Само нотариусът ще пази екземпляр от прехвърляне на МПС

Екземпляр от договора, с който се прехвърля собствеността на МПС, ще пази единствено нотариусът. Преустановява се съхраняването му в "Пътна полиция".

Обратно в новината

Коментари - Само нотариусът ще пази екземпляр от прехвърляне на МПС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Германия нотариуса е нужен само за сделки с имоти. В БГ, поредната глупост, кола 1000 лв. а разходи за 200 / 300,,,,,,,,,, без коментар.

В САЩ отивам в един от филиалите за обслужване на автомобили и шофьори. Който си искам и където искам. На входа в голяма зала служител ме праща да държа изпит за права на компютър или от другата страна да оформям документи. Новите коли от дилъра си ги получавам с к лючовете, номерата и талона - на мое име. Стара кола или продаването на друго лице-фирма на камион или товарно ремарке се извършва в указания офис с другото лице. На гишето разписвам тайтъла(документа ми за собственост) и повече нямам грижи. Служителят оформя за 2 минути на новия собственик нов тайтъл(който ще получи по пощата), талон и нов номер. Моят ктар номур го поставям в кутия като отпадък и получавам документ, че регистрационният ми номер е унищожен и не нося повече отговорност. Защото той е както паспорта - нося лична отговорност за всяко събитие с този рег. номер.

Системата на продажба на мпс се взаимства засега частично от Англия, което е стъпка в правилна посока. Там няма проблем със закупуване на мпс и тук може да стане така. Смятам, че бе направена една решаваща и много улесняваща хората крачка при прехвърляне на мпс. Вещта отдавна няма онова култово значение, което имаше и нейния граждански оборот следва да бъде улеснен. Смятам, че по изрична декларация или заявление в договора на двете страни от различни местожителства, след известие до КАТ по местожителство на купувача трябва да се издава талона от КАТ на името на купувача и известяване на продавача чрез смс, имейл, обявен вайбър и др. Засега ще заработи този режим за хора от едно населено място, което е добре. Смятам, че сегашното решение за изпращане на известие до КАТ от нотариуса по сделка между две страни от едно населено място може да се разшири до известие на КАТ по местожителство на купувача и последващо изпращане на талона чрез пощенска служба. Мисля, че улеснението на сделката ще разтовари държавата от излишните опашки за прегледи на две места, издаване на документи и номера на две места. Ако държавата продължи последователно започнатата политика потребителите ще бъдат улеснени.

Вие нормални ли сте? Какви нотариуси, какви пет лева? Никаде в Европа нотариусите не се занимават с регистрация и заверки на договори за автомобили. Че той часовника на поп Николай, пловивския русолизец струва 30 000 лева, в пъти повече от масовите автомобили. Пратете него при нотариус, че имате какво да му вземете. Нещанстен народ. Търпи всякакви гаври и плаща за лудо!

В България има дефицит на честни хора. Затова се заверява договора от нотариус. ако имаш власт да промениш хората може и без нотариус.

Важното е някой/нещо да "пази" нотариуса :)))) Уникално заглавие и интерпретация на още по-уникални мисли из БГ министерство!

И защо трябва ИЗОБЩО да се пази договор, който е за покупко-продажба на МПС? Дори в нормалните държави не се ходи при нотариус.

Мдаа, и една хипотетична ситуация - един нотариус върти едни далверки. В един момент на тоя нотариус му завеждат дело заради далаверките. И съвсем случайно стаята с архива се запалва и изгаря. Ко праим тогава ?

Качва се и онлайн в някаква система.

Като прочетох заглавието и си рекох "въх, няма да ми дадат копие от договора ако си продам колата", но после разбрах, че това се отнасяло за КАТ. Заглавието ви е объркващо. Освен ако не е умишлено подвеждащо. Тогава всичко е в реда на нещата и традициите на медията. ;)

Кой извършва действието - екземпляра от прехвърлянетона МПС. Какво е действието - пази. Кого пази - пази нотариуса. От какво трябва да бъде пазен нотариуса не става ясно, както и защо хартиен документ ще пази нотариуса.

Много точен разбор. Дано малограмотниците от ДИР се пообразоват!

Мишка изяде лъв.

Поредният малограмотник от ДИРниците!

Това от конкурса "Най-тъпо заглавие" ли е?