Разследване показа колко незащитени са личните ни данни

Разследване на bTV показва колко незащитена е информацията за единния граждански номер (ЕГН) на всеки българин.

Обратно в новината

Коментари - Разследване показа колко незащитени са личните ни данни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с трите имена и егн, и достъп за малко време до тела на човек, за да се потвърди, то може да се изтегли бърз кредит онлайн :) просто трябва да имате достъп до тела на някой, за да потвърдите с обратно смс-че и вече си имате кредит, а жертвата няма да разбере :) е, не е за усмивки и смях, ама ето ви пробив в системата с егн данни и телефонни щуротийки онлайн кредитиране и т.н. а службите нищо не могат да направят и да спрат тия онлйан кредитирания поне... прост беден народ, няма държавност, управляват престъпници, които мислят само за себе си и техните семейства и се правят, че са радетели, приятели и т.н.

А като отпуснат кредита в сметката на лицето, как ще изтеглиш парите? Може би ще му вземеш дебитната карта? Не е ли по-лесно направо да му източиш заплатата от картата?

Отбиване на вниманието от други неща е това квичене в момента, ащото само кой не е посетил лекар, мобилен, банка, нап, нси бюра по труда, социални и още един куп държавни ''институции' той не си е дал ''доброволно'' егн....

Ето ви един пример от вчера! Отивам в НАП да подам с генерално пълномощно удостоверението на щерка си, че е редовна студентка, дрън, дрън...за да не ѝ се прекъсват здравноосигурителните права. ВСЕКИ път това генерално пълномощно се "копира и прилага в архив"?! Там са всичките ни данни - моите и и на дъщеря ми!

Затова един съученик регистрира фирма и обявява актове с ШОФѝОРСКАТА си книжка.

оказва се,че след мооого преработки на закони и подобни сме оголени откъм ЕГН-то, но това не е всичко, откъдето и да погледнем нещата нищо не ни е наред, направо сме с голи задници, ясно е че практиката е порочна и уязвима,но никой от властимащите не се наема за направи нещо читаво, що не се премахне ЕГН-то като основно и да се въведе социален номер например,като в другите държави,за нас ще е нещо ново все пак

Екваторът е дълъг само някакви си 40 000 км. Но за сметка на това човешкото любопитство е безгранично. Де да беше така и с познанието и културата......

20 000 е

Приятел, всичко в евро ли смяташ, че и екватора почна ?

Поради простотия, българските държавни органи изискват навсякъде ЕГН, с нужда и без нужда, частниците също, ЕРПта, банки, водното, къде ли не. На Запад искат само рождена дата и адрес, време е тъпанарите в НС да защитят личните данни на гражданите със закон!

Датата на раждане и адресът също са лични данни.

Sm3hurk0

Hahahхахахаха На таксиметровите шофьори, които са ЕТ, на касовата бележка им излиза ЕГН-то, понеже са фискализирали спрямо изискванията на НАП. Въпроса е защо се "рекламират" пред клиентите с ЕГН !? Българска му работа...

Е браво бе. Герой. Това се знае от години, имам скриптове, за какво трябва да се пуска в публичното пространство...

Обработват ви за поредното безумие наречено GDPR. По лудост може да му съперничи само Истанбулската конвенция

Принципно е хубаво нещо, но е видно, че не само тук политиците са неграмотни! Щом стане дума за IT, горките са направо по долни гащи! От добри намерения изтърсиха поредната простотия!

Всичко РАСТЕ.

егн е някаква огромна тайна! представям си какви поразии могат данаправят ако го имат! сибурно могат човек да убият? а ако ви разберат и банковата сметка... мале мале, не ми да мисли! Някой може да вземе да преведе дори пари на ваше име... ужас

Оказа се, че данните са двулични.

Що бе? Осставете си го така... На 25ти май GDPR влиза в сила и аз бих осъдил държавата и всеки администратор на лични данни за едни добри пари...

За какво да го съдиш? Регистрирай се в имотния регистър и ако знаеш трите имена ще получиш ЕГН и място на раждане веднага. А срещу левче и имотите на човека.

няма много за коментиране, хубаво че започва осьзнаване на част от истината,, българска работа, хубаво е да влезем в час докато можем,,дано с глупави лайк познатия шум от толкова тролове повече хора да схванат за какво става дума докато не сме изпуснали и последния влак. Как да ви кажа колко важно е ?

Божеееееееее.. те с едни телефонни измамници не могат да се справят, за ЕГН-та и регламенти ми пищят.

Те с телефонните имат дослук!!!

Тия Измами започват от най- голямата Измама- Пиратската - Шпионска мрежа- Интернет, направена от негр.ите в САЩ за да достигнат до информацията на страните от целия свят. В Интернет, всичко може да се КРАДЕ- информация, данни, музика, филми.

Кандидатстващ за работа крие, че е със спин, сифилис или шизофрения. Законът го пази. Хакерът го разкрива. На обществото са спестени неприятности, на човека-не. Това добре ли е или зле?

Ама я да имаше закон, с който да се наказва със затвор този, който е на държавна работа и със своето действие или бездействие е причинил щети на гражданите, дали щеше да бъде така?! Персонална отговорност трябва, а не само да се отчита че държавата или някоя институция не си е свършила работата!

за мен много по- интересно и важно е да знам как ще бъде осигурена сигурността на "дигитализирано-цифровизираните" "избори" и машинното гласуване... дали другарката габриел, като ценен професионалист в областта има отговор по въпроса? инак, тези "дупки" в сигурността на уж личните данни не се знаят само от онези хора, които се хващат и на телефонните измами.

Не знам за какво точно са отишли 15-те минути, но едно запитване към Google за: ЕГН Бойко Методиев Борисов, веднага връща документ със исканата информация, още в първия линк. Какви калкулатори, какви алгоритми!?

И какво значи "здравен статус"? Може да се провери дали дадено ЕГН има платени здравноосигурителни вноски, нищо повече! Виж, ако можеше да видиш картона му (дето все става електронен, от 20г)... За банковата сметка пък е съвсем майтап! Искам с алгоритмите от статията да ми намерите кода за бахамската МУ сметка! Поредната сензация, извадена от изхода на стомашно-чревния тракт!

И аз съм намирал ЕГН на човек преди няколко години с интернет калкулатор и две имена и дата на раждане. Калкулаторът генерира възможни ЕГНта на родени през съответния ден хора. С проверка в сайта на НАП за здравните осигуровки виждате кое ЕГН е на човека. Тогава се сетих за приятели и познати на които знам рождената дата. От десетина човека, които пробвах само с един не се получи. Трябва да я затворят тази услуга със свободен достъп най-после.

идентификатор на Москов....и...

така трябва да бъде -нищо секретно няма в името или егн-нето на който и да е човек .Просто някой се оптва да ни вмени вина че не сме си пазили личните данни и затова е нормално чрез тях да ни ограбват.Личнни дани означава пин кода на дебитната карта .

дори и полицията няма право да иска пин кода ти -е това е лични данни.

Aма какво говорите, бе другари! В България искат ЕГН за какво ли не. Да влезеш в държавна организация - на пропуска - ЕГН. Да направиш това - дайте си ЕГН-то, да направиш онова - ами какво ви е ЕГН-то. Я опитайте да поискате националния осигурителен номер на някой във Великобритания например. Ще ви се изсмее в лицето, може и в полицията да се обади. Трябва първо със закон да се забрани да се изисква от хората да си дават пълното име, рождената дата и ЕГН-то на всяка крачка, след което да се защитят и всички държавни системи. Тук говорите за защита на компютърни системи. А всичките тези парцаливи тетрадки при разни възрастни чичковци, които "пазят" сгради? Влизаш, взимаш си една такава тетрадка и ето ти пълен набор с имена и ЕГН-та.

Аз лично съм писал на комисията за защита на личните данни относно използването на ЕГН-то като идентификатор. Всички лекари по презумпция са администратори на лични данни. Необходимо е да има друг идентификатор. Мина може би един мецец, никаква реакция.

Егн то на всеки лекар пък е достъпно за всеки негов болен Ако си прочетеш внимателно документите, които издава

Целков, същият капут беше и като учител по математика - надута гайда.

Шилo

Ние сме реагирали и не сме се забавили, става въпрос, че преценката не е била достатъчно пълна, обясни Целков - този е тотално неадекватен и трябва моментално да изчезва от тоя пост!!!

та това отдавна е публична тайна. в Словения например дори в извлеченията от търговските регистри за членове на борда на директорите и надзорни съвети в графата егн пише - данните не са публични. има имена и адреси, но не и егн. Изключително културна работа.

Хахаха, пак експертите от btv показват човек открил топлата вода. Аман от хакери. Иначе това сме го правили преди 7-8 години и не трябва даже 10ти клас

БОГАТА БЪЛГАРИЯ некви си 20 млн. евро... И срещу тях ша са потят сега държавните лемури да работят, та да си свършат уж работата.. Ма то те са експертин до експертин.. Сал за матряла сово при това мислят и милеят.. Пред избори, на думи и обещания.. Та ний за Е-правителството ДВА милиарда досега потрошихме.. На и БАЦЕ днес от стенограма и той за некакви си IT проблеми са изказва..

Не знам какво точно визира, но на снимката е генератор на ЕГН. Той не дава реално ЕГН, а възможно такова. Първите 6 цифри са по двойки година, месец, ден на раждане. Като за месеца се добавя 20 за родени преди 1900 година или 40 за родените след 2000 година. Предпоследното число е четно за мъже и нечетно за жени. За трети пол няма. ;) Последното число е за валидация и е по формула от предните числа. По-скоро е за проверка да не си сбъркал предно число. Бе май сума от предните по коефициенти, делено на 11 и числото е остатъка. Явно при делене на 11 са ги подбрали да не стане остатък 10. За ЛНЧ (личен номер на чужденец - имаше и друго име) се делеше на 10. Самият град който са сложили не знам дали има значение. Ако няма то на ден допускат неизвестна за мен номерация от 500 възможности за родено момиче и момче. За взимане на ЕГН-та сигурно най-лесно е просто да платят на някой. Не съм се занимавал с преброяването, а само погледнах сайта. Ако там се задава ЕГН, то Гугъл може да ги е събрал, защото бе пуснат Гугъл аналитикс там. Което е абсурдно за нещо със сигурност.

А сега кажи как се генерират номерата на кредитните карти, че принтерът ми ги печата с еднакви номера

а кво праим с регламента?

Добро утро!!! То сам в обществена тоалетна не ти искат ЕГН,но скоро и там сигурно срещу тоалетната хартия....

Че то нали това е целта- да са незащитени. Ако се пишеше само истината по интернет те щяха да са безработни.

Наистина е много лесно да се намери нечие ЕГН. Лично аз успях също за ок. 15 мин. преди известно време - при известно име и рождена дата. Има правила, направих си програмка на Excel за по-бързо.

Че защо си правиш такъв труд? За какво могат да ти послужат такива данни? Не виждам смисъл да се интересувам, например, от ЕГН-то на Бойко Борисов или който и да било друг. А ти къде го виждаш смисъла на това занимание?

Se taia

Ами можеш да изтеглиш кредит например. Много неща могат да се направят с едно ЕГН

Като дойде съдия изпълнител и те изрита от апартамента(къщата)за дължими суми,зо които идея си нямаш,ще те питам каква песен ще пееш...Мисли с израстъка си върху раменете,тя главата ти не е дадена само да плюскаш с нея...

Цяла програмка на миниатюрно-меките таблици? А, стига ве!

ама, моля ви се! разбира се, че законът не се нарушава. в мутристан, престъплението е законно по презумция. а, за данните е зловредно, наивно да се допуска, че милицията ще се труди да ги събира, ако не може да изкара някоя почерпка от продажбата им. ..еехх вие, вЕрващи, верващи.. не са само данните. отдвана сте продадени с парцалите, цялата налична рода и тази, която ще се пръкне след 100 години, ако въобще..

Se taia

Първо, милицията не "събира данните", НСИ, НОИ и ЕСГРАОН го правят. Второ в статията се говори за достъп до данните като позлваш само ЕГН, за което всеки с елементарни математически познания може да направи генератор (т.нар. брут форс) и да провери информацията според генерираното ЕГН. Та не разбирам за какви продажби говориш тук... Това не омаловажава факта, че от НОИ са кретени да позволяват достъп до информация по зададен само ЕГН.

В НОИ, за да си направиш справка, се изисква освен ЕГН и ПИК, който получаваш от НОИ лично.

Тотални малоумници си играят със съдбите на хората, а ние им плащаме за това с данъците си...

Чудете,защо и кой печели изборите

вярно е, че не са ядрени физици но съвсем не си играят. много сериозно, активно и системно си работят хората. а, парите са за да се взимат от балъците. тези балъци, които верват в дедо мраз или в милиционерите за които, дебилният данъкоплатец е над почерпката.