Празнодумие за милиони евро

През миналата година бе отбелязан 30-годишният юбилей на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт “Еразъм".

Обратно в новината

Коментари - Празнодумие за милиони евро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Открихте топлата вода:))))))))От години се знае че едни пари вместо да се усвоят в правилната посока се дават на едни наши хора да трупат стаж и мангизи..Едно време без такива ''програми'' образованието беше на ниво....

Не ми е ясно/ сериозно!/ как по тази програма се уреждат все студенти от пети курс на измислени ВУЗ да учат " Докторантура" в добри ВУЗ на ЕС и с добра тригодишна стипендия? Обикновено са от турското малцинство в България...

аз завърших търновския, никои никога не ми е дал информация за нищо, не можех да предложа нито пари, нито услуги, затова. а за по-наши хора още 1999 имаше помощ за докторантура в англия.

подозирам, че поне 30% от еврофонда за еразъм е окраден у нас някак си.

много добра статия!

Поклон пред дълбоко-интелектуалната авторка на тази громящо-буреносна статия-критика относно измамно-бруталната програма за деморализиране и опошляване на цвета на българската нация - студентите чрез инванзионно-западни, капиталистическо-джендърски промивания на чистите им умове и съзнания, наследени от техните свръхморално-дълбокоправедни родители-стожери на древно-великите български традиции и носители на ултравъзвишено-благословена ценностна система, благодарение на която нашата мила и свръхразвита родина-татковина бурно цъфти и мощно вързва в областите на мегамодерната й икономика, свръххуманно здравеопазване, блестяща култура с превес на класическия уклон, а не на чалгата, и не на последно място в сферата на ненадминатото българско образование, приютило в тайнствено-божественото си лоно на науката и отлично"образовало" плеяда свръхинтелигентно-културни български политици, интелектуалци, юристи, дипломати и т.н., заели перманентно от десетилетия главни позиции в правителство, парламент, президенТство, здравеопазване, мислещи неотклонно за преуспяването на народа и родината, жертвали личен живот, материални блага и ценно време в името на великата си цел да служат честно и праведно до откат като истински войници на великата отечествената кауза, наречена България!!! Не на подмолно-узурпаторските, джендърско-триполови еврогейски, псевдонаучни, псевдостудентки програми, целящи погрома над най-развитата нация в света- българската!!! Къде е тази авторка-патриотка да я погаля в знак на преклонение по умната ѝ главица?

Ей, да си изпиеш хапчетата и в леглото! В леглото- казах!

Преди години кандидатствах по програмата за обмен на студенти в последен семестър и писане на дипломна работа по време на обмена. Ставаше въпрос за Италия. Бях на финалната права (вече ходих до италианското посолство да подавам документи), когато два от факултетите на ТУ София се скараха кой да обере лаврите (може би и парите, знам ли) и се наклепаха помежду си така, че да не замине в крайна сметка никой от избраните двама студенти. Да уточня, че доста време ни загубиха с явяването на изпити по английски, преодставянето на документи за успех и др., за да направят избор на най-добрите представители. Накрая пихме по една студена вода, аз си загубих и работно място и т.н. други екстри. В последствие разбрах, че за предишните години процентът по усвояването на средствата по Еразъм е страшно нисък. Имам приятели, които успяха да ходят на обмен и останаха много доволни. Има и университети с работеща администрация, но моят опит се оказа горчив. В момента по стечение на обстоятелствата работя в Европейски научен институт в чужбина и виждам колко много студенти идват на обмен и че в повечето държави програмата работи чудесно.

първо, тея стипендии са нЕкакви мижави трохи , с които не може да се живее в чужбина, без сам да си доплащаш за пребиваването там. После, ако кандидатстваш сам по свое желание за някаква стипендия, ще я видиш през крив макарон. Виж, обаче, ако се обади правилния професор на правилното място за тебе, ще получиш стипедията веднага....Но не си губете времето с тия глупости, ако сте студенти, се възползвайте от работните места в САЩ например през лятото, това е супер и ходатай и роднински връзки с професори не са ти нужни.

точно.

Белобрадите старци от БАН още ли не са ги съкратили? Комунизма отдавна мина, сега срещу парите се очакват резултати. За съжаление науката изисква мнооого пари, а България като малка държава няма предпоставките за висока наука, затова най-добре е да приемем японската система на обучение, защото е най-евтина и ефективна , второ тези пари вместо да ги трошите по безподобен начин с тях да се направи фонд за стипендианти в чужбина, най-изтъкнатите да направят 10 години стаж в чужбина и да се върнат тук с опит и практически знания и да ги прилагат в България, трябва да се мисли дългосрочно, а сега караме ден за ден, футбола на малки вратички е по-важен от всичко. Затова държавата вече е бананова република, издържана като държанка от ЕС. Трябва ни премиер който да има акъл и да действа с големите ножици.

Авторката е АСИМПТОТИЧНО БЛИЗКО до проблемите, свързани с тези проекти, както и ДЕРЕДЖЕТО във Фонд научни изследвания. Сега е необходимо ПРОКУРАТУРАТА да се самосезира и да провери всички участници и да се произнесе за фактите, а авторката да съдейства, и да ДЕРЗАЙ!!!

дава право на онези които се интересуват да изкарат един или два семестъра в чужбина. явно журналиста писал статият е пълен ама пълен малоумник.

ЕРАЗЪМ освен празноглави кукувици да попълват СВта друго практически полезно не е направил . Ааа и вдигна с около 30% оборитет на Дюрекс

Тази програма май е най-ефективната от всичките, по които се точат пари. Другите да видите!

Ходила съм по семинари в чужбина по една от посочените програми.Работила съм с училища от други страни.Това е голям опит за учителите - сверяваме часовниците и виждаме ,че не сме по-зле от другите , напротив имаме много достойства.Но виждаме при какви трудни условия работи българския учител и при какъв стрес !В нормалните държави работят с удоволствия и при прекрасни условия на труд !!!

Всъщност повечето европейски програми и изисквания са от този род. Лудо харчене на пари, смътни резултати, нищожни ползи. А ако знаете какви безумни изисквания има за да стане едно научно списание референтно. Но и ние хитруваме. Отговаряме винаги с ДА, знаейки че формализма е майка на успеха.

от заглавието идва и коментара - ПРАЗНОДУМИЕТО Е НАПИСАНО В СТАТИЯТА...., пълна неосведоменост !

да обобщим-някакви торбари от България 'усвоили' 30 милиона от парите на суеците от европейския съюз.

Само къде и ние сме част от суеците дето пълнят евро касичката.

47 висши учебни заведения обещават висше образование, но като гледам Данаил Кирилов, Цвета Караянчева, Мая Манолова, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, определено смятам, че трябва да се отнеме лиценза и на Софийския университет и да се направи реформа на образованието с редуциране до 3-4 университета, защото държавата произвежда на нейна територия калинки, които взимат власт и правят бели.

От години чета ДИР-а, но от както си сменихте собственика започнахте да се превръщата от новинарски сайт в жълта помия - ЖАЛКО!

Авторът на статията очевидно прахосва парите на работодателят си, защото от текста се разбира, че той изобщо не знае каква е тази програма. А от отрицателните постове, по-долу, се вижда, че в милата ни родина са се размножили кръчмарските празнодумци, които може и да не виждат по-далеч от носът си, но имат компетентно мнение за всичко.

Доколкото знам тази програма е много популярна сред нашите студенти. Затова и аз се чудя, че "много не били чувалЕ за нея"...

Не е чувал само някой, който не се е интересувал, как да развие професионалните си умения, преди да започне работа. А можеби и тези, които са се дипломирали през соца.

Ако бяхт образован/а/, както претендирате, не сее пише "от носЪТ", а "от носа" си не виждате по-далеч!

Чакайте малко. Тук има три неща за коментар - самата програма, нейното усвояване у нас и, накрая, самата статия. Първо, веднага ще кажа, че статията е жалък опит за разследваща журналистика и в един кюп е напъхано всичко. Второ, с двете ръце съм "за" програмата, защото тя е нещо много добро за нашите деца. Моето дете учи по нея няколко месеца в чужбина и определено това има ефект както за знанията, така и за възприемането на света от младите хора. По "Еразъм" много студенти, които не могат да си позволят да учат в чужбина, успяват да завършат там поне магистратури или някой семестър. Затова е много популярна сред студентите. Къде ги намерихте тия, дето на са чувалЕ, не знам, май си измисляте нещо. Около мен почти всички познати деца отидоха по тази програма в чужди университети. Трето - ако има съмнения за отклоняване на средства, пише се статия за това и се пише с доказателства, а не поредната политическа поръчкова статийка. Ако авторката знае със сигурност, че парите отиват не по предназначение, да вземе и да го докаже с факти, а не със словоблудство, в което обвинява другите.

ти па кво се правиш, че не знаеш какво се върши у нас с такива програми?

Този семестър дъщеря ми, която е студентка в Германия, имаше честта и удоволствието да работи по един проект с двама студенти по Еразъм - руснак и испанка. И двамата - не говореха немски, но проекта изискваше да се ходи намясто в голяма немска транспортна фирма, където основно си говореха на немски;) Резултатът бил следния: на моята и на германката в екипа им се отели вола, на двамата "еразмуси" им написаха по една отлична оценка за проекта - на техен гръб!;) Няма лошо, но все пак екипната работа за това е екипна - за да работят всички от екипа за представянето си!;) На моя приятелка щерката замина по тази програма в Испания - не знаеше и бъкел испански, но каза че пък си прекарала чудесно!;)

цървулано, дъщеря ти що не си седи в Бусманци

Защото, цървулане, майка ѝ и баща ѝ, могат да си позволят тя да учи там, където си е избрала( и където е покрила критериите) - това първо! И второ, цървулане, след 1-та година тя се издържа изцяло сама! Работи и ѝ плащат достатъчно!

Статията е пълно празнодумие. Познавам хора, които с тази програма са ходили на стажове в чужбина и признават, че за тях това е безцененопит. По време на стажа получават стипендия по Еразъм, която покрива основните им нужди за страната в която са. До тук няма нищо лошо и всяко евро е оправдано. Няма нищо общо с безпаричието на бездарните учени в БАН. Естествено програмата се реализира от българи и това води до срещи с простащина, до изпращане на наши и ваши в по-желани държави с по-големи стипендии, но ползата за новоизлюпените специалисти е безспорна, защото ги прави по-цонкурентно способни, на пазара на труда. Така, че не пишете глупости!

Билбо в Центъра ли работиш, бе рожбо златна?!

d4

браво на "усвоителите" !! от Еразъм Ротердамски. ако ги попиташ кой е, сигурно няма да знаят...ама кинтите ги усвояват успешно. при тези "милиони" студенти... то друго население май не остана...само студенти!! да, бе...

харесва статията. Добре бе, ама бюджет от 30 милиона евра си е сериозно число, за какво са похарчени, освен за подпомагане на федерацията по ММА, дето е мноо близко явно до студентите и обучението.

Еразъм е написал сатирата "Възхвала на глупостта"; -------------------- някои не са разбрали, че е сатира...

Как да се преборим и отървем от руските тролове бе, хора, каже ми моля. Бахти колко тровят. Не се търпи вече. От 'ние сме на вс километър', вече е 'ние сме под вся статия'

Тази супер полезна програма Еразъм, да не е на Путин?

какво да се "приватизира" все отнякъде трябва да се захлебва. Още повече тука става реч за суха пара, по удобно е даже, от това да парчетосваш предприятия и да ги продаваш за скраб.

резултатите са подчинени на държавната политика и гражданското общество .у нас такива няма и едва ли ще има ...за жалост .

Еми, Еми!!! Така ли се казваш? Защото такова българско име няма или си толкова неграмотна да си напишеш името, ами използваш някакви умалителни прякори. Може би и фамилията ти е изкривена ,някакси.

А такова име Гнаст има ли? От гнусен ли произлиза? Защо се заяждате по толкова глупав начин - порблемът е сериозен.

Еразъм е много отдавна известна и в България, но от програмата се интересуват хора, които наистина искат да се обучават в определена област. Това, че половината "студенти" не са чувАли за нея, говори ясно за тяхното ниво и цели в живота. Съществуването на университети, които не отговарят на същността на това понятие означава, че те имат ниско качество обучаващи се, които не само, че не ги интересува Еразъм, а не ги интересува и специалността, която са си избрали, за имат виШУ.

Празнодумието е самата статия, която лъха на примитивен популизъм. Явно на авторката и е криво че не познава семантиката на бельото си.

до сащ няма да стигнеш, щото и за самолетния билет няма да ти стигнат

Когато искаш да поробиш, и унищожиш един народ, започни да учиш децата му Стара китайска военна мъдрост

или -когато искаш да изчезнеш -спаси хлебарките !

всичките ми познати, които са ходили някъде по Еразъм, са били много много доволни. Не рабирам какво плачете - че не са дошли преко сили да ви натъпчат информацията и знанията в главата ли ?

lala

Тъжно е, че журналистката, написала статията, никога не е чувала за Еразъм и хилядите студенти - нито един от тях не може да каже нещо лошо за програмата. Обикновено хейта идва от такива, които не са успели да се класират.

НПО-тата си харчат държавни и общиснки пари и не им дреме изобщо. Дори някой от тях си позволяват да прокарват откровено политически или антибългарски тези. Те са най-върлите защитници на ИК. В нея се предивжда финансиране не НПО-тата от държавата, за въвеждане на джендър образование, чрез разучпване на стереотипните роли на пола. Найс а. НПО стана мръсна дума. Успяха да превърнат всяка блаородна кауза в лапачка. Гнусно е, защото има читави хора, искащи наистина да помагат за развитие на обществото, а не да обслужват чужди или лични интереси.

Я! Топла вода!...

Цялата европейска блювня е такава и ще го разберете, но вече е много, много късно. Всичко, което имаше стойност у нас беше систематично унищожено. На негово място не беше създадено нищо стойностно. Тридесет години разрушение и само разрушение. Уви, това, което беше разрушено в съзнанието на хората се гради векове и едва ли някога ще бъде съградено отново.

Извинявайте ама ако си студент и не си чувал за Еразъм, не ти е мястото в университета. Може изложеното в статията относно злоупотреби да я вярно, но като цяло е написана тенденциозно!

Авторката на статията очевидно обслужва интереси на калинки, защото обучението по Еразъм изисква качества, на които те не отговарят и няма как да "се усвоят едни европейски пари". Е, то трудно става само с роднини и партийна принадлежност. Тук трябва участниците да използват собствените си глави и да назнайват някой друг чужд език. Няма как чалгарчето с ланеца и кифлата с надутите джуки да изместят някого, защото и български не знаят, а дипломите си взимат срещу заплащане.

Е, кка да не отговарят - били 5 милиона, твърдят от Центъра?! Н авас струва ли ви се възможно това?! Съвсем логично пита авторката, възможно ли е?!

Какви са резултатите - ами 13,000 изучени млади българи отвлечени на запад. И страшна демографска катастрофа за България.

13,000 годишно !

"Отвлечени" е доста погрешно. Може би по-скоро да кажем "избягали с максимална скорост след като веднъж са видели как се живее в държави, където Бай Ганьо не е модел за подражание".

изгонени.

Хаха- откриха топлата вода най-после. В ЕС всичко е едно голямо нищо говорене. Важното е парите и властта да е у тях. Останалото няма значение. А, и едни нпо-та да усвояват парите - на тях много им харесва това.

Цялата брюкселска "къщичка" си е един perpetuum mobile за 24/7 претакане и смучене на огромни пари.

Информационен център на Европейския съюз в БГ - там всеки може да потърси инфо за всичко в ЕС, вкл. и за Еразъм...ако търси! А, не трябваше ли в загрижеността за БГ децата, например по училища и университети !от 2014г.! да има брошури, справочници и др. Ако са искали хората да знаят щяха да информират, а не да си траят!!!

Жална ни майка на останалите живи българи в тази държава...

За съжаление, мисля, че сте прав/а.

Абсолютно си прав(а), обаче засега мнението ти получава три пъти повече минуси от плюсовете. Значи още ще потъваме.