Изчерпаемите ресурси: Краят на фосфора

Когато чуем или прочетем "ограничени ресурси", асоциациите са "нефт", "питейна вода" или "чист въздух", но изчерпаемите ресурси на планетата ни са много повече.

Обратно в новината

Коментари - Изчерпаемите ресурси: Краят на фосфора | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

шест години засявай нивата и шест години режи лозето си и прибирай плодовете на земята; а седмата година нека бъде събота почивка на земята, събота на Господа. В нея не засявай нивата си и не режи лозето си;Левит 25:4

Ма кви са тия глупости ве...

аре стига с тия катастрофични статии. То и нефта всеки момент свършваше а се оказа че има много и навсякъде, и ще спрем да го използваме без да сме изчерпили и половината.

Само още едно живо същество на планетата се държи като човека - вируса. Мести се от място на място докато не изконсумира всички ресурси, замърсява всичко, размножава се безконтролно. Човекът е болест.

ами като си болест вземи скочи от балкона да освободиш планетата

Викаш вирусът е живо същество?!

"Физико-химическите свойства на атомите на фосфора" Спрях да чета тук!! Пълна природнонаучна некомпетентност при превода и редакцията!! Ужас!! Първо, казва се "физико-химични" и второ този вид свойства се отнасята за вещество (просто или хим. съед.), а не за атоми!!!

сега ще се храним само в хамерикански храни и ще светим по цяла нощ, че и през деня. не ни трябва още фосфор.

На 10тия милиард и това няма да помогне!

Статията чупи тъпомера, кърти мивки и т.н.

Пак ще си говорим след 20 години. А всъщност няма да можем, защото ти ще си умрял заради липсата на фосфор.

Образовайте се, млади човече. Химия, физика, 5 години висше образование. Четете много. И после изказвайте мнения.

Що се коркате? Скоро ще имате фосфати в изобилие, особено богати на фосфор са новите запалителни бомби за дронове!

Свалям шапка на езиковия гений: "По-най-консервативни оценки..."

Ами да ти го разясня. Това означава буквално - по най-оптимистични оценки. Т.е. в най-добрия случай.

За първото тиренце ставаше въпрос. Него опитай да разясниш.

Слагай си запетайките, моля, непоразений от синдрома на Дънинг-Крюгер.

Задължен ! ...ами Тогава : - рибите ?! ...- "обяздването" на метеорити ?! (, само Без фосген и дифосген де ;-)

Дървар, пак не си си пил хапчетата...

Затова и водата и тока трябва разумно да ги ползваме !Всяко влизане в банята е загуба на вода ,като ползваме душа и тоалетната !

Човек се учи, докато е жив. Не знаех, че водата е газообразно съединение. Добре, че са образователните статии в Дир-ар та и ние да нучим нещо ново. По темата: Мисля, че преди да изчерпим земните ресурси, вече имаме друг много сериозен проблем - все по-нарстващото замърсяване на околната среда. И това замърсяване не е само от увеличените емисии на въглероден двуокис, а е поголовно с всякакви химически съединения. В момента в храната и водата, които ядем и пием се съдържат почти всички елементи от Менделеевата таблица. На всичкото отгоре алчните корпорации допълнително внасят най-различни химикали в храните с цел тяхното поевтиняване и удължаване сроковете на годност. За въздуха, който дишаме пък колко е замърсен изобщо няма нужда даже да коментираме. Така че едва ли ще доживеем да умрем от недостиг на фосфор.

Това е така, защото нашата биосфера не е по вкуса на поробителите ни. Затова сме подложени ние българите конкретно, освен на ХУМАНЕН ГЕНОЦИД също и на световен ДЖЕНДЪРСКИ ГЕНОЦИД от ЛГБТ.

показател за ичерпаемостта на нефта и газа е войната в Сирия...

Юруш на звездите братя......

Човечеството още не е достатъчно напреднало, че да се разсели по други планети. Това не е решение.

Ултра глупавото човечество изразходва ресурсите на планетата бързо и безконтролно, като вместо да намалява като население продължава да се увеличава. Скоро на това ще бъде сложен край от самата природа. Милиардите глупаци просто ще умрат от глад и от липса на всички останали ресурси, които трябваше да стигнат на човечеството за няколко милиона години и които то изразходи само за няколко века!

И ние, българите, като най-умни първи се осъзнахме и намаляваме с най-бързи темпове,

И целия български народ да изчезне това няма да реши проблема. Проблема са най-многолюдните държави в света, начело с Китай, Индия, САЩ и т.н. Те трябва да си намалят населението и трябва да започнат да го намаляват бързо и да започнат възможно най-скоро.

Материалистичната гледна точка, правилно е посочена от "345". Съществува и ДУХОВНА-РАЗУМНА ГЛЕДНА ТОЧКА. Откровение, 14 глава ... 14 И видях, и ето бял облак, и на облака седеше един, който приличаше на Човешкия Син, имайки на главата си златна корона и в ръката си остър сърп. 15 И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на този, който седеше на облака: Простри сърпа си и жъни защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жетва е презряла. 16 Оня, прочее, който седеше на облака, хвърли сърпа си на земята; и земята биде пожъната. 17 И друг ангел излезе от храма, който е на небето, като държеше и той остър сърп. 18 Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе из олтара и извика със силен глас на този който държеше острия сърп; и рече: Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло. ... Който си мисли, че това са "Бабини деветини"-празни приказки за плашене на гаргите, СПИ БЛАЖЕН ДУХОВЕ СЪН. ВРЕМЕТО МУ ЗА "ГРОЗДОБЕРА" ОБАЧЕ, настъпи на 19-20 декември 2017-та година и ОКАТИТЕ ДУХОВНО ГО УСЕЩАТ ТОЗИ ФАКТ. Съжалявам за съдбата на останалите, бизнес майка.

Не минуси да джаскате, а си отворете ушите за да чуете, очите за да видите и РАЗУМЪТ СИ за да разберете окаяното положение в което сме, следствие на зомбирането ни от СМОЧ-системата за масово опростачване на Човечеството.

Ако скоро човечеството не започне да намалява ударно населението на планетата чрез законодателство за само 1 дете на семейство в 50те най-многолюдни държави в света, природата сама ще го намали, само че насила!!!

Абсолютно вярно. Скоро бях в Индия - смог навсякъде, цигания и мръсотия. Реклами на маски по вестнците - дишането на този въздух е еквивалентно на изпушването на 50 цигари на ден...

valentor

лъжа до лъжата . вЕрвайте и се страхувайте

Лъжа друг път. Написаното си е чистата истина. Ще те видим като започнете да умирате от глад ти и други милиарди хора идиоти като тебе друга песен ще запеете. Ако си жив до след 20 години де.

Вместо да използва естествените човешки фекалии за наторяване, в които се съдържа много фосфор, човечеството изхвърля неконтролируемо този ценен ресурс в реките и океаните.

До 20 години посочения ресурс - фосфора ще свърши и тогава човечеството автоматично "ще се свие" до 100 или най-много 200 милиона човека.

заглавието е невярно

Изчерпаемите ресурси: Краят на фосфора в мозъците на партийците от герб!

Не съм специалист но написаното тук е малко странно. Даже в България има не малко залежи фосфорити. В Плевенско и Кюстеднил.

Да, към 2-3 тона. Ще стигнат за цели 2-3 дни.

Силицият се легира с фосфор за да се получи дупчеста проводимост. Така че ако свърши фосфорът то и вече няма да има електроника в познатия ни вид.

Има два пътя пред човечеството. Единия е този по който все още се движи. А именно безконтролно изразходване на всички ресурси, войни и хаос. Другия е нов етап в мисленето. Разумно ограничаване на потреблението, нови ценности, ново отношение към природата, света и дори вселената, нов тип образование. Кой път ще изберем?

Неразумния много ясно.

В условията на социалистическия дефицит баща ми поддържаше сериозен запас от трайни продукти в килера, така че никаква временна липса не можеше да ни изненада. Изглежда запасите в земния килер стават все по-оскъдни и макар за някои от тях да се досещаме, че няма да траят вечно, със сигурност има много "дреболии" от жизнено важно значение, за които дори не подозираме, че скоро ще изчезнат. Във вселената всичко има начало и край. Явно краят на човечеството е съвсем близо, примерно под едно столетие. Погледнете само два параметъра - за няколко стотин хиляди години хората са достигнали 1 милион, а за последните няколко стотин - 8 милиарда. За няколко десетки хиляди години, хората са измислили колелото, лъка, и няколко прости инструмента. Огледайте се какво измисли човечеството за последните 100 години. Увеличаването на оборотите в хиляди пъти, води само до едно - взривно саморазрушаване на "машинката". Може би предсказанията за края на света през 2000 или 2012 година не са съвсем прецизни, но са достатъчно близки до реалната дата. Между другото, ако се вгледате в действията на американците (за което се намеква и в статията) в последните години, те поразително приличат на панически приготовления пред наближаващ ураган.

Неизбежно е увеличението на оборотите. Сам посочи с какви темпове се е развило населението. Не случайно вече се търси реализация извън нашата планета, независимо дали сме или не сме готови технологично за тази стъпка. Без да я търсим, никога няма да станем готови, защото както винаги трябва опит, а опит се трупа.

Отдавна трябваше да се вземат мерки за предотвратяването на неконтролируемото нарастване на населението на земята.