Туристическата застраховка – необходимост или не?

Катастрофата с български туристи в Египет с местен автобус постави въпроса сключват ли всички пътуващи застраховки. Оказа се, че не.

Обратно в новината

Коментари - Туристическата застраховка – необходимост или не? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От собствен опит съм го разбрал. Ако пътуваш за страна от ЕС, задължително си изкарай синята здравна карта и си направи застраховка. Пострадах в Германия и в болницата ми казаха, че трябва да си платя лечението, след което да си реимбурсирам този разход от застрахователя. Като повечето българи, нямах 5-6 хил. евро по сметката си, но като им показах здравната си карта, нямах никакви проблеми в болницата. Застраховката ми послужи за да си платя линейката до болницата, транспорта до летището и нов самолетен билет, защото не можах да се върна със стария си билет. В България застрахователят ми реимбурсира тези разходи без проблем, като беше много доволен, че лечението го плаща НЗОК. Извън ЕС ..... не знам как бих се оправил без здравното осигуряване, защото нашите застрахователи искат да им представиш фактури, за да ти възстановят разходите.

Застраховката е предвидливост но мисля ,че преди всичко трябва да сме наясно дали изобщо ще ни плати застрахователя ако ни се наложи.Тоест как да сме сигурни в дадения застраховател?Освен това зная ,че съществуват електронни здравни карти които можем да поискаме да ни издадат безплатно и нашата здравна каса да ни плати разходите за лечението в страна от ЕС.Нали така или иначе си плааме редовно здравните осиуровки .

Рискът по тази застраховка е презастрахован! Освен това застрахователите заделят и предвидените от актюера им резерви за бъдещи плащания. Така че, всеки застраховащ трябва много внимателно да прочете или да се запознае с общите условия преди да подпише даден застрахователен договор.

Това е въпрос на разумно поведение, а и предвидливост.Вероятно много хора не се застраховат, не защото ще ги притеснят 20-30 лева, а просто не са го помислили или не им се занимава.Няма да е зле, ако на самите гранични пунктове може да става лесно застраховане с 2-3 клика на машина по електронен път, а пътуващият да си избере при кой застраховател и за каква стойност.Хубаво ще е да има и добре видими, напомнящи табла.Дори и да е пропуснал и да няма навика да се застрахова, като му се напомни и е удобно за изпълнение, човек би го направил.

10 000 лева за застраховка при пътуване в чужбина е смешна сума. И това е цялото покритие, разделено между различни точки. Ако трябва да те върнат по спешност, ако ти трябва по-продължително лечение без възможност за връщане или ако недай си боже трябва да те върнат в ковчег, тая сума ще покрие сигурно по-малко от 10% от разходите. Когато пътувам, винаги си купувам застраховка, която е с неограничено покритие, разбира се не от български застраховател - последно за 3 дни ми излезе около 15 евро. За 2 месеца ми излезе около 250 евро. По-добре да дам малко повече пари, отколкото да се случи нещо и да се чудят роднините ми как да ме върнат в България.

Много разумно, от твоя страна. Обаче ключът тук е "не от български". Защото статията прокарва внучението, че застраховката трябва да стане задължителна, едва ли не с издаването на задграничния паспорт.

Тази застраховка е доброволна!!!! Но има страни, в които не те пускат да припариш без такава застраховка!!!! И е съвсем естествено. Няма да харчат парите от здравните фондове, поради това че някой не се е осигурил. В САЩ нивата за здравно осигуряване започват от 50000 долара!!!

Застраховката има покрития много по-високи от 10 000лв.Всеки може да се застрахова до 75000лв., но никои не го прави.Т.к. всеки застраховащ е с нагласата, че няма да му се наложи да я ползва, както и трябва да е.Но, самата застраховка е необходима, т.к. освен спешни медицински нужди покрива и стоматологични...а понякога засключвайки се за малко дни струва левчета..

75000 за какво ще ти стигнат? Не забравяй, че това е общата сума на застраховката. дори да отидеш в някоя евтина държава, доброто здравеопазване е скъпо.

Винаги готов и в очакване на смъртта, браво , оптимист !