Лавина уби млада жена в Пирин

25-годишна жена в Пирин беше затрупана след подсичане на снежна козирка под Момин връх в района на Синаница в Пирин.

Обратно в новината

Коментари - Лавина уби млада жена в Пирин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

жаля я, мир на праха и. едно от наи-важните неща в живота е избягване на риска и пазене.

Преди малко в обедните новини съобщиха, че жената е на 25 години и има много опит в зимни планински преходи включително в Пиринеите и Алпите. С други думи жената е допуснала грешка, която са допускали и други опитни планинари, но не е имала късмета на другите 2-ма в групата. Показаха и алпиниста Боян Петров, който е познавал жената и потвърди за нейния голям опит. И 3-та са ходили по козирката, като са мислели, че ходят по билото. Не са преценили правилно колко голяма е козирката. Това е поредното доказателство колко глупави и неуместни са масата назидателни и поучителни коментари по-долу от хора, които нямат никакви знания по темата и по-важното - които нямат информация за никакви детайли по събитието освен статията. А в статията няма почти нищо освен информация за инцидент. Страшното е, че едни и същи глупави хора коментират по един и същи, подобен начин всяка информация за всякакви инциденти. И всичките го правят с поучителен и назидателен тон.

Да почива в мир жената! Редно е било да ползват осигуровка /алпийско въже/ да имат лавинни предаватели.....

Бог да прости загиналото момиче! Бих искал да помоля всезнайковците, които настървено се нахвърлят под всяка подобна тема да поучават и назидават, да спрат да дъвчат кокалите на загиналата. Нещастия се случват както високо в планината, така и в ниското - в града. Колко от вас изобщо са стъпвали в планина освен с кола и с лифт? А колко от вас са правили пешеходни преходи зимно време във високата планина? 2-3-ма от коментиращите тук глупаци даже не правят разлика между лавина и пропадане през снежна козирка на било. Нито ви са ясни принципни неща за ходене във високата планина, нито има информация за детайлите. Може младежите да са се изгубили или някой от тях да е получил травма и затова да са се забавили до 16.30 - 17.00 ч в планината. Изобщо всичко може да е било. Но седнал до топлата печка в къщи пред компа е много лесно да даваш тъпи съвети копи-пейст от общите указания на ПСС. Спрете се малко и си оправете собствените животи, след това коментирайте грешките на другите.

Е то сигурно на нас всичките "всезнайковци" не са ни ясни нещата, принципите и условията но явно поради това и не се пънем да се катерим зимата из планините. Просто си даваме ясна сметка за способностите и рисковете. Въпросът обаче е, че масово загиналите последните години са уж такива с опит. Ще прощават планинарите, туристите, сноубордистите и т.н., ама аз от 20 години кола карам и все си давам сметка, че всеки ден е като за първи път, че условията и ситуациите са винаги различни, а това момиче на 21 год., какъв точно опит има, та да разчита изобщо на нещо. Лека му пръст на момичето и дано поне до края на тази зима, повече такива гадни новини да няма.......

Какъв опит има 21-годишното момиче няма как да знаем от горната статия. Има хора, които тръгват по планински преходи, естествено с по-опитни придружители, от 10-15 годишна възраст и на 20 години вече имат солиден опит. Познавам планинари, които в момента са над 30 годишни, които на 22 вече правеха соло подобни зимни преходи. От горната статия е видно, че са били група от 3-ма души - 2 мъже и 1 жена, т.е. не е била сама. Смея да твърдя от личен опит, че досега не съм имал случай да прочета, видя или науча, че някой без опит е тръгнал да прави зимен, билен преход. Това е самоубийство. Друг е въпросът дали опитът е достатъчен за да мине успешно преходът. Тук вече оценката е субективна и всякакви съвети и оценки на странични хора без достатъчна информация за опита и екипировката на конкретния човек са лишени от смисъл. И да, отново повтарям, хора, които хабер си нямат от планина и планински преходи, няма какво да коментират. Със същия успех земеделец може да коментира последните открития в ядрената физика или обратното. Уточнявам, че в случая говоря само за пешеходни туристи, където нещастните случаи са в пъти по-малко от скиори и сноубордисти. Голяма част от скиорите и сноубордистите /не всички, но голяма част/ също нямат никакъв опит във високата зимна планина и правят пълни глупости, като се спускат по лавино-опасни улеи извън утъпканите и регламентирани писти. Тези хора много често нямат никакви познания и умения как се оцелява във високата планина зиме и разчитат единствено, че ППС ще ги спаси ако нещо стане. Това е много погрешно схващане и затова много скиори и сноубордисти загиват или се инвалидизират всяка година.

Да стъпиш на козирка и тя да поддаде и да ти падне лавина отгоре са две различни неща.

Кога най-после ще се вразумят тези млади хора.Има правила за планината, има правила за безопасно каране по магистрали и пътища които трябва да спазваме всички ние.

А може ли да помоля държавата за малък бонус, за това че за 50 години никога не съм правил глупости с които да ангажирам хората и държавната машина за помощ, както и да трошат от келешлък парите на съвестните данъкоплатци ?

Нали ти непрекъснато като латерна постваш във всички теми как мафиотската държава е единственият разбойник, който ограбва хората. Как реши сега, че ще ти дава бонус? И ако още не си разбрал загиналото по нещастно стечение на обстоятелствата момиче не е келеш, за разлика от теб.

Отново нелепо пропилян млад живот. "....сигналът е подаден в 17ч....."-нямате работа във високата Планина по това време,това първо.Второ,от ПСС предупредиха многократно,за силна лавинна опастност,ама кой да чуе. Лавините не убиват-най-често става дума за човешка грешка,както и в този трагичен случай.Морето също взема жертви-пак поради недооценка и несъобразяване с условията. Искрани съболезнования към близките!!!Бог да я прости.

край печката да готви ами е ръгнала у чукарите? Уназе у пеуник неаме козирки и самите ние сме си лавини - като тръгнем, спирка нема! И падаме и караме само напрао голфчетата та беайте настрани.

е убо де - секи и зиме и лете да оди само по маркирана чрез колчета / табелки / вапцана на камъни,скали маркировка ,а не да кривва настрани само и само да се похвали нейде на тайфата че е бил тамо първи преди секи друг, умната, живи и здрави

Одмъщението на Пирин,за извръщенията с него.

Да би мирно седяло, не би чудо видяло... :( Бог да го прости детето. Съболезнования на родителите!

Който го е страх от мечки...не ходи в гората. Ако си беше седяла вкъщи на горещ чай пред телевизора...щеше да е жива.

Добре бе, мама му стара! Толкова ли е трудно да запомниш 5-6 прости правила за поведение в планината! Вбесявам се когато млади хора губят живота си по толкова тъп начин. За тях това е добре - ще си спестят всички "удоволствия" на сегашния трудов живот и старостта, но за близките им е ужасен кошмар. Жалко за момичето!

Тази лавина защо не е чела Истанбулската конвенция? Мъже да погребва може, но защо жени?

След пресния сняг винаги има лавинна опасност. Козирките, и тях винаги ги има. По това време на такова място неподготвен турист не бива да ходи. От където и да тръгне човек има поне 6-7 часа път и се подсичат много опасни места. Те са си търсили бялата и са я намерили. Живите цял живот ще съжаляват, но е твърде късно да учат как се оцелява в планината през зимата.

Стремежът за себедоказване на младите хора винаги е бил трудно удържим. Едни от тях се доказват изпивайки бутилка твърд алкохол за отрицателно време (като мен навремето), други излагайки се на опасни природни явления. И в двата случая ефекта може да бъде фатален.

Дядото

Половината ми съученички са откачени по планината. Говоря за 60 годишни жени, които поне два пъти в месеца са горе - зиме-лете. Това още от ученички. Нищо на никого нищо не доказват. За тях това си е просто прекрасна разходка и приятно преживяване, но поне знаят какво може и какво не може.

.....Нина ( нерегистриран ) 17.02.2018 19:42 Предлагам да изсечем всички дървета в във всички планини и да направим лифтови, мифтове и пак лифтове. Кой знае може лавините и наводненията да намалеят.... > >Напротив - ще се увеличат още повече!!!

То и дървета да има, като няма акъл все тая. Като сте тръгнали по планините и ядете био храни така става.

Аман от пишман планинари, грешноразбрана свобода и безотговорност! От безхаберие, екстремализъм и глад за адреналинна глупост! !!

Селфитата са виновни също... и *ибания фейсбук! А аз имам теория за истинската идея за създаването на ФБ, но няма да я кажа, защото ще ми се смеете!

Бог да прости жената, но явно тримцата не са били особено отговорни към живота си.Тия дни ни проглушиха по телевизията за лавинни опасности в Пирин, де се казва и глухите разбраха, е толкова не са ли могли да се вслушат?

Как ходейки по билото се подсича снежна козирка? Подхлъзнала се е и лавината подобно на вълна я повлича надолу т.ел била е засмукана и глътната от тръгналия сняг под краката и. Дали това се е случило?

Мислиш , че вървиш по билото, а всъщност си върху козирката и като я пробиеш от собствената си тежест..........

Българската мафия иска да бетонира планината!Пирин си отмъщава! Спрете застрояването на планината!!

Все глупости му в кратуната... Всяка година февруари, март лавините са доста често явление.

fall_out

От кога Пирин стана жив? За кое да си отмъщава, като в случая и много други, хората са виновни за инцидентите които ги сполетяват. Караш извън ски пистите, искаш адреналин и ето ти резултата. Айде поздрави на дежурния екип в психото и дано ти усилят дозите!

че в планината не е като в офиса

лавино задържащи съоръжения, къде е тук държавата?

Протестите против, каквото и да е в Пирин са ежеседмични. Бог да я прости, но в този случай държавата не е виновна.

Ти май на Синаница никога не си ходило ? Какви съоръжения бълнуваш?

Какво правят хора на върха в това време . Къде са пзевдозелените да забранят ходенето в планината през това време.

Отдавна не съм минавалл към Синаница. Там направили ли са лифтове или момичето е решило да кара на неотъпкан сняг? Иначе склонът си е лавиноопасен. Дори и през лятото слизането към Синаница е много стръмно.

Предлагам да изсечем всички дървета в във всички планини и да направим лифтови, мифтове и пак лифтове. Кой знае може лавините и наводненията да намалеят.

Само в държавата на Бойко може да стане това. Един път не могат да почистят. Герб=смърт!

Какво да почистят, че не разбрах, снега от планините ли ???

fall_out

Пиеш ли си хапчетата редовно?

Абе Вие сте голям ИДИОТ.

Я си мислех,че тъпите и прости люде са свършили,но не било така.А да социалист...

или елементарен провокатор

Вие господа управляващи,които искате бетон в Пирин,вземете си поука! Планината си отмъщава на тези ,които не я почитат! Спрете застрояването и,спрете!! Накрая и вие ще страдате!!!

Дано въпросната оцелее. Аман от надрусани дъскари

Ама, тя умряла, бре!

Бог да я прости! Представи си че статията е обновена и когато съм писал коментара инфото е било единствено за жена затрупана от лавина без никакви други подробности. Много ди ограничен!