Събориха ”Къщата с кулата” в квартал ”Лозенец”

Събориха "Къщата с кулата" в столичния квартал "Лозенец", съобщиха хора, които живеят в района.

Обратно в новината

Коментари - Събориха ”Къщата с кулата” в квартал ”Лозенец” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой ли не се сети че има две истини - 1.Собственикът трябва да печели 2.Красотата и традиционната архитектура трябва да се запази. И какво да се прави в такъв случай ? Например може общината да откупи сградата. Какво са за мощния бюджет на София едни 50-100 милиона за откупуване на всички характерни и интересни имоти ?

Фандъкова и кмета на Лозенец, Дреков са най-големите престъпници в сегашна София!!!

И кой пещерен човек е собственик на къщата? Напишете му името, всички да знаем кои са диваците между нас.

братя Домусчиеви

Ами който и да е. Държавата на практика му е казала ами то не е паметник, прави квото искаш. Не е виновен, който яде баницата.

Но има и "Искра на Българската Истина". В Русе това е "Къщата на Буров" и "Музикалната Гимназия". Да отбележя - В Русе ще бъде Първият МУЗЕЙ на Нумизнатиката и Артефакти от минали векове. ----------- И в този ред на мисли ми се иска да пожелая на Атанас и Пламен много здраве. ---------------- И един съвет от мен към Братя Бобокови - и на Българската Филателия - че марките са, като монетите. Първи ще си даря марките, а те са хубави - Рембранд,Рубенс, Дюрер - отбрана селектирата колекция. И това не е пожелателно. Ще ги дам на Пламен още преди да е станал Музеят.

Като чуя за култура и се хващам за кобура!

Някъде из другия крачол!!!

Фасадата на старата сграда се запазва а се обновява отвътре

Да, но трябва да има статут на паметник, т.е. денкмалгешутцт. А тази също е имала, но някой умник го е махнал.

В последните ми постови има много Култура, която е непонятна на днешното поколение и не само на това поколение. Но поне да има малък интерес - Чичко Гугъл ще ги ограмоти.

Тия дето протестират да бяха събрали по 200 лв и щяха да откупят къщата и да си я гледат и за напред. Ама кой ти дава пари. Те и 2 лева няма да дадат. И гледането на клипчета в социалните мрежи е безплатно.

Извинявай, ама ебаси архитектурата! Една куличка (голямата работа!) и една грозна тухлена облицовка. Да я гътат! Погледнете градът - разбити плочи и дупки по улиците, а вие мислите архитектурата.

За простотията няма граници...

Такива будни граждани като теб бързат да се изкажат интелигентно. Някога знаеше ли за тази къща или сега я чуваш за първи път?

когато са строили къщата също е имало дупки ако не можеш да го схванеш, но къщата е построена! Пътища се правят в последствие, а ние сме на едно и също културно и личностно равнище! Въй, въй , въй!

Къщата е построена с много пари, а пари откъде по онова време? Кражби и робски труд на населението наоколо.

картините на Пикасо са си направо грозни, ама са част от световното културно наследство!А иначе , за профана е хубаво само което е лъскаво и бляскаво!Нещо като при диваците...!

Точно до офиса, в центъра на Русе до прозореца ми стои една Великолепна Къща - наистина такава. И гледам нейната Смърт вече 15 години - стана необитаема. Ако бях кмет на Русе, нямаше да позволя това. Щях да намеря начин. Русе е Градът Единствен, където на Всяка улица има Шедьовър, даже и най закътаните. Сградите на един град са не само Неговата история, а това е и Неговата ДУША.

Русе няма душа, а само разни духове, които бродят по празните къщи и празните улици.

Но има и "Искра на Българската Истина". В Русе това е "Къщата на Буров" и "Музикалната Гимназия". Да отбележя - В Русе ще бъде Първият МУЗЕЙ на Нумизнатиката и Артефакти от минали векове. ----------- И в този ред на мисли ми се иска да пожелая на Атанас и Пламен много здраве. ---------------- И един съвет от мен към Братя Бобокови - и на Българската Филателия - че марките са, като монетите. Първи ще си даря марките, а те са хубави - Рембранд,Рубенс, Дюрер - отбрана селектирата колекция.

И Министерството на културата иска да участва в емоционалното състояние "корупция", не мога само в Енергетиката и Екологията да лапкат!!!

София се превърна в един абсолютно безличен град.Събарят се емблематични сгради. Интересно как,когато пишещите за"съборетини",форумници,отидат в Лондон,Рим,Прариж или Прага,се възхищават на тамошни"съборетини"на по 400-500 и повече години.Защото красивите,емблематичните постойки,могат да бъдат реновирани и да изкарат още 100 г.За разлика от набързо построените блокове,чиято изолация и мазилка е мръсна и мухлясала след първите 5 г.А обликът им е болезнено безличен и еднакъв.Щото пък и ние си имаме Пловдив,Трявна,Търново.Дайте и там да махнем дъртите съборетини и да издигнем бетон,облицован със стиропор.

Не ми сравнявайте столици на империи и богати държави със столица на бедна балканска държава наблъскана с панелки и селяни от соца. И без соц беднотията и селянията съществува в София, най-богатия град на България. Какво да кажем за Видин и Мездра.

Иди да видиш крайдунавски парк във Видин ако не си бил ;) Може да ти хрумнат някой идей ако плануваш изграждането на подобен в близко бъдеще! Или ако си от там си отвори очите и душата, пък ако и поканиш некой българин от чужбина да се върне та да не са само селяни от соц-а тука май катинката и живота ти ще се освежът и заискрят!

Онзи ден ден ме вика юриста на компанията. И гледам, там стои едно Корабче - унищожено почти напълно. Това е Танкер Охайо на компанията Тексако, Герой Кораб от Втората Световна. Луксозно нещо. Бил е 200 Доларов армаган наред с други такива за компанията. Това е "Само за колекционери". Ний с Тексако - Ашланд сме ашладисани ощи от 2000 -та.И му викам - вземам го и ще му дам Втори жиивот. Имам Тирпиц, Гнайзенау, Кинг Джордж и Глазгоу, що да нямам и един Героичен Танкер. Имам всичко на Ревъл - боички, лепила. Сега с подръчи материали ще направя танкера толкова хубам, колкото е бил. Нали разбирате, че и с къщите може да бъде така.

Ходя по магазините - примерно гребени от пластмаса, химикалки, тънка плоска пластмаса от всякакъв калибър, тел , кабели. Разни останки от нещо ... нещо като ШЛИМАН, като да търси Троя ... бъркалки за кафе, Аз съм, като нещо ала Рембранд, койта сташно Харесвам.

на пришълците не им пука за софия. идват с пари, купуват и рушат от алчност. жалко...

Крайно време беше да я бутнат тази съборетина, дано обаче не построят някоя грозотия, а да използват умели архитекти, че местото е много хубаво

не сте малки, бутнали са колкото трябва на когото трябва.. като че не знаете как стават работите

Аман от паметници на културата дето не струват и 5 лв. Всяка една стара сграда в София преди войната я смятат за някаква ценност а всъщност е една опасна за хората изживяла времето си къща. Собствениците са прави .Кой е този който ще им казва какво да правят с собствената им къща. Всички вие които плачете ако бяха тези къщи ваши щяхте да сте ги съборили отдавна ама нали не са дайте да плюеме.Ако не се събарят такива отживелици досега щяхне да живеем в къщи от 18 век и ни блокове ни улици щяхме да имаме.

в 18 век не са имали улици, хаха, ти си инопланетянин

Прав си. Мисленето ти е като твоята грамотност. А там има много, много пропуски. Вервай ми.

Мотивите на Министерството на Некултуерата да свалят статута на тази на паметник на културата на тази къща са направо смешни! Но в Мутроландия е така. Жалко за уникалната сград. И без друго нямаме кой знае какво архитектурно наследство, явно няма да остане абсолютно нищо за бъдещите поколения, освен грозните соц. панелки.

Дира, хайде се напънете малко и направете коментарите с опция за редактиране. Всички други медии го имат, само вие не.

по-добре да ги събарят тия 100.200 годишни развалини, отколкото да стане като в Италия - там си пазят всичките руини и живеят в тях докато не им паднат на главите

И на нейно място ще цъфне поредният архитектурен повърняк, собственост на честен бизнесмен

То и едно време София е била поле, да вземем да върнем хубавото зелено поле...

Идете на Мариа Луиза или в центъра на София всички къщи са строени от 23 до 32 година на миналия век.Така са изпосрутени и разрушени че има усещането минувач, че всеки момент ще паднат върху тебе.КВО ГИ ПАЗИТЕ ОТЖИВЕЛИЦА СА-бургаско хасковските турско строителни предприемачи да ги БУТАТ И ОСМАНЛИИТЕ И СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ МУТРИ ЧОРБАДЖИИ ДА ПОЧВАТ ДА СТРОЯТ-И ПЕРАТ МУТРЕНСКИ ПАРИ?

Не беше ли на Домусчиев?

На тая сBиня "собственика" кулата да му падне, дебa и джендъра селски......

що? разваля ти кефа?

Нищо им няма! Имат си пауни в "Маринела", скоро срещу нея ще има голям син кит, който да я закрива и всички в Лойзинец ще припкат щастливи с новата си зелена зона. Понеже са важни и готини и най- вече умни! Дето се вика повикаха си зелена зона, защо да не поразрушат нещо вехто? Там ще се строи до пълно запушване на всяка шибана уличка, за да не може никой да се разминава. Всъщност вече може да се мисли за ново име на квартала, защото се напълни със селяни и парвенюта, за които е важна табелката, но не и съдържанието. Ръгайте момичета, вие сте от там!

разрушен е "паметник на културата". след като няма култура, не може да има и паметници. напълно логично.

Но едно е сигурно - не е имало никаква корупция за отпадането на статута на сградата!

ГЕРБ-авите всичко събарят...

Има ли още някой да се съмнява, че това, което събориха "демократите" за 27 години, комунистите за 45 не успяха да съборят?

Много жалко за тази забележителна като архитектура къща! Човешките алчност и простотия довеждат да подобни действия - разрушаване на интересни по-стари сгради и изграждане на луксозни дворци за хора, които имат жилища на поне още 5 места, но лакоми за още и още и така до ...

Ама то там мястото е 1 на 2 ,на 2 метра и трудно ще ги съберат!

що не даде некой лев на човека да я отремонтира и да не живее в мухъла. А сега ревеш, че няма какво да ти радва окото.

Простаците и селяндурите настъпват и гледат да грабят, да грабят, но скоро ще им приседне, наближава!

Нали вашата пасмина прие тези законови промени които дават тази възможност да се рушат паметници на културата! Та с какво сте по-различни, в случаят, от тези които разрушиха Палмира?! Единствената разлика е в това, че те го направиха със силата на оръжията, а вашата пасмина го направи със силата на глупостта си и сътворените от нея закони!

И още спомени - Под "Кулата" в посоко Джемс Баучер има Градинка. И там в почивните дни хората от квартала си правят "някакъв малък пикник" на пейките. И се бях запознал с едни може би четири семейства. Купувам бутилка водка ... и ми викаш що я купуваш ... що я купувам, че нали трябва уважение...

Бяха ме запознали, макар че бях от "провинциятА" - ами бях По - Човек.Направо сервираха , нямаше нужда да им казвам ... Бях "Друг" човек. Бях приятел с тях. А имаше едни Глупаци от реституцията, които си "брояха стотинките" за една бира. ----------- А пък аз знам така - Като видиш сметката -10% процента за сервитьора. Ако е простак - просто няма Проценти

смешно

Около 5 години изкарах с "До Кулата" - тих квартал, Даже почти нямаше Мутри". Лятно време имаше едно малко Дворче отзад - и си ядеш и си пиеш, а отвън стобора деца - говорят си ... и се връщаш към своето детство ... след това я развалиха ... някой друг стана собственик ... но и хубава музика имаше - не чалка ... Страхотно беше...

Вместо да ревете, вземете се огледайте в каква кочина живеете. Погледнете фасадите на сградите около вас. Повечето са виждали боя около 1950 година. Срам ме че съм израснал в този град.

вместо да ремонтираш и обновяваш?!

Какво ще и обновиш на къща с гредоред? Аман от разбирачи.

Къде точно е тази къща с кулата, кояго е съборена? Живея от 60 години в този квартал, но не знам за нея?

Къде, каза че си живял последните 60г.?!?! То, преди 40г., там освен няколко вили, къщи на евреи, няколко помийни ями, един бункер и един тунел, да не говорим за "кули" - друго нямаше! По читавите постройки, ги бяха строили онези, които отричате - комунистите! Та, дупката от която си излязъл е ясна, но тя от кое село е?

И аз не мога да си спомня, но отдавна съм напуснал България и София.

Правят канибализъм. Не е важно да има паметник на културата, важното е да има пов

"Къщата с Кулата" и до сега е Мое любимо място в Лозенец, като СПОМЕН. Там имаше Кръчма - такава квартална. И хората си идваха с манджите от в къщи и си поръчваха виното, ракията и бирата и салатите. Всички го знаеха. Даже се осведомяхаха за манджата. Страхотно хубава картинка. И заведението имаше оборот, хората доволни. МИНА ВРЕМЕ И ТОВА ПРОСТО СПРЯ ДА СЕ СЛУЧВА. И аз престанах там да се "Случвам" там. Но там можеше човек да се види на чашка със страхотни хора, изключвам "реститутите"... Толкова Хубави спомени ...

Спомените са си спомени, живота продължава. Всяко нещо на тая земя идва и рано или късно си отива.

мутроландия... ето и Ветко какво направи с японския хотел - чалга средище... ама има хора на които им харесва...

Какво общо има "Мутроландия" с това един собственик да разкара старата миришеща на мухъл, без дренаж и хидроизолация сграда!?! Ще направи на новата жилищна сграда с хубава фасада, със сухо и хидроизолирано мазе, което не е поредното катакомби, пълно с плъхове, вода и боклуци... Това, което е необходимо, е да се контролира от Общината да се спазват параметрите на застрояване и да се спазва естетиката и духа на всеки квартал, а не да пречат на хората да обновяват града и да подобряват условията на живот в нови сгради. Просто трябва да се спазва процентът на озеленяване в парцела да бъде наистина между 40 и 60 процента от площта му!!! Тогава градът ще бъде наистина зелен, но и с нови, контролирани и за естетика и унисон с останалите сгради!

Рушители на съвременна България! Ама на кой му пука ...

Парите затварят всякакви очи, най-вече очите на бюрократите от Общината.

Тук в Германия, има сгради, които хората сами са издигали след войната с разрушения материял.

Е багериста, е шваб.