Учен: Затишието в БАН може и да е пред буря

БАН ще настоява в бюджета за догодина трудовите възнаграждения на учените да скочат двойно като бъдат обвързани със средната заплата за страната.

Обратно в новината

Коментари - Учен: Затишието в БАН може и да е пред буря | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Aвранов, ти си в пенсионна възраст, какви битки водиш!

Лъчезар Аврамов с потеклото си трябва се срамува, а не да иска пари за глупостите си!

да ги закрият веднага, всяка година взимат милиони за подпиране на бюро. да идат на частно, да се изпотят малко.

От край време БАН е лесен начин да заживееш в София, без да се жениш за софиЕнка, респ. за софиЕнец, така че човешкият матрИал в БАН точно, не е от най-висока класа. Ето защо, по-кротко, драги БАНаджии, по-скромно.

1) Разделят се институтите от корпуса на академиците, за последните се отменят Станишевите хилядарки и се въвежда членски внос, от институтите се обособява национален научен център, закрива се и Общото събрание на БАН; 2) Институтът по металознание, технологии, хидрологии и белен-ия се извежда от системата на националния научен център в посока Министерство на Войната; 3) В националния научен център се обособяват няколко отделни направления - хуманитарно, инженерно, природоматематическо. Въпрос на визия е дали по-сервизните институти като НИХМ да не са съвсем отделно. Финансирането по тези направления се определя от парламента - природоматематическото ще мери статии и цитати, инеженерното - патенти и авторски, а хуманитарното - брой бла-бла, изречени пред публика; И това е всичко. Не се изискват много пари за да стане, само малко политическа воля. Не тази на Марешки.

Добре де, тази година имат 15 милки повече. А д ведим какво ще изкарат за тях па тогава да искат повече!

да дадат - ще отида да запушват дупките в личните институтски бюджети от времето на Юхновски.

Жалко, че инициативата на Дянков да закрие това гнездо на вече олигофренясали старци, не успя.И сега човекът , който е прочел само една книга, се надява да го изберът сигурно за академик и при всяко надигане на изкуфялите старци, веднага им отпуска по някой милионче.Колко пари до сега изгуби данъкоплатеца, да подържа тази нищо не работеща структура от великия социализъм.Но благодарение на неуките ни ръководители, наливат водичка на БАН и тя си потъва в пясъка на ненаситните им коремчета на тези мързеливци.Лягат и стават с едни и същи творения от години, които отдавна са загубели вече стойност.И нищо ново в световната наука освет ламтене за ,,кинти".Жалко за този изстрадал народ български, че ги търпи.

Сега Българската академия на науките (БАН) е с реално съгласие за запазване на липсата на защита срещу вредното влияние от лева. В същото време, БАН не е съгласна с щетите от държавната грешка. Защо БАН реално е съгласна с причината, а протестира срещу нейната последица? Днес БАН страда от своето поведение.

Попитайте професора Лъчезар Аврамов какво мисли за тлъстите възнаграждения на академиците в добавка към тлъстите им пенсии! Ако почне да се дъне - ясен е, не е стигнал много по-далеч от чичо си, на когото е кръстен и останал известен с възторга си по повод решението да търсим присъединяване към СССР. Ако наистина милее за БАН, което не е изключено, трябва да поиска незабавното отменяне на Станишевото постановление и въвеждане на скромен членски внос за академиците.

Ще питате нещо професора, и аз да добавя - питайте го кога в БАН ще започнат да изпълняват закона за БАН, чл. 8, на който е императивен: Чл. 8. (1) Академиците и член-кореспондентите могат да работят на щатна длъжност до навършването на 70-годишна възраст, след което на тях се запазват условия за научна дейност и подготовка на научни кадри. Академиците и член-кореспондентите получават допълнително пожизнено месечно възнаграждение в размер, определен от правителството. (2) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Професорите и докторите на науките могат да работят на щатна длъжност до навършване на 65-годишна възраст, след което на тях по решение на съответния научен съвет се запазват условията за научна дейност и подготовката на научни кадри. Нека професорът каже и колко в момента са работещите в БАН отвъд тези ограничения на закона - те именно изяждат (ненужно) голяма част от ФРЗ, защото са с големите заплати. Аз ако съм на ГЕРБ ще им стъпя на шията и докато не пенсионират всички, които са за пенсиониране, но си дояждат, няма да им дам и лев. Такава беше и препоръката на международната проверка - за ранно пенсиониране. Тъкмо ще се позагуби връзката с БКП и тайните служби на режима.

Не го закачайте Л. Аврамов - той си контактува с извънземни, но пази тайната на контакта само за себе си...

ИКИ-то е класика в жанра. Високопарни речи и нула ефект. Има една леля, дето от соца докладва едно и също - космически смазки на база олово :-))) А вместо да изгонят Гецов, че да живне института, те го направиха член-кореспондент за 1000 лева добавка към пенсията. Хора от 30 години с две статии са главни асистенти и доценти. Абе тежка е космическата...

Образованието беше целенасочено съсипано за да сме обслужваща страна с ниски заплати-навсякъде се намърдаха западните компании. И разбира се за тази цел първа беше ударена науката, основата на образованието. Неграмотните и корумпираните, които от десетилетия управляват България, успешно изпълниха поръчката понеже това е и тяхното желание: откъде накъде ще има по умни от тях. Като следствие от всичко и населението силно опростя и още повече намрази учените и видя виновни в тяхно лице. 3000 човека станаха виновни за бедите на неграмотните. Леко се бие по учените понеже те не са бандити да отвръщат на ударите. Че има кусури в тази система, има, но те също бяха породени от неграмотните политици. Кой създаде Закона за леко размножение на професорите, чрез който сума ти политици си туриха тази титла пред името, а? Сега да се захващат да поправят тъпотиите си и уважението към умните хора, които все още могат да се намерят в морето от простотията. Съвременна държава без наука не съществува, добри университети без научно-изследователски институти не съществуват - това са две институции със специфични функции в сферата на образованието и науката, и ако последните не съществуват или кретат, то везните се накланят към разпад във всички обществени сфери каквото е сега.

Институт за Космически Изследвания към БАН: Цели секции с доктори, доценти и дори професори години наред лапат държавни средства, като дейността им се заключава в изпращането на няколко устройства в космоса. Похвално, но къде е науката?!?!? Това си е чисто приложна електроника и работата може да бъде свършена от всяка фирма с що-годе кадърни инженери. Същото е в много други институти. Хайде да не се заблуждаваме и да не наричаме приложните дейности наука.

ЯЛОВИ ИНТЕЛЕКТУАЛКИ, ВАЖНИ И НАТРУФЕНИ - ТОВА СА ТЕЗИ ОТ БАН! Под опънатата ЗА УМНОСТ физиономия се крие СВЕЩЕНА ТЪПОТА!!! За 50 години - нищо пред сета от тези 5000 наглеци!

и като ти кажат къде е науката и ще разбереш, а? Ако ти си в този институт значи си некадърник щом свеждаш всичко до инженерен подход. Винаги е така: незнаещият смята, че всичко знае и че всичко е много просто.

.. и нещо друго в тази наука освен инженерни решения? Защото ако има - това ще си проличи по статии и цитати. Питах, обаче, Скопус за Петър Гецов .. ами, не е много окуражително - има в Скопус 7 статии и (не е честно!) нито един цитат. Казват, че този бил станал член-кореспондент. Ами защо да не стане - за академик Воденичаров Скопус е още по-пестелив - 6 статии и 2 цитата. Ами с тези показатели, никой от тези двамата няма да стане и асистент по сега действащия ЗРАС и правилниците за приложението му!

Дянков беше намерил едно звено от 3-ма души - директор, счетоводител и касиер. Директорът разписва ведомостта, която счетоводителят изготвя, а касиерът плаща заплатите.

Те поне паравят нещо и то на световно ниво. Проблемът е, че са 10-тина човека дето работят, а имат цял институт - огромна сграда, която дори не са в състояние да поддържат и отопляват. Спокойно може да се направи една малка лаборатория вместо цял институт.

Някой ще разбере ли ако БАН стачкуват? Там работа вършат не повече от 10% от хората. Нека първо се освободят от хората с фирми, използващи базата на БАН за личен бизнес и получаващи държавни заплати за да си въртят този бизнес. Нека се освободят от хората, които не се вясват на работното си място с дни и седмици. Нека се освободят от тези, които взимат заплати само за да пуснат няколко "творчески" изплагиатствани статии годишно. Нека се освободят от алкохолиците, крадците и мошениците. Тогава ще могат да си утроят заплатите без да взимат допълнителни пари от бюджета. Тази соц-структура трябва да се изоре дълбоко, а малкото работещи хора в нея трябва да бъдат изпратени към ВУЗ-овете, където да се насочи и финансирането за наука за да могат да се въвлекат и млади хора и да живнат и самите ВУЗ-ове, където парите не стигат.

То не останаха...И още тези с фирмите по лабораториите, плащат на ас. и гл. ас. от бюджета за работа за фирмата.

Системното унищожение на образованието и науката през последните поне 30 години ни докара до тук: неграмотност, липса на качествени работници и мизерия. Така че стачката може да не се забелязва, т.к. резултатите от тази дейност е по-бавна от друга и работят малко хора, не вадят патлаците като тези от МВР, или блокират кръстовищата като такситата. Но специално тези от МВР, ако си стоят по кабинетите (както правят повечето от тях) и не излизат по улиците, дали ще се разбере, че ги няма? Или пък тези от НС, ако си дадат една година почивка? Защо тогава приемаш увеличението на техните заплати? Така че, ако не разберем ползата от науката и че тя изисква качествени хора, а те се привличат с пари, то сме загубени. А че България загива е очевидно и с просто око.

Че то БАН си стачкува почти всеки ден ;-))

Няколко въпроса: (1) Иска ли България да има наука? Ако да, тогава кой прави науката? Младите плюс опитните. Сега тук таме са останали опитни, доста стари, но неопитни и блуждаещи млади. Ако искаме това да се промени, на първо място трябва заплащането да стане атрактивно за млади. За повечето специалности това е от 1300 нагоре, иначе или човекът отива в индустрията, или в чужбина. Ако младият взима 1300, то опитният трябва да взима поне 3000 и нагоре. Откъде ще се вземат парите? Естествено, първо трябва да се премахнат старите, но неопитни, няма как да стане иначе. След това, трябва да се оптимизира управлението на държавата. Ако в БАН и СУ и т.н. 50% са излишни, то в администрацията са 70%. После управлението трябва да определи приоритетните области и да вложи повече там. Ако се вдига по малко заплатите на сегашните структури, то наука няма да има, т.к. за младите пак няма да има достатъчно. Ако няма млади, след 5 години няма да има и стари. Тогава ще са необходими поне 5 пъти повече пари, за да се възстанови науката. И да не се бърка науката с преподаването. Това са различни дейности. Може да са свързани, но не е едно и също и ако някой само преподава, не значи, че прави наука.

Свърши вече, опело трябва.

добре си навлязл в детайлите, ти защити ли дисертация? Така подробно и дълго си ни обяснил как се прави - поне 3 да беше защитил до сега. И то за "практиката", разбира се, не за "теорията", каквото и да значи това.

Я вижте опита на КоцЕто - продаде няколко патента на бг фирми и взе Питагор. Фирмите с тия патенти получиха финасиране. Интересно е и кой е вкарал изискването за БГ патенти за получване на финансиране. ОТГ: Не е КоцЕто!

въпрос: защо българската нация е най-бедната в ЕС? отговор: защото е най-простата! вижте малоумието на 90% от коменриралите под тази статия простаци! нима не заслужават съдбата си на най-долни мизерници в ЕС?

Тези мошеници в БАН НЕ РАБОТЯТ НИЩО единствената им работа е да просят от държавата пари!!! Те обаче нищо не дават на БЪЛГАРИЯ!! Гнездо на ченгета и комунисти!!!

Комунизъм не е имало! Ченгетата са минало. Проблем са Станишевите миропомазани, като акад. и чл. кор.!

Не са минало! И до днес институтите на БАН се управляват от партийните им секретари и крипточенгета чрез подставени кариеристи (и кариеристки!).

Бан са банда малоумници , единственото което правят е да дават по наем земя и помещения за парници, сервизи и кафета поверени им от държавата и да крадат наемите. Това са крадци и безполезна паплач.

Малко в страни от темата, но... Препоръчвам на министъра или друг компетентен фактор в държавата да организира проверка как се изразходват средствата от вече минали конкурси, т. е. какво точно стои зад отчетите по тези конкурси. Отговорно твърдя, че БАН е завлякла с милиони държавата и ЕС. Закупено е некачествено оборудване с генетично заложени в него дефекти, в други случаи то е повредено от неправилна работа с него (гаранцията не покрива подобни въздействия, а никой не иска да си признае и да поеме отговорност, всички си траят). Не знам, доколко е масово това явление, запознат съм с два прикрити такива случая, всеки е за милиони евро. Всичко се прикрива, уж машините работят, но те не функционират правилно и не могат да се използват за научна работа.

Напълно те подкрепям! Лъчезар Аврамов е евтин популист, член на няколко партии - леви, десни, центристки,...Той иска да управлява и не се интересува дори от БАН. Освен това има странични доходи главно от далавери - лекува рак, бидейки физик, макар и скромен. А да се плаща на калпак това не трябва да допуска министърът. Сега е така и трябва веднага да се преустанови.

Ако наистина си банаджия, да беше проумял до сега, че ако няма висока заплата на калпак, професията учен (не само в БАН, а и в университетите) отива по дяволите. Затова няма нови кадри ни в БАН, ни в СУ, затова младите не идват, а ходят в Германия, Франция, ...в държави, където им се плаща на калпак, със законово регламентирани заплати, а не по договори - няма такова нещо в Западна Европа. С този вид "заплащане" разбиха науката в Източа Европа.

Кой мисли, че БАН харчи много да погледне тук: link bg/sites/ default/files/ protocols/2015/ 1002015.pdf Или да погледне какво става в библиотекарския. Да не говорим за СофияТек :) Проблемът е, че партийците искат пари, а не наука

БАН трябва да се ликвидира! Тунеядците от БАН изяждат нашите пенсии, а България нищо не получава! В САЩ нямат тунеядска Академия на науките, но имат Илон Масковци, затова просперират! В Русия има тунеядска Академия на науките, но няма Илон Масковци, затова е почти фалирала! БАН е символ на фалит!

И пенсии няма в САЩ! А държавни научни институти като БАН има, но ти поради дълбокото си невежество имаш самочувствие на "знаещ"

Напълно съм съгласен с необходимостта от увеличаване на заплатите на учените в университетите и в БАН.Това трябва да е свързано обаче със сериозна реформа - за повишаване на качеството на науката, спазване на принципите за научна отговорност към икономиката и обществото и общоприетите етични принципи, както и освобождаване на множество "псевдоучени". Наличната научна инфраструктура трябва да се използва, а не да седи "под ключ". Интересно ми е БАН как използват суперкомпютъра си (HPC), за да подпомагат бизнеса?

Бизнесът не се интересува от супер компютъра. Спрян е - за поддържане и ток трябват финанси.

Суперкомп имаш предвид. Тези на Стенмарк не спират.

Стига с този бизнес, не БАН трябва да помага на бизнеса - бизнесмените да си вземат сами това, което им трябва от науката. Бизнесът търси печалба, не познание. И ако познанието не е държавна отговорност, а на сулю-бизнесмена, да са те изтровили до сега с фалшиви лекарства, например- дреме му на фармацевта, че ти ще мреш, ако той ще спечели от това.

Нови продукти и услуги не се създават без нови знания и научни дейности. Водещите индустрии в света имат мощни научни и развойни звена. В развитите страни фирмите работят сериозно с университетите и много докторанти и научни екипи работят по проекти, финансирани от индустрията. Но фирмите получават сериозни резултати, които подпомагат тяхната конкурентоспособност

Нови продукти и услуги не се създават без нови знания и научни дейности. Водещите индустрии в света имат мощни научни и развойни звена. В развитите страни фирмите работят сериозно с университетите и много докторанти и научни екипи работят по проекти, финансирани от индустрията. Но фирмите получават сериозни резултати, които подпомагат тяхната конкурентоспособност (и печалби) ...

Докато не се самопочистят от партийните дечица и разни местни "светила" нищо няма да се оправи. Старите кримки седят и си прибират договори и само бачкатори им липсват дето да трупат опит за "Купата на съветската армия". Партийно-началнически колониализъм.

Да ви кажа нещо което трябва да се знае от Хората и Народа за БАН Доцент , Професор , Доктор в БАН да не бъркате с ЛЕКАР който лекува хора . Напротив - Това са титли останали от СОЦА . Ако работиш в БАН на всеки 5 години ти се присъжда титла като Клас Прослужено Време за работниците и като в Армията .А основната работа в БАН е да напишеш Дисертация и да я представиш пред колегите - например - Там в БАН има Професор с Дисертация - Колко Комара има в Делтата на Нил .

Не е точно така, трябва да скалъпиш няколко публикации. Не е трудно, но все пак трябва да загубиш малко време.

Ти колко такива "скалъпи", че пък знаеш и дали е трудно или лесно?

вече нема ни един комар по нил. ти ги изтрепа с наглата си простотия. убиец!

Трябва да си синче. Я на министър, я на академик. А най-добре и двете.

Стана ли национален герой ?

Дянков правилно искаше да закрие БАН в сегашната му форма. И някакви академици му се дуеха публично, а имаха 1/10 от цитатите му!

Тия от БАН имат много свободно време през работно време ,то се вижда от коментарите, как се оправдават за наглостта си да искат пари за нищоправене!Висят през работно време на компютрите си ,вместо да работят.Имаше един филм "Двойникът" за БАН, пълен позор и резил са!

Искрено се забавлявам с тъпи коментари под тази статия. Та, да ти кажа, че аз на компютъра си работя. Ти под работа какво разбираш?? Да не искаш дървено сметало да извадя я, и пишеща машина??? Дай по едно назаем, ако ти се намират все още.

На всякъде по света учените работят по договори с фирми за усъвършенстване на работни апарати и съоръжения като получават за целта добро заплащане .Освен това за наука те също трябва да си търсят спонсори от съответни фирмени институции или по проекти -Европейски или световни ,но трябва да си ги търсят.Държавата не им е длъжна да им дава пари да си стоят по кабинети и лаборатории и нищо да не правят. Трябва да се размърдат .Не сме против тях , но трябва да знаят че сега не комунизма и всеки трябва сам или в съдружие да търси развитие за успеха си .Пример-както един дърворезбар,сам си търси дърво , а не чака държавата да му го намери.

Търсят и намират! Но има фундамент (база), от който има нужда и от това не се интересува бизнесът. Затова имаше ведомствени институти, които закриха с предприятия, на които служеха.

Той и частният ни бизнес е един...боли го фара мутрафонът Х за някакъв прогрес, наука. Дай му там на дребно или на едро да лъже, маже и краде. Някой търг да лапне, черна каса да свърти за джип и Дубай.

От къде извади тези тъпотии - по кой свят работят с фирми? Дай едно име на научен институт от един свят и с коя точно фирма работят, и от къде си получават заплатите учените - бъди сигурен, че ако е от фирмата, в Западна Европа ще го уволнят веднага такъв учен.

трябва да стане ясно за какво говорим като казваме БАН. От една страна са академиците, възпроизвеждащи се успешно откак бяха номенклатура на Политбюро на ЦК на БКП, от друга страна е изследователския комплекс от институти. Първите се хранят повече от здраво, вторите тънат в мизерия

Забрави пенсионерите! За БАН след 65 г. + 3 г. по заслуги и се вземат и заплата + пенсия по закон, та пенсионерите също са с високи доходи.

ами нали трябват млади, като закрием БАН и университетите след 4-5 години поради липса на кадри, кеф ли ще ти е да си като в Африка - там няма БАН, практически и университети няма. Е, не са прокопсали особено, струва ми се.

БАН, МВР, здравеопазване, образование, транспорт, енергетика, БДЖ, рибовъдство и аквакултури - ОТКЪДЕТО ДА ГО ПОЧНЕШ ПЛАЧЕ ЗА РЕФОРМА.

да, да така е. особено Боце ако я направи реформата ще има да се палите после по площадите....

Големите политици са Големи защото са направили нещо съществено, ако е общественоприемливо.

бан няма нищо общо с науката. Ама нищо общо. Сега се хванали козметика (???) да произвеждат, като че ли това е работа на бан. И на всичкото отгоре и в нея няма нищо ново, просто правят бъркочи със съставки, масови на пазара и продават на наивниците.

То, това и Цар Киро го правеше.

ти да не ползваш козметика от там. като ти гледам мутрата....

Да, затова мязам на професор.

В един институт на БАН правят мехлеми срещу упорити рани. Даже награда Питагор взе екипът. Спасили са крайниците на голям брой хора.

БАН другари, е като всичко останало...

В БАН докторските за "малък" докторат са 120 лв, бе смешник. а БАН дава над 60 % от научната продукция на БГ. какво ми цитираш колко са докторските по някакви селски университети.

В страната на "д-р"ББ,с оратор ЦвЦв и дребни счетоводителчета като Мента и Влади-то,с"политичи" като ТомаБиков, Десито от Дулово, Главчев и т.н. има само неразбиране и рязко отрицателно отношение към науката.БАН в такава страна не може да вирее.Онези, изброените, поддържат всеки бакалин,който дава акъл за развитието и какво трябва да се прави в БАН,защото и тяхното "мислене" е на бакалско ниво.Надежда всяка оставете, че в България ще има и ще се развива нещо наистина свястно и с перспектива.В техните уста-само магистрали,които през ден се ремонтират и "хъбчета", които ги няма и няма да ги има,но звучат "по европейски"!

Уважаеми нашенски Професори! Така си мислите само вие. Питайте Алън Мъск той какво мисли за науката и приходите от нея. Отръскайте малко нафталина, бе, хора..

Илон, не Алън..

карай де, все е евреин на скрита държавна хранилка...

са жалки заплащанията, но трябва да има критерии, има групи в институти от по 3-5 човека, дето да им се чудиш на науката. Първо трябва да се създаде институт за прекфалификация, фонд за помощ до 1вата година след като ги разкарат и накрая пълно разнебитване и престрояване на БАН. И тогава ще заприлича на текпарк както тук на запад. А докато държавата крепи всичко наред там, с жъти стинки за заплати нищо не се получава, а само наливане на кофи вода в блато, а това привилегиите за чл. кор, акад, ДОКОГА??? Къде го има това??? Нобелови лауреати бачкат до смъртния си одър и са докарали милиони на институциите си, тия се пенЦионират и после като пингвини по коридорите се клатят чат пат веднъж в годината, погледнеш им трудовете ... заслужило било. Системата в БАН е СЪВЕТСКА!!! Все още.

Е, да има групи, чиято наука не е ясна никому или пък да изглежда, че са забили в грешната посока. Нобелистът Амано разказва, че когато са направили пробива с галиевия нитрид (вж. нобеловите!), само те са били останали да работят с него.

Каква е разликата между научен работник и таксиджия в България?! Ученият може да работи като таксиджия, но таксиджията никога няма да стане учен. Това е мнението ми към плебеите, които винаги намират за удачно да се присмиват на всички , които са образовани и учени. И до сега щяхте да клечите по храстите и да спите в пещери, ако нямаше по-умствено надарени хора, които да водят човечеството към развитие и прогрес

Напълно съм съгласен с необходимостта от увеличаване на заплатите на учените в университетите и в БАН.Това трябва да е свързано обаче със сериозна реформа - за повишаване на качеството на науката, спазване на принципите за научна отговорност към икономиката и обществото и общоприетите етични принципи, както и освобождаване на множество "псевдоучени". Наличната научна инфраструктура трябва да се използва, а не да седи "под ключ". Интересно ми е БАН как използват суперкомпютъра си (HPC), за да подпомагат бизнеса?

Кой бизнес?! Не виждаш ли каква е бизнес средата в България?! Какви са приоритетите на Ганьо Бизнесмена?!

Този нахалник Лъчезар Аврамов има ли нещо общо с онзи Лъчезар Аврамов?

онзи му е чичко

Ами възмущението е още по-голямо! Може да има буря, ама буря от човешкото въмущение от него и БАН!

Странен тип е този Аврамов. Не може да се отрече, че е активен. Е, че понякога активността му не е в точната посока, това не е страшно. По-странно е какви са му точно ценностите и там има една голяма питанка.

Те полицаите само като разберат , че ВСЕКИ доцент иска 2000 лева веднага ще се прередят и те за толкова. И Такева чака... Плочев лекувал много в чужбина . Има кой да глътне малкият растеж !

На Лъчо Аврамов сега тупаните на Боце ще му отговорят, че тази година ще идват от Европа за международна оценка на научните организации в БГ. Това данъкоплатци, пак ще се плати от вашите пари. Поръчано е от МОН, което получава пари яко а такава оценка не може да направи само. Та, после ще видим според оценките... И до тука! А честито и на учени и на данъкоплатци!

СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ,според Дянков,вместо да искат заплати в двоен размер за НИЩОПРАВЕНЕ,да минат на самоиздръжка,или да си търсят други балами да им плащат.

.. не ги искат старците - те са преяли. Искат ги за младите да оцелеят още някоя година в надежда за по-добри времена.

към учените от БАН, но не се правят на ощипани моми! Нека да започнат да работят по реални и имащи практическо приложение проекти в които да внедряват научните си знания и постижения и ще имат пари за всичко, защото ако нашата държава не е в състояние да ги финансира то винаги ще се намери друга държава или други заинтересовани които да финансират проектите им, а чрез тях ще имат и по-високи заплати от средствата за работата им по тези проекти! Стига са броили мухите по таваните и само са плакали за заплати, ами да се захващат здраво за работа и чрез знанията си да предизвикат интерес към научните им разработки!

Моите уважения, но науката не е като земеделието - посееш, поливаш, ториш и чакаш обезателно да има резултат. Дори и там няма гаранция. Понякога учените посвещават цял живот и много изследвания за едно единствено нещо. А ти очакваш от тях на всеки 6 месеца да откриват лек за рак, нова вселена, как да живеем от фотосинтеза и т.н.

към тези, които лежат на титлите си, а практически не са направили никакъв принос към науката! Между другото и за твое сведение, познавам достатъчен брой хора с научни степени и звания и съм на ясно с начина на изготвяне и "защита" на дисертации. Чети внимателно какво съм написал в това, което репликираш и може би ще разбереш какво ти се казва, пък и не само на твоя милост.

Да правилото е "и отрицателния резултат е резултат", но цял живот да вършиш нещо което преди теб някои хора макар и при друго ниво на технологиите са установили, че не дава резултати е безумие.

Моите уважения ама си в голяма грешка! Няма голям работещ университет или академия в света където да нямат краен резултат и практически реализирани проекти които да носят свежи пари!!!!! Това да се развива само и единствено теоритична наука го няма никъде! Ваше е по-скоро някаква философия и размишления над измислени проблеми и светове от колкото реално доказуемо и повтаряемо научно доказателство! Слезте на земята и работете! И в земеделието има наука!!!!

За достижения- ДА , няма обективен подход за титлите .

БАН е държавен пансион за паразити с титли и звания, синове и дъщери на бивши комунистически величия и активни борци. Там не се прави наука

пари се дават на свършена работа а не на звания всички научнираб имат спецалности а тези специалности се тъсят в фирмите с средна заплата от 2000лв и нагорезащо не отидят там в производството ако могат да се справят

Съвременната наука се занимава с всичко, но не и с търсенето и утвърждаванео на истина за нещата. Това е глобален проблем и той не може да се подмине. Пак да попитаме: Планетата Земя плоска ли е или кръгла?!

и ако е кръгла, какво пречи да е плоска? кръга е геометрична фигура в равнина. с това показвам само колко си тъп, а редиш брътвежи за наука...

Но все пак!...

Питате какво работят в БАН.Приписват от някое чуждо списание някое не нашумяло откритие поукрасят го малко подпишат се отдолу като автори и готово.Спомням си един такъв учен от миналия век от едно Габровско село стана професор без да има и диплома за средно образование.През 60-те години учените от БАН излязоха с една статия колко е вреден хляба при голяма консумация.Вдигнаха се цените на хляба и тия същите учени веднага написаха друга статия:Лечебните свойства на хляба.Тези учени ни набиваха в главите колко е полезен МАРГАРИНА а сега колко е вреден.До скоро препоръчваха хомеопатичното лечение а сега го отричат и т.н и т.н.Това ли са им откритията?

ти си пълен 80-процентник бе! как се публикува такова нещо в списание с импакт фактор? а за да станеш доцент или професор се искат десетки такива публикации и цитати от тях.

страници труд, но за тях работата им е повече да плагиатстват , а не да творят!

Sargon lll

Хм, не е задължително. Познавам доцент, който стана такъв, превеждайки руски публикации и представяйки ги за свои. Зер, завършил е в СССР и поне горе-долу се оправя с руския. Където нещо не му се получаваше, прибягваше до съветите на двама известни в науката корифеи: Нагоденко и Натаманишвили.

Какви са тези асистент , гл. асистент, доценти и професори в БАН, това да не е учебно заведение?

Като не знаеш, не се изказвай.

Като знаеш обясни, нали за това питам!!!

В БАН не са ли кандидат на науките и "доктор на науките"

що не си отвориш в нета и да прочетеш един закон, на кратко съкратен ЗРАС, ами ториш тука. там е описано всичко за което питаш, ама едвали ще го вденеш

Я да попитам аз защо един доцент ще стои със 700 лв заплата някъде си. Пък ако ще не да е в БАН, а в Централна баня. Или "чука частно" и изкарва някой лев допълнително, или е толкова некадърен та никъде другаде не го щат. Апропо, когато преди няколко години дянков предложи институтите на БАН да преминат към ВУЗ се нададе такъв вой че не ти е работа. БАН-яджиите са се окопали в соите си работи като съветските войски пред Сталинград и Москва през ВСВ. И не пускат. Уж все нямат пари, а никой не напуска. А когато им дойде време за пенсия лайняно въже ще прегризят само и само да не ги пенсионират. Или са ужасни мазохисти, или са непоправими некадърници, или по малко и от двете. Нека да припомним сценария на един работен ден в БАН. Идваш в 10 часа (най-рано), до окло 11 си пиеш кафето и лаф-моабет с колеги. В 12 излизаш на обяд. До около 1:30 - 2 часа. около 3 часа пиеш още едно кафе и в 3:30 4 часа се ориентираш към тръгване. След 4 часа след обяд не можеш да намериш никого. Някоя комадировчица в чижбина, някоя специализацийка - това е мечатата на БАН-яджията. А за т.н. "академици" да не говорим. Сами си отговорете дали заслужават и тези пари. Лично аз дори бих им намалил гарантираните пари - повече проекти и който работи - да взема пари. Който не - да става портиер или чистач.

няма как да разбереш, трябва да си учен в душата си. а ти си обикновен търгаш от умираща нация....

Тази работа с "учените" (с ударение на "е") беше показана много добре в един фил с незабравимия Т. Колев - "Двойникът". На един истински учен има 10 и повече псевдо-учени. И най-страшното е че точно тази пасмина подтиска истинската наука. Какво е в БАН? както с еказва: "ден да мине - самун да загине". Клатикурци и лапачи. И доносници.

Преподавателят чука частно точно, защото 700лв не му стигат. Държавната му заплата не зависи от това дали бачка допълнително или не. Аз познавам такива, които хич не искат да се занимават с олигофрени на частно, а искат чиста наука. Но как се храни семейство със 700лв?! Или да зареже науката и да стане хамалин, тираджия, плочкаджия? Има възрастни преподаватели, които до гроб ще живеят в Ст. град, защото парите не стигат.

Хем искат пари за наука, хем държат на работа хора и след 70 г., което не е оправдано нито по закон, нито по смисъл. Тези изяжда доволно парче от бюджета на БАН, а БАН-ската номенклатура лее крокодилски сълзи за младите.

Това е абсолютно вярно !

Пречистване има, но и останаха.

Понеже сте учени, не за друго!... Измислете двигател на вода и по-икономичен транспорт до Марс. Не да ревете за жълти стотинки, ами парите си няма да знаете. Какво говоря?!... Ще издържате цялата държва от патента само. Направо можем да спред да изнасяме. Ще сме първата държава без външен дълг! Хайде! Сгъвайте тези смешни плакати, издухайте праха от чертожните дъски и покажете на всички, кои сте вие!!!