Българите отново с най-ниски заплати в ЕС

През януари 2018 г. България е имала най-ниската минимална заплата в Европейския съюз.

Обратно в новината

Коментари - Българите отново с най-ниски заплати в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Направете една статийка и за цените в ЕС,моля...

Преди Тиквата бяхме пред Румъния, сега по-всичко сме на дъното в Юропата.

Да така е.Но пък в замяна на това сме на първо място по бедност.Все пак в нещо сме първи Хвала.Няма как с икономика в ,която преобладават ресторантьорството /на низко ниво ориентирано към лумпени и дегенерати/,шиенето на гащи и потници с чужди суровини да се върви напред

Не е вярно!Аман от фалшиви новини!Министерските и депутатските вече надхвърлят вече 3000, ама в €uro.

И в Сърбия и в Македония дори са по-високи. Пенсиите също.

Много ми се иска да живея "скучно" и спокойно и да имам достатъчно средства за нормален живот в държава, в която всичко е уредено - съдебна система, здравеопазване, образование и други области на на живота, но ...едва ли ще стане скоро.

Всичко само и единствено от теб! Трябва просто да повярваш в теб! Научи един език и си готова, друго не ти трябва!

на последно место по минимална работна заплата ок но ...на парво место по собственост на жилища а и цените на повечето стоки са наи евттини в бг според същата тази агенция еуростат а сега залягаи и сравняваи

Сега Боко като въведе истамбулската конвенция и по-високия членски внос, заплатите не само че няма да растат, ами даже по-ниски може да станат.

Не бъдете ентусиазирани. не се изтъква, че в България, за разлика от други страни: 1. Заплатата далече не отговаря на това каквополучава един работещ. Пример - работата позволява да кръщкаш и да работиш допълнително, с което доходите надминават многократно това, което се представя на европейците.. 2. Това, което в други страни се преследва, тук е прилагано без последици - допълнителни пари за свършване на работа, отблагодаряване за услуга, помощ и съдействие ... 3. Балгария е страната, в която все още повечето стоки и услуги са на смешно ниски цени. Живее се леко и безметежно. Здравеопазването ни също е много по джоба. За доказатерство са пълчищата от здравни екскурзианти от страни с развито здравеопазване. В тези страни, за да получиш здравна помощ, трябва да се кихнеш поне 20 пъти повече, отколкото у нас. Ако си с милионерски доходи - дибре, ако не , ще духаш супата. 3. Банките у нас пръщят от депозити. Пазарът на скъпи недвижими имоти процъфтява. Купуват се най-скъпите коли. Въобще, българинът само по погрещка се счита за далече по-беден от действителното.

В момента шефката ми е румънка. Правете си сметка къде е Румъния и къде сте вие.

Това новина ли е? България освен, че е с най-ниските заплати в ЕС, е и с високата корупция, както и може би с най-лошото здравеопазване и образование.

Проблемът не е, че сме с най-ниската МРЗ. Винаги сме били с най-ниската. Проблемът е трендът - вместо да се доближаваме до средноевропейската заплата, ние се отдалечаваме. Да вземем пример с Румъния - по повечето показатели бяхме 2 пъти преди Румъния и негласно България се обиждаше, че ни водят в "пакет". Сега Румъния е 2 пъти преди нас. Т.е., Румъния се движи с 4 пъти по-голяма скорост от нас. Румъния взема мерки за увеличаване на покупателната способност: Румъния: ДДС за храни, транспортни услуги, горива и енергия - 4%. Затова излизат заглавия от рода на "Румънската икономика расте вече толкова бързо, че се състезава само със себе си"... А България колкото повече стиска материала / увеличиха акциза на цигарите; вдигнаха с 1.80 лв. здр. осигуровки на безработните... / - толкова по-малко приходи в бюджета...Толкова по-малко социална политика; Толкова по-голяма емиграция; Толкова по-ниска раждаемост... Геноцид над най-бедния и болен народ!

Заплатите не ги определя правителството. Набийте си това в тъпите червени кратуни!!!!!

МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА я определят точно управляващите. И не само в БГ, но и в целият т.нар. ДЕМОКРАТИЧЕН свят, а пък и в "недемократичният" също. НАБИЙ СИ ГО В БЕМБЯНАТА КРАТУНА.

Ех другари свободни клошари, нещо редовно започнаха да си правят гаргара с вас, о парии презрени както имаше една песничка през мръсния комунизъм. Преди беше с КТБ, после Общинска банка сега с енергодружествата и телевизия НОВА и така докато ви изпратят на Марс. А какво ли ще стане с вашите деца. Те ще бъдат бели роби. ........ Това е ослепително светлата демокрация другари джендъри дето я мечтаехте в сънищата си.

Това е куманизма на третото покуление куманяги - без направена лустрация, същите имена и другари още си ви управлевът. Етъо Романия направи лустрация и дръпна. Словакия, Чехия, Полша, Унгария, направиха лустрация и дръпнаха. Стойте си на куманизкото чердже и се молете да ви отрежът гл;авата бързо и милостиво другарете червени куманяги, които все още ви управлевът.

Само заплатите ли, а за нас които строихме социализма и след него комунизма няма ли да има поне по един банан.

Е, аз какво мога да направя ... И да гласувам, и да не гласувам, разбрах че нищо не зависи от мен!

Според ГЕРБ министьрката Лиляна Павлова ТЯ Н Епознавала човек вьв Бьлгария които да взема под 3000 ЛЕВА

къв шенген те гони ! Както и да се пънеш това е ПОКАЗАТЕЛЯ, който показва ясно, че сте направили едно голямо нищо!

Майко мила......Румъния ни прави дубъл на кинтите бе "хора"аааа. Ние сме ОВЦЕ, Д.ЖЕНДЪРИ,УБIТАЦИ,МИШЛЕНЦА, селски тапaнари..........бееееееееееееее-бееееееееее-беееееееееееее

Няма ли някой политик да се похвали как всичко е ок и корупция няма и да каже как държава като Румъния, която имаше само 4 часа телевизия на седмица 89г ни задмина 2 пъти по заплати?

Наемите на жилища и данъците на колите пък са най-ниските в целия ЕС.

Предполагам, причината е, че сме най-мизерните в ЕС. Или?

Жалкото е, че една селска мутра и пребоядисан комуняга-живковист, е трети мандат премиер. Не мислиш ли, че тоеа е шамар най-вече за другите комуняги (антиживковисти), по-известни като БСП.

Напротив, най-ниски са, като абсолютна стойност, но отнесени към доходите, отново са най-високи. Ако европеецът взима 10 лв и наемът е 2 лв., а българинът взима 2 лв. и наемът е 1 лв. кой е по-добре?

България - 261 Румъния - 408 И още има разни, да ми гоеорят, че не можем и да сънуваме да се мерим с Румъния.

Ко каза? Я пак, че нещо не зацепвам ...

Ами в Румъния като си нямат ГЕРБ естествено че ще им се вдигнат заплатите

по-точно е да се каже , че не българите получават най- ниски заплати , а че работодателите дават най- ниски. те ако дават високи няма как да получим ниски, нали ?

Не си прав Българите работят за най малко пари и за тоеа работодателите няма как да платят повече Ако никой не пада под 19 евро на час Работодателите или ще платят или да не се правят на работодатели

тия тлъсти "бизнесмени" да разкажат, как немските работници (българи и турци) били с 2,5 пъти по- висока производителност от нашенските. Да ги поканим да докарат стотина немски шивачки да покажат на нашенските, как се шие на машина, останала още от бившите соцпредприятия, закупени за жълти стотинки от същите тия "бизнесмени". Немците плащат в пъти по- високи заплати и продават продукцията на по- ниски цени от българите, които хич не обичат да се харчат за тая работа. А, производителността я прави организацията и новите машини, което е грижа на работодателя.

Ние пък имаме най-много коини на глава от населението и космонавти.

Ма как така най-ниска? МРЗ според БИЗНЕСЪТ е отживелица в повечето страни! Как тогава, след като в повечето цивилизовани страни МРЗ-то не се прилага, демек как се разбира, че сме последни?

Тия от Люксембург нямам идея що имат толкова много пари.

Огромни държавни дългове, изкуствено ги поддържат.

Боко Сидеров и Корнелия в Люксембург няма да им дадът да пазят паркинг та камо ли да гиприемат в партия и да станат депутати

Точно затова го галят...

През 1985 г. по време на комунизма, България е класирана на 10 място в света, по регистъра на ООН за човешко развитие.Комплексн показател включващ всички отрасли на обществено-икономическото развитие. Сега е на 174 място пред Зимбабве. Да ви пикая на демокрацията боклучава

Странно защо тогава в повечето села и малки градчета хората нямаха топла вода в къщи, а ходиха в обществени бани веднъж в седмицата - Петък Жените, в Събота - Мъжете

Поредното последно място в каквато и да е класация. Време е да сменим треньора след като не можем да се оттласнем от последното място години наред.

ма що пак и що са чудите? Това се полага на белите роби в курника!

Странно, нито Борисов нито Нинова коментират този срамен факт. Правят се, че не знаят. Всичко кадърно се изнесе!

През 1997 г. Виденов отказа да подпише предложението на Световната банка, звено на МВФ, а именно: 75% ликвидиране на икономиката ни и 25% приватизация.Евродебилите го свалиха, сложиха Костов който подписа и така разгроми България окончателно. Западът това и чакаше. Наши дипломирани младежи отидоха там като донори и връщане няма.Тук няма работа за тях, а и чорбаджиите са мутри, които само ограбват населението. Нацията ни след години просто изчезва.Това е резултатът от великата демокрация

Тая глупост колкото и пъти да я напишеш няма да стане истина. По времето на виденов държавата не можеше да си погасява дълговете към западните банки, натрупани през 80те. Забравил си и за мораториума по времето на луканов. Не е зле да се ограмотиш какви бяха последиците. Забравил си фалита на банките и последвалата хиперинфлация. Та тия приказки за готиния виденов могат да минат само пред другарите ти по чашка в кръчмата.

Не може да имаме друга мин. заплата 510 лв. ,при мин. заплата в Русия 276 лв. ЗАЩОТО у нас 80 % от частния сектор е руски офшорки с наши лакеи. Ето най-прясния случай: Пирин не се знае СОБСТВЕНИКА, бел някой Цеко ?! На ЧЕЗ също не се знае СОБСТВЕНИКА, бела някоя Гинка ?! А дали е така кой ще го каже ???!!! Лапай мухи българино и работи ди воле ди!

на ЮЛЕН, чадо ОФИЦИАЛНО е КИПЪРСКИ ГРАЖДАНИН.. И ако бе видял репортажа с него БЪЛГАРИ СА ГО ЦАНИЛИ ЗА ТОВА!!!! Русофобията вече ти пречи да МИСЛИШ..

Видин. Село Ботево 37 жители, Симеоново 33, Въртоп 42 , Гайтанци 39, Ивановци 61, Долен Бошняк 31, общо около 240 човека, почти всички пенсионери, средна възраст над 78 години, общ стаж над 8200 години. Средната пенсия е около 270 лева. Срещу тях ще поставя едни други 240 човека. Депутати. Средна заплата 7000 лева. Събирам доходите на хората от видинските села с тези на депутатите и получавам среден месечен доход на човек 3635 лева. Само един депутат взима на месец колкото всичките жители на село Пешаково например , взети заедно. Те взимат малко и гладуват за да може ТОЙ да взима много и да ги убеждава колко добре живеят и какъв огромен икономически растеж има и как средната заплата била над хиляда и двеста лева..

ТОЙ да взима много и да ги убеждава колко добре живеят и какъв огромен икономически растеж има и как средната заплата била над хиляда и двеста лева.. Примера е с пенсии.. Но във Видинско в тоз порядък СА И ЗАПЛАТИТЕ...

Моля те накажи ги тея лакомии управници!!!

С такова крадливо управление никога няма да сме на предпоследно!

Важното е, че пенсиите са още по-ниски, И то на хора, работили по 40 години за България, обаче пък крадливи и неработили мангали взимат многократно по-високи социални помощи, както и измислените "мигранти"! Целта е унишожението на България и заграбването на земята й от чифутската сган! Този процес вече върви!

Депутатите от Европейския парламент и парламента на САЩ предпочитат да затягат коланите на чужди панталони, като предварително са опразнили джобовете им.

изобщо не е новина, а добре известен от много години факт!

Българите отново с най-ниски заплати в ЕС. Защо отново? Аз незнам да са били на друго място отсвен полагащото им се последно място. Предателите никой не обича.

Питане към Борисов! Кажете господин Премиер: Защо след толкова дълго Ваше управление сме все последни? Не може ли веднъж да сме предпоследни? Това, което е сигурно е, че "калинките" на ГЕРБ, които ви държат толкова дълго на власт, не получават такива заплати! Такива заплати получават простосмъртните българи!

Предпоследни бяхме през 2009, когато дойде мутрата.

И преди него бяха мутри. Съсела да не е по-различен от Борисов?

Ще ви отговоря. Последни сме само по заплати на работниците а защо не погледнете по заплати на министри и народни представители и собственници на частни фирми, да видите дали сме последни. Това ме обижда много, а толкова много направих за България.

Заплатите в България се задържат изкуствено ниски и за това правителството полага не малко усилия Това е главната причина фирми не свързани с управляващите да бъдат мачкани Това се прави по усилено ако те започнат да дават нормални заплати В това има логика защото ГЕРБ и БСП.успяват да са на власт вече 15 години На практика българите сме повече зависими от политиците ни отколкото те от нас

ИЗБОРИ ХХХХ/2018/201Х, КОГАТО В БЪЛГАРИЯ И НЕ САМО ТАМ Когато в България и не само там, гражданите - суверенът прехвърлят законодателна власт за определен период от време, през който гражданите са ЛИШЕНИ от законодателна инициатива и решение, и същевременно гражданите са се ОТКАЗАЛИ от КОНТРОЛ. Тогава настъпва най-опасният момент за тях, защото те на практика поверяват ВЛАСТТА БЕЗКОНТРОЛНО и НЕОГРАНИЧЕНО. Това от своя страна ВИНАГИ води до открита УЗУРПАЦИЯ на властта през този период, в който суверенът на гражданите е фактически ПОДМЕНЕН. В този момент, върховенството на закона е НЕВЪЗМОЖНО, защото, на практика, гражданите - суверенът е само НАБЛЮДАТЕЛ без да има някаква РЕАЛНА власт и РЕАЛНА информация в своите ръце. Ето защо в България и не само там, НИКОГА не е имало демокрация и свобода. Демокрацията и свободата винаги е била и е - ПОСТОЯННА ВЛАСТ и достъп до пълна, и реална ИНФОРМАЦИЯ за ВСЕКИ гражданин (Швейцария, Исландия). Демокрация и свобода е - ВЛАСТ от и за ГРАЖДАНИТЕ тук и сега, всеки ден. Властта в България и не само там, се упражнява БЕЗКОНТРОЛНО, а при съдебната власт и НЕОГРАНИЧЕНО, тъй като съдиите са несменяеми и без мандат. На практика НЕ СЪЩЕСТВУВА нито един граждански (суверенен) орган за контрол. Гражданите - суверенът НЕ МОЖЕ нито пряко, нито косвено, чрез упълномощени от него лица, да спира решенията на законодателния орган. Същевременно органите, които ТРЯБВА да контролират изпълнителната и съдебната власт, се съставят от законодателната и от изпълнителната власт. Това от своя страна прави тяхното съществуване БЕЗСМИСЛЕНО. Абсурдното положение, при което съдебната власт предхожда суверена и съставя сама себе си. Този момент е изключително важен, защото представителните политици, все пак, са получили уж права от гражданите-суверена, докато представителите на съдебната власт НИКОГА не са били овластявани от гражданите-суверена, който е ИЗТОЧНИК на ВСЯКА ВЛАСТ. Властта в България и не само там се упражнява съвършено БЕЗОТГОВОРНО, тъй като гражданите-суверенът по закон прехвърля правата си НЕ поименно, а на ГРУПА от хора. По този начин е НЕВЪЗМОЖНО да се КОНТРОЛИРАТ представителните политици, нито и да им се ТЪРСИ СМЕТКА за деянията, тъй като юридически колективна отговорност НЕ съществува. Има само "морална" такава. ЛИПСАТА на гражданска-суверенна държавна администрация, поради правото на представителните политици да съставят каквато си ПОЖЕЛАЯТ структура на държавно управление, и да уволнят и назначат, когото си ПОЖЕЛАЯТ в държавната администрация и не само там, превръща всеки гражданин в роб, грозновато и отблъскващо явление. Демокрация и свобода няма НИКОГА там, където НЕ съществува РЕАЛНО разделение на властите. Демокрация и свобода няма НИКОГА там, където НЕ съществува постоянна власт от и за гражданите, тук и сега - всеки ден. Демокрация и свобода няма НИКОГА там, където НЕ съществува реална информация от и за ВСЕКИ гражданин. Демокрация и свобода няма НИКОГА там, където ВСЕКИ гражданин винаги НЕ носи ИНДИВИДУАЛНА отговорност за своите действия.

А трудещите се в Киргизстан, Казахстан, Армения, Беларус и раша са така добре платени в родните си страни, че идват да робуват на нашите червени олигарси...

Еле пък руснаците. Как им сервираш по курортите. Как им чистиш апартаментите. И до за по - малко от МРЗ в България. Но, не се притеснявай. Руснаците имат в България над 400 000 апартамента. Ще преживяваш някак. Но труди се усърдно, иначе на БОРСАТА.

олекна ми като разбрах това...

Ха честито Четете новината по горе Борисов е предложил на Меркел България да увеличи вноската си към ЕС..Нямам коментар

Е..гаси ..,каква тая европейска солидарност...,бре....!? За една е съща квалификация и работа при минимална работна заплата .., в един "СЪЮЗ"..,УЖ -разликата е 8 пъти ....!?Егати равнопоставеността при оценяването на труда в Европа..!?

Токова за двойкаджии. Много сте нахални, ако очаквате повече. Това е. Вдигнете си нивото.

И на теб нивото ти гнусно ниско. Тъп трол си и такъв ще си останеш. Един различен ник не можеш да измислиш.

Имало е и такава инциатива да се наложи минимална заплата за целия ЕС България е упражнила правото си на вето

точно работата която е свършена от българските работници е същата както на западняците ?? тогава брутният вътрешен продукт би трябвало да може да се сравнява с този на западните държави...например ти твърдиш , че бвп на България е близък с този на ...австрия да кажем ?? но за миналата година австрийците имат около 400 млдр а българският е ...50 млдр ....т.е около 8 пъти по-нисък.....дори и при 30 % сива икономика при нас пак сме доооста назад

Простичък пример: Австрийски фризьор подстригва на ден 10 души за по 10 евро = 100 евро продукт. Наш фризьор подстригва същите 10 души, но за по 3 евро = 30 евро. Една и съща работа, различна цена, и т. нар. продукт е малко повече от три пъти по-голям.

В Русия минималната заплата от 1.1.2018г е 9489 рубли, което са 261 лева, а не евро.

Ние НИКОГА няма да станем нормална държава. На 55 години ще емигрирам заедно със семейството си. Електротехник съм с най-високите възможни квалификации. Работил съм реално 30 години само това. Наскоро се върнах в Северозапада където съм роден. Навсякъде при уж глад за кадри ми предлагат минимална заплата и почти 12 часов работен ден. Ще ме извинявате ама не. Предлагам им да работя месец-два за оценят какво мога и тогава да ми предложат нормална заплата, ама пак не. Твърдо минимална.

Комунистическите "работодатели" са така. Плащат или минимална или нищо. Комуниста не е свикнал да дава а да взема. А в северозапада освен комунистически "работодатели" други няма. Там комунизма никога не си е отивал.

Много добре си описал капитализма и капиталиста.

Значи по твойта логика ГЕРБ са комунисти, значи и ти си комунист....

ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ ЗА ДА ГО ПРОЧЕТЕШ. За такива като тебе има голям глад в Норвегия. Платеви са много добре. За да ти монтира един контакт електриджията тука ти взема почти 100 евро. За за ми сменят на автоматични бушони- 12 бушона- платих около 1200- 1300 евро, но с материяла който фирмите купуват евтино. Езика ще научиш лесно- той е нещо средно между немски и английски. Има райони в страната където можеш да купиш евтино къща и да я стегнеш така че цялото ти семейство да е с теб.

прав си , тук няма живот за обикновения българин

Брато Това за Норвегия не е шега. И в Германия търсят такива като тебе Събирай куфара С всяка секунда тука губиш пари И не се страхувай - най лошото което може да ти се случи е да се върнеш обратно в България

Каква е разликата между избори за депутати на Европейския парламент и парламента на САЩ или ходенето в публичния дом? В публичния дом ти избираш, а после чукаш, когото си избрал. На изборите ти избираш, а после тези, които си избрал, чукат теб.

То няма нужда от статистика, ние си го знаем това Важното е, че сме европрецедатели иче Юнкер погали Боко по Тиквата

Няма значение. Важно е че сме фактор на Блаканите и Европа и строиме писти. Както казват патриотите на гол тумбак чифте пищови сме ние

От 1 януари влиза в сила увеличение на брутната минимална работна заплата в Румъния от 1450 леи (608,77 лв.) на 1900 леи (797,70 лв.) месечно съгласно решение на правителството от 29 ноември 2017 г.