Преминава ли светът на ”Зелена” енергия?

Отговор на този въпрос може да даде всеки. Достатъчно е да разгледа малко статистически данни, в динамика за последните няколко години.

Обратно в новината

Коментари - Преминава ли светът на ”Зелена” енергия? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

....!!!?????!!!!......,.---,.

Ето едно писание на един платен боклук. "Дада ( нерегистриран ) 24.02.2018 18:38 . Боклуко, Американските ТЕЦ струват като инвестиция 3 милиарда лева. 300 милиона печалба в рамките на преференциалния период са в съвсем нормална печалба служеща за изплащане на инвестицията и лихвите. Това се отнася за всяка нова мощност включително и АЕЦ, като там цената при преференция дори е значително по-висока. За такава централа ще се наложи да плащаме не 300 милиона, а по около милиард лева за да работи. "

3 милиарда инвестиции ? Това кой го казва ? И какво са направили за тези инвестиции ?

С тези 3 милиарда инвестиции, мощността на 1-ва и 3-та ТЕЦ марица е 670 + 900 = 1570МВт. АЕЦ Белене - 12 милиарда за 2000МВТ.

3-те милиарда са в лева 12-те милиарда са в евро Сам прецени колко ПЪТИ и разликата.

Чудото на китайската икономика. Евтината работна ръка и енергия. Ето защо АЕЦ Белене не ни трябва. Щото щяхме да сме конкурентни. Абе какво си говорим. Те вече ни убеждават, че деца не ни трябват.

Спасението е в малките модулни ядрени реактори /SMNR/, но чудно защо не ги внедряват ???

Брей, най-сетне някой който да не си копира материалите от BBC и CNN, а да вземе да открие топлата вода. Ако случайно някой не знае годишно повече от 300 милиона лева от тока, който плащаме, отива като бонус специално за производителите на зелена енергия (допълнително към цената на самата електроенергия).

разбира се, че Държавата /като обобщено понятие без значение коя е тя/ ТРЯБВА да поощрява развитието и прилагането на иновативните технологии....според възможностите си. Да, това е топлата вода...а студената е - като искаш да го направиш, но ти казват /или така го правят/, че нямат пари за това....или НА ПРАКТИКА става неконкурентноспособно и нерентабилно да развиваш /или прилагаш/ такива технологии. Тогава пиеш една студена вода и се успокояваш, че И страни като Китай са все още на въглища.

300 милиона? Че ние само за разрешителните за продължаване на скока на двата блока на Козлодуй дадохме 700+ милиона. И за някакви железа за Белене - 720 милиона. За газ и петрол годишно отиват 6+ милиарда.

Жизнения цикъл на една ВЕИ турбина е около 8- 10 години, след което трябва- да се подмени с нова или направи капиталов ремонт, който е 70- 80 % от първоначалната и стойност на придобиване... Инвестицията за една турбина се изплаща за около 10 години- със задължително субсидиране на произведената ел. енергия... Тоест жизнения цикъл и възвращаемостта на инвестицията съвпадат- ВЕИ ще се субсидират постоянно, за да може да работят и произвеждат ел. енергия!

Какво е това "ВЕИ турбина "?

stan_posta@

Ветрогенератор

ВЕИ турбина: Техническия модул превръщащ силата на вятъра в електричество...

Турбината си е турбина. Не ми се вярва турбина за вятър да издържа 10 години, а турбина за ТЕЦ или АЕЦ много повече.

Това не е вярно. Вятърните турбини имат живот до 22 години, коментират от Energy Saving Trust, но изискват редовна поддръжка. Цената на работата и поддръжката на ветрогенератора варира според размерите и типа на системата, но се смята, че е около 1.5-2% годишно от първоначалния разход за турбината. Това означава, че за целият период от 22 години турбината се оскъпява с около 40% Всъщност това е производствената цена след изплащане на началното вложение - до 2 % По ефективни са малките генератори работещи на по слаб вятър от 2 м/с, докато големите изискват поне Ч м/с 2 кВт генератор струва около 4500 лева и генерира годишно около 9000 кВт (50% ефектижност) при средна цена дневна/нощна 18 ст с ДДС прави 1620 лева или за 3,5 години се изплаща след което работи с този разход от 2% на година, което е около 80 лева Т.е. около 80 лева струват 9000 кВтч което прави 0,9 ст кВтч За живота от 22г с оскъпяването от 44 % ветрогенератора ще струва 6500 лева, а ще произведе 198000 кВтч, като средната производствена цена е 3,3 ст Това се постига и от някои от някои от ветропарковете в България с голяма мощност. Например Тригорци Г6 с мощност МВт на година произвежда 6 547 MWh при изкупна цена 175 лева на Мвт. На година прави 1.151 милиона, а инвестицията е около 6 милиона. По днешни цени тази централа би струвала под 5 милиона, би се изплатила за 4.5 години.

Ти си голям глупак,Дада. Сложи на ВЕИ-тата цена на енергията от ТЕЦ и ще получиш 150 г. възвръщаемост при годност 22. Ако не вадят от джоба ни преференциалните цени никой няма да инвестира в ВЕИ- набии си го в главата.

В статията има неверни и подвеждащи твърдения. При БВП по номинал първа икономика е САЩ с 19,417144 трилиона долара, докато Китай е с 11,795297 трилиона долара, но Китай е водеща икономика по ППП. Зелената енергия нараства с по половин % от цялото производство последните 5 години. 2013 - 9% 2014 - 9,5% 2015 - 10% 2016 - 10,5% 2017 - 11% Като с водните централи правят над 15%, докато % въглищата спадат въпреки, че номинално са с повишено потребление, но от тази година се очаква да почнат леко да намаляват и по номинал. АЕЦ и като % и като номинал остават на едно ниво от около 5%

фризьорските услуги, масажа и пиърсинга са много скъпи, това им вдига БВПто

Какво е ППП?

Паритет на покупателната способност. Т.е. с един долар в Китай можеш да купиш бая повече отколкото с $1 в САЩ. Реално Китай е произвел повече стоки и услуги от САЩ, но те се оценяват значително по-евтино от услугите и стоките произедени от САЩ. И затова номинално Китай има по-малък БВП от САЩ, но реално е повече (по ППП).

зелената енергия е перпетум мобиле, най-доброто което е сътворила природата е фотосинтезата и то след милиони години еволюция, то ако така ставаше, вместо ръце щяхме да имаме перки, а вместо стави, хром-ванадиеви лагери

Ама дали това го разбират и онези лобистчета, с чугунените главички в Брюксел?!?

Най-мощната китайска фотоцентрала е 1500 мегавата, ако междувременно не са я разширили. най-мощната европейска е 300мегавата. 5 пъти разлика. Та не знам какво имаш в предвид чугунени глави.

Лъжи, естествено че когато има повече ВЕИ, слънчевите панели ще се произвеждат с енергия от ВЕИ, а не от въглища.

Рядко обективна статия! Зеленото в енергетиката са само доларите!

На дълбокоумния писач някак си му е убягнало че точно Китай е хвърлил ОГРОМНИ инвестиции в Зелената енергия - нищо че е обилно полята с русофилски плюнки..

Иди в Пекин и подишай само един час ... Повярвай ми, случило ми се е!

Сега Западът вика, вижте колко ни е чисто производството и енергията! А това е така единствено защото тежкото и енергоемко производство бе изнесено в Китай и други развиващите се страни, които да произвеждат за Запада. Сега се осъзна, че не може само да купува от тези страни и за да има баланс в търговията, започна да ги натиска да купуват от тях "зелени технологии". Но на Китай, тези номера не минават!

заради ниската цена труда в китаи и др. и децата го знаят.

Китай не купува, а РАЗВИВА 'зелени технологии', за разлика от изостаналия му съсед..

2017г за пръв път ЕС е произвел повече ток от модерните ВЕИ (без ВЕЦ) отколкото от въглища.

Може и така да е, но тока в Германия е 3пъти по-скъп от нашия. Т.е. зелените измишльотини се дотират от конвенционалните централи. Дали на въглища или природен газ или атом е без значение, защото се дотират. Това значи че те фактически не произвеждат енергия, а я консумират, а загубите покриват потребителите.

Глупости. В Германия цената е евроцента, което е около 2,3 пъти нашата цена, а във Франция е около 1,5 пъти нашата цена, където пък основен източник е ядрената енергетика. В Швеция тока е почти колкото в Германия, а те имат малък процент ВЕИ.

Ше стане кога веганите минат на мръФки, т.е. колело ама друг път татювуту...

Изгубени в превода "Но и нефта, а и прословутият природен газ, въпреки, че безспорно са по-чисти в това отношение, отделят същите, сравними количества въглероден двуокис в атмосферата, както и нефтът и въглищата."

Също не става ясно, каква е разликата между нефт и петрол...

като между джендър и педераст!

В Германия разрешено ли е да се строят АЕЦ и ако ли не, защо. Всичко друго но не дай си Боже да се случи нещо;а такава вероятност съществува; нашата малка държавица се затрива. За боклука от АЕЦвете да не говорим, пак тука трябва да го съхраняваме в тази променяща се природа. А пък за пласирането на тока, е мижи бабо да те лажем или гаранция Франция но Америка плаща. ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. Иначе е голяма далавера за тези дето ще сложат подписите си за строителството.

Самозаблуда, самозаблуда, но съвсем реално плащаме. Да плащаме ! ВЕИ са единственият "източник на енергия", който не носи печалба, а се плаща за да "работи". 800 милиона лв. годишно плаща България, за да се въртят перките и банките, дето са ги финансирали да си прибират лихвите. 400 милиона лв. годишно плащаме отгоре за американските Марици, за да може да си формират тлъстичка печалба. Пазарна икономика, сър !

Така е, Станков! Хубавите неща струват пари! И докато пресмятате кое колко струва, ще трябва да си сложите маска на устата, за да филтрирате праховите частици. Колко години минаха от Чернобилската авария, а болните от рак стават все повече и повече. За съжаление и децата не са пощадени!

Боклуко, Американските ТЕЦ струват като инвестиция 3 милиарда лева. 300 милиона печалба в рамките на преференциалния период са в съвсем нормална печалба служеща за изплащане на инвестицията и лихвите. Това се отнася за всяка нова мощност включително и АЕЦ, като там цената при преференция дори е значително по-висока. За такава централа ще се наложи да плащаме не 300 милиона, а по около милиард лева за да работи.

stan_posta@

3 милиарда инвестиции ? Това кой го казва ? И какво са направили за тези инвестиции ? Че то цялата централа не струва толкова !? Какво са построили ? Построиха го бащите ни, от гола поляна. Американците само дойдоха и почнаха да стрижат печалби !

Зелената Енергия е на Всички Хора , за разлика от Атомната , Въглища , Горива . Искам да имам право да си сложа в Двора Фотоволтаици и Държавата да ми Изкупува Енергията добита от Слънцето и Вятъра . Против съм да Купувам от МАФИЯТА .

Разчитам на Гинка и Нушка да се случи това .

а бе то като гледам, с зелена енергия се занимават само мафиоти !

Кампанията за зелена енергия е същата измама, както и джендърската Инстамбулска конвенция - зад фасада от красива думи се крият интересите на еврогейската олигархия!

Зелената енергия вече е много по-евтина от тази на нови АЕЦ. И много по-мощна. АЕЦ дават само 10% от тока в света, но кухите ни пенции като чуят "атом" и си ислят, че един АЕЦ може да захранва света с ток.

може да си неизкукал, но отдавна си изперкал, еврогейско джендърче !

От Европа се хвалят, че минали на "зелена енергия", но както пише и в статията за сметка на мръсното производство, изнесено в Китай. Представете си колко замърасява металургията и колко е енергоемка електролиза на редки метали използувани в соларни панели.... Няма нетен положителен екологичен ефект от "зелената енергия". Това, че Европа е един по-чист евроазиатски полуостров, не значи, че целият Евразийски континент не поема разликата в мръсотията...

Заявленията на ЕС за " зелена енергия и опазване на околното среда" са доста нестереотипни, след като ЕС компаниите са си прехвърлили производствата замърсяващи околната среда в Китай, Бразилия и т.н.! Както и заявленията на СЕ( в ЕС) относно ИК, че с нестереотипния джендър в ЕС ще се " опазят жените и децата от насилие", като се опитват да прехвърлят чрез ИК нестереотипния джендър на суверенни държави!

можеше спокойно да го прехвърлят в Сибир. А те Китай та Китай.

Виждам, че българските селски дебили-комуноиди са много заблудени по въпроса кой всъщност ползва зелена енергия на този Свят. Всеки може да пусне едно търсене в гугъл "largest photovoltaic power stations". Там с изненада ще откриете, че най-големите слънчеви централи са...в Китай. В пъти по-големи от най-големите европейски.

Най- голям не значи най- ефективен! Числата за фотоволтаичните клетки ги има, но ги няма числата за замърсяването от химията и добива на природни ресурси за направата на фотоволтаичните клетки. Щото не са приятни числата за замърсяването на околната среда при производствения цикъл на оборудване за " зелена енергия"!

Същото е, като и с електромобилите. Уж чисти, но направени с мнооого мръсни батерии и използващи мръсен ток.

купих си хамстер - кам колелото му закачих дънамо от велосипед - то животинчето се кефи ама и ток ми прави - за сега само за една малка лампичка ама изчислявам колко хамстер ми трябват за примерно 5 квт

те хамстерите са едно на ръка, размножават се като зайци. Ама искат хранене за да въртят. демек гориво. Ако можеха да въртят само от мръсен въздух и слънчева светлина - екстра щеше да е.

ми купи си кон бе, или слон...

Истината е в слънчевата енергия. Още сме в детската градина по усвояването на слънчевите лъчи.

в термоядрения синтез; могъщо, екологично, но технологически сложно.

Не е лошо и ние да "влезем" в зелената енергия. Имам предвид нормалните хора, не олигарсите. Незабавно трябва да се прекрати всякакво субсидиране на която и да е енергия и да се създаде свободен пазар. Съоветно с елементарно и гарантирано присъединяване на новите мощности към мрежата на НЕК и сателитите и. При свободна конкуренция се вижда кое е изгодно и добро за потребителите. А ако имаше нормална съдебна система можеше от не да се регулират вредите. Т.е. например в 20 дни от годината въздухът в населено място Х е бил замърсен над нормата. Завеждаш дело и за всеки такъв ден получаваш някакво космато обезщетение ! След това никой не си и помисля да замърсява.

Не искам да влизам точно в темата само отбелязвам,че Китай е първи в производството на стомана а тя е силно зависима от въглищата-технологично.

Ще трябва да се търси друга технология за стоманата освен доменните пещи.

Отдавна се знае ,че т.н.зелена енергия има същото значение като зеления хайвер!Производството на "чиста" енергия изисква много "мръсни" компоненти,за производството на които е вложена твърде много "мръсна" енергия и евтин труд!Както е казано и в статията ,чистата енергия могат да си позволят само богатите като принуждават бедните да плащат за нея чрез евтиния си труд!И само некомпетентни и платени агенти могат да твърдят ,че бъдещето е на "чистата" енергия!Бъдещето е на атомната енергия и подобни такива енергии!

Кво пречи един слънчев панел да е произведен с енергия от друг слънчев панел? Що мислиш, че задължително слънчевите панели са произведени с мръсна енергия? А труда - кой за колкото се спазари. Ще мислиш, че един работник в ТЕЦ е по-добре платен от един работник производител на слънчеви панели?

За да Произведеш един панел е необходима енергия от 100 000 панела .

Третият извод е, че трябва да строим АЕЦ щото след 20 години няма да има ток от въглища...

Ти жив ли ще си след 20 години? На колко си сега? Някакси забелязвам, че зомбирани да строят АЕЦ белене са само разни 65+ годишни изкукуригалници, които нямат 2 лева в джоба.

Пък аз забелязвам, че против са само зомбираните и нищо не чели индивиди. Съгласен съм да няма АЕЦ, но господарите ти не биха допуснали разпространение на устройства за свободна енергия. Така, че нямаме избор.

Господ си знае работата - такива въпроси са глупави - дали ще си жив след 20 години .Ще ти кажа един случай в Историята - един поклонник пожелал на един Папа - дано Господ ти даде живот 100 години , Папата бил на 99 години - Папата му казал - не се бъркай в Плановете на Господ . Разбра ли ме ?

От все сърце ти пожелавам никога да не станеш привърженик на ядрената енергия т.е. да не достигнеш 65г.

От статията има два извода: 1. Западът иска светът да премине на "зелена енергия", с цел отказът от по-евтината енергия от горива да постави Китай в неизгодна позиция. Скъпа енергия могат да си позволят само богатите страни, а Китай ще бъде "санкциониран", щото използва въглища и нефт. Така ще бъде забавено икономическото му развитие! 2. За целта се използва стария трик да се лъже: замърсяването! Един вулкан (като исландския преди 2-3 години) изхвърля повече въгл.двуокис и прахови частици от цял Китай. Така че природата е по-силна от човека!

понеже минаваме на зелена енергия държавата се сети да разваля договора с мариците срещу 3 милярда неостоика-копуваме нещо де трябва после да затворим

Нали ревеш, че Мариците продават скъпо? Сега пък ревеш, че ще ги затвори държавата. А защо не ревеш, че не е наказан този който ги продаде?

Паисий

никой нищо не затваря! Просто няма да купува тока от тях на "задължителна цена", а на пазарна.

Вече втора година 7000 влака на ден, в Холандия се движат 100% на енергия от ветрогенератори. Това е целия подвижен ЖП състав на Холандия. За справка ns nl.

,,площ 4 1 5ч3 км²,,...равна като тепсия... и т.н. ....???

и?

All Dutch electric trains are now powered by wind energy, the national railway company NS has said . Since 1 January, 100% of our trains are running on wind energy, said NS spokesman, Ton Boon.

Само не разбрах, за какво са минусите?

СВЕТЪТ ПРЕМИНАВА НА "БЕЗ ЕНЕРГИЯ". ЛОБИТАТАТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВЪРТЕЛЕЖКИ И СОЛАРИ ПОБЕЖДАВАТ ХИЛЯДИ МИНЬОРИ И РАБОТНИЦИ В ПЕТРОЛОДОБИВА И ПЕТРОЛО ПРЕРАБОТВАНЕТО. ТОВА Е ИСТИНАТА! ДА МУ МИСЛЯТ МИНЬОРИТЕ НА ВЪГЛИЩА И РАБОТНИЦИТЕ В ТЕЦ!

Кога ще се потърси съдебна отговорност от Трайчо Трайков, който избърза с 8 години с въвеждането на ВЕИ. Това избързване ни струва 13 милиарда лв, заради огромните преференциални цени и задължително изкупуване. Освен това бяха скрити огромните екологични щети, които причинява производството на Фотопанели, което най-после се споменава в статията.

България не произвежда фотопанели, така че как можеш да съдиш някого в БГ, щото китайците били произвели нещо. Иначе си прав. Голямо бързане и истерия беше с тези фотоволтаици. Понастоящем цените са 3-4 пъти надолу. Ама дали Трайчев е виновен, не мога да кажа.

Всичките зелени да се качат на влака от София до Мездра! ГЛЕДАЙТЕ! Вижте какво е станало с дефилето от зелените микровецове!!!