До 3 лв. за ученическа бележка от личния лекар

Извинителната бележка за отсъствие на ученик от училище, която се дава от личен лекар, ще бъде на стойност не повече от 3 лв.

Обратно в новината

Коментари - До 3 лв. за ученическа бележка от личния лекар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тез джи-пи-та нали трябва да издадат касов бон за 3-те лева ? щото знам,че не издават,значи лява ръка,десен джоб

Аз пък не виждам издаването на бележка, която е бланкова да е административна дейност, защото: това е бележка която е от Кочан , второ тази бележка е да удостовери здравословното състояние на пациента за даден период ....за мен това е безумие, що не вземат пари и за рецептите. Те са пак вид административна дейност......Детето , когато е тинейджър и може и сам да стигне да личния лекар, то няма доход и няма пари. Явно ще трябва родител да отиде и да изпразни джоба , за да го извини от училище. Безплатно е да напиша бележка , че отсъства по домашни причини....В тази държава се молиш да не се разболееш , че не знаеш колко пари ще те издрусат , да не умираш, че и там са едни войни между фирмите, да не говорим, че и места няма да те погребат..... Всички цени вдигат ....Пенсионер не знаеш дали ще станеш, пък ако станеш си обречен на мизерия.....Оставя да фотосинтезираш....

Ехх,социализма......личният преглеждаше и по къщите.С температура и грип те посещаваше в къщи.Сегашният ми личен е чиновник,а когато си иска и на работа не ходи....А за достъп да специалисти-не ми се говори...

Ученици с доходи?!?

срещу 3 лв. цяла седмица кеф, ухаааа

Да погледнем. Лично от мен ЗО получава по 208лв (3,8 + 3,2%) ЗО всеки месец. Това са 2496лв на година. Тъй като съм млад рядко ползвам лекар. Да кажем на всеки 2-5 години. Но като отида на лекар почва - потребителска такса личен лекар, потребителска такса специалист на всяко посещение. Лекарства и това ако е нещо грип. Ако трябва болница там летвата е по-голяма това се доплаща, онова се доплаща. И само наивните не знаят, че това, което се доплаща лекаря взима комисионна. И така почвам да се чудя аз за какво плащам 2496лв на година, като после почти всичко си плащам отново? Да не говорим тези консумативи за доплащане колко са надценени! В други държави струват не повече он няколко стотин евро, тука хиляди левове.

Кажи нещо сега за родителите си!

Само едно знам през комунизма не се е случвало с температура да чакаш пред кабинета на GP-то за да те прегледа! Пък и това е безумно. Някой със шарка чака до другите да бъде прегледан. Де не говорим, че (не знам при вас как е, но при нас) никой не може да накара GP-то си да дойде на домашно посещение. Но иначе за вдигане на потребителската такса са първи в подкрепа.

Ако пък някой лекар реши да мине метър, с нещо като допълнителна "административна такса", каквото и да означава това (сигурно преумора на пръсти от раздаването на подписи), то тогава ще му бъдат отнети правата за известно време и ще бъде глобен, незабавно!

Ако детето е болно, защо трябва да плащаме извинителната бележка. Голямо печалбарство настана. :(

Щото скоро влиза новия рамков договор и проблемът пак не е решен там. Пък се знае от есента

Във Франция където минималната работна заплата е 1150 евро, преглед при JP e 1 евро,а за деца е безплатно! Лекарствата с рецепта са БЕЗПЛАТНИ. Стига да си работещ, но дори и да си безработен пак можеш да получиш "aide medical" пак всичко ти е безплатно, само, че не можеш да отидеш навсякъде. Та ВИЕ какво искате бе безсрамници, повече пари ли? И народът иска 1000лв МРЗ, но не дават, до тогава нищо не трябва да ви се дава!!!

- Тате, директорът те вика! - Що? - Взех от ветеринарния извинителна бележка, пък той написал, че съм преял с люцерна...

Ако детето е болно от грип, или шарка, или скарлатина, лекарят ще го прегледа за 10 мин и ще го изпрати на училище. Това ли трябва да се разбира от новите решения.

3 лева и пей сърце, кеф ти Пампорово, кеф ти Гърция.

само вземат...тарговци

Всъщност, при преглед би трябвало да пациентът да получи амбулаторен лист, в който и да се посочи какво е лечението. Идеята беше като се дава извинителна бележка, да се дава и амбулаторен лист, за да няма фалшиви извинителни бележки без да има преглед. Сега тази идея беше извратена самостоятелната извинителна бележка пак да важи без амбулаторен лист, ама да е платена. Т.е. сега пак може реално да не е извършен преглед, и да има извинителна бележка. Обаче извинителната бележка е платена. Някой е драснал един софтуер за извинителни бележки (кой ли) и сега яко цака. Да им пия на административната машина.

Аз не съм видял ГЕРБ да не извъртят нещо. Когато бе проблема с многото натрупани почивни дни в държавните структури, така извъртяха накрая нещата, че удариха частните структури. Където там такъв проблем нямаше! В никоя частна фирма няма 300 или 800 дена натрупана отпуска. Ама и там никой няма да позволи трика, ползван от държавните структури - подаваш молба, ползваш отпуска, а като се върнеш ти връщат молбата и не пишат, че отпуската е ползвана.

и закон си направиха да не ги бият ..другите може да ги бият ..!

Лекарите не са виновни. Виновни са лобистите, които направиха така, че лекарите да трябва да си купят софтуер за издаване на медицински бележки от определен доставчик.

ТОВА СЪСЛОВИЕ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ Е ПАРАЗИТНО И ИЗЛИШНО !! Всички трябва да станат специалисти и да не ни разкарват ..поне реално тези които са добри ще си заработват парите !

Абсолютно вярно! Тъй наречените "лични лекари",са само вид диспечери,напълно излишни.Спомнеше си при социализма-ако те боли гърло отиваш при УНГ-лекар,ако е корем-при хирург,ако е неща неясно при вътрешни болести и т.н. И нямаше безумната потребителска такса,направления и подобни глупости...

Ехх,социализма......личният преглеждаше и по къщите.С температура и грип те посещаваше в къщи.Сегашният ми личен е чиновник,а когато си иска и на работа не ходи....А за достъп да специалисти-не ми се говори...

3- те лева не са част от административна дейност. Извинителната бележка играе ролята на болничен лист.Т.Е тя извинява отсъствие. Болничният лист се заплаща само от НЕОСИГУРЕНИТЕ. Той влиза в безплатния за пациента пакет от ЗК.

как неосигурен ще има болничен? работи накъде, значи следва да е осигурен. ако не работи не му требва болничен

Ти пък търсиш логика... На вратата на кабинета има такъв ценоразпис.- извън НЗОК- включително и цена за болничен.

Аууу, 3 лв за ученическа бележка?! Касов бон ще издават ли? Тия номенклатури от лекарския съюз, както и цялото съсловие са едни мишки! Имат си организация, всички лекари членуват в нея, а мълчат и нищо не предприемат по батака който цари в здравеопазването в България! Лекари и сестри масово емигрират, не получават нужното заплащане, обурудване и т.н., а съсловието си попълват административните документи, вземат рушвети по всякакви поводи и се хвалят че ще взимат по 3 лв за ученическа бележка! Ами не ми трябват бележките ви, нека останат неизвенени отсъствията, пък да видим ще го изключват ли детето, ще го наказват ли...

Аз съм специалист с 2 специалности и 35 г стаж и при мен бележката е 10 лв.

А болничните и направленията по колко? Парите са най- мръсното нещо и се съмнявам, че преди преглед си миеш ръцете.Това го няма никъде. За парите и документите си има наистина каси и администрация. То от тия дейности не остава време за преглед. Отделно като видя правописа и единствения език, овладян пет за четири...

Болничен 10 лв.

Ами трябва да ти отнемат лиценза, правото да практикуваш за известно време, след като си намерил такава вратичка, за да искаш 10 вместо потребителската такса по закон. И хората искат по-високи минимални заплати, но не им дават, така че нямаш право да скубиш, какъвто и специалист да си и колкото специалности да имаш!

Ще отнемат друг път.Няма кой да работи.

Не ги е срам, от децата да взимат пари, и за бележка за детската градина взимат 3 лв., а децата там боледуват почти всеки месец! Отделно като влезеш в аптеката оставяш не по-малко то 30лв. за един сироп за кашлица и за още нещо дребно!

3 лева за бележка, тия нормални ли са? Аз за какво плащам сумати здравни, за да ми искат пари после за всяко нещо ли?!

На детето не плащаш!

JP-тата са изключително неефективно, излишно и да не кажа вредно звено в българското здравеопазване. Какво пречи във всяка от бившите поликлиники по райони да се открият по 2-3 примни кабинета за първични прегледи на 24-часов режим? Просто, лесно, евтино.. и най-вече удобно за пациентите.

Ти ли ще им плащаш

Да им плащат с парите за джипитата-паразити!

Каква работа вършат, че да им плащам нещо? Кръвното мога да си го меря и сам.. мерси.

Безсрамници!

Ами те и сега си вземат 2,50... обаче такова нещо като фискален бон не получавам....

Защо мислиш искаха таксата да стане 5лева и 10 стотинки... Ми 10 човека без издадена касова и... Па може да те вика всеки ден уж за преглед... Таксата е 2.90лв- не 2.50. Чукаш- влизаш. Докторката гледа в компа. По едно време се обръща с поглед на разярен бик и изревава нещо си. Ти си свиваш като охлюв и се проклиняш. Влизаш с високо кръвно и тя ти го вдига още толкова... И после без да става да те прегледа пише. Взима три лева щото нема 10 стотинки да ти върне... Ти гледаш апарата хванал паяжина и те така.

не трябва да имаме деца-особено ако боледуват -БРАВО така се борим срещу всичко- С ПАРИ

Кога лекарите ще бъдат сложени на място? Няма нещо което да не се доплаща или заплаща! Покрай далаверите с доплащане лекарите взимат по 30 000лв на месец реална пара. В същото време лечението се свежда до колкото се може по-малко. От алчнотия всичко е сведено до лечение подходящо за грип, но не и нещо по-сериозно! Може ли една хипертония да се излекува с едно направление до специалист и 1 контролен преглед в рамките на месец? В момента точно така се лекува!

Има и от едните над 50 000лв. и други по селата които ходят. Но не докторите, а "бизнесмените", собственици на аптеки, кабинети и билници + политици правят целенасочено мазалото.

30 хиляди лв дрън дрън.Ама и толкова да са те са учили.

А другите не са учили? Знаеш ли че баща ми отговаря за милиони, а взима 800лв заплата? И той е учил колкото един лекар!

Супер, всички виждаме комерсиализацията на здравеопазването до какво доведе. Типично по демократично, който има достатъчно пари ще се лекува. А за другите, какво във един филм се казваше - да го ду.хат.

Проблемът е, че и тези, които имат пари пак духат супата! Аз се осигурявам на максимум осигурителни вноски и получавам лечение като чистачката, която плащаща минимум. Трябва да извадя още толкова за да получа по-различно лечение. Да, но не съм милионер. Обаче ако криех доходи щях да имам пари да платя, без да вадя допълнително. Точно, същите тези, които не съм дал на държавата и лекарите не са взели по подразбиране. Няма как да не се забележи как умишлено цялата система е направена така, че да се доплаща на ръка.

Най-лошото здравеопазване имаме в света! Който не е опрял до лечение не знае каква анархия е станала. Алчност за пари, но се предоставя най-ниското възможно качество. 3лв за бележка, 10 минути за лечение. Алоу, алчни, лекари, нацията ни намалява, благодарение на вас! Вече се умира от болести, които се лекуват! Това какво говори за вас?!

Сигурно и касов бон ще издават

учениците хитри като родителите, в ДКЦ се мотаят бележка да смотаят, нищо че нищичко не знаят протестират и поучават и всичко получават

"Такса диагноза" за да издават джипитата диагноза, това е много нечестно да не записват пациентите и да не им слагат диагноза, все едно е бит пазар, говорилня некаква.

това е много ниска цена, как така поне 10 даже 20 лева трябва да струва, в декацетата е пълно с ученици, които вземат бележки даге

Не бяха ли по левче бележките, даге?

Извинителната бележка за отсъствие на ученик от училище, която се дава от личен лекар, ще бъде на стойност не повече от 3 лв.

освен да копираш друго можеш ли ти

Българин като види нещо и веднага почва да го повтаря като папагал да не остане назад нещо ако не повтаря.МЯРКА ТРЯБВА ЗА ВСИЧКО.

Предлагам следващото гласуване да е за "такса диагноза" Преглежда те джипито и.....докато не платиш таксата, мълчи като гуда,не казва диагноза :) Ако не беше тъпо,щеше да е смешно...

абсолютно си прав, но дори да си платил такса пак не казват диагноза дори да ги питаш пак не казват дори и в компютъра не те записват и нищо все едно не си ходил, само парите...

Диагнозата ще е според заплащането

3 кинта за да не идеш на училище си е приемлива цена! половин пакет цигари.

В Здравното Министерство за издаване на определени документи ти вземат около 300 лева. Когато отидеш да ги получаваш те питат: Искаш ли печат? (Разбира се че искаш) Казваш: Да?! И следва: Ами..... още 2.50лв.....народе??????

Щом ще се плаща вече всичко при доктора, той да плаща напълно за объчението си! Ако не го е направил, сега му е времето! И без това родителите на детето са внасяли пари в Бюджета, от който доторите като студенти, са ползвали за обучение!

След като за отваряне на уста при зъболекар вземат 30 лв .Понеже събота и неделя и по празниците те не работели по Здравна каса .А отварянето на уста е преглед ,а за останалото ...........

Само болен ум може да измъдри подобна дивотия! И кои са тия дебили, които са били убедени от него с "аргументи", че това е редно и справедливо?

Това с медицинските бележки е направо гавра. Имам пред вид предложението на лекарите за такса от пет лева. Ами кой пенсионер ще си позволи да отиде да се преглежда, ще отиде да се преглежда само в краен случай , в повечето случаи когато не може да му се помогне. Недомислица и алчност. Едно подписче - 5 лева, 5 лева. Ами вижте каква е ножицата между лекарската заплата и бедните у нас и там на запад. Душегубци са джипитата у нас , а не лекари!

Всички искаме 5 лв. + 50 лв. за прегледа при доктора! Пък той като влезе в магазина да плаща 100лв., че цапа много с обувките и разнася микроби!

А по принцип има ли лимит на извинените отстъсвия за един ученик, преди да последва някакво наказание? Че наскоро се разбра, че един дебел депуат от една партия реално не е ходил на работа и има само извинени отсъствия. И няма наказания.

Лимит за извинени отсъствия има, но не за да последва наказание, а за допълнителна подготовка от страна на учителите към това дете, защото се предполага, че е изпуснало голям по обем материал и ще се нуждае от подпомагане. Като идея добре, на практика - зле, защото това е свъзано с товарене на детето с допълнителна домашна работа, за да се отчете на хартия допълителната работа...

Според мен е малко. Поне 50 лева трябва да я направят, че родителитенай-накрая, да се заемат с възпитанието на челядта си.

Стига с тия глупости. 500 000 ииота накупиха руснаците у нас, а вие Искате да ги изгоните ли? Путин питахте ли? Решетников???

Дами и господа, не забравяйте златното правило на демокрацията: 'За милиони, няма закони, за кокошка, няма прошка!' ...

Демокрацията в България, по руско-ДС-арски образец.

Върви се полекувай безплатно в САЩ или Великобритания.

Баси безобразието. Една извинителна бележка се пише пряко сили за 30-тина секунди. 3лв. адекватна цена ли е за 30 секунди работа? Защо издаването на болничен влиза в пакета услуги на касата, а издаването на извинителна бележка не?

В Здравното Министерство за издаване на определени документи ти вземат около 300 лева. Когато отидеш да ги получаваш те питат: Искаш ли печат? (Разбира се че искаш) Казваш: Да?! И следва: Ами..... още 2.50лв.....народе??????

За да напишеш бележка, нали трябва да го предледаш тоя ученик първо. А тва не е като правенето на дюнери, с което явно се занимаваш.

Прегледа си е преглед и се поема от касата. 3-те лева са само за самата бележка. Ама кой да прочете статията преди да пише заядливи коментари.

Вече в Европа не им е смешно като чуят името България.

А приемането на подобно решение, гадни ДИР-ници, не е ли озаконено престъпление? Да се прибират пари от деца, на КОИТО ПО ЗАКОН им е ЗАБРАНЕНО да изкарват пари с труда си? И призивът ме не е към противоОБЩЕСТВЕНИ прояви, а има конкретен адресат, който преставлява една сравнително малка част от обществото, при това нанасяки вреда с подобно решение и последващи действия, на много повече негови членове, при това и по- беззащитни! А сега и с гарантиран финансов произвол върху тях и родителите им. А после същите тия доктори ще плачат за пенсии, но няма да има кой да им я изработи!