Как работата в чужбина да не стане ”модерно робство”

Тръгвайте за работа в чужбина със сключени трудови договори, съветват от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Обратно в новината

Коментари - Как работата в чужбина да не стане ”модерно робство” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В чужбина е само за хора с високо образование, получено не у нас. Ако е за бачкерска работа, у нас е много по-добре отколкото където и да било.

Аххааа! СхванАх! Всичките тези ревове, сърцераздирателни репортажи, вопли са хубаво представление за пред напускащите държавата: "Вижте, бе, къде отивате?! Навън е страшно! Стойте си в нашето робство!" Много хитро и много тъпо! Сякаш никой досега не е стъпвал там и няма мнение. Друг е въпросът, че едни отиват, за да работят сериозно. Други, с мечтата, че ей, сега ще им подаряват пари, щото имат красиви очи. Добър сценарий, но тъп!

много булгари са заблудени, че всички англичани до един са високо платени висшисти с 10 000 паунда месечно. има милиони англичани с основно и средно образование, вие къде си мислите работят тези хора и за колко?

Думи на сингапурски политик.Когато една държава се управлява неправилно,то всички способни хора ще я напуснат.Самолетите излитащи от София са пълни с българи.Безработицата е една язва за обществото.Когато се създадат добри условия на живот в страната ни,то хората няма да напускат.

западняците ако върнат гнусните измекяри дето пъплат из Европа, ще умрете от глад в смръдливата кочина

Абе аз щом искате мислете ме за роб. Ама да ви кажа тука хората ми се радват , усмихват ми се и като вляза в магазина ставам "Сър". И ми става някак си хубаво . Мога да си купя квото имам нужда и мога да реша дали да изхарча или да спестя.А в БГ- то като бях неможеж. Гладен ходех, зле облечен и все дължаха пари на някого. За нещо . В Бг като си отида за малко и като вляза в магазина или вървя по улиците веднага ставам ' човече' . Не ме познават а се отнасят с мен като че съм нищожество. Никакво уважение към човешката личност. И ми става някак си гадничко. И искам да си бягам пак там. У робството.

СТИГА ГЛУПОСТИ БЕ.ДАВАЛИ СА ИМ НА ДЕН ТОЛКОВА КОЛКОТО Е ПЕНСИЯТА НА БАЩА МИ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ. САМО ЧЕ ХОРАТА ИСКАТ РАБОТА И ПАК РАБОТА А НЕ ФИЛОСОФИ И ВСЕЗНАЙКОВЦИ И ТЕСНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ФУТБОЛ,ПОЛИТИКА И МЕДИЦИНА. ОТ ДРУГА СТРАНА ТЕ СИ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ТЪРТЕЙ И МЪРЗЕЛАНКОВЦИ КОЙТО ЗА ХРАНЯТ ЧЕ И НА НАШИТЕ ДА ПРАВЯТ ИХТИБАР.

Просто парите необходими за що годе живот наистина не са нито 500, нито 800, нито 1000..... За да си работодател, първо трябва да мотивираш хората си, няма как да очакваш съвестно отношение от работещ беден, пък като толкова си мислят , че могат без работници, нека се пробват- да си поработят сами. И един съвет- никога не се доверявайте на тъщата, която живее царски с 500 лева в провинцията, не се знае, колко всъщност изкарва.

Добре е написано, какви документи трябва да покаже фирмата посредник и какво се изисква от прекия работодател, но само си представете, как човек опрян до стената от мизерия у нас, нискоквалифициран и без език ще поиска да види тези документи в едно с всичките си гарантирани права, договор и дали ще бъде въобще нает, като за неговото място чакат поне още десетки?Не зная и случай някой да е заминал без език и за селскостопанска работа, при което да не си плати под някаква форма и все за нещо си.Повсеместната бедност в България и особено по малките населени места принуждава хората да се съгласяват на всякакви варианти.Истината е, че за да няма бели роби, българските политици трябва много сериозно да работят и решат проблема с безработицата и мизерното заплащане на труда.

аз пък не разбирам защо много хора мислят, че работа в ферма значи е нормално работници да са третирани като животни, има англичани работници в нормални ферми, с спазени права и нормална заплата. има ферми, и ферми.

само да вметна, че тръгването с трудов договор съвсем не означава че не сте попаднали в 'модерно робство' .... просто естеството на работа е такова - и с договор и без договор си е все робство. Говорим за самия труд. Ако не винаги (по някои високо специализирани дейности) то поне в повечето случаи....

като е робство ще си гледаш сам на двора животни, зеленчуци.

Както казах по рано , ако го снимат Иван и Андрей , му викат шоупрограма. Ако го отразява Бенатова се казва Модерно Робство

може да получи И онзи НЕЛИЦЕНЗИРАН ПОСРЕДНИК ЗА НАМИРАНЕ РАБОТНИЦИ ,КОЙТО Е БИЛ НА ФЕРМАТА В КОРНУОЛ, А ФИРМАТА Е ДЕКЛАРИРАЛА ,ЧЕ НЕ РАБОТИ С ПОСРЕДНИК ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ РАБОТНИЦИ,НЕ ТЪРСИ .....И ОБВИНЕНИЯ В МОДЕРНО РОБСТВО МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ БГ ПОСРЕДНИЧЕСКА ФИРМА ,АКО ТРАФИКИРА РАБОТНИЦИ ТАМ С ЦЕЛ ДА ГИ ЕКСПЛОАТИРА -ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД,ИЛИ ПРЕКАЛЕНО НИСКО ПЛАТЕН ТРУД ....ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ АГЕНЦИИ ЗА НАМИРАНЕ РАБОТНИЦИ ВКЛ ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ НЕ ВЗЕМАТ ТАКСИ ,А ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАЩАНЕТО СИ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ,СЛЕД КАТО РАБОТОДАТЕЛЯТ ИНТЕРВЮИРА И ОДОБРИ КАНДИДАТ,И ГО НАЕМЕ...

с минимален англииски в англия може да работите в завод за опаковане, супермаркет, куриер на амазон, в ресторант, в магазин, не знам защо некои хора сами отиват в тези ферми с лоши условия.

като "модерно робство" в която и да е европейска държава ! Има желаие за получаване на по-висока заплащане ! Тези които се стремят към това, са СЪГЛАСНИ на по-лоши условия на труд. За какво робство говорят тъпите журналисти и повтарят още по-тъпите форумци?

Modern Slavery Act 2015 -ПРОЧЕТЕТЕ ТОЗИ ЗАКОН ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ,който е по-нов от предишния от 2010г

Всички предпочитат робството в чужбина пред масовия геноцид в България. За 28 г. демокрация населението намаля с 2 000 000 души. Това е масово убииство/геноцид! НАРОДЕН СЪД ЗА ГАДОВЕТЕ!

Тея цифри също са лъжливи, това е без мъртвите души и циганите и турците. Като извадиш от спистъците мътрвите души, държани за изборни цели, числото на циганите и на турците, и числото на пенсионерите, които смо те са мелиона ..... И какво остава?

Никой и дума не обелва , как да се справим с тукашното робство, може би защото е легално и официално, а не по изключение , като в Европа и защото там може да бъде прекратено, пъл тук е норма.. Тук спасение няма -масово на минималка по 12 часа, с отношение и условия като към добитък. Синдикати няма. Социалната идея се представя от серийни подмасови приватизатори , като единия дори има смъртни случай наработници на нерагментираните си строежи. Ако пострафаш ти дават 150 лева инвалидна и на практика бавмо и мъчително те убиват, в това положение са близо милион души, още токова са на близки до минималката и останалите се борят да се докарат при унизително отношение да се докопат до заплащане сума колкото една трета европейска пенсия.

робството,роби с имоти няма никъде по света,а българина не си знае имотите,къщи и апартаменти ли не щеш,вили ли,земи и гори ли не щеш,от всичко по много и пак реве,хората по света често карат на една заплата,ако я и имат,а българина живее охолно и на широко без да е дори работил,дай боже всекимуробствокато вашето

пак неделни напъни, явно си преуморен, що не си починеш?

че ПОЛИЦАИТЕ ,които са извършили разследването във фермата в Корнуол са от Отдела за противодействие на робството,послущанието и принудителния труд,по закона от 2010г. Отговор имаше -понастоящем в макрорамката ,определена в бюджета се дава минимални граници за печалба ,и повечето ферми няма да оцелеят след 1-2г ,или най-много 1 г със старите растения .Решенията изискват повишена производителност чрез прилагане постиженията на тениката,и назначаване квалифицирани работници за развитие в земеделието,евентуално промяна в цените и %печалба/,и намаляване помощите давани на външни държави напр припомняне случая,когато на британските фермери отказали от бюджета 12 млн за инжениране на река Темза с оглед по-широко и дълдоко дъно за превенция на преливане,което причинява загуба на реколта,гъбични инфекции по рекалта,а в същото време британците са били принудени да дадат 120 млн само на Индия за подобни нужди.../

По актуално питане би било, защо 11 години след влизането ни в ЕС сме толкова бедни, че стотици хиляди напускат България, за да работят в чужбина, за да могат да се прехранват.

Най-сигурния начин да няма т.нар. "модерно робство" е като се вдигнат заплатите в България. Ама трябва стремително вдигане на заплащането на труда в България, за да стане сравнимо с европейското. Неотдавна работех с един иракчанин, кюрд. Та той ми каза, че той и жена му в Ирак са си докарвали около 8 000 Долара месечно /5000+3000/ - той е инженер, а жена му лекарка. Ирак, нестабилна в момента държава, раздирана от войни, корупция и какво ли не. Въпреки това там се оказват с по-високи доходи отколкото в България.

такива заплати на гърба на държавите -донори на помощи за Ирак и др, пък,са причина са тежкото бреме на работещите данъкоплатци в САЩ,ЕС,които осигуряват милиарди,даже трилиони помощи за такива държави,които ДО СКОРО НЕ СА СЪБИРАЛИ ДАНЪЦИ В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ,И СА РАЗЧИТАЛИ НА ПОМОЩИ И ПАРИ ОТ ПЕТРОЛ. ПАРИТЕ ОТ ПЕТРОЛ НАМАЛЯВАТ -НЯМА ДА ИЗНАСЯТ ПЕТРОЛ ЗА САЩ,ИЛИ САЩ НЯМА ДА ВНАСЯ ПЕТРОЛ /САЩ са най-големият производител на петрол в света,и от 1г изнася петрол вкл за Индия../ САЩ намаляват помощите за чужди държави ,като тези държави са получили трилиони щд помощи за проекти вече. Ирак,Афганистан,Сирия,Индия,дори Китай...Китай е втората икономика в света,не е сериозно да искат още ....А и колкото повече помощи се дават,толкова повече бедни -ДОНОРИТЕ ОБЕДНЯВАТ,А РЕЦИПИЕНТИТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ ЗА ОЩЕ ПОМОЩИ НА ЧУЖД ГРЪБ

Забрави да кажеш, че при комунизма им харизахме 1 милиард и нещо на ИРАК . Няма да ни ги върнат , а ние ще им пращаме помощи.

колко повече да им вдигат заплатите,на първо място са по ръст на доходите без дори да пръсъстват на предполагаемото раб.мсто,само техните заплати ще растат и колко още,достигнаха космически нива тези заплати срещу нулева работа

От хубавото никой не бяга, ха сега познайте , що се изнесе половин България в Западна Европа? Теориите , че с 500лв,, се живее нормално в провинцията, са пълна кретения, съветвам управата на сайта да си смени троловете с по-опитни и по- можещи, ако може да си го позволи.

ДА, така е. В провинцията, в малките градчета се оказва, че хранителните стоки са по-скъпи. Причината е, че ги няма големите вериги магазини и няма толкова оферти. Е, намират се и по-евтини неща, но като цяло... Това което ми е направило впечатление е една статистическа информация. Въпроса е каква част от средния доход на населението отива за храна? Колкото този процент е по-малък, толкова държавата е по-добра. Най-ниските проценти бяха около 12-15%. Най-високите бяха за държави като България, 70-80%.

българите храна не купуват,да си видял някой да купи картофи и лук,чушки и домати,или пък хяб,месо и сирене,ако купят нещо то е деликатеси,затова викат,че им е скъпо,но основни продукти не купуват,имат си всичко домашно и здравословно,затова и живеят над 120г.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВ ЗАКОН СРЕЩУ РОБСТВОТО ,ПО КОНВЕНЦИЯТА СРЕЩУ РОБСТВОТО -ЧЛ 4 ОТ УНИВЕРСАЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА Article 4. No one shall be held in slavery or servitude; slavery and the slave trade shall be prohibited in all their forms. РОБСТВОТО Е ЗАБРАНЕНО ВЪВ ВСИЧКИ ФОРМИ вкл ако работата е за извършено количество и качество на ниво над мин заплащане,с квалификации и т.н. на какво основание да са на минималното заплащане трудовите договори? -ИМЕННО ТОВА Е РОБСКО ЗАПЛАЩАНЕ ,вероятно с цел да се облагодетелствува дру/и ,а това са или олигарси,характерни само за Източна европа и Азия,или паразитиращи групи,които безкрайно искат всичко от съвестните работещи данъкоплатци ,но никога не се интегрират с равни човешки задължения в обществото ,никога не връщат заеми и дългове,или помощи -това е експлоатация,нео-експлоатация,робство над съвестните ,може да кумулира до консумация на геноцид ...ТОВА СА ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НЕ САМО СРЕЩУ ИНДИВИД/И,А И СРЕЩУ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО !

АКО РАБОТНИКЪТ Е НАЕТ НА МРЗ ИЛИ СРЗ,НО НЕ ВЪРШИ АДЕКВАТНО РАБОТА ЗАРАДИ ЛИПСА НА КВАЛИФИКАЦИИ ИЛИ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ,ПРИЧИНЯВА ЩЕТИ И ЗАГУБИ,НО ИСКА ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ПРИЧИНЕНИ ЗАГУБИ ,БЕЗ ИЗОБЩО ДА ИМА ВИЗИЯ,БЕЗ КВАЛИФИКАЦИИ,БЕЗ РЕЗУЛТАТ -ТОВА,ПЪК, Е СЛУЧАЙ,В КОЙТО РАБОТНИКЪТ ЕКСПЛОАТИРА РАБОТОДАТЕЛЯ ....НАЛИ?! ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕДВАРИТЕЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА РАБОТА,ИЛИ МИН ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ,И ТЕКУЩИ КУРСОВЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ ...

Нема текава постановка в законова държава. В законова държава си има закони за спазване, и сичко си е разписано в трудовия договор, какви са задълженията и правата на сека страна. За това което си описал, причинени щети на работодател, в законовата държава работодателя плаща застраховки и му се изплащат обезщетения от собствените му осигурителни вноски. Работника също носи отговорност, но не пред работодателя, а пред профсъзвите и застрахователните компании. Никога не е директно, ти ми пречини вреда и сега ке ти одаржим заплатата. Ма като сте прости, си мислите, че мопжете да скубете, ама не стаа тека, и ви излиза през носа. Кой ви е виновен, че кумандетата с изпраните откраднати пари, сте некадърни и неадекватни да направите законен и печеливш бизнес.

Ас съм работудател в УК и плащъм текиви застраховки, като работудател с работници. И знам застраховтелните условия и ставките, и закона по въпроса. Нещу да каеш, балХар работудателю?

Добре че се възмущаваш, но с гопли ръце срещу лъжливите комундета не се излиза, сега ше те нападнат, че даваш акъл на робите им как да си оправът живота. А им един единствен начин да си оправиш живота - да си грамотен, образован и да си знаеш првата по закон, и ДА НЕ СПИРАШ ДА СЕ БОРИШ СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЕТО И КУМАНЯГИТЕ И РОБСТВОТО ИМ. Видиш ли куманяга с изпрани пари да те заробва, теглиш сиктир майната и се оправеш със собствен бизнес иле чужбина. Ако развиеш способности, и си образовн, спокойно може и състояние да направиш. Но не става да не знаеш езьици и да немаш професия. Език + професия, е пчелившата комбинация, и това е само базата, зщото требат и други социлни умения.

Като са със завършено килийно за какви да ги вземат ,за лордове и перове в камарите на британския парламент ли!!!

Е точно! Това масово не могат да го разберат! Комунягите преди 89 им вмениха че всички са равни. И ганя още живее с този манталитет. Е да ама не - едни са по-умни, други по-работливи, трети по-предприемчиви. Ама мързела на който все работодателя му е виновен, си мисли че е най най най и си му длъжем да му даваш хиляди левове за да му е добър живота. Заплата не се дава а се изкарва! Разберете го това.

Бизнес не се прави с кражби и далавери също. Еле па да крадете заплатите на работниците. като го разберете тъпите кумандета с откраднатите и изпрани пари, с кредитите и завлечените банки, тогава ке ви работим, и ке изкарваме заплата. Ас на престъпник и далавераджия да ме учи на морал, нема да работим. Толкова му е и морала - едностранен и в негова полза. Сиктир .

А от робството ни тук, кой ще ни опази?

Българите са прескочили капитализма, затова им се вижда нанагорно сега! Повечето хора работят на държавна работа , вземат добри заплати, живеят в жилищата, построени от дедите им и си свиркат!

FuckTheEU

А от робството в собствената си страна как да се спасим?! ЮБизнесътЮ казва, че 500-600 лева стигат, повече не дават, това е в 90% от провинцията, какво е спасението за тях?! София се препълни, не може да се диша вече, пък и софийските заплати от 1000 лева не са кой знае какво.

Остана ни от комунзма представата, че заплата се дава, а не се изкарва. Докато сме с робската психика , че ни дават и някой трябва да ни Дава / защото в комунизма докараха всички дотам, че да нямат собсвеност и доходи освен тези които партията-държава благоволи да ти ДАДЕ/ няма как да се получи.Трябва на младото поколение да му се внушава че живота си е негов , и завсиси от теб , а не да чакаш някой да ти дава.

FuckTheEU

Кажи го на тия, дето бачкат по 10-12 часа включително съботите за по 5-600 лева. Кажи им, че от тях зависи, защото те като надигнат глас и ги изгонят от работа сигурно ти ще им храниш семействата? Откъде ви намират такива арогантни и отдалечени от реалността хора?!

Едно време твоите дружки комунистите даваха по 60 долара заплата и бачкахме денонощно за тия пари. Сещаш ли се фак ю?

ЗАЩО РБ не приеме нов ЗАКОН СРЕЩУ РОБСТВОТО ,по КОНВЕНЦИЯТА СРЕЩУ РОБСТВОТО -основано на чл 4 от УНИВЕРСАЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА т.е. никой не може да бъде третиран като роб за нуждите на други,и никой не може да третира дру/и като роби за своите нужди вкл да яде и храни бебетата си ,нито по друга причина е разрешен принудителен труд /определението за принудителен труд по ООН -НЕПЛАЩАНЕ за труда повече от месец,а робски труд е неадекватно ниско платен труд,с което не може да се живее нормално/...Във Великобритания влезе в сила Закон срещу робството ,послушанието и принудителния труд през 2010г ,аналогично и в други държави,по КОНВЕНЦИЯТА СРЕЩУ РОБСТВОТО...ТАКА ЧЕ,НЕ ЕС Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА,ЧЕ ТУК НЕ СА ПРИЕТИ НОВИ ЗАКОНИ СРЕЩУ МОДЕРНОТО РОБСТВО,КОЕТО Е С ПО-ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ ОТ ИСТОРИЧЕСКОТО ,ПИСАХА...

Щото тия хора в повечето случаизнаят какво ги чака и отиват, защото нямат друг избор. Лесно е на такива дървени философи, като тебе да пишат глупости на чужд гръб. Сещаш ли се троле?

"Как работата в чужбина да не стане модерно робство" Като приемем българо-мутренското робство на комунягите.

КАК да се спасим ли? Ами като се ПРЕБОРИМ първо с "модерното робство" ТУК в собствената си "държава"!!! Иначе няма да стане! НАРОДЕ????

където и да идете, избягваите работа за собственик/началник българин. търсете работа при местните хора. от нашенци само мръсотии.

Тези не ги съжалявам! Решили да работат в чужбина, тука викат малка ми е заплатата, шефа ме юрка, шефа такава кола си купил, аз на тоя нема му работя. Еми ок, ето отишли сте , видели сте как е в чужбината. Ако и тука работите по този начин както там, ще имате същия стандарт на живот с парите които получавате.обаче тука в България няма да излезете на полето, във влагата и дъжда, цял ден да клечите и да берете нещо. Обаче там го правите. Тука не искате да миете кенефите, тук не искате да сменяте памперси на възрастни хора. Какво да ви кажа - родоостъпници сте!

не си прав. у нас заплата старчески дом 460 лева, в англия 1, 400 паунда 2, 900 лева. еднакви пари ли са?

Само че не приравнявай тамошната заплата с цените в България а с цените там, защото реално ти живееш там. Като си платиш данъците, наема, и другите разходи и теглиш чертата се оказва че живееш точно толкова мизерно колкото и в България със заплата от 500 лв.

Ех бре, който не мие кенефи е "родоотстъпник"! От къде и как ви намират, такива "мислители"

усещам , че във фирмата ти има поспоянен недостиг на персонал...та сега го обърна на родоотстъпничество !!! ми пробвай първо за един месец да платиш достойно на хората а ако не работят ги смени а не те да чакат ЕВЕНТУАЛНО да им дадеш повишение...от 50 лв

Не имам си персонал, Няма как да си със средно и да получаваш 1500 лв. Няма как като ми дойдеш за работа и те видя че си сменил 5-6 работодателя за 2 год. Да ти дам нещо по-различно от минимашна заплата. Не можеш да се правиш на хитър и да скатаваш, когато има младоци нахъсани хора, които не бързат да си тръгнат точно на минутата в края на работния ден. И като сте такива разбирачи, направете си бизнес, а не чакайте да бъдете наемници.Ужким всичко знаете ама все работата ви е виновна.

Хората вече избягаха и да ги пишете и да не ги пишете, " новините за модерното робство" все тая- за 700- 800 кирливи левчета няма кой да се върже, пък и опцията с осигуровките върху минималната, изобщо не е привлекателна. Нека, министерството на труда се фокусира върху тези две много прости неща: 1. Достойно заплащане . 2. Осигуровки върху реалният доход.

Не може! Няма как да стане. "Вълкът сит и агнето цяло". Хрантутници много!

Oт личен опит знам където и да ходиш в чужбина с договор или без си е модерно робство , работиш два пъти повече за два пъти по-малко пари и ако се справяш отлично следващата година те товарят двойно без да ти вдигат съществено заплатата. Аз съм бил мениджър в технологична фирма, не съм бил берач на ягоди и напуснах при 3000Е заплата точно заради тази работа. За да не попадаме в робство в чужбина трябва да се освободим от робството в България.

балък....на запад трудовият ти договор е за длъжност или ниво/разряд и ти плащат наравно с местните . но навсякъде работодателя со опитва да изстиска повече от теб....и ти ако му се връзваш си е твой проблем.работи си с нормално тепмо а на оня като не му харесва да си намери друг !! личен опит 12 години

не е вярно, дори у нас искат троино повече работа на същата длъжност.

Понеже знам че четеш трудно, затова ти пиша бавно " За да не попадаме в робство в чужбина трябва да се освободим от робството в България. "

Кога ще се справят с робството в Българи,че тогава да се занимават с чужбина?Работих година и 4 месеца в МАЙ КУРИЕР БЪЛГАРИЯ,заплатите които взех са за няма и година.4 месеци и половина съм работила за новите робовладелци в държава член на ЕС и НАТО??!!И няма институция ,която да се справи с тия експлоататори.Няма.И хората,които работят в чужбина колкото и да ка зле ,не е като тук.

ПРОСТО БОЛШЕНСТВОТО ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ГОТОВИ ДА ХОДЯТ КЪДЕТО И ДА Е, НЕ ЗНАЯТ ЕЗИК, НЯМАТ ЗАНАЯТ, НЯМАТ ПАРИ. ФИРМИТЕ, КОИТО ТЪРСЯТ РАБОТНА РЪКА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ АГЕНЦИИ, КОИТО ТЪРСЯТАТ РАБОТНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ СРЕЩУ КОМИСИОННА, А НЯКОЙ ПЪТ САМ ИТЕ ФИРМИ ПЛАЩАТ КОМИСИОННИТЕ. ЗА КАКВО ВИ СА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ. ЩОМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА ТЪРСЯТ РАБОТНИЦИ ЧРЕЗ ТЯХ ЗНАЧИ СА В ГОЛЯМА НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА. А ТУК РАБОТНИЦИТЕ СЕ НАДЛЪГВАТ С БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ И ЗАПОЧВАТ ПРОБЛМИТЕ. ЖЕСТОКО Е ДА СИ НЕГРАМОТЕН И БЕДЕН!!!

но защо например парите които се дават за ромска интеграция не се използват ...тези хора да получат един минимален набор от думи на чужд език който да им помогне да започнат да работят в чужбина ?? защото и между тях има хора желаещи да работят !! не става въпрос да ги учат на граматика ...дотатъчни са 1000-1500 думи за начало и то думи насочени към определена професия.

Голямо викане, цяла България разбра ясната ти мисъл.

Подобни материяли и статии са чиста проба хибридна атака спрямо Европейската демокрация, целяща единствено да подрони устоите на нашето свободно общество: роби има само в Рассия, също и бояришник: тук има свободно придвижване на хора, предлагащи труда си срещу заплащане, да, условията са тежки но там няма само българи а и други хора от екс комун обкръжението ни.А хората бяягат от тук кой като империята на злото продължава с различни инструменти, похвати и хибридна дезинформация да потъпква икономичската ни свобода

Не отиваш в чужбина да бачкаш , не ставаш роб.Просто е !

си елементарен...стоиш си в българия и пи плащат 600 -800 лева...евентуално !! браво бе интелигент !!но лошо няма ..стой в България ,работи,плащай данъци и издържай крадливите политици,мангустите,неработещите съд и прокуратура,здравеопазването....решпект !!

Добре де, у нас работниците във ферми спят, в сеното при животните, топла вода няма. Работят за 500 лв на месец. Това е нормално. Там работят за 2000-3000 лв и нагоре , при по добри усовия- обаче е робство ??????????????

Значи участниците в ТВ риалити "Фермата" , са МОДЕРНИ РОБИ , защото 2-3 месеца са в мизерията, ровят в лайната, с надежда да спечелят някой лев ????

Демек, ако те снимат как всекиден мизерстваш и те дават по ТВ, си или "Сървайвър" или "Фермер". Ако направят еднократен репортаж си само Модерен РОБ

Как може да се говорят такива неща ,като "модерно робство" в Западаща Европа където извира "демокрация, човешки права ,свобода на словото ,евроатлантически и всякакви други ценности.." !? Това е недопустимо ! Най-добре да създадем работни места и човешки условия за тези хора тук в България ..до разобличаването на тази руска пропаганда !

...как да го разбирам това....държавен капитализъм ли да строим...пак ?? а реално тези за които става въпрос просто не са в тамошната система.... какво може да направи държавата там когато тези хора доброволно са отишли без да знаят правата си и нямат договор по местните закони

аз пък мислех ,че в "извора на човешките права" наемането на роби без договори и робството като цяло..се наказват !

тръгвайте само за страна където поне малко знаете местният език. след 2 седмици направете запитване в местната здравна каса дали фигурирате като здравно осигурен и ако не значи ще ви прецакат.

Българската държава трябва да защитава интересите на българите, а не на деждъри, ЕС и НАТО !

Тръгнали да управят чуждите работодатели, я първо се концетрирайте върху местните феодали!

по добре се погрижете за робите в България дето са роби с договори и им внасят минимални осигуровки

Който си е роб по душа е роб навсякъде. Друг е въпроса че това е една измислена история с платени клакьори, особено от Бенатова която винаги търси под вола теле.

Как работата в чужбина да не стане модерно робство? ========= Веднага отговарям: По-малко наследствени мутро-ченгесари в България.

"Във връзка С тези сигнали..."!!!

кои бяга от хубавото никои всеки бяга от робството та не знам къде е средновековното робство с тези заплати от 300 400 лв идетете по нашете полета да видите погана пишете