Язовир ”Кърджали” е започнал да прелива

Язовир "Кърджали" е започнал да прелива, но засега няма опасност за населените места по поречието на река Арда.

Обратно в новината

Коментари - Язовир ”Кърджали” е започнал да прелива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

хидроинженер, как искаш по телефона или... пазят го хора от системата на мвр, пенсионери осемдесет годишни, телефонисти , комунисти Язовира, няма страшно, всичко е пушилка, нали трябва населението да е вързано завинаги в каишка, Чок селям , от една българка от Тракия, Беломорска

Може ли някои да ми обясни връзката на водното огледало на Доган и язовир Кърджали

Проблемът с язовирите може да се реши лесно и евтино. На всички хиляди малки водоеми, които са строени в друго време с друга цел, които сега не се поддържат и носят вреди, а не ползи на хората, за което всъщност са създадени, трябва просто да се отвори основният изпускател, водата изти ча и проблеми няма да има. За какво са ни толкова язовири, които не се използват за това, за което са направени. Тук не става дума за големите язовири от национално значение и обем от над 15-20 млн. куб. вода в тях.

Язовир Кърджали не е обикновена локва, така че по-внимателно там. Това не е ала-бала.

След язовир "Кърджали" има още два големи язовира до гръцката граница, за тях не се казва нищо, а те са една система /каскада/. Ако не са много пълни, може да поемат водата от язовир "Кърджали", а ако са препълнени, ще трябва да се изпуска вода към Гърция и косвено към Турция, защото река Арда стига до турска територия.

Ехо.... Дира. Пак си помислете как се казва вътрешния министър. Дали не е Валентин..

Дир станаха като правителството. Преливал язовирът. Духнал вятър.цъфнаха бадемите. Изгря луната. Все поводи да свикаме пресконференция и да обясним как положението е под контрол.

При соца управляваха по грамотно и отговорно!

Ало, Дира, къде ви е новината за 16те милиарда липси от ДДС , изнесена от НАП? Мълчите като ...., щото повечето са от времето, когато светилото е на власт! Ето ги парите и за язовири, и за пътища, за здравеопазване , за децата и родителите ни.

Поискахме информация за несъбраното ДДС, за да разберем как на фона на реките от милиарди от Европа и на събраните данъци, България продължава да е на последно място по доходи и на първо по бедност и корупция. Оказва се, че голяма част от ресурса ни е източен. Следовател Бойко Атанасов разкри наскоро, че се случват споразумения между прокуратурата и организирани престъпни групи за източване на ДДС, след които за виновните няма никакви последствия, каза лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Той зададе реторичен въпрос: Как нито една партия не е поставяла този въпрос досега?! Все пак става дума за пари, които всеки гражданин е платил от своя джоб.

Какво казва водопроводчика-проектант Меми Доган?

от тоя соц само проблеми , гръмнете тая стена бе, я с мавзолея как се реши проблема

ривете, дрОгаре! ривете, ама няма да е зле да ви напомня, че след снеготопенето и пролетните валежи идва ...изненадааааа лятната суша!! те затуй са измислени язовирите!! а язовирите си имат преливници, точно за да пропускат наднормените води!

Язовир Кърджали взел да прелива, опастност от наводнения...глупости! Долни инсинуации на опозицията! Не съм чул Вожда да е казвал за някакъв проблем тези дни, особено пък за наводнения. Айде малко си мерете приказките, че да не се наказваме!

А бе аз понеже съм прост ама да попитам- значи откак Ердоган започна да има специални чувства за кърджалии и язовира тръгна да прелива или обратното?То май наближаваше и някаква среща...

В цяла България положението е доста тежко не за друго,а от многото валежи и бързо стопилия се сняг в началото на месеца! Лошото е,че ще става и по тежко,защото идат нови валежи,нов сняг,после дъжд и не се знае,какъв потоп ще е,затова вместо само да се реве под новините,хванете давайте идеи и помогнете с нещо да се предотвратят тези наводнения,които идват... Язовирите трябва да се изпускат постоянно за да има място за поемане на следващите количества вода...

Имам идея - НРБ

тебе и твоето НРБ не ги ли изядоха червеите бе?

Двеста (200!) чувала с пясък! Четири (шест) европалета... Този нормален ли е?

Върви помагай,стига рева,така е най лесно!!!

Ако вярно са предадени думите му, Радев е наприказвал големи глупости. Язовирът преливал, но положението е овладяно, защото бил под наблюдения. Как ще помогне наблюдението не ми е ясно. Щели да предупредят съседите, ако се вдигне нивото на преливащия язовир. Ами нали прелива, как ще се вдигне нивото И накрая, какво разбират от МВР от язовири?

от Ловеч за състоянието на яз.Кърджали,под него е град Кърджали....имаш ли представа какво става ако язовирът прелее....нещастници.

Pesh0

е нали управляващите казват .... прелива контролируемо . Само не казват какво контролират , като прелива .

Pesh0

а и за там има догатки че може да се използва като защита , ако Ердоган , реши че духовните му граници са и кърджали .

Няма опасност, когато язовира прелива. Стига преливника да е здрав и да не се разрушава. Отока през преливника е равен на втока от реките. Ако нямаше язовир положението щеше да е същото. Е, по добре е ако има свободен обем на язовира, който известно време наистина ще контролира положението. Глупаво е да се свързва "преливник" с приливна вълна. Приливна вълна може да има при разрушаване на стената или аварийно изпускане на язовира, но не от преливника.

,,..... страната ни е готова дори да предупреди Гърция и Турция, ако се повиши още нивото на язовира ....'' Ами тогава,щом водата изтича през преливника, за да се вдигне нивото му,единственото решение ПРЕЛИВНИКЪТ да се запуши с чували пясък ,или с каквото кажат ,,умниците''....

няКОИ пак проспаха НЕЩО-май най-сладко се вземат заплати за НИЩОПРАВЕНЕ......А сигутно е могло да намалят нивото и произведат НЕЩО с т.н. ВЕЦ-ове.Ама шопът е прав-най-мразим да мислим.

Закона в България е безмилостен , не е като в САЩ , Русия и ЕС . МВР наблюдава Язовирите на Концесионерите и им дава пари , само през зимния период .

Традиционно МВР наблюдава и внимателно регистрира .

Язовира прелива но "страната ни е готова дори да предупреди Гърция и Турция, ако се повиши още нивото на язовира". А бе г-н Радев, как ще се повиши нивото след като язовира прелива?

Пишете го на Путин май-ка ви евроталантическа бездарна. Има ли нещо да вършите като хората. Времето сега може да се прогнозира много по-точно и въпреки това ония "лошите" пр Бай Тошо се справяха много по-добре. За нищо не ставате.

Няма изненада. Държавата е на автопилот!

Не е на автопилот. Автопилотът поддържа състояние. Тук сме на свободно падане.

вече сме катастрофирали

Клапите на сърцета на Ердоан вече изпускат та и преливат! Ох дано не го тресне инф., че квито дебили са от обкръжението, че по-добре да е лимонададжията.

А какво е състоянието на другите два язовира -Студен кладенец и Ивайловград ?

WC-премиера не каза ли при Ризова, че не преливали язовири? Монголоидният селтак пак се ока.

Пре-прелива любовта на хората към управляващите

Е как така прелива? Защо не произвеждат електроенергия, защо така прахосват природни богатства.

Защото големите ВЕЦ са все още държавни и произвежданата от тях енергия е евтина. Вместо тях работят скъпите "американски" ТЕЦ. Честито !

Точно така. Това е престъпление, да оставят язовира пълен преди пролетното пълноводие, вместо да го бяха поизпразнили и произвели почти безплатна електроенергия. И сега да поеме големия приток на реката, а не да прелива опасно. Безумие някакво...

Pesh0

++++++++ за всички коментари

В момента ВЕЦовете произвеждат 1100-1200 мегавата. Що не проверяваш първо преди да пишеш глупости.

Pesh0

въпроса не е за в момента , а за 2 седмици назад ? къде да проверя , че за 2 седмици язовира щеше да е празен ?

Ясна е работата, щом Енергото разсъждава така. Ами то остава и сега да спирате ВЕЦ-овете, когато водата прелива през преливниците и направо ще ударите дъното по компетентност. Къде бяхте преди 1 месец, не видяхте ли, че язовира е пълен и няма къде да побере водите от снеготопенето и пролетните дъждове? Или не ви стигна акъла да натоварите ВЕЦ-а и да намалите нивото на язовира предварително?

Снеготопенето пак изненада Боцко и гербавите.

Ние го очаквахме Август - Септември, но взе че се случи точно сега, Нинова работи да провали европредседателство ни.