Издирват мъж, намерил портмоне с 1500 лв. и не го върнал

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с около 1500 лева в голям строителен магазин, и не го върнал.

Обратно в новината

Коментари - Издирват мъж, намерил портмоне с 1500 лв. и не го върнал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз намерих едно портмоне с 1500лв, ама от ЧЕЗ ми го взеха. Търсете си го от там.

Най-тъпото е, че в портмонето може да е имало 1.50лв, ама разсеяният собственик, а защо не и правещ се на луд да каже 15000 бяха. От друга страна намерилият портмонето си е в грешка - взима нещо очевидно чуждо. Насаден на пачи яйца. Не коментирам снимката, че може би намерилият прилича на ромлянин, а гругия може би не и т.н.

дори и последен циганин да е не е задържан на място да се види веднага какво има в протфеила и да се докажже че е на ищерца. ищеца може и да е видял как ром взима протфеил от земята и да е инсценирал обор. например такива неща се случват с африканци в германия. те пък предизвикват полицаи и после ги съдят за расизъм. има случаи на полицаж просто поискал документи за пороверкла - и... осуден за расова дискриминация.

не ми слагаж минус, защото ако е ром си е жив расов конфликт...

Gal

Безработен с 1500 лв в протмонето?!? Не е зле....

държавата се крепи на събраните данъци народа на укритите. ако си работещ ще взимаш по 800 лева. ако си безработен 1500 лв. е само част от дохода ти

Е ,що да връща? АЙДЕ стига вече с тия..Тимуровски команди!

Хм..Това са ми джобните.

Едно е сигурно. ТЪРСЕНИЯТ не е луд, за да върне .

Но пък малко почтеност не пречи, нали?! Ами ако портфейла беше ваш? Деца намират и връщат, възрастни тука скудоумят.

Симпатяги - За милиони няма закони / 1998 г. https://youtu.be/TVMTaIIFQgQ

Ако беше ги върнал, щяха да го наградят, да кажем с 10-20% от сумата, а сега ....вече е подсъдим, но има една източна поговорка.....нищо чуждо няма да стане твое, и всяко твое взето неправомерно завинаги остава твое, но господина може да не я знае, дано прочете и се образова, защото иначе....бъдещето му е ....пълна мъгла, иди изработи си парите и си спи спокойно това е то

Въпрос на възпитание и морал. Хората са различни. Представете си, че на този, който го е взел, детето му е болно и няма пари за лекарства. Тогава? Иначе, както се казваше в един хубав БГ филм:" И в "Пипи Дългото чорапче" е казано, че кой каквото намери на улицата си е негово"

"Тогава?"!....Тогава пак трябва да ги върне защото собственото му нещастие не прави намерения портфейл по-негов. А сега ти си представи, че парите в портмонето са необходими за лечението на детето на изгубилия го - пак ли да оправдаем крадеца? Както сам/а казваш, изборът му е въпрос на възпитание и морал. В случая те напълно липсват, както липсва и съвест, честност, съчувствие, съпричастност, благородство, доброта, уважение и дори елементарна мисъл за последствията върху онзи, който е изгубил парите си.

Реално погледнато, не е задължен да го върне.

Ако има лични документи ще се свържа с човека да му го върна но ако няма ще си задържа съдържанието. Ида ли в полицията да го върна ще пиша едни обяснения а може и крадец да ме изкарат.

АЗ КАТО СИ ЗАГУБЯ ЛИЧНАТА КАРТА,КАК МЕ ГЛОБЯВАТ В МВР-то.ДА СИ ПАЗИ ЛИЧНИТЕ ВЕЩИ

Още ли не са го намерили? Който взема нещо, което не е негово ще си носи последствията. Няма значение дали 15, 150 или 1500лв е имало в портмонето.

Не стига, че възрастният човек се е навел да вдигне портмонето от пода, ами сега го плашат с Наказателен кодекс! Защо младият шмульо не си е опазил портмонето, като е знаел, че в него има пари? Възрастният ли му е виновен? Англичаните казват, "Загубата за един човек е печалба за друг".

защото за него 1500 лева не са пари...

Съгласно закона човека има едноседмичен срок да ги предаде на полицията. Член 207 от НК.Наказанието е глоба до две хиляди лева.

парите нямат принадлезност...никъде върху тях не пише име на собственик. и аз мога да кажа че е изчезнал портфеил с 100 000 евро.... 1. не можеш да докажеч че са толкова 2. не можеш да докажех че са мои.

Парите - както всяка друга вещ - ИМАТ собственост. В случая тя е абсолютно доказуема тъй като до банкнотите в портмонето се намират личните документи на собственика им. Задържането на чужди вещи, в това число и пари, си е неопровержима кражба.

Издирват някой за 1500лв, а не търсят виновните за загубата на 16 000 000 000 лв. от ДДС, за които от НАП вдигат рамене и мънкат под сурдинка. За сравнение: 16 милиарда лева е сума, равностойна на три фалити на банки като КТБ. За КТБ се вдигна много шум, но и досега никой нищо от откраднатото не е върнал. За 16 милиарда никой не иска да говори, странно защо ли? Както се вижда, ТУК - в Дир-а, също нищо не се пише по темата, явно е някаква всеобща държавна тайна и обществото не бива да знае, че има много по-големи кражби от КТБ. Явно е, че живеем в престъпна държава, която се управлява по престъпни механизми, даващи законови правомощия да се крадат десетки, а може би дори и стотици милиарди. Това са парите на хората, на всички нас, от нашите данъци и от таксите, с които държавата ни облага всекидневно. Всички до един ни обират, а вие сте се втренчили в портмоне, за което дори не се знае дали е имало пари в него. Глупав, глупав, глупав народ!!!

Вярно ли предположението ми, че смятате за основна грешка в живота си, оставането в кочината?

А не е ли?

По изражението на намерилия портмонето си личи ,че е доволен от " напазаруваното " ! Така е ! Пенсионерите в България едва свързват двата края и едно намерено портмоне с пари за тях е " късмет " ! Ако беше дете сигурно щеше да го върне веднага !

Hе-е-е-е-е!!! бяха 3500 лева!!!

Просто сме мизерници в мизерна държава.

Дебело портмоне за безработен. Откъде да знаем че в портмонето не е имало само 15 лева а останалите са само за да натопи и изнуди който ги намери. И изобщо защо да се вярва на изпусналият портмонето. Абе смърди.

Чисто и просто на никой в тази държава не се вярва, до там я докарахме. Ежеднено ни убеждават как истината не е истина.

а делян пеевски и други като негó дето обраха милиони и не ги върнаха що не ги издирват , мангалска държава !!!!

Тоя още ли не са го разпознали ? Ако поканиш чужда булка в апартамента, целия квартал те вижда, а когато ти откраднат нещо, никой нищо не е видял....

ами те затова чуждите булки се канят похотели. инае ако ти легне на семейната спалня я някой пичи косъм ще поръси, я ще има засъхнала лига некъде.

Чета коментарите и ми се повръща.Или са написани от един и същи "човек" без ценности и съвест,или народът ни съвсем е изтрещял.

Hароде!!!!

По принцип не е хубаво, че не ги е върнал, но мога да си представя как е разсъждавал - в страната на минималната работна заплата от 500 лв как да съжалиш някой дето ходи с 1500 лв кеш. Да са 100 лв, на баба Вуна пенсията да ги върнеш...

Много адекватно мнение и е точно така както си написал.

Ма много плаща това Бюро по труда бе - 1500 лева в портмонето!!! Да взема и аз да се запиша? Завалийката, жив да го ожалиш безработния.

Ако си бил на заплата 2,000 лв - обезщетението за безработица ти е поне 1,500-1,600 лв, бре типинар бугарстански!

2013 намерих портфейл на паркинг. Лична карта, шофьорска книжка, дебитна карта, визитки и малка сума пари. Забърсах всичко добре от отпечатъци където може да съм оставил. На следващата сутрин рано отидох до адреса на човека по лична карта (в София) и му пуснах портфейла в пощенската кутия. После не знам какво е станало, дано той си е живеел на адреса или родителите му примерно и се е възстановил портфейлът. През полиция изобщо не ми се минаваше. Ако човекът е алчен измекяр можеше да каже, че не са били ХХлв (двуцифрена сума), а 2 000лв и се забърквам в каша. Доколкото разбрах ако го намерят дядката си плаща едни 300лв глоба, задържа 1 200 и шапка на тояга. Щом му е такава съвестта той си знае.

аз намерих забравено в една тоалетна. дори видях мазния чичко който седеше на съседната маса с няква яка и явно куха мацка. имаше 750 лв взех го заедно с документите. мерси. на другия ден го оставих в некф рейс с 20 лв вътре и бележка ако го загубя да вземат парите, но да го върнат на полицията. собственика се оказа гинеколог.. жена ми тогава вика.. "тия са много алчни боклуци и гладен тоя нема да остане...за тва изобщо не съжалявай, че не си го върнал..." 3 години по късно тя загуби синджир който й подарих на подобна стойност.. та така...

и кво излиза женицата ти е отнесла шамара на кармата а ти си вееш уя браво бе мен

През 2013 година загубих портфейла си на паркинга на арена армеец.

А наскоро оня момък от цигански произход Величко май беше при абсолютно същата ситуация върна намерените пари! Парадокс за българчетата, дето все циганите са им виновни за бардака в собствената им държава и се бият в гърдите какви сме номер едно, а?

величко ще поживее , ще се отрака и ще влезне в правилния път на живота

величко ще стане финансов министър на РБ един ден

"Служителите в магазина са инструктирани да следят дали той няма да се върне пак..." А ако все пак въпросният чете ДИР, как ли ще постъпи? Дали ще се върне, примерно да търси още портмонета, или ще спазва дистанция?

Ша са върна нанайсе.Вече си купих билет за Рио де Жанейро с парите от портмонето.

Как да процедираме ако видим портмоне на пода в хипермаркет: 1. - след забелязване на портмонето не тичаме, викаме от радост и подскачаме, а с котешки стъпки минаваме покрай него и изпускаме върху портмонето торба, чанта, найлонов плик - повод да се наведем. 2. - С нашите партакеши вдигаме и портмонето и се запътваме към секцията с вестници и книги, в повечето хипермаркети има такава секция. 3. - Взимаме произволна книга, пъхаме бързо и незабелязано намереното портмоне в книгата, отваряме я, уж я разглеждаме, но заедно с нея отворяме и портмонето и проверяваме какво има вътре. Вадим банкнотите и бързо ги мушваме в някой джоб. 4. - Връщаме книгата на място, а празното откъм пари портмоне мушваме бързо между другите книги.

ПАДАМ ОТ СМЯХ ХАХАХАХАХА

В държави, където полицаи не протестират, а работят, този чичко щеше отдавна да е върнал парите! Елементарно е да го заловят при толкова видеоматериал - просто ги мързи да свършат нещо.

На жена ми за един месец и се случи да намира два пъти портмонета в метрото и ги връща естествено. Единия път 10 лева с докупенти, втория 150 лева и документи. Отива на касите, там викат полицаи, чакаш половин час поне,пише се протокол с опис и тогава те пускат. Викам и на мойта,че ще си намери белята така, като някой каже,че парите не 10 лева са били 500 например. Пази Боже. На всичко отгоре и бяха дали телефонния номер на ''загубеняците'', та единия и беше звънял да благодари. Аз ако видя протмоне, няма да го взема , честно да си кажа. Баси филма може да се вкара човек.

и ако видиш протмоне - обади ми се

Ако чичкото с белата коса от супера чете тука, това е обръщение към него: Слушай байно! Бързо си купи нещо хубаво с тия пари от портофела - ама нещо за душата - неколко кила свинско, неколко кила хубава ракия, неколко кила домати и краставици за мезе, па че ги дадеш на жена ти да ги сготви, па че празнуваш неколко дена с комшиите от входа. Нема как да се докаже, че ти си взел парите и ако те хванат, на милиционерите че кажеш че си го намерил празно - нема пари, нема документи, нема ку.а ти Янко. Друг мой съвет е да си купиш от некоя будка боя закоса и да се боядисаш в некакъв тъмен цвет, ако немаш мустаци си пусни и респективно ако имаш че ги обръснеш. Така вече хептен нема никой да те намери.

да изчека до Гергьов ден и да си опече блажно агънце

Бо Бо

Ако беше до възмездие, тези дето окрадоха държавата щяха да са в затвора, защото се знае кои са. А камерите са за сплашване на малките риби...

Да сподела една случка.Слизам аз от колата, заключвам и ми звъни телефона.При движението да го извадя от чантата и вървейки забързано, ми пада портмонето и аз осъзнавам това няколко секунди след това, обръщам се и виждам портмонето си три-четири стъпки зад мен и виждам как някаква натокана госпойца вече се е запътила МЪЛЧАЛИВО и забързано към него, и като се обърнах рязко и ни се срещнаха погледите тая ме погледна като насрана, с извинение за израза и се врътна бързичко в другата посока...

Като бързаш толкова много си вземи хендсфри, тъкмо ще можеш да говориш, да шофираш и да даваш мигач, като решиш да завиваш, а не всички да се чудим малоумна ли си или просто бързаш за някъде.

крадецът изтипосън мотамо Мързеливите ченгета не могат да го хванат, а призовават гражданите да бдят! Само заплати чакат на наш гръб!!!

да лицето му се вижда

Абе то ако имаше камери тези дето окрадоха държавата щяхме да ги хванем.И този нямаше да е опрял до тези пари.А ако нямаше камери?

В сутрешния блок по Нова ТВ коментираха, че в портмонето е имало 1000лв. Сега чета, че сумата е била 1500лв. А е едва ранния следобед. Сигурно до довечера новината ще гласи, че парите са били 2000лв. Представям си до седмица кой знае какво ще кажат, че е имало в портмонето - лотариен билет на стойност няколко милиона. :))) Тоя ще го намерят, но парите няма да бъдат върнати. Всеки на негово място би отговорил, че не се е обадил да върне портмонето, защото вътре не е имало нищо. Не могат да докажат, че човекът, който се навежда и взима портмоне от пода, е взел и съдължанието му. За жалост, всичко ще мине и замине без последствия за крадеца. Проблемите са единствено за човека, дето е загубил парите и документите.

За какво му е на тоя да си ремонтира банята бе?!За да не го чува съседката отдолу като й пърди в три чеса посред нощ ли бе а?!Горкия чичак как ли се е зарадвал на късмета си а сега ще му вгорчат радостта.Айде сега 1500 лева нищо не са и оня с олющената баня да спре да цоца държавата чрез бюрото по труда защото е напълно ясно че работи някъде без трудов договор (все пак има 1500 лева да си ремонтирва банята, а се води безработен - айде и ние сме пушили цигари кент и сме яли бонбонки тиктак)

Няма закон който да задължава някого да ''върне намерено''. Има закон който определя изоставена вещ, като ничия;) Да не говорим,че щом го нарочиха и за крадец, този хептен няма да се покаже скоро.

Я да помислим малко! Изпада ти портфейла, обръщаш се и виждаш, как някой ти го взима и прибира. В случая той става собственик така ли? И ти казваш ОК, закона е такъв и точка!!!

Когато нося таква сума пари в себе си, още предния ден си избирам дрехи с удобни за случая джобове. Заължително с още една дреха отгоре, ако ще и лято да е. Иначе си има закон за собствеността , прочети го. ТАМ СА ОПИСАНИ И ТАКИВА ВАРИАНТИ;)

Ми не, ама като ще мислим, то това и не е идентична ситуация! Ти по тоя начин виждаш и си пределно наясно кой е собственикът, а като гледаш да се търкаля нещо някъде си безпризорно - хвърлено ли е, загубено ли е, чие е, как ще разбереш? Тоя отгоре е прав, аз не знам тъпите ченгета не знам как са решили, че намерилият портомонето бил крадец, щото това прави крадец всеки, който си намира стотинка на улицата и я прибира.

Има - Наказателния кодекс, чл. 207

Никой не е длъжен да връща намерен на земята предмет/пари, злато, бижута, документи, часовници/. Това не е кражба! Само на съвестта на човека остава да реши дали ще ги върне или не и никой не може (освен Господ) да му търси сметка, още по-малко полицията. Големи съдници се извъдихте всички!

Хм това в случай, че никой не го е видял.

на земята е ничие. 99% от булгаристанците ще си го приберат. аз не съм булгаристанец.

И как ще е ничие като имало лични докумни вътре?

имало ли е документи? въпрос на морал е да го върне а въпрос на практичност да го задържи но не е кражба . ако $ бяха в найлоново пликче- ей така?

като има документи?пак не е длъжен. Пак е въпрос на лично решение.

След като е заснет, да върне откраднатото и да се извини.

на кого да се извини,на боико тиквата,че той е най големият крадец на света

Интересно, като го намерят какво ще му направят. Ще се сдобие с регистрация може би. А ако върне портфейла в полицията пълен с канабис да кажем, ще подгонят ли афиширалия се собственик на портфейла. Много е спорен момента със съдържанието на портфейла, може пък да има някое тефтерче с телефони и инициали.

И 2 лв да е имало вътре, сега ще дава 1500. Да е мислил как да постъпи правилно преди да прибира чуждото!

Каквато сума е заявил,че липсва в началото пред свидетели, тя остава. Без да се променя във времето. Мерзавецът е заснет. Да си носи последствията, че се е полакомил.

100000 е имало и един мърмот дето завива шоколада...

МРЪСНИ ПАРИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ! ЧЕС, Ви К и др. от този род връщат ли откраднатото от народа?

Не е така.. Хора връщат пари и без документи... А когато е с документи е най редно да бъдеш съвестен гражданин... НО ТОВА КОЕТО ИЗЛЯХА ВЪРХУ ЧОВЕКА КАКЪВ БИЛ........ Е НАЙ ДОЛНОТО КОЕТО ПРАВИ ДОЛНИЯ НИ НАРОД..... НЕХАЕЩ И НЕГРАМОТЕН!

Този не е човек. Да не е пипал, да си няма главоболия. Извадете ги от вашият джоб и ги възстановете на притежателя им. За да си ремонтира човека банята.

Аз пък мисля, че не 1 500 лв , а няколко милиона е имало в портфейла! Който не вярва, да докаже обратното!

ААААА И АЗ ТАКА МИСЛЯ!.. ЧОВЕКА МИЛИОНЕР ОТ МАГАЗИНА ХАХАХАХАХА

Ти престъпника ли защитаваш? Или днес си си пропуснала хаповете?

Каквато сума е заявил,че липсва в началото пред свидетели, тя остава. Без да се променя във времето. Мерзавецът е заснет. Да си носи последствията, че се е полакомил.

Що на мен не ми вземе биткойните, като ги изпусна? ;)

Сам си си виновен, че си се набутал с биткойни, не вярвам да се отървеш без загуба, дори ми се струва, че собственикът на портмонето е загубил по-малко от теб

Дали собственика може да докаже, че вътре е имало "около 1500лв." (да оставим моралната страна на въпроса и да погледнем обективно ) Вижда се, как лицето Х е изпуснало нещо затворено и лицето У го прибира и изчезва...

Лицето У се е полакомил. Да не е пипал чужда вещ. Срам за белите му коси. Живял е видял е. Не е малко дете, което не осъзнава действията си. Сега да си носи последствията, които са документира с камера.

Живял е видял е...... Кажи го на ваще това да видиме какво ще ти отговорят....... НЕГРАМОТНИЦИ , ХРАНЕЩИ КВОТО НЕ ИМ ХАРЕСА...................... БАЛАМУРНИЦИ

БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ПУСКА БЕНЗИН ПО 10 СТОТИНКИ ПО ПОГРЕШКА НАРОДА ПЪЛНИ - ВСИЧКИ ЛИ СА КРАДЦИ :)) ... ДА ПИЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ПОМАКА ДЕТО Е ЗАГУБИЛ ПАРИТЕ :))

Ма да се успокояват , верно всички..... Побъркаха човека на стари години за едни смешни пари..... Да получи някой инсулт ......

Вале, я ми дай едни 1500 да се посмеем малко, че нещо ми е тъжно.

КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ .... ПОЛИЦАИТЕ ДА СИ МЕРЯТ ПРИКАЗКИТЕ :))

ни управляват и властимащите. Мислят си: "Чист късмет е, че съм попаднал тук, давай да влача колкото може повече!". Та така с държавата ни: от горе до долу все тарикати и мошеници.