Делчев: ГЕРБ брани феодалните крепости, не иска е-гласуване

ГЕРБ се притесняват, че електронното гласуване ще им попречи да запазят феодалните си крепости на местните избори и затова целта им е изобщо да няма такова.

Обратно в новината

Коментари - Делчев: ГЕРБ брани феодалните крепости, не иска е-гласуване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сталин е казал: Няма значение за кой се гласува, а кой брои гласовете. Използва се в пълна сила у нас.

Да пикая и на изборите !

Ако електронното гласуване дава възможност за злоупотреби, тази възможност без съмнение ще бъде използвана. А електронното гласуване дава възможност за злоупотреби - и за "творчество" дори в тази насока! То безспорно е много удобно за добронамерените хора, но е и прекрасен инструмент за политическите мошеници. Не трябва да се избързва с електронното гласуване!

ТОА ПА КОЙ Е. СИГУР НЕКОЙ НОВ.

Синът на Андрей Делчев! А кой е Андрей Делчев ...

Празни мисли на един празен човек Повтарят мантрата за електронното гласуване сякаш тя ще реши проблемите с фалшифицирането на изборите в България, а тя само ще ги задълбочи при досегашните технически условия. Едентификацията на гласуващия е възможна с: Електронен подпис- колко от гражданите имат такъв? с лична карта с вграден чип- колко от гражданите имат четец за този чип, ако нямат тя се превръща в обикновена лична карта която не върши работа Пин код- необходимо е да се получи от общината в която ще гласувате За да няма злоупотреби /някой да купи пин кодовете и след това да гласува вместо вас по правилния начин/ се предлага ограничаване на възможността от един IP адрес да се гласува многократно, което от своя страна означава, че за да може едно 4 члено семейство да гласува електронно трябва да има 4 отделни линии за Интернет /рутер не върши работа/ или да ползва прокси сървър за да избегне ограничението Връзката Ви с Интернет преминава през сървъра на вашия доставчик /в повечето случаи под доставчик/,локален сървър и централен сървър преди да достигне да ЦИК. Повечето от участници във форума са свидетели какво се случва с някои коментари /не се появя написаното или се изтрива от администратора/ същото евентуално ще е възможно и при изборите, дори и по-лошо, може да се промени и вашия избор До сега компютрите на ЦИК обработващи данните не бяха свързани с Интернет с цел безопастност, а при електронно гласуване ще са свързани и е възможно да бъдат подложени на опити за нерагламентирана външна намеса

Сложих ти плюс, но трябва това , което си написал трябва да преведеш и на езика на апачите за да те разбере Винету и племето му. Както и да се гласува, Цветанов винаги фалшифицира. Може и да се улесни с електронното гласуване.

Докато Краля Слънце не каже ДА електронни избори няма да има. Както се видя той решава за писти и конвенции и всичко останало.

Изхождайки от това че ГЕРБ е злокачествена мутация на комунизма мога да кажа че още от самото начало на т.н. 'демокрация' властта навсякъде блокира е-автоматизирането на всички места , където това ще им попречи да си правят партийните шашми.

тя от герб са нагушени с пари и това неим изнася наи лесное да манипулират или с малко пари да контролират. и подкупват невежите *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Леле какъв вой срещу електронното гласуване - в дир явно някой получава пари.И за ИК и против електронното гласуване.Бе голем страх - ама цял свят гласува електронно.Е верно - така не могат да се раздават кебапчета и няма яки младежи да контролират до избирателните секции кой как е гласувал.Явно властта е много доходна и за нищо на света не изпуска от ръце.

"цял свят гласува електронно" Кой гласува електронно? Само в Естония, където твърдяха че е пробито. Даже има анализи на сигурността на доклади и в Ютубе. Security Analysis of the Estonian Internet Voting - J. Alex Halderman Така че по правилното изказване е никъде по света не се гласува електронно освен в Естония. Имало е тестово в една секция във Франция, но решават да забранят електронното гласуване. Също се забранява и в Германия.

jingiby

Изобщо не гласувам и ми е все едно, коя от нашите (анти)партии ще е на власт. Иначе, много ясно, че никая от тях не иска електронно правителство, търгове, гласуване и т.н. Виж, че за последните 10 години са похарчени над един милиард лева за електронно правителство, но без никакъв резултат, показва само едно нещо: всички тези партии, за които гласуват местните бунаци, крадат и с г?за си...

Имам лоша новина за изказването на г-н Делчев. Избирателните комисии са от порядъка на 10 000, при което дума не може да става за монопол. Електронната избирателна комисия вероятно ще бъде една. Бих се замислил дали да изтъквам монопола като аргумент. За невалидните бюлетини е прав, за купения вот - отчасти.

Електронното гласуване е ГЛУПОСТ! Взелите решението са напълно НЕКАДЪРНИ по темата! То е нормално човек да е некадърен по безкрайно много неща. Но това да си мислят, че имат някаква компютърна грамотност, е достачъно, за да вземат такова решение, е тяхната глупост. Единственото известно електронно гласуване по света на избори е в Естония и се твърди, че е пробито тестово. Само няколко възможни следствия: 1. Плаща се за електронен подпис; 2. Контролиран и купен вот. Например галсуват за циганите от един компютър; 3. Нарушение тайността на вота. Гласуването в бюлетина отменя електронното. Имат връзка човек-гласуване. Оттам вероятно нарушава и Конституцията; 4. Всякакви манипулаци. Може провайдера, ДНС-ите (държат имената на сайтовете към ИП-та) да прецакат нещата. Да си мислиш, че гласуваш, а си отворил нещо в ЮАР; 5. Страшни са вътрешните хора. Може да има един резултат и да обявят друг или подменят данните или дозапишат за негласувалите; 6. Попадайки под контрол на вътрешни хора, това значи че народа повече не избира или КРАЙ НА ДЕМОКРАЦИЯТА; 7. Попадайки под чужд контрол, значи загуба на суверенитет; 8. Попадайки под чужд контрол, на заинтересована страна като Турция, накрайна нещата ще може да са решими само с ВОЙНА и неясно какви загуби за България. Ползват ни за опитни зайчета. Първо да го въведат назапад и после да го мислим. И много грешно правят все сравнения с плащания. Там идеално се знае кой плаща и получава парите. Той е ходил в банка, давал е лична карта, а за получаващи пари и други документи и проверки. Тук вота трябва да е ТАЕН! Освен това има дори задържане на парите между купувач-продавач за известно време. Виждаш че си обран и се оплакваш в полицията. Тук няма да разбереш, че има проблем.

Още в първите две точки получаваш противоречие. Един циганин би предпочел да му дадат 20 лв повече, отколкото да му купуват електронен подпис. Контролирането на електронно гласуване излиза по-скъпо от другия вид. Тайната на вота има как да се опази и ако в опорките не го пише, това е техен пропуск. Останалите глупости няма дори смисъл да се коментират. Щял да отвори нещо в ЮАР... Нали още на ниво сървърен сертифиакт ще стане ясно, че не е това, което е?

Естонското гласуване се прави от приложение, а не браузер. Очевидно им нямат доверие, което е и нормално. Съответно няма браузера който да спре непризнат сертификат. Но ако е на браузер, то просто Гугле БГ-то няма да сочи към Гугле-БГ-то, а другаде. Може сам дори да си го смениш от hosts файла. Така се правят и стопирания на проверки на софтуер за лиценз. Домейна е просто име сочещо някъде. Браузера признава сертификата по това кой го е издал, което вероятно е имитируемо, защото едва ли се проверява с обръщение към тях - ще бави. Сертификата може да го издаде заинтересована страна. Може да е на Тюрктръст - има такъв - може да си го намериш в сетингите на браузера. Тоест Турция може да издаде признат сертификат от браузерите. Тук дори не знам дали има български такива. Това да имитират сайтове се наричаше май фишинг. Може да служи на нещо като прокси или "човека по средата", препредаващо информацията към вече реалното гласуване, но с променено гласуване. Те дори сертификатите падат, като несигурни и например откриват, че са пробити от 2 години. Както и машини/програми (сървър, браузер) може да не се договорят за кодиране и да се "ръкостискат" - това е техническото название. Сертификати се правят и ръчно. Да не говорим за други алтернативи като ДДОС атака и ИП Пуфинг (подмяна на ИП-то без очакване на връщане). За тайността на вота е очевидно, че има връзка човек-гласуване, заради самото условие за отмяна. Дори електронният подпис издава кой си. Едва ли не ти се индетифицираш като Пешо, който гласува за Гошо. Има проследяема връзка и възможност. П.П. Аз съм уеб програмист и знам за какво говоря.

Изборите не променят съществено нищо !!

Делчев, първо кажи за тати, за лукойл, за картела за горива - има ли, няма ли и как се става съдия в Софийски градски съд на 25 г. :)

Какво беше това "Движение България без гражданите"?

Това са някакви глупости за стотината човека гласуващи електронно. Със същия успех могат да се развият десертации на тема гласуването в космоса.

С Електронното гласуване последните ще станат първи. Един файтон РБ хора искат да управляват България с помощ от Сорос и Белата колиба.

Абе вие кога ще вдигнете пенсиите - червени боклуци!

Започваме да събираме подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, съобщи депутатът от ГЕРБ Тома Биков Ние сме за Конвенциията, против народния съд и дебилите

"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос. Сега, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това, което се случва в момента", заяви Борисов пред Би Ти Ви на въпрос кой е реалният собственик на "Юлен". Той призова собственика сам да се разкрие, да си сложи картите на масата. Борисов уточни, че "след като Цеко Минев движи всичко на Банско най-вероятно той е, ако не собственикът, достатъчно близък до собственика".

Да, всичко се знае в малка България и трудно,ако не невъзможно се доказва!Също като симбиозата между Борисов и Пеевски!На всички е ясно по действията на двамата,но на хартия нищо няма!

червен гаалош

та и Делчев... Абе вие нямате ли нещо да кажете по скандала..с Пеевски,ами само се снишавате и се чудите как да привлечете гласове от чужбина? Ами що не се опитате да привлечете гласовете на бължарите в България? Щото ви видяха да се гушкате с Баце ли?

Младежът е лидер на?

дкми

Абе те близо 3 милиона поискаха и някои други неща на референдум, ама никой не говори за тях :)