Трети ден в с. Казанка не могат да пият вода заради уран

Трети ден жителите на старозагорското село Казанка не могат да пият вода от чешмите, нито да готвят с нея.

Обратно в новината

Коментари - Трети ден в с. Казанка не могат да пият вода заради уран | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е какво излиза,че сме богата на уран държава !Как не е нещо друго,по безопасно,сега няма кой да копае .До 1988 г. сме имали 47 уранови мини,а залежите към момента възлизат на 35 374 тона.През 1992 г. урановите мини са закрити,като икономически неизгодни.Природния уран е силно токсичен радиоактивен метал.Може да бъде пречистван от водата със специални сорбенти.Обаче биологичното разтваряне на урана може да се използва за пречистване на води и почви!И тъй и иначе!Казахстан е най големия производител на уран/41% от световните запаси/,следва Канада и др.Те как се оправят аджаба с токсичността?

Ако урана е естествен как е проникнал във водата и има ли залежи в близост?Може и да не са изследвани досега.Проблем е също алфа активноста,колко е висока!Ако водоснабдяването е от извор ,изследван ли е за наличие на уран, какви мерки се взимат ,изследва ли се почвата ,залежите на уран в какъв обхват са с близки водоизточници,то тази история с урана не може да продължава вечно!

В Хасково са със завишени дози УРАН във водата от около 3 години!!! А там полигони няма ...... Бойко пък ги излъга, че щели да копаят нови кладенци и да карат вода от друго място :))) сега има водоноски в центъра .... 60 хиляден град!

Преди, като пиеха урана, нищо им нямаше. Сега какво се е променило?

При демокрацията това не са нерешими проблеми. Ето днес край Фукушима живеят хора, в Хасково уранът изчезна и на жителите на Казанка проблемът ще се разреши. Страшна е само руската радиация - и до ден днешен районът на Припят е забранена зона

Добре, че бяха комунистите иначе демократите какво щяха да крадат!?

полигонът до с. Казанка е една комунистическа измишльотина за тестване на боеприпаси по време на комунистическата диктатура. беше заградено с бодлива тел и се стреляше без предупреждение. хората не смееха да припарят и не се знаеше какво става в тази военна зона. като добавка за комунистическите извращения, ще добавя че полигонът е бил построен в землището на селото, т.е. със заграбените от комунопитеците земи на хората.

29 години минаха от тогава и в повечето все ''демократи'' властват ама пак ''комунистите'' са ви виновни...Само дето тогава американски бомби с уран не се изпробваха там...

бъркаш че "демократи" властват, защото повечето са тайни комунопитеци. обикновените хора не знаеме какво се е изпробвало там по време на диктатурата, но знаеме че има повишени нива на радиацията, откакто се правят публични замервания. и не само във водата, ами даже и в игличките на иглолистните дървета

На полигона никога не се е стреляло без предупреждение и въобще не се е стреляло по когото и да е. Той беше създаден за нуждите на нашия ВПК през осемдесетте години. До тогава държавата плащаше много пари за да се превозят със специални ешелони боеприпаси и арт техника до полигона Вестерплате в Полша. То бяха охрани, специални разписания, пари. Този полигон спести много средства на държавата. И поради голямата си площ, добра локация в центъра на държавата, добра жп и шосейна инфраструктура, със собствена площадка за хеликоптери и близкото летище Овощник, с вътрешна шосейна мрежа, язовир, сграден фонд, две вили и други дадености, беше цел на апетитите на много високопоставени държавни мъже. Затова стана скандалът със замърсяването на Стара Загора и всичко това. Дълъг 40 км и широк от4 до 16 км той е апетитна халка за прекрасно ловно стопанство. Ще си го хапнат . Нали за това са във властта.

Това е най глупавото полигона да се ползва за ловно стопанство!Военен полигон, да си остане военен,особено в днешно време,когато събитията се обърнаха и объркаха!До това дали съветските снаряди са съдържали обеднен уран и са правени дори и координирани опити със снарядите,е нужно да се разбере има ли замърсяване на почвата и дали е от обеднен или от природен уран !А как урана прониква във водопроводната мрежа и откъде,там се иска проучване!

тези хора що пият урана, могат да го продават и да се замогнат, но вероятно са свършили виното, много лошо се получава, хората вече пият и уран, дотам са ни докарали нашите велможи, ядем най-долни боклуци, пием уран, никой не се интересува от народа, а народа прост,беден и гладен, най-лошото което би могло да му се случи, само войната я няма, но картинката е почти същата - пълен упадък от страна на държавата, не държавна политика народа да е доволен, да има работа и да е нахранен....питам къде да търсим Тато, щото при него беше отлично, а при Бащицата - обратно

Абе каква Казанка бе като властващите бяха заети толкова време да оплюват Русия и да пеят в хор със западняците. Отдавна България и населението е оставено на проивола защото властващите вода от чешма не пият. по магистрали ги возят, консумативи не плащат, правителствената ги лекува без пари макар да не са се бръкнали за здравни вноски, нои им брои пожизнени високи пенсии дето и там лев от джоба си не са вкарали.. Населението е ''важно'' само преди ибори за бройка за по добро манипулиране на %

Тоя уран ИДВА от ИЗТОК, най-вероятно от РУСИЯ!!!

Ми да фанат и да си го изчистят тоз уран, що го пият и после се жалват?

имам няколко въпроса: - След като урана е "естествен" за какъв полигон и чужди боеприпаси се говори? - Преди около година в Хасковско и други райони имаха проблеми с наличието на естествен уран. Доколкото си спомням проблема бе с намаляването на нормите на съдържащите се вещества във водата за пиене. Може би и преди ги е имало в същите концентрации, но след въвеждане на новите изисквания, водата стана негодна за пиене? - Селото е с тръбопровод за питейна вода от края на 30-те години на миналия век. Как до сега не се е чувало нищо за проблема? -Естествения уран го има в природата. Някой измери ли естествиния радиофон и да го сравни с предишни измервания и да го сравни с други подобни райони?

Ей, не се спряха мераклиите за приватизиране на земите на полигона! То не бяха ревове, за обгазявания, за ракетното гориво... Стигна се до там гражданите на "градът на липите - Ст.Загора", да казват сутрин, че има отлагания на сяра - от полигона, разбира се, а пък то било ЛИПОВ ЦВЯТ, паднал от нощния дъжд. Сега пък за уран заговориха. Нямат край тарикатлъците български.

Много ми хареса кметицата, показана по една от телевизиите тази сутрин.

КЪМ 10-15 000 СА НАЙ - ДИВИТЕ МУТРИ, ЧОРБАДЖИИ И БЕЙОВЕ В БЪЛГАРИЯ .... КОЛКОТО БЯХА И ДЖИХАДИТЕ В АЛЕПО :))

Тъпанарко, може да си познал за бройката ама не казваш, че тези са най-наглата част от татовата висша номенклатура и ДС!

Другари педали, това да не е оня уран комунистическия от Чернобил дето си го спомняте и до сега или е по червен демек Сталински защото ако свети в червено той е от лошите урани, а нали сме вече демокрация и трябва да е от сините урани.

Другарю комунде дето си нает от шорош! А дали не е от " Фукошима"? Доста по наскоро се получи едно голямо изтичане от тази АЕЦ- само в Япония директно засегнатите са над 300 000! Нещо американската пропаганда пропуска тоя факт! А " Фукушима" е на такова място, дето може да замърсява цял свят и по море, океан, съответно и по въздух с циркулацията на въздушните маси!

отрови целия район. Като започнаха с горивото на ракетите, та нямаше спиране. Иначе си имаха и специален говорител, който правеше жалки нескопосани опити да лъже хората.

Да де, американците нямат снаряди с обеднен уран! Та ка е, така е...

Но пък за сметка на това нощно време лампи не палят, щото им е светло.

Някяква фуражка обясняваше тази сутрин по неква телевизия, че нашата армия няма бомби с уран, ма нищо не каза за братските американски войски у нас и дали те случайно не са мятали такива бомби на полигона. Макар, че като се замисля те и да са мятали едва ли са питали нашите фатмаци, така че те може и да не знаят даже.

РЗИ прави периодичен мониторинг на водата,това означава,че през 6 месеца се вземат проби за изследване.поне от 4-5 месеца тези хора са пили такава вода,подир дъжд качулка нашата работа...

Е как не могат да пият ве? В нашето държавно предприятие което се намира на северното черноморие всеки божи ден ни носят вода от София и то не защото нямаме хубава вода ами тъй за спорта.

Трети ден?!?! Само трети ден не могат да пият?!?! А досега, какво са пили през всичките тези години? Той урана се появява по водите от днес за утре...