Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи

Български пациенти получават т. нар. мълчалив отказ за лечение от болници в чужбина, каза адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Обратно в новината

Коментари - Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ходят да се лекуват в москва. Братята ни няма да ги оставят на улицата!

Стига да им върнат българските здравни осигуровки, глупако.

Luna0102

Пари за болни няма, но докато има пари за депутатите да си вдигат заплатите с по една средна месечна пенсия, значи положението е стабилно, а другите не ме интересуват. Единственото което ме интересува е нашите депутати да цъфтят и колкото по-бързо прецъфтят, толкова по-добре.

А КЪДЕ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАТ БЪЛГАРИТЕ НАЛИ СМЕ ВЪВ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ВЕЧЕ

Правилно питате къдеЩе ! ... ТА ! : - когато Разгърнем Двустъпковата - естествено че И-това ще Е piece-of-pie !, и то за Всеки както у Нас така И Навсякъде по Тази Планета .

ТроянскоКоние. ИзпипаноВисоко. ...защото : -> Навсякъде - Се процедира виа Трансферни Плащания ! ...а Такива От задунайската незнамквоси или Няма, или са Винаги Непълни&Забавени. ------ НЕ се литкайте по Инсинуациите/Саботажите на Вси"наште", Дир.бг & Колеги ! - Цял Свят просто Знае що Е у Нас !, Включая И "здравната" "система".

abasador

отговорно, заявявам, че и поликлкиники, и болници в София отказват да лекуват "чужденци"! От три деситилетия живея в Германия и имам здравна застраховка, а от 4 години съм пенсионер в България. Немската здравна каса TK ми удържа всеко месец по 12,62 Евро от българската пенсия, естествено че плащам здравна застраховка и от немската си пенсия. Лятото миналата година ми се наложи да се върна непредвидено за две седмици в София, но същевременно бях опериран и конците трябваша да се свалят по времето когато си бях вече в София. Не е проблем имам застраховка, плащам си... но след две обаждания до две болници в кварала в който живея ми бе отговорено, че конците трябва да ми свали болницата която ме е оперирала! На питането ми ако си платя дали ще бъде извършена манипулацията от едната болница ми отговориха, че не съм техен пациент а от другата, че нямат лекарски екип за такава услуга. Отидох е поликлиниката (една от доста голямите и известни в София) обясних случея и хората най учтиво ми отговориха.... веднага ще ви свалим конците, трябва да платите за преглед от хирург (защото не сте наш пациент) 35 лв. и 15 лв. за манипулацията. Няма проблем платих 50 лв. махнаха ми конците, е наложи се от вкъщи да си донеса превръзка, защото техните пристигали към обяд. Издадоха ми и фискален бон за платената сума, на който бе отразено 1 х 35лв. и 1 х 15 лв. общо: 50 лв. и съкратено името на ххх поликлиника. Погледнах малката бяла бележка с трудно различим отпечатък и бих казал, че билетите за градският транспорт изглеждат къде, къде по внушително и надажно. Нямах нерви да се разправям, хвърлих бележката в кошчето за боклук, и си тръгнах поживо поздраво. Лек ден.

Задължен ! ....и ако позволите - просто Отрежете "нашто" покритие, респ.процедирайтеИзцяло на база Немското...а Ако&Когато имате лечение у Нас - платете В Брой, и Си възстановете разхода Там. (Успех !)

това е малко всяване на паника сред населението - това не е нищо конкретно към бг пациент, а просто такива са здравните системи на Европа - да не мислите, че са перфектни - много често пациенти биват пренасочвани по няколко пъти защото не могат де с разберат коя институция има приоритето по дадена патология. наред с други неща естествено. Няма как някой доктор от приемно на болница да знае дали начислени фактури на здравна каса България са били изплатени в срок.

Интересно, ако трябва да се плаща на Шиши държавата ще плати дори предсрочно, ако не е направо подарък!!!!

Давам Лично Цял лев за Трепанция на Всеки от Вси"наште" !

Всички проблеми идват от насищането на системата с нискокултурни, примитивни, агресивно кариеристични и лакоми индивиди, които безогледно и брутално крадат парите, които ни се удържат за здравеопазване. Медицинското образование трябва да започне отново, разбира се след изчистване на средното. В чужбина не искат български пациенти защото са наясно с дереджето на здравната ни каса.

то почти всяка здравна каса в Европа е на ръба на фалита ...

Ако е така, то значи тази система не е правилна и ефективна.

Крадливата измет, която "управлява" нещото, което беше държава - с нашето робско съгрласие и с назначения от Козяк - ще ни довърши. Натам отиват нещата.

Москава, Шмошки. ... От Москава !

Идиотите пак не разбрали, те си мислят че парите растят по дърветата. Не разбрах тели че от приказките на Тиквата за голями излишъци в бюджета няма и капка истина, къде са парите и ако ви дойде да се лекувате в чужбина, тогава ще разберете голата истина, всичко е лъжа и пропаганда. Пари няма!

може и да не растат по дърветата, но се крият по офшорните банкови сметки на тоя дето му викаш тиквата и аверите му - сег ги местят от давос в африка..щото пана банковата дайна в европа

Пациентите да споменат Хипократовата клетва,както правят постоянно в българските болници.

Пациентите какво са виновни? Що примерно да не си поискат обратно здравните? Говоря за тия кинти, дето ни ги измъкват от джобовете на "солидарен принцип" всеки месец и после ги преливат към НЗОК, дето е главен герой в конкретния случай.

Руско-мафиотско поведение, насочено пак срещу българските граждани. Управляващите правят всичко възможно европейците да започнат да заплюват българите в европейските държави, като ги срещнат дори и на улицата.

На това му се викат евро-атлантически цености.

Аз на това българската НЗОК да обещава да плаща, а после да не плаща, заради което и отказват да приемат българи, му викам българска цигания, но за някои кратуни явно отказът да ти осигуряват услуга, за която ти отказваш да си плащаш, явно е "евроатлантически ценности". Ходи се пробвай пред Енергото да не си платиш тока и се жалвай после от "евроатлантически ценности" като ти го спрат - циганите обожават тоя номер.

Явно има проблем, но защо в България има само една НЗОК, за разлика от другите държави в ЕС! Това много ми прилича на положението на Мтел преди 15-20г.

У нас има 28 каси! Всяка област си има каса. Плащанията към болниците, сключване на договори и прочие се извършват от районните каси! Колкото до Мтел това е фирма, която произвежда услуги и беше монополист на пазара! НЗОК не произвежда ни стоки, ни услуги! Само надзирава дейността на районните каси и прави контрол. Та за какъв монопол може да се говори? Очевидната несъстоятелност на доктрината "за разбиване на монопола на здравната каса" се базира на мераците на някой олигарси, направили вериги от болници, аптеки и фармацевтични фирми да си направят и частни каси, та да могат да грабят директно от бюджета за здраве, безконтролно!

Пей сърце казваш...

Та в колко държави в ЕС има повече от една каса? А дали знаеш, че в повече от половината държави в ЕС изобщо няма здравни каси?!

Парите са константа и не стигат за лечение в чужбина! Пак ще кажа Финансираме производството на български лекари които отиват за високи заплати в чужбина а после плащаме за скъпо лечение в чужбина! Откъде пари! Стигат за отбрани! Това ли са равните права с които ни залъгват!

Мътна и кървава излезе тази работа за изпратени българи за лечение в чужбина. Щом не стигат пари, да затягат контрола, трябва да се затегне режима за изпращане на българи в чужбина. И там да бъдат изпращани наистина такива, които отговарят на критериите, а не връзкари и политици. Разбиха здравеопазването в България и почнаха да се лекуват в чужбина, за сметка на всички нас.

Бюджета на Здравната каса е голям и достатъен,но се ушправлява така,че да може да се краде и да не бъде ефективен!По тоз начин се злепоставя правителството което всъщност е осигурило и осигурява най много пари в здарвната каса и в здравеопазването!Със неплащанията в чужбинаа се цели д се влоши положението с доверието във Здравната ни каса като коректен партньор който си плаща своевременно задълженията! Да се стигне до колапс за което отново да бъде обвинено правителството! А на хората нуждаещи се от лечение да им бъде внушено ,че всъщност ГЕРБ са виновни за нелечението на пациентите или за смърта (не дай си Боже)на пациент(и)

е как ще са виновни тия партийни сектанти от герб , те освен да си и трупат милионите от партийните субсидийки и да се забаляват със западните балкани друго наистина нищо не правят, орязаха квото можаха, сложиха такси и данъци и си се забавляват със заяждания в парламента, пък заплатите им по 10 000 лв на месец и те си вървяр, еврофондовете и те си вървят към джобовете им...

Тези си мислеха, че както НЕ плащат на българските болници и лекари, така ще бъде и в чужбина. А сега обяснете на германските лекари, че са "мафия", "крадци", "източващи" пари и няма да платим, ама те трябва да продължават да ни лекуват, защото да "длъжни".

Ама не ги и проверяват в интерес на истината. 270 милиона е бюджетът на болниците за 2 месеца. Пък едва ли 20% от българите се лекуват в чужбина

здравеопазване в бг, с принципа "ще плащам колкото и когато искам" не върви извън бг!

90% от българите получават мълчалив отказ още в България.

Явно Българите пак не искаме да си плащаме сметките .

Ами то и лекарите в България НЕ ИСКАТ да работят със здравната каса. Ако имаш направление - все те прецакват. И правят какво правят пак те карат да плащащ нещо. Та извода е, че и лекарите не искат да работят с НЗОК.

За сметка на това имаме министър - председател който си играе тенис.А иначе редовно напоследък пътува в чужбина благодарение на данъкоплатците.Болните деца кучета ги яли.По важното сега е да разберем дали Жаблянов е решил да рестартира Народния съд.Както и дали Волен Сидеров ще успее да сдобри аверите си Каракачанов и Симеонов за да не пропадне сакън далаверата.А сайтчето Дир бг нека трие коментари Триенето е хубава работа.Полезна.Дават бонуси за това старание властимащите.Свободата на словото е за наивници.

Държавата те гони да си плащаш здравните и после при доктора пак от джоба. Здравната система била СОЛИДАРНА!?!? Що солидарна бе, това да не е социализъм. Защото българите плащат и за мързеливите цигани, дето само се пощят и онождат. Освен това ония пенсионери, които все още работят с малките си фирмички, нищо че са пенсионери пак плащат здравни. И докога? И все няма пари в тая каса.

А какви са постъпленията от лекуване на чужди граждани на територията на България. В това число туристите по морето. Постъпленията са в джобовете на лекарите, а не в държавната хазна.

защо пари нема...??? ,,.. Президентът на Русия получава 151 000 долара годишна заплата. Което прави средно около 12 580 д на месец. ,,другарката...??? ,,..Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, за която се твърди, че е протеже на финансовия министър В. Горанов, ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 1ч6 лв.или 6 500$ на месец...??? половината от месечната на путин...??? къде пари за ,,болниците ...другарки и другаре...???

Зевзек ( нерегистриран ) 21.02.2018 10:47:Би било добре да научим как са изглеждали други управляващи в същия този сектор здравеопазване.Живял съм при всички управления - и при Живков и след него.Сравнено със здравеопазването извън страната - всички управления са били като слон в стъкларски магазин.Аз помня и как видни комунисти лекуваха себе си и семействата си в чужбина - пък било то и в Съветския съюз.Е, ние обикновените хора не можехме.

А сега могат ???

Клета майка България. Да се закрива тая смотана държава и да се приключи с тая мъка. Много тъжно място е нашата Родина.

на мен ми прилича на холокоста за българи...такъв човешки ужас е навсякъде, и ако има акъл човек в главата, ще знае , че дори и днес да има някаква работа за него за момента в бг , то живота му и на него виси на косъм - едно заболяване, едно инвалидизиране, едно изгубване на работа - и си в концлагера и ти

Не лекуват, защото НЗОК не плаща, въпреки че прибира здравни като за световно и после пак си плащаш като идеш на лекар. И като си помисля, че в тая държава е пълно със загубеняци, които вярват твърдо, че като внасят пенсионни в държавния фонд, вместо в частни, един ден ще получават пенсии, щото било "по-сигурно" при държавата.

това твоето трябва да се брои за платена реклама.

На? Българската склонност чак вторият акъл да е добър е печално известна и без реклама.

Какво точно събира НЗОК!? Вноските, които правят българите са няколко пъти по-малки от тези в страните, с които се мъчим да се сравняваме. И точно там е проблема - апаратурата и лекарствата са предимно вносни. И дори да са леко по-евтини в България, това не компенсира няколко пъти по-малкия финансов ресурс. Да не говорим, че почти милион чиновници, получаващи заплата от държавен или общински бюджет, на практика не внасят в НЗОК НИЩО! Защото това, което внася държавата, по никакъв начин не е съизмеримо с процента от здравните фондове, който отива за лечението им. Отделно не малък ресурс на лечебните заведения заминава за лечение на здравно-неосигурени. Още по-тежък проблем е източването с фалшиви или надписани процедури. Нещо, което не е по силите на НЗОК да пресече, защото тук трябва медицински одит от МЗ.

Събира ми парите всеки месец и после "гарантира", че мога да се лекувам не само у нас, ами и в Европа. Което всеки знае как завършва. Техните неуредици, крадливост и нескопосване на евростандартите не са нещо, за което аз следва да плащам, докато НЗОК ме лъже в очите, че така си осигурявам адекватно здравеопазване.

Що да пращат като българите трябва да умираме в България!По-малко българи, по-малко проблеми за ГЕРБ!

Пенке, всеки има конституционното право за заостря вниманието на депутатите към проблемите.Но, на тях не им пука от Конституцията!

Ми вземи я прочети Конституцията, пък после пиши

ЕС не е лъжица за нашата уста. какво печелим от това членство?, единственно свободата да пътуваш, но тази свобода ни излиза солена- дързавата обезлюдя. Еврофондове, да които само поощряват корупцията ислед 2020 ще спрат. от там насетне ние ще наливаме годишно 1.5% от БВБ или около 1.5млрд. за армията ще трябва да дава ме още 2млрд. и чуждите каси ни точат със стотици мил. И освен всичко не ни желаят, време е да се направи един разбор или да се допита народа.

"Единствено" свободата да пътуваш и да не си затворник в собствената си държава. Единствено банков надзор за да не се върнем в 97-а и да загубим по 3 нули от спестяванията си. Единствено контрол над телекомите, за да се обаждаш за 70ст до Дания (в ЕС, но на 2000км), а не за 7лв/мин до Сърбия (извън ЕС, но на 50 км). Единствено субсидии, които надвишават вноските (стига да има кой да направи проект без грешки и да ползва парите по предназначение). Единствено....

Само тъпаци не са пътували тогава..Обиколил съм много държави и по Дунав и с кола обез да имам притеснения и то само с парите които съм си заработвал..Не ви ли писна да лъжете сякаш само такива като вас са останали ''живи'' от това време..

Единсвено най-бедни в ЕС, пак ти откраднаха парите в КТБ, на кого се обаждаш за 70ст. на някой бял роб да питаш, кога ще ти прати пари щото заплата за нищо не стига и ще умреш гладен.Това дето са го построили с европари за нищо не става защото половината герб ги краде, та огледайсе и виж мизерията и простотиите в БГ, иначе продължавай да лапаш мухи, такива като теб с промити тикви(не казвам мозък защото нямаш), са много лесни за управление.

Колеги - дайте, да дадем!

Дайте, дайте...

партийния ви хумор си го заврете знаете къде

Само в България с парите на осигурените лекуват неосигурените. Навсякъде по света ги отпращат. И каква е тази глупост, който е неосигурен да плаща миниума за няколко години назад. Трябва да е 8% върху средната заплата за 5 години назад плюс някаква глоба.

Трай си още ти сърбан=ме попарата . Та значи казваш - решил шефа уволнил човека ... щото искал над минималната заплата ... и за това да си плаща защото е без работа ??? Абе циганите защо не започнете да работите ?

Защо като е без рабоа аз да му плащам от моите си пари. Да му плаща църквата, държавата, спонсори, дарители или който желае. Нали затова се нарича здравна осигуровка, а не здравен данък, защото парите са лични.

като плъзнат епидемийте от туберкулоза и други болести на бедността , ще видиш лудост ли е или не

са от раждането до смъртта ! така че,ако предпочитате да плащате вместо за 5г назад ,само еднократно и платите клиничната пътека ,което е другата опция ,може да е изгодно напр КП за 100-300 лв,или неизгодно -напр КП за 4500 лв е повече от вноската за 5г назад,или 9 000 лв за лечението с 4Д кибернож,който рядко се среща по света...И в чужбина е така в много държави,като дори преминаването от 1 здравно-осигурителна компания към друга ,изисква някакъв период на плащане ,преди ползване,като в тази конкретна държава дори не е задължително здравното осигуряване ,освен за някои компании и институции, но когато има криза във финансирането -затварят болници и там,и тук,и навсякъде ....С кози рог ли да източват асцит или хемоторакс,както циганките от Бангладеш,които дори са подали жалба до ООН,че са застрашени от изчезване като лечителки ,защото хората предпочители конвенционалната медицина ? И пак няма да е без заплащане -искат нещо в замяна -пари,кози,лодки,крави ...

герберастката лъжа!

не разбрахте ли, че човекът сега оправя Западните Балкани и зарежда Турция с шербет. Чак като свърши тези важни работи ще почне и Здравната каса и тунела под Петрохан, не му пречете на човека, много е ангажиран

Проблема с неплащане на задълженията на касата към чуждите ЗК и болници е поредната простотия, т.е.циганизация в деиствие.Ето защо авторитета на България и българските граждани по света е толкова негативен, дори нарицателен в отделни случаи.Това го разбраха всички останали нации само нашите управляващи не могат и не искат да го разбират.Доверието се гради всеки ден и всеки час от всички и навсякъде, а не където пипнеш навсякъде смрат и локуми до безкрай, но само пред нашите медии защото чуждите са ни изключили от тяхното полезрение въобще.Ето тези деиствия са също висша форма на Корупция, т.е. разпределяи и владеи както ти е удобно.На това трябва да се сложи край незабавно.С Уважение, Бай Иван

Понякога се чудя - на нас ли се прилагат повече санкции /и с право/ или на Русия.

Вместо да решават проблема с корупцията като отказват да плащат и по този начин лишават и действително нуждаещите се от лечение, защото аз не бих се доверил на шефа на Правителствена болница например с 20% успеваемост на операциите му, бивш стоматолог. Можеха да направят по-голям контрол над тези средства, ако законотворците и премиера са безсилни, значи не са за там. Уреждат международни въпроси, ама собствената им държава е затънала в бедност, безправие и корупция.

Важното е да има кинти за фалкона, кетъринга и за закуска с президента на САЩ!

Герб в здравеопазването е слон в стъкларски магазин. Не си струва да се коментира. Мутренските отрасли дето се развиват с предимство крият БВП, данъци и осигуровки - любимите бизнеси на мутрите - туризъм, земеделие, строителство, транспорт. Там се крият заплати и осигуровки и данъци в много по-голям размер от липсите в здравната каса. Чувам за източване с леение в чужбина и то от цигани. Това кажете. Не стига дето всичко им плащаме ами и това. Долу герб.

Даааа спомням си бум на умрели родилки ... при здравен министър гинеколог ( ба тогава и имаше много пожари ... премиер пожарникар ) ... та от тогава тиквата и здравеотказването са ,, тера инкогнита " .

Най - голямата заблуда в човешката история са религиите.На второ място са пенсионно осигурителните системи,а на трето - здравното осигуряване!

всеки трябва да си изпълнява човешките задължения по внасяне здравни осигуровки. Оказало се тук,само около 20-25% внасят данъци и осигуровки ,като някои данъкоплатци са освободени от внасяне осигуровки. Най-много КОНСУМИРАТ ЗДРАВНИ И МЕД.УСЛУГИ ОНЕЗИ,КОИТО НЕ ВНАСЯТ ИЗОБЩО НИТО ДАНЪЦИ,НИТО ОСИГУРОВКИ - ромките ,деца-булки и множеството им деца ..По междуналодния одит на Здравната каса 2009г по разходи -1-родилки/ромките раждат от 12 годишни ,често всяка година,до 40 + години/ 2 лечение на деца /при ромите,дори за леки заболявания се хоспитализират почти всеки месец,и често едновременно 2-3 деца на ромката напр пневмония 3х 700 лв е 2100лв месечно

държавите, в които тези системи работят са пример за точно обратното на това, което казваш...ако ги няма тия системи държавата се разпара - ето примерът е пред очите ти българия се разпадна защото някакви малоумни политици на власт спряха социалните помощи за безработни, фалираха болниците, ограбиха труда на майките и бащите ни и всички построени от тях заводи и активи на държават, превърнаха хората в роби, работещи без пари и оп....държавата от 9 000 000 се стопи на 4 000 000 .....държават изчезна...А дали е така с държавите в западна европа, където живеят по 70 000 милиона , 65 милиона души...Какви са заплатите на хората там, какви а пенсиите им, пълно е с работни места във всички сфери на живота

Няма да се платят тези пари - как да поискаш от немските болници да ти върнат 30% за наши хора. Друго си е да бюджетираш 1 млрд за саниране , 100 млн за хвостохранилища ...

Е КАКВО ДА ГОВОРИМЕ,ТОЯ ГОЛЕМИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕТО НАЛИ КАЗВА ЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМИ ДА АМА НЕ - БЪЛГАРИТЕ В ЧЕЖБИНА ДА ГО Д........ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА И ТОЯ МАЛОУМНИК!!!!!!!!!!

" Дамянов посочи, че български пациенти получават отказ за лечение от лечебни заведения в чужбина. " Абе нали сме уж европейци??? Или само като трябва чужестранните вериги да си продават боклуците ставаме европейци а иначе сме bоклуци.

Държим се като боклуци и не си плащаме, надявайки се да минем метър. Не може!

Абе, младенчо с малко м, не четеш ли?! Не си ПЛАЩАМЕ и затова е отказа! Дори и в презрените от теб вериги да влезеш, ако не извадиш пари, на вересия няма да ти дадат! И в чисто бг магазини пак така не дават без пари;)

Европейци сме си по рождение защото България е в Европа от създаването си а не защото са ни вкарали в един еврогейски съюз..Никъде сиренето не е без пари както се оказва че мисли нашия здравен м-р.., който в България скубе допълнително здравноосигурение и на чужди болници не плаща разходите.и и все сметките му не излизат..

Европейци, а манталитета цигански. Без пари и жена ти няма да ти пусне.

Е да, ама сиренето е с пари.

Абе, Андрешковците няма да свършат. Клинчат до последно, а през товав реме хората умират... махайте ги и двамата - и министъра на здравеопазването, и шефа на касата.

Сега малка ли е или голяма осигуровката няма да коментирам. Всичко е процент от заплатата. Да си преборят сивия сектор мутрите дето много го обичат - туризъм, транспорт, строителство, земеделие. Там са малките оигуровки. Поне по едно погрбение да ни поемат с тази здравна вноска, щото е явно, че лечение няма с нея.

Глей ся кво става. Неколкостотин хиляди българи ( неказвам всички) живеещи и работещи в чужбина се осигоряват здравно в Б-я върху мин. заплата и плащат около 18лв. на месец. И като им потрябва лекар използват местните заведения. После тамошната НЗОК си иска парите от нашата, ей това е схемата за източване на касата и после нема пари за нашите болници. 270мил. представети си колко хил. души са ползвали услугите извън Б-я. Тази практика треба се спре незабавно.

Викаш, да не ставаме за резил пред западняците. Вместо те да ни отказват лечение, да ни отказват лечение нашите болници.

Nqkoj si

Човекът казва просто, че ако работиш в Германия и ползваш услугите на тяхната здравна система, трябва да си плащат и "техните" здравни осигуровки...

Нали сме едно голямо щастливо европейско семейство. Не ми късай сърцето моля ти се. Каква практика какви 5 лева. Европа си е Европа и ние сме в нея.

представи си, че си от някой провинциален град в българия с поредната фалирала и затворила общинска болница там и с избягали лекари и медицински сестри или останали такива на по 75 години, които и не виждат вече, камо ли да ти сложат една система или инжекция....Къде ще работиш и къде ще се лекуваш те питам аз

Ейч, откъде ти дойде на глупавата глава,че в Европа може да работиш без да се осигуряваш там,тия номера не се случват.Единствените по този параграф са студентите ,които рядко ползват подобни услуги.Аман от мнения на профани...

Да....има ли друга страна в ЕС дето поема ангажименти и след това не си плаща?Ако не можем -дай да го напускаме ЕС и да пътуваме с медицински застраховки!Все големи приказки, все сме "за" и като се опре до пари -ми няма!Благодарете на ГЕРБ!

Русофилистиците ги тегли все на Запад, затова реват.

а вас партийни сектанти и убийци накъде ви тегли

най-вече ги тегли към партийната субсидия и еврофондовете

цвъки кауня всеки ден повтаряше шенген та шенген. Умря шенген. После заповтаряха еврозона, еврозона. От месец-два мълчат и за еврозоната гробарниците. Сега и лечението в чужбина ни спират. Геноцид. Долу герб.

провал на герб. Герб и медицина са несъвместими. Ако искате здравеопазване сте закъснели. Всичко се разпадна и приключи отдавна. Нямаш ли пари осигуровката за здраве не върщи работа. Поне с парите за здраве да имаме право на погребение, защото на лечение явно нямаме право. Интересно е друго - как се постига лечение в чужбина. Има ли и там мутренска далавера. Чува се и там за цигански злоупотреби.

Е, що мислиш, че толкова много хора им викат "Гроб"?! Освен да копят гробове за целокупния български народ, както и на България като държава, друго не правят.

единственото спасение е да започнеш работа с довор с местен работодател в чужбина, а не с българска фирма, която те праща там да работиш, а да се осигуряваш в българия

тъпи, ти с 18 лв. месечна здравна вноска искаш да те лекуват в германия и австрия?? нема да стане!! иди да те излекуват в россия! там так вольна ИЗдишает человек!

малоумен партиецо с 28 000 000 лв партийна субсидия от парите на хората, които няма къде да се лекуват, вземи и направи здравната оигуровка 250 евро да те видиме кои ще се осигурявате ...само дебелите задници от парламента