Алпинист:Младото поколение подценява опасностите в планината

Често младите подценяват и неглижират опасностите при изкачване на планина и това се оказва фатално.

Обратно в новината

Коментари - Алпинист:Младото поколение подценява опасностите в планината | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.

Прав си е човекът. Имам поглед върху друга група самоубийци - рапанджии и водолази-любители. Някои от са видяли море след 18тата си година, нямат чувство за водата, а отделно и никакви познания за това което правят - а оттам и никакво чувство за самосъхранение.

"Младите" нищо не подценяват, ами "старите" са вдигнали тотално ръце и не ги учат на нищо, от което ще имат нужда в тоя живот, та на "младите" им се налага сами да се учат на принципа проба-грешка.

Infinity

Не може да научиш някой на нещо насила. То не е течност да му я налееш със сламка в ухото. Ако човекът е свикнат, че винаги някой ще му оправя бакиите никога няма да се научи на нищо.

Че кой говори да ги учиш насила, бе? Тия хора явно са проявявали интерес към планината, не би имало нужда да ги насилваш! Другите велемъдрости няма и да ги коментирам, как изобщо успя да я измъдриш тая дълбока дървена философия?

Я каква изненада. Младите по принцип подценяват всичко. Така е било, така е и така ще бъде. Младия просто е гладен за всичко. Когато обаче разбере че от 10 неща с които се е захванал само едно едвам се получава тогава вече почва да вижда света по друг начин. Ето нещо което слава Богу никога няма да променим.

Infinity

Малките са свикнали всичко да им е на една ръка разстояние. Цък смартфона, хайде фейсбук хайде лайк...Не знаят и не желаят да разберат елементарни неща. Вина за това има и училището. Преди училищата огранизираха екскурзионни летувания, ходеше се по планините по по-леки маршрути, обясняваше се и се показваше. Сега - тц... Всеки сульо, пульо и кифла станаха големите планинари. До ама закона за гравитацията никой не го е отменил и той не се трогва от татуировките на сульото или силикона и смартфона на кифлата. Не са глупави или незнаещи, но възпитанието - ти си върха и всичко трябва да се върти около теб има и лоши обратни последствия. И за това не е крива планината или снега.

ти само си глезиш малкия дрисльо вместо да го възпиташ и после всички други ти виновни!

В никакъв случай не бих твърдял,че само младите подценяват Планината/Природата/Морето. Всякаква възраст е подвластна на стихии и фактори,далеч над възможностите й.За съжаление. Има един феномен-опитен съм,катерил съм,спускал съм се стотици пъти.Всичко ми е ясно,разбирач съм. Е,не е така.Човекът си остава мъничка брънка и трябва мнооооого добре да го проумее.Както във Високата Планина,така и в Дълбокото Море,природните условия се менят за минути.Адреналинът и екстриймът са вълнуващи.Но няма такова понятие"ще преборя Природата,Стихиите,себе си".Видно е по фактите-злочастни инциденти,често водещи до нелепа смърт.

Може би част от това подценяване се дължи и на това, че в последно време се говори за природата като за добро, а човека като за лошо. Не ме разбирайте погрешно - обичам природата, но е абсолютно погрешно да я считаме за ДОБРО. Тя може да е и сурова, унищожителна и на природата просто не и дреме за човека.

Жалко за момичето. В този дял, който ми е любим, дори през лятото човек трябва да внимава. Там единствено съм виждал диви кози. Който и да си планината е повече от теб!

На т.нар. "милениуми", за много неща не им дреме. Голяма част от тях са на принципа на мен да ми е добре, другите да се оправят.

с това образвание , при тази демокрация младите не знаят нищо.

Още отпреди Христа е имало такива изказвания.

И тогава не е имало добро образование...