”Ди Велт”: Защо е рано за евро в България

Две големи статии, свързани с желанието на българското правителство за присъединяване на страната към еврозоната, се появиха тези дни в германския в. „Ди Велт".

Обратно в новината

Коментари - ”Ди Велт”: Защо е рано за евро в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дичвелт пише пълни глупости! 1. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да минава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ерм2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%??? 2. Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. 3. А как ще обяснат приемането на еврото от ЧЕРНА ГОРА без никакъв проблем?

АХА,германците поставиха надписа на онова цукало върху картата на ЕС ,нарисувано от чехите.....

Две неща ни натвърдват: 1. Корупция, като примерът който дават е от страна на разни НПО-та 2. Икономическата ни зависимост от Русия.

Абе дръсък. Ти да не си макроикономист. Много ги разбираш нещата като гледам какви ги бръщолевиш.

Корнелий

Май нямате капацитет да прочете статията. Капацитета стига до зазубряне на опорните точки.

Къде са тия лъскави халета и заводи? Пълен смях в залата,всеки строй сгради от типа на първото прасенце,мръсотия,нахални и некомпетентни хора във всеки бранш! Просто ужас,радвам се че съм рядко там.

Аха,пак ,,обиди,,...а то мненията ми съвпадат с публикацията..

се само , че България ще се напълни с пари, но ще остане без българи...

Може би това е условието да станем Швейцария на Балканите . . . . да останем без Българи.

"Сиви улици, мрачни магазини с евтини стоки, ----"--- и сега е така, даже улиците са черни, както и дробовете ни, благодарско Фандюкова!

Тянкия намек в статията разбрахте ли ? Независимата Съдебна Власт НЕ РАБОТИ за държавата ! Нама дрига група кръвопийци, която така нагло да се самоназовава ВЛАСТ !Хрантутниците са най- корумпираната утайка на обществото. Лапат заплати, бонуси, привилегии и подкупи. За сметка на това отлагат и забатачват дела до безкрай, пускат престъпници предсрочно, създават закони недоносчета, омаловажават престъпления и рецидиви. За кой ли път външни фактори пишат и говорят, че докато не се отреже главата на хидрата , ред няма да има , нито за Шенген, нито за евро .

Против еврото са хората, които се притесняват, че Главния прокурор не може да се обади на шефа на ЕЦБ и да му нареди какво да прави, защото иначе... Това тези хора наричат "загуба на суверенитет". И въобще под суверенитет в България се разбира това независимите органи да зависят от силния на деня.

България е загубила финансовия си суверинитет още през мивалия век(ако щете - в края на миналото хилядолетие).

Много ме развеселиха тия с това как келнерите през 2007 г. говорели руски. Като гледам какви глупости им пробутват на германците, чудя се още с какви "новини" им пълнят главите?

Това, че се съмняваш, че дори и руски са говорели ли? Не е смешно, че немците не ни познават, а е страшно, защото се дължи на това, че масата българи категорично отказват да се отворят към света. И живеят в ограничения си свят в който се гордеят с някакви маловажни и незначителни неща, а често и с порочни. Примерно с това, че могат да изпият кило ракия. Оня ден слушах една патка , която обясняваше колко сме велики и как австрийците нямали нито кухня , нито музика. Нищо против българската народна музика и кухня, но все пак Моцарт, Щраус...виенски шницел, щрудел...Очаквах да чуя, че и природа нямат ама разгеле се разсея и не продължи с тъпотиите. Няма нищо хубаво в бабаит патриота, която се гордее с грешните неща, защото не познава нищо извън своето населено място.

Като заявим, че ще ревалоризираме лева, при което еврото ще падне до 1,70 лв., а после до 1,60, то ще поискат да ни приемат. Понеже левът е подценен, немската икономика има полза.

Някой ще каже ли , за колко лева ще се размени едно евро ? Работата отива , 1 евро = 6 лева !

Дойчевелето греши тройно. При това в две съседни изречения. Както при описанието на страната,каквато е била преди, така и в описанието на страната, каквато е сега, "напреднала". И накрая - в изводите за причините. Личи си изключително повърхностното познаване на темата автора, впечатленията са май само от едно пътуване с влак.

"Преди това София приличаше по-скоро на заспало балканско село. Сиви улици, мрачни магазини с евтини стоки, задушни ресторанти с нелюбезни келнери, чиито познания по чужди езици се изчерпваха с руския. Днес е съвсем друго." Верно ли!!! Верно ли е друго??? " През последните три години икономиката нарастваше с повече от 3 процента годишно. По софийския булевард Витоша", който води от Двореца на култура към градския център, се редят магазините на големи световни вериги като H&M, Zara" и Adidas", а кафенетата и шикозните ресторанти са пълни с туристи от цяла Европа, които пристигат в България с полетите на нискотарифни компании." Ако това ви е мерилото за европейски град....аре бегайте на някъде.

ChatGPT

Никво евро! Само ще съсипе икономиката! Дори да вземем само психологическия фактор от смяната на валутата - ефекта е прекалено лош!

При структура на бг икономиката, която е изцяло зависима от доброто здраве на световната такава, всеки негативен цикъл означава рязко свиване на износните отрасли като туризма и производството на разни компоненти, които са изнесени от главно Германия у нас. При такава негативна ситуация и липса на собствена валута, която да девалвираш, за да запазиш конкурентноспособност на международния пазар, единствената опция остава замразяване и дори намаляване на и без това ниските трудови възнаграждения. И тогава нито синдикати, нито дори Господ ще може да възрази , поставени пред дилемата да съкратим персонал или да намалим заплатите. Така че с такава икономика като нашата, еврото е руска рулетка, особено за бачкаторите.

Финансово-политическата стабилност в България се дължи не на последно място на икономическия подем след присъединяването на страната към ЕС през 2007 година.....някой гледа ли господари на ефира вчера ???

Магазини H&M и Zarа! Магазините за бедни в Европа!Страхотно мерило! Защо никой не говори при какъв курс ще бъде еврото?Валутния борд е въведен с курс 1:1,95583 и минимална работна заплата 43 лева!И средна заплата 140 лева.През 1997 година все още съществуваха големи промишлени предприятия и имаха производство.Сега 90% е ишлеме!Дори и цитирания Либхер.Всичко това неможе да се скрие от европейските комисии и варианта евро в България ще е еквивалентен на Щатски долар в Коста рика и Хаити!

София се променя, но останалат част от страната, особено малките градове и пустеещите села са тъжна гледка. Няма икономика, преобладаваща част от народа остава много бедна, а и онези със средни доходи не са цъфнали. Доволни са малък % от хората, най-вече депутатите. Добре е да има световни марки, но колко са тези, които влизат в техните магазини? Правителството ни държи бедни, но се хвали с някакви видими само за тях успехи. Липсва ни само еврото!

Толкова сме цъфнали, че само еврото ни липсва за да вържем.....в гроба!ГРОБАРИТЕ - герберасти ще са доволни,но ние преди това ще ги изпратим с вечная памят!

Кои сте вие?Момите ли?

На никого ли не му прави впечатление гротеските глупости изписани за "процъфтяването " на София и "скоростните отсечки" по ЖП ллинии след 2007 г? Кога преди 2007 София е била западнало сиво село? Да, сега е презастроена с калпави, грозни сгради и пълна с кичозни магазини, но това прогрес ли е? А колкото до ЖП транспорта, преди 20 години от София до Бургас се пътуваше средно 6 часа, а сега 7! Прав си е Бранислав Нушич с крилатата си фраза:"Това, което видя, бай Станоя, не е истина!"

баш си беше сиво-мръсно градче с пушлявещи тец (бяха на въглища и в надежда не можеше да се диша сутрин) и кремиковци с оранжево-кафявия облак :))) и полупразните улици и магазини и вечно пушещите икаруси :))) ... айде некои не сме късопаметни ...

Некой мое да не е късопаметен, но мое да е дошел от село и да е живел в покрайнините! А коги ликвидираха Кремиковци, за да дишате чист въздух, който днес пак е мръсен, защото беднотията гори отпадъци (скоро се писа и за това, дългопаметни)!

От статията разбирам, че: - България е изпълнила ВСИЧКИ обективни критерии за влизане в еврозоната, докато държави, които са вече в нея не ги спазват - България не е най-корумпираната страна в еврозоната и ЕС, а за корупцията допринасят и т.н. "чужди инвеститори", пристигнали да правят бизнес у нас - критерии за "европейскост" е знанието / незнанието на английски език, независимо, че българският език е официален език в ЕС, а англичаните излизат от ЕС - статията е базирана в по-голямата си част на цитати на нашенци, съмнителни експерти по въпроса, които очевидно не работят за каузата "България в еврозоната!" Като цяло, след подобна обективна реалност за Шенген, още веднъж се очертава гнусното двуличие на т.н. "партньори и приятели на Бълагрия" в ЕС! А тъпанарът, който по недоразумение е и финансист на страната, се натиска да им плаща повече! Ей на това му се вика "защита на национален интерес"!

Еврото е отживелица не е практично да не говоря колко загуби носи със себе си. Самото обезценяване на книжните пари от безразборното им печатане е дстатачно красноречив факт, че системата не работи! По-скоро закачете българският лев към новата световна разплащателна единица отколкото доброзорно към евро.

към буткойн :)

От влизане в еврозоната ще спечели бизнесът - по-евтини кредити; ускорена инфлация, която ще стопи размера на кредитите, които е взел; по-високи цени на стоките, които произвежда; ще загуби народът - ускорена инфлация, по-бавен ръст на заплатите, спрямо цените на стоките. Затова народът не иска да влезем в еврозоната, а управляващите, които изразяват интересите на едрия бизнес, който дава пари на партиите им - искат!

Правителството да вземе да обясни, защо при тия краси макро данни, при тая липса на корупция, при тая сигурност, при тия ниски данъци, при евтина работна ръка - защо намаляват чуждестранните инвестиции? Даже някои си тръгват

Имам питане: ако въведем еврото дали бг чорбаджиите ще почнат да плащат от всяко изработено евро 0.5 Е към работниците или ще я карат както досега - от 1 изработен лев 0.25 лв.към тях?!;) Защо ли имам гадното предчувствие, че единственото, което ще направят е да закръглят цените на стоките в евро нагоре и само нагоре!

И въпреки всички положителни промени по търговската ул. Витоша и кичозни ресторантчета, отново сме най-бедната държава в ЕС, най - корумпирана и не сме готови да въведем еврото. Продължавайте управляващи да целувате чуждестранни задници, докато българското население се топи все повече заради мизерен начин на живот с некачествено здравеопазване и липса на каквито и да е възможности за младите хора, ако не са човек и близък на някой министър, шеф и т.н. и т.н. Защо не сме единни като в Румъния и Гърция, Защо? По-добре ще живеем.

Рано, късно - не е важно. Просто това не бива да става в никакъв случай ! Защо ли ? Питайте гърците, италианците /!!!/ и гражданите на другите ЕС страни, в които беше въведено еврото.

И накрая , резултатът : Желанието е по-голямо , от колкото възможностите !

еврото. Кой ще плати поне 2-3% поскъпване веднага след "окръглението" на цените? Ай мерси съм.

Тава "веднага" ще е минимум 6 месеца.

"Тогава вносът в страната може да нарасне, без преки отрицателни последствия. Напротив: икономическият растеж може да се ускори, твърди експертът, но предупреждава, че негативните последствия ще се усетят само няколко години по-късно. " Някой може ли да обясни връзката на вноса с валутата в обръщение. - И да не забравяме , че и без еврото вноса и износа нарастват всяка година.

Изобщо не е рано да влезем в еврозоната. Наглярите нарочно ни държат извън единната валута. втора категория държава. Борисов не успя дори в Шенген да ни вкара. Трябваше отдавна д аиме скръцнал със зъби и да блокира всички решения на ЕС, докато не клекнат. Аман вече от наглите западняци, третиращи ни като колониална държава!!

Не усещате ли политиката на моркова и тоягата?

Бизнесът не иска еврото, защото се надява на нова виденова инфлация, която да стопи взетите кредити. Веднаж това стана, защо да не се повтори. Народът свикна да го обират.

Уважаеми еврооптимисти, още ли смятате че България не бива да напуска яловия евросъюз?

Със този стиснат и алчен финансов министър върху пицата вече липсва и шарената сол.

Обаче,ако им кажем на бркселския слугинаж,че ни е време да напуснем Европ.съюз,веднага ще запеят друга песен!!

Пак българи седнали да плюят България през чужденците. Не че няма вярни неща, но докато не се научим, че всичко, казано от нас, непременно ще се използва срещу нас в даден момент, няма да прокопсаме. Ония само чакат да чуят нещо негативно, за да го публикуват с големи букви...

амче ние не го и искаме!!!

Смешното е, че противници на еврото са предимно малоумните избиратели на БСП, а основните опасения са, че българските правителства могат да увеличат харчовете, след приемането на еврото..Сиреч, да раздават повече пари, подобно на гръцките управници..А бесепарските лумпени, хем искат държавата да им дава, хем не искат еврото

малоумен, защото в статията пише друго. Или викаш чукча - писател?

Точно това пише, но нали си идиот, не си се справил с този дълъг текст

Не ме занимавай с глупости бе колега? Какво евро, виж че Горанчо пере рубли и подсилва оста Москва-Берлин-Истанбул. Да ама европейците не са тъпи, вече направиха грешката с Борисов и емигрантите, едва ли ще я повторят. Ти като видиш чист и спретнат циганин да ти чисти пред улицата ще го похвалиш, но едва ли ще го поканиш да живее при теб..ех може някой обяд или вечеря, може и на кино да го заведеш най -много.. :)

Без да съм специалист, като станичен наблюдател съм стигнал до един извод: Ако Горанов иска нещо, то твърдо не е в полза на България и българите!

Нали?! Особено след като и румънците вече искат същото... То затова ще ядете дървото на цигани и мигранти ама на кого му пука?който иска отдавна на лири, евра и долари...

Една статия пълна с лъжи и нито една истина. На кого му отърва да е така? Кой я поръчал и написал? В това е въпроса.Жалко наистина ,много жалко е когато ИСТИНАТА не се казва. Безнадежно е за България вече.