица без да гръмне скандал от към шайката... И за да замажат усраното,тия се занимават с това какво бил писал този или онзи в мрежите! Е боко3 надмина 1и2 взети заедно!!!

Я по запознатите да пишат -При нас колко е ДДС за лекарствата май 20% и колко е за хазарта май 0% ?! Е пита се има ли такава държава в ЕС или не май няма и по света ако някой знае да пише и защо е така и още по ЗАЩО никой не търси отговора в НС защо ?

Как така само 5,4 милиарда лева ,снощи Огнян Стефанов , честен и почтен човек , мой съгражданин на когото вярвам в шоуто на Слави каза 16 милиарда лева е сумата ! Или когато крадете винаги е много , а когато трябва да се връщат са малко ! Стига лъгахте ,не ви ли омръзна да лъжете и да крадете ,знаем че Лакомията е нинаситна в Гроб !

За Тиквун, Тиквин Влади и...Наш'та Галя...5,4 милиарда неплатено ДДС, пари ли са?!? И се чудя, как не са повдигнали още обвинения на "бойците", че са огласили... строго секретна информация:)))?!?

България, страната на...ку.вите, но не само на...женските, за съжаление!!!

От утре ще са вече...събраните 5,4 милиарда и...не ставало дума за компютри, ами... за компоти!!!

Тези в Нови Искър за това ги убиха

УЖ кифлата била събирала качествено данъците , но явно нищо не е събрала ! Горанов защо и увеличи заплатата като нищо не е свършила ?!

За 2011 г се е постарал....несъбрано 1,1млр.лв. А от 2000г до 2010г.общо 1,4 млр.

Ех Галя, Галя затвориха ти устата с 4070 лв. Ако я направят 6070 лв., няма да има несъбрано ДДС.

Много пари се харчат за глупости и много пари се крадат от държавния бюджет. Хората за това не искат да плащат. Какво е това - съдии с няколко хиряди лева заплата - социално БЕДНИ и с право на имоти на морето?? Какво е това - депутати, една дума не казали в Народното Събрание - с по няколко хиляди лева заплата и държавна кола и жилище??? Какво е това - МИЛИОНИ раздадени на партии - които нищо не правят, ама - харчат??? Много е малко това несъбрано ДДС!! Още може!!

Не е несъбрано,а откраднато и разпределено между управляващи,олигархия и правосъдие.

Първото нещо, което научих в бизнес колежа от авторитетни преподаватели, подвизавали се в брашляновата лига, беше ако можеш да изпегнеш плащането на данъци по законов път трябва да го направиш, това е черна дупка и нищо няма да се върне в бизнеса, особено в държави като България! Сами си правете изводите!

актове. А колко милиарда не са ревизирани....и са минали в тия години...????????????

Защо увеличиха заплатата на тази госпожа - за големи заслуги ли? Нито ДДС-то събрала, нито служителите стана по-честни /не рекетьори/.

А бе шматки заспали, кой се опитвате да занасяте, най-вече оная тетка дето вчера и вдигнаха заплатата, услужливо! 16 милиарда МИНИМУМ са само от светлата и част от сивата икономика, ами черната! Направо ме вадите от кожата с наглото си дебелокожие!!!!

с тия пари ще си копувам избори докато си ща ясно ли е, щото ще ви пусна цв.цв. аааа маха

Боже Боже опази България Не най-бедните в Европа като народ като държава и като нация ще бъдем много Може би след години най-бедните в Азия и в Африка с този начин на водене на политика нашата Мила родина България

така говорехте....че проф.Плочев се е заблудил за ония над 200млн задължения към чуждите каси и били само17 млн....Па после истината лъсна. Какво правите бе? Финансовото министерство в Час ли е?

Ало дирници, Защо ви нямаше на пресконференцията на Боец и не съобщихте новината за 16-те откраднати милярда?Вие сте поредната червена медия,създадена с мръсни пари.

А, Ганьо няма да измисли как да метне държавата.. Бийте я тази крава, не е наша! После ревете, че "не ви дава".

Прост Ганьо в тази схема не го пускат, скъпа;)) Тя е запазена територия за ДДС-ари с обръчи от фирми и с "правилно отношение" към отчислението;)

Да, бе ;)) Всеки краде, според възможностите си, но краде, без да спира. И се чуди, че било окрадено!

Познайте защо прехвърлянето на задължняло дружество на малоимотни лица не е криминализирано?

Щом депутатите са направили закон който позволява да се продават фирми със задължения към държавата.... тарикатите се възползват.

Остава да кажеш кои точно са тарикатите в случая.

Законът е такъв, какво се чудите. Фирмата ти има задължения по ДДС няколко милиона. За какво да ги плащаш, след като може да си продадеш фирмата, заедно със задълженията, на някой малоумник или клошар, който и да иска, няма как да плати дължимото ДДС. Ама това, че задължението е възникнало по времето, когато ти си управлявал фирмата, не те задължава ти да го платиш, нито да понесеш някакви санкции по този повод. Пито-платено. А сега познайте кой, кога и с каква цел е написал подобен закон, кой го е гласувал и какъв е ефекта от подобна недомислица. Познахте ли? Или сте от онези 80%...

Аха, не компютри, а компоти. До другата седмица сумата може да е станала към две хиляди лева само, а след месец - пет лева.

колко милиарда е отписаното вече ДДС? Току виж...сметката излязла.

За отписаното не знам числото, но сутринта по радиото казаха, че 6 МИЛИАРДА Е ОПРОСТЕНОТО ДДС! Кой е тоя, дето си позволява да опрощава 6 милиарда??? И още по-важен е отговорът на въпроса - КОЙ и КОМУ опрости 6 милиарда ДДС???,

След запитването за несъбраните 16 милиарда от ДДС ,Галя Димитрова се скри за три дни и намали насъбраното ДДС от 16 на 5,5 милиарда.Браво юнаци от ГЕРБ! Браво госпожо Галя! Велики стени ! Полуумни тази година ,а догодина вероятно ще станете напълно безумни.

Е как, нали вчера й увеличиха заплатата на шефката на НАП. Сега трябва да си я заработи. Няма такава държава - пълна пародия

Още едно съвещание и инструктаж с НАП ,организирано от Бойко ,Цецо и Горанов (16 милиарда)от 5,5 милиарда несъбрано ДДС ще спаднат несъбраните суми до 5500лв.За два дни ГЕРБ събра 11милиарда от 16милиарда несъбрано Д ДС .

Много повече са. Това е само документираното с РА. Всичко това е вследствие доброто управление на КАЛИНКИТЕ назначени в НАП от ГРОБ. КОИ ще носи отговорност за тази безстопанственост. Шефовете в НАП какви законодателни промени са предложили - тъпи или крадливи са!

Да поптам нападжиите ЗАЩО не връщат на фирмите милионите дето висят като надвнесени след разделянето на общата сметка и в същото време ги накараха да платят повторно това което им стои при надвнесено ама НЕ разпределено от нападжиите по задълженията????