Семейство получи 800 лева сметка за ток за продаден имот

Семейство от Варна е получило предупреждение, че ще остане без ток заради неплатени сметки на чужд апартамент.

Обратно в новината

Коментари - Семейство получи 800 лева сметка за ток за продаден имот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като 3-те енергоразпределителни дружества обслужават потребителите на ток в България, по задължение от КЕВР/ДКЕВР изготвят одобрени от регулатора правила за работа с клиентите. На базата на тях се СКЛЮЯВА ДОГОЕР! Това са правила, които действат след като сте станали клиент на енергорзпределителите и подписали договр с тях. За това след като се запишеш с договор, трябва да се отпишеш. Има и точка , поне съм я виждал в едното от дружествата , която казва ,че ако няма договор, се счита ,че собственика в чийто имот има потребление на ток е задължен обслужва консумацията на ток.Тоест от когато има документ за собственост, от тогава той носи отговорност.Естествено ако има договор с наематели, задълженията са към наемателите.

Моля те кажи за кой закон , кой член и коя точка пишеш,че те задължава да отидеш да се отпишеш ! Кой закон и от коя година? Моля те!:)))

в нашия вход виждам хора които не плащат тока който ползват а и нямат такива доходи и следователно крадат абсолютно съм сигурна в това и се чудя как да ги разоблича

Дори и да имаш реално задължение, давността на този вид дългове е 3 години. Ако в рамките на 3 години от възникване на задължението ищецът не успее да си прибере парите от тебе (чрез ЧСИ или по някакъв друг начин) - задължението автоматично отпада по давност! Какви са тези 20 години?! Да не говорим, че дори финансовите ПРЕСТЪПЛЕНИЯ имат давност 5 години...

Задължението е от миналата година;) Новия собственик е навъртял сметка преди една година, след което е отворил нова партида , с явно участие на служител от енергоразпределителното дружество. Това си е чиста измама.

Задълженията произхождат от закони !Няма как да имаш задължение, което не е описан в закон, или правилник. Пак питам . Цитирай ми закона или правилника които те ЗАДЪЛЖАВАТ да отпишеш '' ел.партидата'' през 1997-ма година например.

Това е опит за измама! След като електроразпределителното дружество, има документ който удостоверява,че собственика на инсталацията/имота е друго лице ползвало услугите им през периода на натрупаната сметка, това означа, че те УМИШЛЕНО И СЪЗНАТЕЛНО се опитват да измамят старите собственици! Това е документална измама. Намерете добър адвокат и ги съдете! А това прехвърляне на нова партида, без да се закрива старата с натрупана сметка, ставаше срещу пари с хора от Енергото !

Отвсякъде все тарикати! Да вземе жената да провери и в данъчното. Щото ако данъчната партида не е прехвърлена може да плати данъка за последните 10 г. и да придобие имота по давност. А сметката за ток ще бъде само допълнителен аргумент...

Преди 20 години не е имало конкретни закони които да уреждат тези неща. Тук би трябвало да се тълкува закона за собствеността. Щом си купил апартамента с ел.инсталацията и я ползваш, ти плащаш задължения.

Колегата го е написал много точно "Когато си продадеш апартамента, отиваш в енергото, топлофикация и навсякъде и подаваш заявление, с копие от нотариалния акт , че вече не си собственик. Това си е твое задължение и трябва да си го изпълнииш. Жената не го е направила - сори. След това на новия собственик се завежда партида. Ако се прави на луд и не идва да си я заведе по копието от акта го намират и му пращат писмо. Ако пак се прави му спират тока. Това е реда. А сега кой имал връзки в енергото и какви ги е натворил е друг въпрос." Ще добавя само, че според мен михлюзинът откраднал енергията по всяка вероятност е бил посъветван от юрист или служител на енергото който е наясно с тези неща. Когато си нехаен-плащаш. Правило без изключения.

Няма законово основание по което да притежаваш партида без да притежаваш съответният имот. Така че искът на Енергото (ако повдигнат такъв) автоматично ще падне в съда. Партиди и сметки се следят стриктно само при отдаване под наем.

Това не е по закон, а наредби, които са подзаконови актове, или неравноправни клаузи в договори с монополисти. По закон собственикът на имота отговаря за него. По закон доставчикът има право да потърси вземането си в определен срок. По закон кредиторът има определен срок за предприемане на действия по събиране на вземането. Много неща има вписани в закона, но токсичен булгаристан го боли хуя за тях. Еми за това и нас ще ни боли хуя за разлагащия се труп.

Грешката е на енергото - като са прехвърлили партидата без да е уредено задължението не могат да търсят парите от когото трябва, съответно не могат и да му спрат тока. Затова се стига до абсурда да заплашват напълно невинни и изрядни платци - редно е или да пият една студена вода, или да си съберат парите от служителите дето са проспали това задължение.

Безумица неква...Като си продал апартамента, нормално е електромера да е свързан документално с този апартамент ! Щото и физически е свързан с въпросния апартамент... Ама в Булгаристан може да е другояче.

Само в този шибан миризлив и разлагащ се булгаристан е възможно да се случва такъв терор над гражданите. Да те закрепостят за парно, ток, вода и да плащаш като роб без да ползваш, да плащаш за това че си клиент на дадено дружество и видиш ли те водели на партида, да ти начисляват служебно потребление, по което да текат и лихви, да не си собственик на средството за измерване, но да носиш отговорност за него и прочие красоти.

Това не е държава, случва се за н-ти път. ШИБАН ВМИРИСАН булгаристан!

Терминал 1 и 2 за Вас - кеф ти Анкара, кеф ти Кабул ;)

Когато си продадеш апартамента, отиваш в енергото, топлофикация и навсякъде и подаваш заявление, с копие от нотариалния акт , че вече не си собственик. Това си е твое задължение и трябва да си го изпълнииш. Жената не го е направила - сори. След това на новия собственик се завежда партида. Ако се прави на луд и не идва да си я заведе по копието от акта го намират и му пращат писмо. Ако пак се прави му спират тока. Това е реда. А сега кой имал връзки в енергото и какви ги е натворил е друг въпрос.

По добре не може да бъде казано. Точно това е процедурата.

Какво копие? Като продадеш апартамента нотариусът ти го взема.

Сменял съм скоро партида. В заявлението се записват данните на стария и новия собственик и се подписва от двамата. Дамата продала апартамента е проявила нехайство и това нехайство ще и струва 813лв. Никакви журналисти и телевизии няма да помогнат. Новия собственик е тарикат и се е възползвал от нехайството на продавачите. Държавата няма нищо общо в случая.

Журналистите подвеждат продавачите и те в крайна сметка освен тези 813лв. ще платят и лихви и разходи по делото. Сумата ще набъбне на 1813лв. Най безболезнено за тях е да платят и да пият една студена вода. Тарикатът изразходвал /откраднал/ тази енергия много добре знае, че няма законово основание да ги плати и за това е сътворил врътката. В крайна сметка в живота всяко нехайство се заплаща.

Имаш ли представа от вещо право? Я ми кажи как, на ЧУЖДА ЕЛ.ИНСТАЛАЦИЯ/защото инсталацията нито е моя, нито съм я наел/ мога да трупам задължения? Който е собственик на инсталацията/имота, той ТРУПА СМЕТКИ след като е собственик! Това,че в някой компютър стои едно име, не те прави потребител, след като ДОКАЗВАШ, че инсталацията не е твоя, а се е ползвала от ЗАКОННИЯ и собственик!

Айде да не си сменял само ти партида... никакъв подпис от старият собственик не трябва.

е такия идиоти ни управляват с такова мислене! Бюрократи! 20 години къде са блели ония що не спрели тока на имота? 20 години??!!

Защото михлюзинът купил апартамента си е плащал сметките. После е направил голямата сметка и е сменил партидата. Съвсем умишлено разбира се. За да прекара нехайните продавачи. Посъветвал го е по всяка вероятност юрист или човек от енергото който знае как стоят нещата.

Преди години нямаше право да се прехвърля партида на друго име, ако има задължения. После ДКЕВР (сега КЕВР), в защита на "лоялните" клиенти, наложиха правото всеки да си прехвърля партидата, а като има задължения енергото да си ги търси от стария собственик. В резултат на това има масова практика да се натрупват задължения, след което да се пререгистрира и останалите неплатени задължения няма как да се съберат, защото длъжника е някое ООД, регистрирано за 2 лева, без никаква собственост, например.

Това е масова практика, но проблема е, че държавата не си е свършила някъде работата и е дала вратичка за такъв род измами.Защо след като има продажба няма и автоматична партида за прехвърляне? Все едно да си сменя старата SIM карта с нова и сметката по старият ми номер да остане на мое име и някой друг да говори без аз да знам.

ко искате кат живеем в държавица с конституция Параграф 22 и на министър председателя му суфлират чужди посланици? Послушковци, даже и Бял поток ни забикаля немат ни азиатците доверие кат видоа как прецакахме Големия брат.

пак журналистите помагат а не полицията при явна злоупотреба .

задалжение на новият собственник е да смени партидата. а от енергото че нямат данни за нов собственник? ми вече има компютри просто трябва вразка с нотарята и всичко е лесно - ама трябва програмааааааааа , да следиш саобстенияа -вместо да играеш на компа!

Няма как без заявление на собственика едностранно да смениш нечия партида

Наемодатели, които имат опит, веднага правят партида на новия наемател. Така, наемателя има партида, без да е собственик. Тогава енергото от кой ще си търси парите? Естествено от този, на чието име е партидата.

Не знам как е възможно да се случи това преди доста време продадох жилище и при изповядване на сделката пред нотариуса трябваше да представя фактури за последните платени сметки. Друг въпрос е дали това е задължително изискване и се прави от всеки нотариус.

Като купиш апартамент ти купуваш стени,врати, прозорци и ....ел.инсталация, водопровод и канализация,евентуално инсталация за парно.Всичко това свързано с доставчици на ток,вода, подгряваща енергия, ТИ СТАВАШ СОБСТВЕНИК НА ТОВА. Ако стария собственик ти продава имота без задължения, значи Ти трябва да плащаш всичко което ползваш след като си СТАНАЛ собственик, или да отидеш и да се откажеш от услугите за ползване на ток, вода, парно,за да не си абонат. Никой не купува апартамент без инсталация за вода и ток! Просто защото не се продават такива , след като на сградата е издаден акт 16. За това питам, кой закон задължава стария собственик да се отпише някъде,след като е продал имота си, при положение,че няма сметки ?

Я веднага ми кажете кой закон задължава собственик преди 20 години да ''прехвърля'' нещо което сега някой от енергоразпределителните дружества наричат ''партида''? Закон ,член,точка, алинея! Хайде адвокати, юристи и прочие разбирачи:)))

собственик = собственик продал имота си /и вече не го владее/.

И на мене ми беше чудно като продавах апартамента - това е пълна тъпотия - всичко е оставено на добрата воля на купувача - да се замъкне до енергото и да си прехвърля т.нар. партиди ! Ами ако няма добра воля ?

Общите условия, които са утвърдени от КЕВР. В 30 дневен срок трябва да се декларират новите обстоятелства.

Да, но предини нямаше нито КЕВР,нито енергорзпределителни дружества, нито закони;))) Няма как да те съдят за нещо преди 20 години,след като има закон/правила преди 5;)

ще проверяват ,как е сменена партида без задължението -ами като навсякъде е пълно с некомпетентни и небрежно вършещи си работата ,така ще е ...

толкова ми беше домъчняло за родината, ама като прочетох това и ми минА; ето заради какво се срамим да се наречем българин, никъде по света това не е възможно; само в българия - нема такава държава

Щом не ти е мъчно защо четеш статии. Я си стой на гурбета и мълчи. Така е най-лесно като си на летището да кажеш ейй колко ми е мъчно кога ли ще се оправи. ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО СЕ ИЗХВЪРЛИ БОКЛУКА А НЕ КАТО СЕ ИЗБЯГА!!!

Ако мине номера, мине, ако ли не, плащаш като бей! Рекет от висока класа и няма кой да ги спре, лично съм виждал дядо да припада на гишето за плащане.... ИЗМЕКЯРИ!

Селски номера и тормоз! Нищо няма да вземат от старите собственици! Не са длъжни да си закриват партидата! Новия собственик е длъжен да си я смени на свое име! Откриването на нова партида е над 400 лв. и ако е открита след толкова години, като не е взето под внимание, че има задължение, реално на новия собственик, енергото са си виновни!

Че не са 8000 или 80 000. Мошениците искат плащане и от мъртви хора или несъществуващи отдавна къщи, та това ли?! Ще стане тя една, ама да видим още малко.

абе, с две думи: мамка им да е.а на тези боклуци!;)

Имате пропуски и това си е ваш проблем Енерго-про, имате хора които да уволните!!!

Веднага контра дело....газ до дупка.

е до сега защо не са спрели тока нали от 2000ната не е плащано

Прочети статията и ще разбереш.

Много интересно, че когато нещата се раздухат по медиите - само тогава се случва каквото трябва. Иначе забрави...

Нищо не се е случило "както трябва". Просто няма да им спрат захранването с ел. енергия. ЗА СЕГА. Но тези 813лв. ще платят. ЕВН нямат законово основание да ги търсят от новия собственик. Той е наясно с този факт и за това е направил врътката. Сметката от 813лв ще бъде платена от старите собственици. Вината си е тяхна че не са прехвърлили или закрили партидата.

Ако старият собственик е закрил еднолично сметката, а новия не си е открил, от кого ще искат енергото!? По принцип щом си индивидуална партида, трябва и индивидуален договор, а не разни общи условия, но монопола не можеш го пипна.

то бива да си прост,ама чак толкова...откъде накаъде старите собственици да плащат нещо,което не са ползвали,ангажимента по смяната на партида, е на новия собственик,според закона,и ако изобщо има глоба,то тя е за него,както и всички задължения,след придобиване на имота...

-Ало! ВиК ли е? -Не. Тука е енергото. - А бе и на вас да ви е.а майката? На тези мошеници, не само майката им е за е.ане. За е.ане е целият им род, до девето коляно. И ЕРП-та, и топлофикации, и още много други институции в България, са пълни с кадри, които за нищо не стават, но са послушни. Но като се замисля, нито една институция в държавата, не работи както трябва. Има мошеници, които трябва да бъдат обесени, с главата надолу. И пак ще им е малко.

ако мине како Сийке, ако мине.

За да се оправи нещо в България, трябва да се намеси телевизия. Работещи институции имаме само когато има поръчка някой "да се удари". Не ви ли се гади вече от това?

Плащайте си сметките и си връщайте кредитите на време и няма да имате нужда никой да ви "оправя" а частните съдебни изпълнители ще закрият офисите защото няма да имат работа и приходи. В противен случай ще си ходите все "оправени" няма значение от кого.

Дори да си предплатил за година напред,пак може да те "оправят".Когато енерго про купи от ЕОН бизнеса си ,скри документацията на немците и ни накара да доказваме,че сме си платили сметките.Който нямаше квитанции се наложи да се бръкне доста,или да си прави нова партида.Така че не им се прави на адвокат.Баща ми ,лека му пръст беше предплатил 100лв,но на мен се наложи да платя още 340лв,защото нямах квитанциите,а юнаците скриха документите на инкасаторите,с които можехме да докажем,че не дължим нищо.

Спрях си телефона, интернета и ТВто при МТел преди години. Върнах разни устройства, взех разни документи и си пожелахме всичко Най. Минаха се 8 месеца и ми се обажда един:Дължите на Мтел пари и не си ги плащате. Ама, как, аз така и так.. Отговорът му: Ми, явно не!Отивам аз в МТел, и О, чудеса. Верно! Продължават да ме водят, че ползвам! Онази кака не чекнала в ПСто нещо си. Вадя документите (добре, че ги пазех) и те-да, наша е грешката ще я оправиме. И така още 3 месеца - оня, колектора звъни, един такъв напушен и груб-айде давай парите, аз-обяснявам му, ходя в МТел. И след още ТРИ месеца свободаааа, И то след като се обадих в централата им!

Живеем в държава на абсурдите.

да закрие партидата и да остави имота без ток...или да отиде заедно с новия и да се увери че той прехвърля партидата на свое име..... с водата и парното е по-тегаво....потоколи ,заверки на уредите и т.н..

Не си прочел статията. Той вече е прехвърлил партидата на свое име но тези 813лв. са останали на нейната партида. Няма мърдане, ще плаща. Аз когато купих един от апартаментите си старият собственик имаше задължение към Топлофикация от над 1500лв. Прехвърлиха ми партидата а за тези 1500лв. Топлофикация съди стария собственик и той си ги плати като поп заедно с всички разноски по делото.

Да си чувал за давност?

По закон при продажба на имот , партиди за ток и вода в законо определен срок новия собственик е длъжен да прехвърли на свое име

само погледнете, в софия има повече "съдебни изпълнители" от жителите на града, всеки може да ги види през деня, кантори по бул. витоша и топ център, като техните "събирачи" СЕ РАЗХОЖДАТ, КАТО АВТЕНТИЧНИ МУТРАФОНИ............

Ма тва са най-почтенните хора, бе! Изобщо не са отрепки!

"многоуважавани" (по български) управляващи (мениджъри и тем подобни) на тези електроразпределителни дружества след като не знаят коя партида на кой кой имот на кого се води по нотариален акт и по закон?! Нима е толкова сложно и ще загубите "страшно много" , в същност може би няколко стотин или до хиляда-две хиляди, лева да платите държавна такса и да проверите, чрез съда, собствеността на имотите на които доставяте електроенергия и да си проверявате периодично законовото основание на партидите!?

Не е работа на енергото да проверява чии е инотът. При тях си има партида която сам си подписал. Когато не се откажеш от партидата по съответния законов ред при продажба на имота продължаваш да плащаш сметките като поп.

И на мен ми търсят за кола продадена преди повече от 10 год, и отписана от данъчното.

Тъпата патка не си е прехвърлила партидата и сега ще плати тези 813лв. като поп. А тарикатът който е изразходил тази енергия ще изпие тези кинти с огромно удоволствие. Докато има балъци, ще има и тарикати.

Идиоте, това се прави от купувача ! Не може продавачът да прехвърля на когото си иска ! Пълна недомислица !

Енерго про надчитат сметки и се обясняват не може да има проблем при тях. Редно е да бъдат санксионирани съгласно оборота който постигат.

ПОРЕДНАТА МАФИЯ В ТАЗИ СТРАНА, КОЯТО СИ ДЕРИБЕЙСТВА БЕЗНАКАЗАНО, НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННАТА, МЕДИЦИНСКАТА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ПОСЛЕ, ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПА, ДОБРЕ ЧЕ "СИМО" ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

я виж, че не спират протестите за вторият лифт, значи има много "клакьори" и добре платени