Най-малко 10 загинали при рухване на жилищна сграда в Кайро

Най-малко 10 души загинаха при срутване на жилищна сграда в бедняшки квартал на египетската столица Кайро, предаде ДПА.

Обратно в новината

Коментари - Най-малко 10 загинали при рухване на жилищна сграда в Кайро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

" гумата" какъв беше смисъла на коментара ти за Египет? или пак да намериме повод да плюеме България?

Смисълът е в това да се разбере, че прекаленото доближаване на сграда до сграда, жилище до жилище, човек до човек не е добро нещо. Както в Египет, така и у нас има едно вкупчване на хора и сгради. Не плюя България, а стадното желание и радост от вкупчването. То води до проблеми. Така е и със застрояването на височина. Напълно вредно, защото улица от три метра не може да обслужва 26 етажна сграда с 1000 - 2000 души ползватели. На тесни улици е бива да се строи голямо строителство, но овчо мислене не се сеща какви неудобства поражда това строителство.

Manshiyat Naser, Cairo's garbage city by Bas Princen - ей това в Гугъл. Изображения. Мизерията не е само липса на хигиена. При някои е състояние на духа.

Който е виждал бедняшките квартали на Кайро, изобщо не му е чудно защо рухват там сгради. Нашите цигаснки гета с коптори-самоделки са направо архитектурни шедьоври. А по отношение на хигиена тук са направо аптеки. Виждал съм натрупване на изхвърлена смет през терасите, чак до средата на втория етаж. И там е същата. Общински блокове и кооперации. Троши се всичко за да се измъкне "джилязото". Започнала да се пропуква стена или увисва конструкция...подпират с плоскости, трупи и изобщо каквото докопат. Въпрос на време е всичко това да се превърне в масова гробница. И на никой на му пука!

как не е ясна причината?? ясна е. гравитацията!

Дълги години знаехме, че Кайро е най- гъсто населеният град в света. Това означаваше, че местните власти са нехаели как се презастроява, а и у нас никой не знаеше какво означава презастрояване. Те все пак са мърлячи и не им прави впечатление, а даже влиза в културата им да си пъхат лицата в задниците на съседите. Питам се какво е чудното в това, че се е срутила сграда в град, където няма усещане за разстояние между хората? У нас тази култура е предадена по подобен овчи начин, като българинът очевидно не го е срам, нито гнус да е с лице, откъм някои неприлични места на съседа. Да си гнусен може да е част от културата на нацията ти, но да не правиш нищо, за да живееш цивилизовано е въпрос на личен избор. Не е случайно, че много хора бягат от тук.