Азерският газ идва до 2 години в Южна Европа

Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, обяви еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Обратно в новината

Коментари - Азерският газ идва до 2 години в Южна Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А след три години идват руснаците за лихвите ! хахаххаааа

Всъщност азерският газ се добива и продава от руска компания, която има концесия за находището шах дениз до 2000 и незнамкоя си година и само името му е азерски.

Странни хора, защо пишете -? Нима компанията ще стане по азерска или по американска? Когато говори капиталът, няма значение кой е зад него.

Еврокомисар: "ЮГК е стратегически проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа. " Какво излиза, когато руски, азербайджански (след време може би и други) газ, минава през Турция, за Европа,това е засилване на европейската сигурност. Но ако трябва да мине през България руски газ, изникват много проблеми. И ни говорят, че сме станали свободна държава?!!!

Oт този газов проект турците ще спечелят до 2040 около 50 милиарда долара, защото турската държавна петролна фирма TPAO има 19% собственост да добива азерски газ от шах дениз 2 в Kаспийско море, заедно с това турската BOTAŞ има 30% от акциите на построеният газопровод на южният газов коридор.

Шило

Едва ли ще им представлява интерес. До една година ще имат 16 млрд. куб. метра газ от Русия.Въобще, азерския газ е капка в морето.

Tи така си мисли , в този проект са гигантите BP ,STATOIL, AE , SOCAR и др.

Мурзилката Шило да погледне какви за запасите в находището Шах Дениз.

Щом Европа е отпуснала пари за газовата връзка с Гърция и пари и то много за хъб Балкан значи по този хъб ще се разпределя и азерски газ!На вниманието на путиновите антибългарски тролове :парите в порядъка на над сто милиона евро са безвъзмездно дадени на България от ЕС!А руснаците ни караха да им платим девет мириарда долара за да пркарат една тръба до България!При положение,че до Турция цената за две тръби е седем милиарда!

Тъпии що си толкова тъп ве? Ей тва чалгочираците и чалгопросяците така и не разбрахте , че безвозмездно от ЕС на никой никога нищо не са давали! А ма то просяка как да но проумееш с мозъчето си Кокто е по Малко и от бобена зърно.

А ти осведомен ли си, че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА.

Шило

Хаххаахахаха, азерският газ трябваше да е тук

И от Марс да докараме газ, пак ще е по-евтин от руския.

Ей, целия свят лудна по газ, ми да ядат повечко бобец в техния запад и няма да имат проблеми.

Че тръбопровода ще бъде построен _не се съмнявам.Но дали ще потече по него газ?Много е възможно "Кюрдски"терористи,извинете Руски Спецназ,да го взривяват често!

Надявам се азерският газ да е по демократичен при цена 20$ за 1000/куб.м. отколкото монополния 40$/1000 куб. м. за краен клиент. За сега най-демократичния газ докаран с кораб струва 200$/1000куб.м.

Тука некви келеши пак обърнаха новината към Русия. А нещо за цени, или пак бла - бла??

Цената няма значение! Ние ще платим на когото и колкото трябва! Независимостта от Русия е безценна! *Иронията се подразбира

Такива ги дрънкаха и преди 15/20 години...Нъл си спомняте ,,НАБУКО,,.....еврейският цар Набуко!!!!дето щял да НИ ,,спаси,,!!!!За цена ,изгода и тогава и сега НЕ се говори...важното е да правим сечено на Русия....,е, и да плащаме цената на това.

хахахахаха аааахахахахахаха

- На каква цена влиза газта в България? - Каква е крайната цена до потребителите? - Как се формира разликата?

От азерски газ печели единствено Турция която ще транзитира през 1500 км от своята територия ,което означава огромни печалби за турците и като сложим и транзита през Грузия тази газ ще ни излезе доста скъпичка ,да не говорим ,че Азербейджан е изцяло под руски контрол и газовият му добив е с доминиращото участие на Газпром ,не виждам къде е девирсификацията и икономическата полза ,може би по евтина газ ще идва от Турски поток защото транзита е по малък на турците ,но както и да го гледаме за нас бе най изгоден Южен поток ,който престъпно провалихме.

колкото повече източници толкова повече конкуренция печели ЕС

Как ще се транспортира газта, по кои газопроводи? Или Русия да плаща и строи газопроводите, а другите да ги ползват?

По скъпият източник не е конкуренция ,той е резервна гума ,застраховка ,че няма да остане ЕС на сухо ако руснаците врътнат кранчето както преди години ,но не дай боже да останем да разчитаме на азерска ,катарска или друга газ от арабелите.

Убеждават ни , че е по-важно да участваме в секса,а не от коя страна на секса сме...

Ейч пълзяща соросоидна твар, с най - добрите познания по история. По география си също такъв "специалист. А посочи ми, кои европейски газопроводи стигат до България,ХОХЛЬО.

Като че ли в момента българските домакинства ползват най-евтината газ в Европа. Крайна цена на Овергаз за домакинство е 7ст./куб.м. или 70лв./40$ за 1000куб.м. Откъде идва толкова евтин газ ? Някой ако има идея?

ЕК съди газпром за злоупотреба с монополно положение оттам идва преди това бяхме с най-скъпата газ в европа

Ама то и сега положението е монополно.

Или може би крайната цена в България не е надута от Газпром, а от българските контрагенти на Газпром. А как ще се промени монополното положение? - Някой друг ще добива газ в Русия ли? - Или Русия ще го продава на някой друг, а този някой друг на трети, третия на нас ... и Русия пак ще си е монополист, но комисионните вместо от "онези" фирми, ще се прибират от "тези" фирми!

Тоя на снимката и банкянската тиква един агроном ги е посявал!!

Азерски газ може и да се доставя... НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ АЗЕРБАЙДЖАН ЩЕ ГО ДОСТАВЯ!

Няма лошо да получаваме Азерски газ. Като няма Черноморски, дето щяхме да изнасяме...

Това е много успокояващо.Няма вече да се уповаваме само на Верди с неговият Набуко...Ако питате мен,трябва да минем на Росини - Крадливата сврака напр.То в случая ще бъде Лъжливата сврака,нали така !?

и защо България да не получава газ от много страни?

Защото преебаваме Украйна! Кво правим сега, украинче?

аз съм българин ама ти си руски кавалджия

Ама никой не е против да получаваме газ от целия свят. Но при така наречената пазарна икономика, всеки гледа да има печалба. Е ОЧЕВАДНО бе, че при ЮЖЕН ПОТОК ще имаше за нас печалба. Но, тъй като си мислиме, че спрямо ГЕОГРАФСКОТО си положение никой няма да ни заобикаля, стана така, че ни отписаха. Е сега ще получаваме от Азербайджан, Турция, Германия газ, но руска. А, забравих Гърция, откъдето ще получаваме газ от САЩ. Е, за да ти задоволим щенията, ще получаваме от ЦЯЛ СВЯТ.

Тоя газ дето о чакаме от Азербейджан, да не е като газа от Набуко? То не беше родно находище Хан Аспарух да захранва цяла Европа и Америка! Не беше газов хъб от Турски Поток с Гърция! Щото ЕК и тоя Шефчович ни натиснаха да прехвърлим Южен Поток на Турция, заедно с 200- 300 млн. $ такси годишно, като Турски Поток( да ЕС ще купува от Турски Поток, щото само за 217 потреблението на газ се е увеличило с 20 % и ще нараства)! САЩ купуват и препродават с печалба руски газ на ЕС! Германия строи 2 -ри газопровод за руски газ! Обаче според ЕК и САЩ, България не може да транзитира и продава руски газ- бил недемократичен и недиверсифициран!

Ако не бяха започнали да говорят за газопровода,сума хора щяха да си останат в неведение ,че това е опера!Може би това е направено за повишаване културното ниво на населението!

И Путин получи запек!!

Бълва само простотии. Нирде азерска газ за Турция , нирде за ЕВРОПА. С договорените 1-н млрд куб м. газ ще го обръснем. От къде ще получим останалите 2,5 милрд. куб. м. газ ?? Какво да се прави когато и ШЕФЧЕТО и ТИКВАТА са стигнали до ЗАБАВАЧНИЦАТА и не могат да смятат до ТРИ?! АКО ТЕ СА ДЕБИЛИ НИЕ ДЕБИЛИ ЛИ СМЕ?!

Ами какво става с Украйна и Полша бе шевкович? Те няма ли да са вече транзитьори? Тях на кучетата ли ще ги оставим? Ами синчето Байдън? То безработен ли ще бъде?

Нашия б.Х и всички разни еврокомисари са правени в един и същи гАз

"Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година" НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ОБЩО ИМА ЕВРОПА С ТУРЦИЯ? МОЖЕ БИ ВЕЧЕ Е ПРИЕТА В ЕС А НИЕ НЕ СМЕ ЧУЛИ. С количествата азерска газ може да захраните едно СЕЛСКО УЧИЛИЩЕ. ЗА КАСПИСКИЯ НЕ МОЖЕ И ДА ПОМИСЛИТЕ. В този гьол Путин е разположил БОЙНИ КОРАБИ с крилати ракети. И риба не дава да се лови , камо ли да се дупчи за ГАЗ!

След две години ще посрещнем азерския газ на Орлов мост.

По разчетни данни на експерти, преките разходи за транспортиране на газ по маршрута Северен поток-2 при пълно натоварване на мощностите ще бъдат 16.9 USD за 1000 куб. метра газ. Това е 1.9 пъти по-малко от сега действащата украинска тарифа и 2.6 пъти по-малко от новата такава. Тази цифра получаваме след анализ на финансовия отчет на Газпром за експлоатацията на Северен поток-1 през 2016 г. Изчисленията ще бъдат валидни и за Северен поток-2, тъй като двата газопровода са напълно идентични. Според отчета акционерите в холдинга, опериращ Северен поток-1, са получили приход от 2.4 млрд. долара, от които печалбата на Газпром е 480 млн. долара. Малко по-малка сума на печалбата е разпределена и към останалите акционери в проекта. Общо сумата на дивидентите към края на годината е възлизала на 950 млн. долара. С остатъка от 1.45 млрд. долара се покриват всички експлоатационни разходи за дейността, включително и разхода за възвращаемост на направената инвестиция. По данни на оператора Nord Stream AG, срокът за изплащане на този проект е между 10 и 16 години. При разчет от 9 млрд. долара, платени за изграждане му (включително и лихвите по кредита), и срок за погасяване 10 години, се получава, че ежегодно трябва да бъдат изплащани 900 млн. долара за погасяване на инвестиционния кредит. Ако тази сума я приспаднем от общите разходи възлизащи на 1.45 млрд. долара, то преките експлоатационни разходи са 550 млн. долара годишно. Тъй като, по данни на оператора, газопроводът е бил натоварен с 80% от проектната си мощност, то може да се предполага, че при 100% натовареност преките разходи ще бъдат около 630 млн. долара.

Единствената разлика между двата проекта е в размера на дивидентите. Изчисляването на техния размер може да се направи от данните включени в една презентация на Газпром относно параметрите на Северен поток-2. В нея се казва, че за 25 години компаниите, акционери в Северен поток-2 ще получат като дивидент общо 7.3 млрд. долара. За да не усложняваме прекалено изчислението, ще се абстрахираме от факта, че обичайно сумата на дивидентите ежегодно нараства еквивалентно на сумата от изплатената част на инвестицията. Затова приемаме, че дивидентът е разпределен равномерно за период от 25 години. Тогава сумата на дивидента ежегодно възлиза на 292 млн. долара. Тоест, за една година разходите за обслужване на газопровода при 100% натовареност ще бъдат 928 млн. долара, или 16.9 USD за 1000 куб. метра природен газ.

За гъС не знам, ама за .УЙ със сигурност!!!

Тиквата тия работи ги дрънка от 10 лета. Нали миналото лето щяхме да копаме и да сме износител? А хъбчиту?

Като му слушам глупостите на еврокомисарят та се сетих за една реплика от бг-филм "Що ще ме прай на идиот той мен бе Велко ??? "

Азерският газ идва до 2 години в Южна Европа Тези приказки ги слушаме от 15 г.

Какво стана с операта Набуко бе джендъри? Азерски газ ще дойде на найййй

Е да ама сега е тръгнал. Кога ще пристигне е друг въпрос.

Защо тогава ББ вчера каза, че чака изборите в Русия и отива за руска тръба в Москва ??

Не сте прав. Наистина ще дойде след 2 години. Само не е уточнено, от кога започва броенето - он 2028 или от по късно. Весел ден.

Все повече ще се увеличават възможностите за газ от този раьон до Европа, освен Катар има огромни залежи в Израел и Кипър. Рано или късно Раша ще бъде изместена от този пазар. Половин Сирия е във владението на Америка, и от там вече може да мине тръбата за Европа. Саудитска Арабия ще добива двойно повече газ Саудитска Арабия налива огромни суми в разработването на находищата си от природен газ. Това съобщи министърът на енергетиката Халед ал-Фалих. Според него, до 10 години добивите на природен газ ще се увеличат двойно.

Зтова ли краля на Арабия Сауди, кото излезе веднъж и то в Москва ведно с наследника си, политически, икономически и военен елит. След това арестува 12 престолонаследника и евилчш циното но питржло ??

Ама за сега няма алтернтива! Плюс Германия е инвестирала огромни пари в разработването на руските находища. Как си представяш да ги отпише и почне да купува Катарски газ! Виждаш ли логика?

НИКОГА не ще има газ от тази дестинация за европа

Бах МУ хъба, ще се пръсне ховенонеге!!! А охранителната МУ фирма, на хъба МУ де, т.е. ТОЙ цоца ли цоца пари!!!

Даже и по-късно...

Тръба за 40 милиарда долара с капацитет 16 млрд. куб. метра годишно. Срещу 7 милиарда долара и капацитет 30 млрд. куб. метра годишно по Турски Поток (бивш Южен Поток през България!). И троловете седнали да обясняват че азерския щя да бъде по-евтин!?!?!?

7 милиарда щеше да е само българският участък на ЮП.

До 40 млрд доста има така че не е проблем

Значи немците ще си купуват руска по евтина газ,а ние понеже слушкаме ще ни прекарат азерска на тройна цена,евала бе баце европредседателя

Ко прайм ся? Нали поръчахме азерски газ друг път, а той нямало да бъде за нас. Най-вероятно руски течен през САЩ и Гърция. На далавера.

Проектът Турски поток предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет 31.5 млрд. куб. метра газ за доставка на природен газ в направление Турция, Гърция, Италия и Унгария. Както официално обяви Газпром, природният газ за България и останалите балкански страни в обем от 10-15 млрд. куб. метра ще бъде транспортиран както и преди по украинския маршрут, ако това бъде договорено с Украйна. По данни на EA Daily разходите за транзит по Турски поток ще бъдат 8.59 USD за 1000 куб. метра до входна точка на турска територия. От количеството природен газ, което ще бъде транспортирано по двете тръби, 12 млрд. куб. метра са предназначени за Турция и 13.8 млрд. за Гърция и Италия. Максималният разход за транзитиране, включително и сумата от потенциалните разходи за пренос през България и Сърбия до Унгария, ако има такъв, ще възлиза средно на 20.19 USD за 1000 куб. метра за цялото разстояние. Ефективността на турския газопровод е по-голяма от тази на Северен поток и в пъти по-голяма от тази на украинския маршрут.

Към момента природният газ за бъдещите клиенти на Турски поток се транзитира по газопровода Союз от ГРС Писаревка до ГРС Орловка на границата с Румъния. Дължината на газопровода е 1000 км. Стойността на транзита по територията на Украйна е 28.0 USD за 1000 куб. метра. Ако към тази сума прибавим и стойността на транзита през Румъния (5.2 USD) и през България (5.8 USD), то стойността на транзита от руска до турска граница по украинския маршрут възлиза на 39.0 USD по сега действащите тарифи, а според новата украинска тарифа ще бъде 47.0 USD. При преноса на газ през Турски поток тарифата за пренос също така е комплексна, като зависи от стойността на транзитните такси в различните държави, през които се транзитира газа след като влезе в Турция. Тази сума обаче ще бъде по-ниска по стойност на тази при Северен поток-2, тъй като Газпроме единствен собственик на тръбата и не се налага да изплаща дивиденти на други акционери. Според изчисленията, себестойността на преноса само до входа на турска територия ще бъде 8.59 USD за 1000 куб. метра.

3евзек

Баце, за работа с руската пропаганда трябва и акъл. Транспортът по дъното на Черно море не се брои за транзит, защото се плаща на източника, т.е. на Русия, но струва пари, при това не малко.

Вервайте му!

2 години? Ще трябва ударно да се строи хъб!! Бойко, дерзай! Доживяхме! А!!! АМа той тоз влак не е нашия - за Италия бил :-(

След 5 години България ще купува руски газ от Германия, която разреши СП 2, руски газ от Турция и пак от Турция газ от Шах Дениз, където основен акционер е Газпром. Баси стратезите!

Пукат се руските ни окови, дами, господа и джендъри!

Руснаците ти спукаха халката , но американските окови ти останаха

Стойност 40 милиарда плюс транзитни такси за 3500 километра. Тоя газ ще ни излезе златен...

Къде прочете, че ще минава нещо през БГ? Ако искаме от него, ще трябва да си направим сами тръби от Туркия/Гърция. Този е за Южна Италия през Албания?!

Да не се окаже че за пореден път сме се фанали за палците заради ерврогейзерски мераци

Абе той и Лукашенко на Беларус не ще руски монополен газ, та кой ще купува газта на Раша.

Германия посерко. Ние не представляваме интерес.

Газът е азербайджански, азерски е езикът.

"ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания." Явно през България ще минава само в розовите сънища на Геостратега Борисов!

Бойко Хъбаджията сега се чуди с какво ще напълни бленуваните хъбове. Само един вариант има - да тегли газ от фекалните води по черноморието.