Мексиканският президент бойкотира визита в САЩ

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието е отложил плановете си да посети Вашингтон след напрегнат телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп.

Обратно в новината

Коментари - Мексиканският президент бойкотира визита в САЩ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тая работа със строежа на стената - рано или късно. Краварите са обект на масово нашествие през границата от всякакви чужданци, не само мексиканци, от кол и въже, от цял свят. Проблемът е че на юг граничат само с Мексико и всичко минава от там. Няколко хиляди км. граница няма как да се опази физически само с охрана, защото мигранти, гладни, болни и отчаяни, прииждат на талази. По същата причина ние построихме само ограда по турската граница. Начининието на Тръмпестия е колосално и ще струва огромни мангизи.

Фактите показват, че трябва не да стане работа с тоя или оня стоежа, а да се говори за строеж, да се запълва информационното пространство, докато американската административна машина спокойно, без обществен дискомфорт, използва всичките ѝ необходими ресурси за разложение и разруха навсякъде по света, за санкции, саботажи, бомбардировки, съдействие на терористи, хаос и нови войни. Вероятно този Енрике Нието подобно на Доналд Тръмп е просто изпълнител, селекциониран и нает за публична роля. По сценария за поредния епизод, както винаги трябва да не се забелязват и да не се възпрепятстват огромните американски наркотрафик и човешки трафик преминаващи през Мексико, но в допълнение сега се налага Енрике да играе много недоволен, от това че дължината на стената построена от Тръмп досега е 0 м, че президента костюмиран с очевидно най-големите в историята на щатите плънки в раменете на саката, мечтае да амнистира просто ей така, не стотици хиляди, а милиони престъпни нарушения на границата, като досега дори не се и споменава, за каквито и да било наказания на лицата наемащи на работа незаконни пришълци.

Що се отнася до доларчетата, които вероятно имаш в предвид, то те номинално относително други разходи не са толкова много, а реално са още по-малко, но проблема за стената поне, не е в тях. Въпреки че би било много изненадващо да са оставили Енрике Нието без участие в подобни действия, свързани да речем с данъчните намаления на Доналд. След тези данъчни намаления редица корпорации /сред които инфотехнологични компании и банки, финансиращи и фанатично натрапващи навсякъде, всевъзможни девиации както норма/ започнаха да връщат в щатите доларчета, крити досега в офшорки. Но каква странност: същите тези уж свръх проамерикански, демократични и прогресивни корпорации и банки използват доларчетата, за да купуват собствените си акции и за всякакви други финансови шмекерлъци за надуването на корпоративни сметки, но не все забравят /а така случайно няма и закони които да ги подсещат/ да си купят с поне половината от наличните им за инвестиране средства облигации на отдела за американски съкровища /състоящи се предимно от дългове и от глобална финансова информация за всичко и всички, често използвана като санкционна тояга, за незаконни репресии/. Потенциално почетната за тях и патриотична задача по покупката на американски облигации те оставят на други, чужди и често злостно критикувани, ограничавани и наказвани от същите тези корпорации за недостатъчна демократичност и въобще обща неправилност. Това е то йерархията: на тотално следените, санкционирани и наказвани се налага също да прехвърлят средства, за да финансират и поддържат надзирателите си. В този контекст не било за учудване, ако в Мексико докато са много ядосани и недоволни от щатите, в същото време да купуват с цели купчини от вашингтонски облигации и много ценни /за дейността на глобалетата/ книжа.

Колкото и да не им се иска на мексиканците, ще започнат да плащат мита при вноса в САЩ и косвено ще платят оградата. :-) Или ако искат свободна търговия, пряко ще платят оградата. В случая САЩ са в силната позиция и са много губещи от това недоразумение НАФТА ли беше.

Те САЩ, ако бяха губещи, защо го инициираха навремето. Аз досега от живота едно нещо съм разбрал: силните никога няма да направят съюз с по-слабите от тях освен ако нямат някаква изгода. Това, че Тръмп е слаб политик, не може да мисли стратегически и само гледа как да се хареса на американските избиратели въобще не означава, че САЩ губят от участието си в НАФТА. Ама простия народец си пада по популизма и обича да го лъжат мошеници и некадърници като Тръмп.

Единствените, които имат полза от НАФТА-та са колемите корпорации. Техните интереси защитават и политиците. Никой друг /малък и среден бизнес, работници, служители и обществото като цяло/ няма полза да влизат дъмпингови стоки на територията на страната. Това е самоубийство в дългосрочен период. "Простия" народ изобщо не е прост и усеща подобни "споразумения" направо върху гърба си! За последните 10-15 години процента на бедните се е увеличил значително, точно заради глобализацията и съсипването на местните бизнеси, за сметка на далававерите на големите корпорации.

е ганчо бантускотов ...дабеда

САЩ, Мексико и Канада са 1 държава. Само за Мексико има граничен контрол поради "демографския фактор".

Ей как не сме се сетили Турция да плати оградата по границата ни! По подобие на Мексико

Аз не бих се страхувал да се срещна с Доналд Тръмп. И честно казано, мога да му счупя ръката при ръкостискане. Иде ми съвсем сърдечно. Ако на латиноса му е жега да се срещне той не става за тая работа и не може да се пазари за нищо, защото е продукт на местната мафия или военна аристокрация. Тръмп е враждебен мъжкар и няма нищо странно в това, че отсвири мехиканосите, които бягат от организираната престъпност и корупцията в Мексико. Самите мексиканци може да са готини хора, но християнството ги е отучило да бъдат честни и справедливи към злото. Време е да избият всичките корумпирани властници и престъпници, защото там дори и престъпниците са по- честни от властващата класа.

като ти чета противоречивите мисли в горното мнение, нищо не ми стана ясно. Или не можеш да се изразяваш или в главата ти е пълна боза.

Предлагам като верни американски съюзници ние да платим оградата! Цвъчко да внесе предложението още утре в парламента!

Мексико е такава благодарение на ПАКТА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ между САЩ,Канада И Мексико..../забравих абревиатурата/...Този договор имаше страшни амбиции за сливане на икономиките,свободна търговия и изравняване на стандарта.....също както и СЕТА ни втълпява... А такива ще бъдат и резултатите от нея на Европа...

Калифорния, Ню мексико, Тексас и колко още щати се намират на насилствено заграбена мексиканска земя! Още от 19- ти век!

Странна логика от страна на Тръмп! Начи аз като си построя ограда за да не може кучето на комшията да ми сере в двора, ще искам да ми я плати ли? И ще получа същия отговор, който е дал мексиканецът на северния си съсед. Който иска да си пази къщата, сам си строи дуваря за собствена сметка...

БРАВО НА МЕКСИКАНЕЦА ! А НАШТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА ПОСЛУШНИ ПУМЯРИ, КЛАНЯЩИ СЕ НА ФАЩ И ЕС ЗА ДРЕБНИ СТИНКИ И ЛИЧНИ ОБЛАГИ ! ТЕ НИ ПРОДАВАТ ЕЖЕДНЕВНО - ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ НАШЕТО И НА ДЕЦАТА НИ БЪДЕЩЕ !

съгласен с теб, но бих те посъветвал няколко неща: 1. По-малко агресия в изразните средства. Трудно се убеждават хора с агресия. Нормалните хора избягват агресивните личности и не им се доверяват. Писането с главни букви според НЕТИКЕТ /етика при общуването в интернет/ е недопустимо и представлява крещене в лицето на другите. 2. Инвестирай малко повече в образование си. пУмияр - няма такава дума. Помияр е правилното и идва от помия демек някой, който се храни с помия. 3. ФАЩ - бих казал, че не одобрявам политиката на САЩ, но те са много далеч от фашизма. Хората, които наричат САЩ ФАЩ всъщност имат анархистични и националистически възгледи т.е. това са маргинали. В заключение: ако се изразяваш с по-спокоен и умерен тон много повече хора биха те приели на сериозно. А така си ... смешен.

БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ЛЮБЕЗНИТЕ СЪВЕТИ ! 1. НЕЖЕЛАНИЯ СЪВЕТ Е НЕЖЕЛАН 2.ПИША ПУМЯР, ЗАЩОТО ПОМИЯР Е ОБИДНО И НЯКОЙ МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕГНЕ 3.АЗ НЕ ИСКАМ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ ТУК И ФЕНОВЕ, ДА МЕ СЛЕДВАТ И ПР. ГЛУПОСТИ - АЗ ИЗРАЗЯВАМ МНЕНИЕТО СИ И ТО Е АГРЕСИВНО !НЕ НАРУШАВАМ ЗАКОНА - ТАКА ЧЕ - ИМАМ ПРАВО ДА СИ ПИША КАКТО СИ ЩА ! 4.ПАК ТИ ПОВТАРЯМ - АЗ НЕ ПИША, ЗА ДА СЕ ХАРЕСАМ, А ЗА ДА ИЗРАЗЯ МНЕНИЕТО СИ ! 5.ЩЕ ТЕ ИМАМ ПРЕДВИД КАТО РЕША ДА СТАВАМ ПОЛИТИК - ДА ТЕ НАЕМА ЗА ПИАР - 50 ЛЕВА НА ДЕН ! 6.ЩОМ ТИ Е ТОЛКОЗ БОЛНА ТЕМАТА А НА БАС, ЧЕ СЛЕД МЕН ЩЕ ТРЪГНАТ ПОВЕЧЕ ХОРА, ОТКОЛКОТО СЛЕД ТЕБ, КАТО ТОЛКОЗ ТИ Е БОЛНА ТАЯ ТЕМА - НА ПО БУТИЛКА РАКИЯ ! 7.АКО ТИ Е АГРЕСИВНО НАПИСАНОТО ОТ МЕН - НЕ ГО ЧЕТИ ! АЗ СМЯТАМ, ЧЕ НЕ СЪМ ПО-АГРЕСИВЕН ОТ НЕОБХОДИМОТО - МОЖЕ БИ ТИ СИ ТВЪРДЕ ИЗНЕЖЕН.. 8.А ПО ОТНОШЕНИЕ ФАЩ - НЯМЧА ДА ПРОДЪЛЖА, ЩОТ ЩЕ МИ ИЗТРИЯТ ЦЕЛИЯ ПОСТ ! ОСТАНИ СИ СЪС ЗДРАВЕ, ДРУЖЕ !

БРАВО НА МЕКСИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ.НЕ СЛУША РАЗНИ НАЧАЛНИЦИ...ДОСТОЕН МЪЖ

Ти верно си много просто парче. Аз ще инициирам закон в България крадците да строят огради на хората, защото всъщност крадците са тия дето влизат в имотите на хората. Те и навремето римляните дето са построили защитния вал в Европа сигурно са накарали варварските племена да го финансират.

Според твоята логика , Герб трябва да си построят Затвор и след мандата да лежат там ! Клати ми се ръката !

Браво, заработи си дневните центове за днес... Ти малоумен(на) ли си, ама честно? 304,6 милиарда долара от внос от Мексико в САЩ не се таксуват заради НАФТА. Тръмп иска поради това да въведе 20% налог на целият внос от Мексико. Кой плаща данък в САЩ мексиканците или американците? ... то бива да не мислиш, ама това е просто върхът вече...

Браво един нормален Президент от Латинска Америка да покаже зъби ,на самозабравил се Президент на САЩ !

тази държавна политика на мексико да улеснят преминаването на мексиканци в щатите е правилна според теб ??? по принцип е смешно наистина щатите да настояват мексико да плати за оградата НО мексиканците не правят и усилие да спрат този поток от мигранти .

Америка да се научи да си плаща мераците.ти като искаш оградада не ти влизат бездомни кучета да не би да ти я плащат от "Четири лапички".Разберете америка са паразити и всички посвета се усещат но само мъкарите се противопоставят.Затова са им нужни и джендъри!

... не е въпросът кой минава, а кой има интерес от построяване на стената и в кого е силата!

тогава щатите да си гледат интереса и без размотаване да изхвърлят всички нелегални пристигнали в страната им без да зачитат някакви техни права !! да наложат яки мита на стоките от мексико и да видим кой кой

Евала,По тая логика Ердоган и Ислямска Държава трябва да ни дадат пари за строежа на нашата граница