Славчев иска Борисов да се намеси за завода за горене на RDF

Призовавам премиерът Бойко Борисов да вземе отношения по въпроса за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Обратно в новината

Коментари - Славчев иска Борисов да се намеси за завода за горене на RDF | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичката Мара втасала, Сопер Бойко да се намесва в местното САМОУПРАВЛЕНИЕ - тия съвсем изтрещяха! Имаше си решение на общински съвет, този проект се дундурика от 2012-та още, мина проектиране, ОВОС и още какво ли не. Имаше и обществено обсъждане на решението за взимане на общински дълг. Да, ама някой не успяха да се ориентират и включат в лапачката навреме и сега се опитват да спъват проекта (както направиха и разни псевдо зелени организации). А това, което е наговорил този общински съветник показва пълна неграмотност или умишлено заблуждаване на обществото. Технологията не е стара, а е ной-съвременна - само от 2010 досега са построени 4 точно такива завода в Европа по абсолютно същата технология. Нещо повече - реализацията на този проект ще изведе част от остарелите мощности на Топлофикация и по-точно на най-стара площадка на ТЕЦ - София, което ще доведе до практическо подобрение на качеството на атмосферния въздух и т.н. И трето - това е трета фаза на интегрираната система за управление на отпадъците на Столична община - и сега се произвежда RDF от завоза за МБТ от столичния отпадък, само че вместо да се оползотворява за нуждите на софиянци то софиянци плащат на циментовите заводи в Девня и го транспортират до там, за да го горят в заводите. Ама нещо не се повдига въпрос по този повод от добрия и загрижен общественик Славчев!

София е с най-голям общински бюджет. Когато се управлява честно и разумно, няма да има нужда от увеличения. Не разни измислени фирми да ремонтират спирките и подлезите и да крадат парите ни. А колко хора /освен при почистване/ ще хвърлят всеки ден по 10 кг боклук? Повече хора- повече боклук. Да не се изравнява такса смет на една сама баба, със семейство с 2 деца, тъща ,баба.....

Ами пак не е така. Понеже един човек може да хвърля 1 кг отпадък на ден, а друг-10 кг., което зависи от човека: големината му, навиците му, съзнателността му, ако щете. Иначе ви признавам, правилно сте решили, че вместо безплатно отопление за София от отпадъците, може да искате от нас все по-високи цени за билетите, а да закупувате с печалбите от такава централа все по-евтино нови автобуси и да вървят на безплатно за вас гориво.Така ще можете да реализирате и нещо малко за перо "премии и годишни надбавки" понеже парите ви са скръбно малко там в общината, както и на други подобни местенца. Или, както се казва- от нас боклука и парите, за вас- печалбата и славата.

Според мен такса смет трябва да се изчисли според броя живущи в апартамента. Така хем ще се контролира регистрацията на хората, хем е ясно че 3-ма души правят повече боклук от 1 човек. А сега на квартира живеят хора от провинцията и кой хазяин ги регистрира, а кой - не, никой не знае в големите блокове по колко души живеят.

Още когато бат Бойко беше кмет на София и търсеше място за боклука, дори ги извозваха балите по други общини и им плащаше за това, тази тема стои. Той обеща да направи завод за горене, ама както се казва - друг път...

2003!Долорес Арсенова, карайки колелото си събираше разделно битовите отпадъци, след което всичките видове отпадъци се закарваха в едно депо, където се смесваха и се балираха, а балите се караха тук-там и се палеха.Но, сега 2018 г, какво лошо виждате вместо да се карат тук-там да се палят направо в центъра на София?

Аз съм столичанин от няколко поколения и с умиление си спомням за годините в които нощем улиците се миеха ,а лятно време се пръскаше срещу комари. Нямам възражение въпреки високия за мен размер на таксата ,НО проблема е че срещу нея услугата става все по-лоша с годините.

На пръв поглед е добра идея, но за данък смет зависи къде живееш или иначе казано - къде ти е адресната регистрация. София се затлачи от прииждащи индивиди, но разбира се познай къде им е регистрацията!!! Няма как в един магазин да знаят къде си регистриран по лична карта и оттам данъка да отива в правилната община.

Ние живеем в 140 кв. апартамент в София и сме двама млади. И даваме 350-400 лв. всяка година. А в някакъв смъдлив коптор от 60 кв. се набутали 4-5 маймуни и плащат по-малко. Не е справедливо.

Здравната каса не е поименно а...солидарно с НЕ ПЛАЩАЩИТЕ? Пенсионната система-нямам думи? Образованието? Кое? Чукай на дърво да не ставаш жетрва на престъпление и да опираш до достъп до правосъдие!

Това, че сте млади и живеете в 140 кв.м. - добре, но защо обиждаш хората, които явно нямат твоите възможности и живеят по две поколения заедно. Ами според мен те са кореняк-софиянци и си живеят в стария апартамент, а ти си ползвал парите от продадените ниви на баба си, и си купил нов голям апартамент.

Ама сега пък и до всяка кофа трябва да стои човек, пък те вече ги разпратиха по дупките на пътя... :)))

Не само да стои ами и да ти отваря капака и да мери боклука и да го сортира даже. И това трябва да са хора от администрацията както за дъпките....

Не мога да разбера едно-всеки иска нещо от Борисов,призовава за височайшата борисова намеса и пр. В каква точно Държава живеем-Империя Борисова,може би!? Завод за боклука,в центъра на Столицата.... Ако не е Борисов,кво праим? Че нали Фандъкова е негов Зам.,нали е върхът,що не се справя!? Много жалко и трагически смешно,точно този Борисов,който на практика нито нещо знае,нито нещо може,да бъде непрестанно спряган за Бащицата,от който зависи всичко. Явно,сме комунисти по душа и от сърце.Нищои не зависи от нас самите-да помолим коренопоклонно,Цар-Господар Борисов,дано се смили над съдбите ни.

Бла,бла докато не кажа аз ,,никакъв завод,,а ви показвам и гледате снимки на бивши миски от хубави дестонаций.Всичко си има цена

Това е абсолютно вярно, но дали в този вариант, който се предлага, няма всеки да започне да хвърля където му падне само и само да не плаща? Трябва да се предвиди и механизъм за контрол и превенция на такива действия. В противен случай ще тънем в още по-голяма мизерия.