Как през 1949 г. 15 пастори са осъдени като шпиони

На 25 февруари 1949 г. в София започва съдебен процес срещу 15 eвангелски пастори, обвинени, че са шпиони. Четирима от тях са осъдени на доживотен затвор.

Обратно в новината

Коментари - Как през 1949 г. 15 пастори са осъдени като шпиони | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Католишките пастори задължително са слуги на Ватикана, т.е. 100 % техни шпиони!

и се питате защо никои не иска русия - на всичко са готови само искат нато и ес.

Добре би било Русия да влезе в ЕС, но още по-добре ще е ЕС да влезе в състава на РФ.

Ал

Ми разбира се, че доказани шпиони ще лежат в затвора! Къде е драмата? Я вижте САЩ - цял Гуантанамо си имат за тази цел.

В сайта на Хармоника Хамстерова дебилите край нямат........

Дирника от известно време пропагандира някви джендърски истамбулски драми и колко лош е бил народния съд. Налагало се е, няма как да се съди всеки един по отделно, това се вижда в момента много добре. Престъпниците се разболяват от неизлечими болести, адвокатите им също, понякога емигрират необезпокоявани...Ясно че е изгорял и някой невинен човек, но повечето като им чета историите, написани даже нежно и оправдавайки ги, пак смятам че са го заслужили. И народния съд в комунистичекса България е бил доста по-лек от някой западни демократични народни съдилища.

Прочетете книгата "Изтезаван заради вярата си" на единия от подсъдимите п-р Харалан Попов и ще разберете причината за ненавистта на ДС към Христовите служители...комунистите обезглавявайки църквите чрез отстраняването на пастирите не успяха да спрат Божието дело в България. "Кой ще ни отлъчи от Христовата любов? скръб ли, или утеснение, гонение или глад, голота, беда, или нож? (защото, както е писано: "Убивани сме заради Тебе цял ден; Считани сме като овце за клане"). Не; във всичко това ставаме повече от победители чрез Този, Който ни е възлюбил. Понеже съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито власти, нито сегашното, нито бъдещето, нито сили, нито височина, нито дълбочина, нито кое да било друго създание ще може да ни отлъчи от Божията любов, която е в Христа Исуса, нашия Господ. " Послание към римляните 8:35-39 Бог да пази България! Исус Христос е Господ на България!

Западната църква осигурява в края на ВСВ път и възможност на нацистите да избегнат правосъдието! За тези не съм се интересувал, но историческият факт ми е достатъчен, за да не ги съжалявам. И не знам защо ни натрапват минали истории, точно сега. Може би защото хомосексуализма е широко разпространен в техните среди! И се мъчат да ни натрапят ИК.

Подвеждате всичко и всички под общ знаменател, а това не е на добре. Явно не сте запознат с историята на Българския евангелизъм и изповядванато верую и доктрини. Оттам идва и вашето объркване.

Е,и к"во ,може и да са били шпиони.Стига с този съд.НЕОБХОДИМ е бил.

Моа ли да те шибам,урод-комуно-дебилски?

като гледам какви изроди са сегашните 'евангелисти пастори', много правилно са се държали с тях. Справете се по 'д-р Лонг', педесятници, съботяни, Йеховисти и прочие 'евангелисти', който нямат нищо общо с протестанството.

А аз като гледам какви изроди са били комунягите, просто се чудя колко снизходителни трябва да са били и полицаи и жандармеристи за да ги оставят живи. И посел същата тази пасмина с помощта на Съветската армия-окупаторка да ги избие.

Я да помислим дали един истински шпионин би попаднал по толкова лесен начин в ръцете на полуграмотните милиционери. Дето са ходили по двойки - един дето може да чете, друг дето може да пише. И както се казваше в оня виц без да знае как се пише вторник - с "в" или с "ф", та писал сряда. Да, имало е и хора от КГБ, но те са били повече като съветници. Ако тези хора с дейността си са били шпиони, какво да кажем да днешните руско-съветски мекерета от БСП и компания, дето открито работят за интерсите на Русия? И тях ли да ги инквизираме? И тях ли да ги съдим на по 20-30 години? БКП и болшевиките никога не са обичали никакви религии. И с лекота са взривявали хранове. Не само сектантски, не само каточлически, ами и православни. И в центъра на София (Св. неделя) и в центъра на Москва (храм Христа Спасителя). А сега ми с еправят на православни християни. И в БГ и в Русия. И в случая чуждата вяра няма нищо общо. Всичко става по директива от СССР - нищо че от януари 1948 официално България не е окупирана от съветски войски. Престъпленията на БКП в България са много. и най-различни. Има закон от 2000 г. където тези престъпления са осъдени. А решения та на т.н. "народен" съд (който не е никакъв съд, а още по-малко народен) са отменени. Не че реабилитацията ще върне живота на невинно избитите от комунистическите палачи, но все пак....

Защо "като", те са си били шпиони. Пардон, борци за либерална демокрация:)

Жалко , че 89-та нямаше народен съд срещу комунистическите извратеняци като в Румъния и династията чаушеску

И защо да има народен съд 89г, защото комунистите направиха така, че България да е сред най-развитите държави в света ли? Лоши комунисти, трябвало е да държат народа в мизерията като капиталистите.

Най-дразнещото в подобни истории е, че ни се пробутват за невинни хора, които наистина са работели срещу народа и държавата си за чужди интереси! А това си е предателство, откъдето и да го погледнеш! Независимо от политическата система в страната! Колкото и да не им се харесва на някои, по онова време наистина имаше държава и държавност у нас! Не като сега, когато държавата е абдикирала от всичките си здължения! И мълчи като на.кано детенце, когато в политическия ни живот се появяват етнико-религиозни партии като ДОСТ и ДПС, които защитават в българския Парламент небългарските интереси на съседна държава!

Нали се сещаш, че това важи и за комунистите съдени преди 9ти ?

Айде, бе! Я, пак прочети какво си написал! И откъде избута аргументи? Хората преди 09.09.1944 са се борили за идеите си и именно за тях са преследвани и убивани! Освен това, по това време много нормални хора са били против да сме на страната на фашистка Германия и въобще не са одобрявали фашистките зверства и у нас, и навсякъде! И това е била причината да са репресирани! Без съд и присъди, без доказатества!Само на база на един мракобесен закон, приет и реализиран от "цвета на нацията"!

Че те са си били такива! като оня поляк - от Белене или къде, който стрхливо избяга, когато селяните му се опънаха. Българите са се борили за своята вяра и са умирали, а тези идват и съсипват обществото ни.

"Как през 1949 г. 15 пастори са осъдени като шпиони." Така както дядо ми и стотици други гниха преди 1944г. в"Свети врач" като полит-затворнк,без съд и присъда,защото напсувал кмета на селото и царя.За тези поне е имало съд.

А дядо Ви бил ли е в каминоломна или претърпял ли е гаври и мъчения?Дядо Ви при цялото ми уважение като комунист ли е бил затворник или не?

Като човек е бил във фашисткия концлагер.

Каминоломна място където ломят камини ли е?

Тези пастори не са виновни,че дядо Ви е бил затворник.-трябва да се прави разлика

Той не 5азва, че пасторите са виновни за дядо му, а че дядо му дори и съд не е получил за разлика от пасторите.

Тежко е да работиш в органите на пропагандата. От една страна трябва да изкараш всички осъдени за невинни - т.е нищо не са направили. От друга страна ако никой нищо не е направил, че каква е тази "всенародна опозиция срещу комунистите", след като никой нищо не е направил !? Затова ни предлагат най-странната версия - от време на време комунистите хващат произволно взети 20-30 души от интелигенцията и ги осъждат, така, както са напълно невинни. Оркестърът свири туш, Мето Андреев и Келбечева станали прави ръкопляскат, публиката се подсмихва :)

А, не е трудно, по-трудно е да обясняваш че комунистическа България е била тотално фалирала Н пъти, но същевременно комунистите отмуънали милиарди долари (от фалиралата страна). Пък и доста балъци вярват без дори минимално замисляне. Понякога се притеснявам че може да доведе до шизофрения, но пък доларите под възглавницата ми помагат да спя добре.

Пак ще има народен съд над соросоидите и предателите на България!

Да, такива са комунягите! Злиз кучета, беззродници и слуги на болшевиките! Който подкрепя сегашната им фалшива партия БСП е съмишленик на злото! Те и останалите са род на БКП - не забравяйте това!

Тиквите къде ги оставяш и те са от комунягите.

И сега като паднат трябва да има народен съд да върнат това което са краднали.

Да са благодарни тия пастори, че поне съд са получили, че много невинни хора преди 9ти септ 1944г дори и съд не са видели, избили са ги като кучета и са им рязали главите.

vasil

И комунистите са рязали глави преди и след Девети,и сред техните жертви има невинни.

Царизма много повече е отрязъл.

stan_posta@

Кога комунистите са плащали по 50,000 лв за да се режат глави ? Кога са убивали деца ? Кога са убивали родителите на фашисти ? Кога са палили къщи на фашисти ? Айде да четем историята, не да цитираме дойчевелето. От него истина няма да дочакате.

Абе ДИРа, пуснете една статия три дена да стои за НЕосъдените безмилостно избити дечица на Ястребино.

vasil

И сред убитите от комунистите има непълнолетни.

нещастни роби-прочетете коментарите на комунетата-те и сега ви шибат,бият,убиват и крадат...а защо е така: защото са ОРГАНИЗИРАНИ БАНДИТИ

Ами така е, не може безнаказано да крадете от народа, трябва да си получите заслуженото

Пожелавам на изродите, които са причинили тези простотии на хората, един ден, някога, да им се върне същото! А на другите уроди, които са измислили тази нечовешка нагла гадост, да им се връща три пъти!

и всички тези изчадия на 10 ноември и после минаха метър. срам!

Както е известно на "безличните" им е запазена марка "справедливото" правосъдие.. Направо играта с трампата минава и всички се вързахме, а грабежът пред очите ни минава , както се сети човек.. А тия магии ги владеят само едни хора. Вече е време да се действа смело, а не да се мълчи и полза от приказки няма.

Ако някой си мисли, че посланници, чужди медии и особено военни аташета ще се заинтересоват от процес над 15 прости пастора, е доста простовато създание. На военните аташета не им пука за разните религии, но пък традиционно са ръководители на агентурната мрежа в съответната държава.

Къде е ЖАБАТА от Народното Събрание да направи коментар ?

Той коментара ти го каза човека, и мнението си не го е променил.

Това българите сме опасно племе. Не е учудващо защо сме на този хал. Първо евангелските църкви били секти, сега ги изкараха и шпиони работещи против комунистическата власт след 1944г. Ще се намери ли някой с малко сиво вещество в главата да размисли защо все евангелистите/православните са им виновни???

доста повърхностни разсъждения. контекста на времето е бил такъв. начело на държавата са стояли агенти на СССР, които са имали knowhow от другарите как да се справят с "предателите". С две думи Сталин е казал така, така са правили. Ако зависеше от българите като мен и теб, реваншизъм щеше да има не повече отколкото при испанците, французите и където е имало противопоставяне фашисти-антифашисти. Народния Съд е подарък от СССР барабар с другарите, които са го ръководили. Най-лошото е, че децата им в момента участват в управлението на държавата и са дълбоко убедени, че Народния Съд е бил нещо необходимо, с което антифашистите са отмъстили на фашистите.

При испанската гражданска война - избитите са по различни оценки от 250 000 до 1 милион.

Народният съд не е бил необходим, но е бил неизбежен. България е била окупирана от СССР. Сега е необходим, но герберастите ще го избегнат след като паднат от власт, защото времето е друго.

Ал

Народния съд във Франция убива между 20000-40000 фашисти и колаборационисти. У нас са екзекутирани 2700 фашисти. Във всички държави, участвали на грешната страна е имало такива чистки, защото фашистката напаст е трябвало да бъде изчистена.

ДОКАТО ТУКА ВИЕ СЕ ДЪРЛИТЕ, БЯХМЕ ОКРАДЕНИ С НОВИ 400 МИЛИОНА.ЧЕЗ СЪДИ БЪЛГАРИЯ ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ В РАЗМЕР НА 750 МИЛИОНА. БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА 750 МИЛИОНА НА ГИНКИНАТА ЧЕЗ. ТЯ ВРЪЩА 320 МИЛИОНА НА БАНКАТА И ЗА НЕЯ ОСТАВАТ 430 МИЛИОНА . С ТЯХ СИ ВРЪЩА И ВСИЧКИ ЗАПОРИ, КОИТО ИМА КЪМ БАНКИ, ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НАП И ДР.... И ГИНКА И КОМПАНИЯ ОСТАВАТ С НАД 400 МИЛИОНА ЧИСТА ПЕЧАЛБА. НА РАБОТА БЪЛГАРИ!!!! ТРЯБВА ДА ОСИГУРИМ ТИЯ ПАРИ!!!! АКО ТОВА Е ЦЕНАТА ЗА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА.... НО КОЯ Е ТАЗИ ЧУЖДА БАНКА/ТЕ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА ЧУЖДИ/, КОЯТО ИГРАЕ В ТАЗИ СХЕМА. БИ ТРЯБВАЛО ДА Й СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗА. ПО ТАЗИ СХЕМА -БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА МОЖЕШЕ ДА ПРИДОБИЕ ЧЕЗ. ВСЪЩНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ ПО СВЕТА 20% ОТ АКТИВИТЕ СА ДЪРЖАВНИ!!!! ОПРЕДЕЛЕНИ ОТРАСЛИ НЕ МОГАТ ДА СА ЧАСТНИ!!!! ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТВЪРДЕ ПАСИВНИ И НЕ ВЗЕМАМЕ ПРИМЕР ОТ СЪСЕДИТЕ ГЪРЦИ.

Отвратителни зверства и гонения на християни,но и в този век за жалост има гонения на християни от ислямисти в мюсулманските страни.Бог да пази всички християни.

А ЗАЩО МЕДИИТЕ години наред мълчаха?Защо не казваха истината и не търсиха отговори,а заблуждаваха хорода?-това се питам

Я всички критикари на Народния съд да попитат американското и английското посолства дали НС е чудовищен и не навременен.

Тъпанар! Та нали навремето САЩ и Великобритания са протестирали срещу зулумите на т.н. Народен съд, та комунягите малко са се озаптили. Иначе кой знае колко народ още щяха да изтрепят.

Протестирали са я!В Белгия тамошния съд е изтрепал 53 хилади, във Холандия-40 хиляди, във Франция 8 хиляди...В жЕвропа толкова много са мразили фашистите и нацистите, че са щели да изтрепят още повече!Само вие тук оцеляхте и сега се изкарахте герои и мъченици!Тъпанари сте вие, че не четете!

Няма справедлив режим.Там ,където е стъпил ботуш на войник ,не е освобождение.Мислете за тук и сега,за нашите деца,внуци и поколение.

Вярно, че поизтрепахме доста невинни люде, сред тях имаше и не малко църковни, поругахме и поразрушихме и църкви и манастири, ама сега пък се кръстим и ходим на църква, та Господ веке ни е простил. Ама той, "Народният съд", не беше чак толкова лош! Странно защо някои се сърдят, вместо да ни се радват. Та ние на Позитано ще си построим сега и параклис. Не се безпокойте, ние и за вас ще запалим по една свещ. А пък вие не забравяйте да гласувате за нас, нищо че сте дебили. Ние пък сме вашата опора. Амин!

А като какви да ги съдят? Та те са си били американски ШПИОНИ и ДИВЕРСАНТИ! Платени предатели.

Така ли,а кой ти го каза това?

Да, като настъпи часът на отмъщението не е приятно за тези, който между 1923 и 1944 г. са колили и бесили, палили са къщите и са интернирали антифашистите.

vasil

Ами тези т.н.антифашисти през 1923-1944 да не би да не са убивали,палили,взривявали и т.н.?

Няма дим без огън! Събирането на сведения и предоставянето им на резиденти на чужди държави е доказано! Навсякъде по света това е държавна измяна и се наказва много строго. И престанете с тези басни, дето 15 души са осъдени ей така за няма нищо! Те са съвсем невинни. Ангелчета! Растат им крилца! Кого са разстреляли? Никого! А колко от осъдените са излежали пълният размер на присъдите си? Николко! Всички до един са се ползвали от амнистии. Същите глупости се говорят и за Народният съд. Били осъдени съвсем невинни хора! Сериозно? А кой режеше човешки глави и ги набучваше на кол? Кой уби децата от Ястребино? Кой разстреля Вапцаров и още много интелектуалци? Затова кой ще отговаря? Имам едно питане накрая. Кога ще видя в ДИРА тема разискваща разстрелите през 1941-1944 година по Закона за защита на държавата? Фашисткия закон! А те никак не са малко. Кога ще има такава тема? ЗАЩО ТОТАЛНО МЪЛЧИТЕ ЗА ПЕРИОДА 1941-1944 ГОДИНА, А РАЗГЛЕЖДАТЕ САМО "ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА"? МАЙ НЕЩО С ОБЕКТИВНОСТТА И ТЪРСЕНЕТО НА ИСТИНАТА СТЕ СКАРАНИ!

Така ли,а кой ти го каза това? Комунист ли си или комунистическо отроче? Знаеш ли колко хора са осъдени ей така от комунистическите дерибеи в България? А в СССР даже са хващали непознати от улицата за да запълнят бройките осъдени поръчани за деня-ей така непознати хора,които си вървят по улиците с хващани и водени в участъка.Това знаеш ли?А знаеш ли,че комунистите са ползвали библейски ценности в идеологията си.Чети и се ограмоти!

Това седесариата сте неспасяеми! За Народният съд има много документи, но нямам намерение сега да те ограмотявам. Кога е създаден, защо, в съответствие с какви международни договори и конвенции е направено това; можеш сам да си провериш. Понеже хабер си нямаш от света, ще ти кажа най важното. Създаден е в съответствие с Член 5 от Парижкият мирен договор, по настояване на четирите велики сили! Дейността му се следи от Контролна комисия в София съставена от представителите на великите сили. Неговата дейност е легитимирана от Общото събрание на ООН на 11.12.1949 година! Чети седесарчо, документи и факти, а самодейността я остави за някое партийно събрание на СДС или ГЕРБ! Разлика няма! Все тая!

чудовищният "народен съд" е по заръка на сталин срещу всички църкви и срещу цялата интелигенция. осъдени са православни, католически и евангелистки духовници. сталин е искал да сложи България на колене и е приемал всички църкви за "врагове на народната власт". по същият начин е приемал и интелигенцията. затова слага на власт един пропил се алкохолик - гошо тарабата, а после един прост шоп, който до 89-та година едвам си прочиташе речите със сричане.

Не си ли чел за Лайпцигския процес, на който Георги Димитров сам се е защитавал, притова на немски? Виж там, разрови се из документите, не спирай с "Поразяващата ръка".

това че се е защитавал на развален немски, не му е пречело да бъде съветски агент и пионката на сталин за съсипване на 3-тото българско царство

Мъката на стотици хиляди безвестни страдалци така и ще си остане закопана Някъде в доловете за екзекуция с търнокопи и лопати от българските червени кхмери.

Намиращите се в ямите, преди това, доста хитро са изтребвали народа, който ги е съдил и екзекутирал на куп в някакъв трап. Те са извършвали екзекуциите си продължително и равномерно разпръснати из цялата страна. Тъпите червени кхмери, е трябвало да се поучат от тях, а не да бързат с правосъдие. Нали?

не си разбрал много добре, защото повечето жертви са били невинни хора. скалъпеният "народен съд" е бил само параван. по градовете и селата са безчинствали точно такива като червените кхмери. въоръжени рецидивисти, убийци и крадци са се саморазправяли, убивали, изнасилвали и ограбвали местното население.

Някой чел ли е откъси от книгата на Харалан Попов или Митко Матеев-"На словото ти уповах"изключително разтърсваща книжка,описваща мъченията и съдизма на демоничната мракобесна комунистическа власт.А чели ли сте "Архипелаг Гулаг" Отвращавам се от комунистическосектанската тоталитарна власт,която взриви безпричинно църквата "Света Неделя",убива безпричинно интелигенция,пастори,свещеници,хора срещу,които има доноси-обвинени ей така,щото на някой не му изнася.И за това никой не понесе отговорност! Нямаше лустрация и комунистите просто се преименуваха на социалисти и продължават да са в парламента

Четеш само определени книги. Истината е навсякъде около нас. Не е само в книгите, които умишлено ти препоръчват заинтересованите. Прочети "Капиталът". Но... без да се мисли, може да се чете само "Синът на вожда".

Имаш проблем очевидно ти.Не ме познаваш и няма как да ме определяш какво да чета и какво не!Всъщност вероятно и аз не те познавам и не ти дължа обяснение!(Обръщаш се на "ти" към мен за това и аз се обръщам така)

Я като си толкова чел кажи Кпиталът койт точно проблем е решил? И защо трябва да четем книги на доказано душевно болни хора та дори и да са били гениални в някоя област от живота???? И защо не вземеш да прочетеш Библията да видиш дали няма да ти станат ясно някой от проблемите засеганти в Капиталът?

Преди атентата в Света Неделя има 2-годишен терор след преврата на 9 юни 1923 г. Убити са 7000 души, някои от тях са нямали нищо общо с комунистите. От това защо не се отвращаваш??

vasil

При белия терор са убивани и такива като Гео Милев,които не са убили никого,но все пак от тия 7 000 трябва да се махне една нула,за да сме обективни.

Алоу политмаймуните. Хич не ми пробутвайте бабини девитини с демократично-комунистически стил. След войната времената са били такива. В САЩ и Британия по същия начин са преследвали комунягите и социалистите и са ги стреляли без съд и присъда. Лондон е било гето пълно с масови ибийци, крадци, банди. В САЩ са върлували мафиотите и са си имали държави в държавите. След военните конфликти времената са били такива. В СССР никакне е било по-различно. И там са трепали по ред без да прескачат. Това са последствията от световните конфликти. А вие пак си приказвайте колко е велика фалшивата демокрация и светлия комунизъм. Хубавото е, че хората започнаха да си изясняват бавно истините и фактите от тогава и горко им на подлите политагитатори в следващите 10-20 години. Ще видят светло комунистическо и демократично бъдеще, ама от към страната на корените на дърветата.

Първо се внедряват мисионерите , които да проповядват нова вяра и отклоняване от православието и влиянието на Русия. Заедно с това върви и информацията.Накрая идват и военните. Схема на колониалната политика.

Мисионерите са по нашите земи преди Освобождението. Да не забравяме добрите им дела като тези на американеца Макгахан дал гласност за извършените зверства от турците над българите след Априлското възстание. Учението Христово е било заклеймявано от комунистите като основен идеологически противник. Тези, които осъдиха пасторите си заминаха беславно от този свят, а атеизма така и не надви над църквата Христова понеже Христос каза, че портите адови не ще надделеят над тази църква, която е основана на канарата Христос.

Не съм религиозен (не се моля в църквата), но напълно споделям ценностите проповядвани от църквата и вярвам в тях. Затова уважавам църквата, защото има хора, за които няма друг начин да бъдат добродетелни освен това да им бъде втълпено чрез религията и страха от възмездие. Странното е ,че по време на соца в училище ни възпитаваха във същите ценности, но твърдяха, че това са ценности на комунистическия морал. Това беше съперничество за притежание на общочовешките ценности.

vasil

Протестантите доктор Лонг и д-р Рийс,Петко Р.Славейков и Хр.Сичан-Николов първи издават Библията на новобългарски в 1872,а издаденият в 1840 Нов Завет в превод на Неофит Рилски е спонсориран от Британското Библейско дружество- когато руснаците още са ни слагали в един кюп със сърбите. Евангелистите такивв и онакива,но съумяват от десетилетия да християнизират доста от циганите у нас.

"Присъдите" от "метафизично" естество, за съжаление, които братята православни непрестанно сипят върху нас протестантите и до днес, съвсем не са по-малко опасни от случилото се по времето на комунистическия тоталитаризъм. Нека Бог да Благослови Всички!

Народен съд на децата на онез червени лайна - защото и днес затриват Родината. За да я има България!

За да докопат властта и да крадат комунистите в България,под ръководството на КПСС избиха,осъдиха и окрадоха имуществото на десетки хиляди българи за периода 1943г-1989г.

Точно това стана през 89г-и сега лъжи комунета ни крадът а стадото се кефи и трае малко ни е.

Политически кръг Звено е крайнодясна обществено-политическа организация, съществувала в България от 1927 до 1949 г. В идеологическо отношение тя е силно повлияна от фашизма и се противопоставя открито на основни елементи на либералната демокрация, като многопартийната система и свободата на печата.[1] От фашизма я отличава преди всичко отсъствието на стремеж към създаване на еднопартиен режим с харизматичен лидер.През януари 1934 групата около Димо Казасов напуска Звено и преминава към Народното социално движение на професор Александър Цанков.[8] Начело на организацията застава бившият военен и министър Кимон Георгиев.През 1942г.комунистите се свързват с Кимон Георгиев чрез Рачо Ангелов, в резултат на което кръговете около Звено се присъединяват към Отечествения фронт

ето връзката между комунисти и звенари организирали Народния съд