Рибари: Искаме природа и реки, стига с тези ВЕЦ-ове

Сдружението на рибарите "Балканка" - София организира утре протест пред Министерството на околната среда и водите, съобщиха от сдружението.

Обратно в новината

Коментари - Рибари: Искаме природа и реки, стига с тези ВЕЦ-ове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека си искат, ама няма да стане!

Елате в Австрия да видите как се отнасят хората към природата! В момента се кастри около коритата, а пожарните (доброволни) си имат лодки, с които почистват затлачености вътре в самите реки. Лятото видя& една пълна гадост под манастира до Чипровци - някаква пародия на мини-вец с едно язовирче, което беше събрало гноясала, зеленясала вода, наоколо се образували такива гнили вирчета, щото протичаше, беха се насъбрали едни оси, мухи, смрад! Не ставате за НИЩО!

С една дума: ИСКАМЕ СИ НАШАТА БЪЛГАРИЯ! Тя не е на алчните дюмбели и инвеститори!

Като за начало, обирайте си боклуците след риболов, след средностатистческият рибар е пълна кочина- пластмасови бутилкии , кутийки, торбички, кесийки...

Където има ВЕЦ, след ВЕЦА всичко е ЛЕЖ. Само тиня и смрад

повечето микроязовири са дадени на концесия за по 50 години. И стават "частни" - там никакъв риболов не може да се прави. Там частника си развъжда риба за продан! Реките вече са почти без вода, само като прелее някой язовир реката отнася 2-3 села. Затова няма вече риба в реките. Те са като канали. Минете по искът след Панчарево и ще видите какво е! малка, бърза рекичка (30-40 см) като канала в центъра на София. Но 100 км от София няма добро място за риболов!

Сериозни язовири са "Искър ","Ивайловград "и "Студен кладенец ".По площ са доста големи тези изброените от мен !Така е !Всички сме чували за тези язовири.

Язовирите освен за напояване , питейна вода и производство на ток се използват за да регулират екстремните нива в реките и да предпазват от наводнения. Язовирът е един вид буфер, който поема екстремните водни количества и ги пропуска по плавно, отколкото ако го няма.

Швейцарците и Сорос им плащат! Я идете да видите в Швейцария - ВЕЦ до ВЕЦ-а! Там всичко е в тръби! Тук развиваме икономиката!

Швейцарските язовири високо в планината са с дъгови язовирни стени.Както на "Хувър дем "в САЩ.Защото има каньони.Тези стени са подходящи за каньони-дъговите стени.Те са и най-високите стени.

Водата в язовир "Въча "също е замърсена,умря рибата там преди време !

ВЕЦ-ът ли натрови водата, Анонимен?

"Въча "не е ВЕЦ,а е един от големите язовири в България след "Искър ","Студен кладенец ".Стената на "Въча "е доста висока !Така е !И на "Студен кладенец "е висока стената.

Най-големите шарани ги вадят от язовирите. Какви рибари са тези и кво реват?

Тези шарани ги хранят с какво ли не за да наедреят и после посведения на печата били вредни.

Да да

Малките ВЕЦ правят вирове, където се завъжда по-едра риба.

да бе?! Верно ли? Ай стига, бе! Я дай пример с точно място - река, вец, вир!

... 200 метра вир и надолу 20 километра рибата не знае на кой свят е от постоянно менящо се ниво и температура на водата.Да не говорим,че при маловодие акумулират вода няколко дни,реката под веца буквално пресъхва,хайвера отива на майната си...юруш после два дни високо ниво и после пак същата история.Пример веца на Огоста при Хайредин-така са притваряли саваците,че камъни,които от 20 години не съм ги виждал над водата ,сега се бяха показали,реката буквално беше спряла да тече,при риболов на плувка нямаше течение и като духне вятър монтажа тръгва срещу течението...А на патките от РИОСВ Враца не им пука,някой чичко се обади отгоре и те си налягат трътките,това че е нарушен минималният отток...ми недоказуемо...

Искате но Шиши и другите като него пък искат кинти

Малките ВЕЦ-ове съсипват целия жизнен цикъл на реката и главно - миграцията на рибата. Постояната рязка промяна в нивото на реките също влияе зле върху всички водни организми - за хвърления хайвер това е пък най-опасно...Отделно с това "прочистване на речните корита" - разбирайте изсичане на дърветата! - това вече е чиста форма на легализирана мафия.

Опустошаването на реките заради някакви малки ВЕЦове не е оправдано, ама нали трябва да се вземат едни пари. Природата в Бълхария е (може да бъде) най-хубавото и нещо, но местния добитък може само да руши и лае.

Същата тази организация протестираше срещу разширението на ПАВЕЦ Чаира. За сведение ПАВЕЦ ЧАира е огромен акумулатор на ток. Неговото разширение прави възможно акумулирането на много повече енергия от вятър, слънце и АЕЦ . И вече почвам да се чудя дали тези господа не са поредните хора, които под прикритието на екологични подбуди не защитава интересите на въглищарското лоби. Или просто са някакви егоисти, които смятат, че цялото общество трябва да се съобразява с тяхното хоби. И сега да обобщим - различни оранизации за опазване на природата са против ВЕЦ, заради рибата, против Вятърните паркове заради птиците, против фотоволтаици заради използването на земеделски земи. А да сте чули нашите природазащитници да са протестирали срещу ТЕЦ-овете на въглища? ДА са правили масов протест, когато някой от правителството ни се е обявявал, че ще искаме удължаване на гратисния период на тези Тецове.

Като видиш Искъра на какво блато се превърнал заради ВЕЦ-овете, ще си смениш мнението. Гледката е потресаваща.

Не си в час дудук...

За съжаление е прав.

Рибари: Искаме природа и реки, стига с тези ВЕЦ-ове Е, хубаво, де! Ей я природата, ей ви ги и реките. Отивайте! Кво правите в тези градове, само да харчите тока, който ВЕЦ-овете набавят.

Къде отива водата като мине през ВЕЦ-а?

Мръсните частници я крадат и изнасят...

Завърта се в язовира, връща се до извора и изчезва под земята.

Заради измислените вецове се съсипват коритата на реките, растителността и животните в тях и около тях. Това казват протестиращите. Иначе днес в Башкирия пуснаха нова ТЕЦ 0,5 МВт (половин козлодуйски реактор)....на природен газ. От комините излиза вода на пара. 10 такива централи ще захранят с електричество България а топлината ще изхрани от оранжериите и Москва целогодишно. Русия има неограничени залежи а България стои на ключово място на руския газ към Германия. България е желана туристическа дестинация за руснаците ....но без съсипана и бетонирана природа. Днес туризма е 10% от българската икономика. България има интерес и възможности да го увеличи в пъти, да има заетост, да има чиста природа без атоми, вецове и вятърни перки.

Мегавати и Гигавати не е все едно. За да имаш газово-турбинна централа трябва да имаш евтин газ. Ние нямаме собствен такъв и затова използваме това, което имаме - вятър, вода, слънце, лигнитни въглища. Всичко друго е допълнителна и скъпа енергийна зависимост.

Преди всеки депутат беше с казино(бивша детска градина) ....днес е с ВЕЦ. Извод: "зелената енергия" е по-доходоносна от пране на пари.

незабавно да се построи Белене..само набутваме излишни пари с това мотаене!

Събирайте парите на кварталната БСП организация и да почваме.

+10, подкрепям!

Лакомите *ове в България успяха да опорочат дори и идеята за Зелена енергия...

Не само това. Тока от тези ВЕЦове се изкупува на десет пъти по-висока цена, отколкото тока от АЕЦ Козлодуй. Така не само се унищожава природата, но и се качва изкуствено цената на тока. Отделно, всички тези частни ВЕЦове са незаконни, защото реките са изключителна държавна собственост. Но за това пък доста депутати, собственици на ВЕЦ стават милионери.

Тока от АЕЦ се "изкупува", всъщност се продава по около 50лв./MWh...Или ми посочете ВЕЦ, който продава на 500 или си признайте, че сте обикновен идиот или екотерорист.

Да да

Тока от ВЕЦ е безплатен. От АЕЦ НЕ Е. Не гледай преференциалните цени на новите ВЕЦ. В тях е включена амортизацията.