Пациентски организации осъдиха кампанията срещу хомеопатията

Пациентски организации "Заедно с теб" осъждат позицията на академиците, подписали писмото и кампанията, организирана от акад. Иван Юхновски срещу хомеопатията.

Обратно в новината

Коментари - Пациентски организации осъдиха кампанията срещу хомеопатията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щеше да е добре при "вярващите" на хомеопатията да действа закона за естествен подбор. Но останалите нали сме хуманисти и солидарни в здравния фонд /НЗОК и плащаме на хомеопатофилите болестните последствия от техния избор. Е, дойде време да кажем стига! Не желая здравните ми вноски да се харчат за такива ментално недоразвити хорица! Да си поемат своята отговорност и да започнат да си заплащат медицинския преглед и "диагностика" при "лекарите" - хомеопати 100%. А "лекарите" хомеопати да не получават пари за обслужването им от НЗОК! И НЗОК да не превежда пари от общия бюджет към лекари хомеопати и техните пациенти, ако са получили усложнения след първоначално хомеопатично лечение!

Вижте кой оглавява заедно с теб и си направете изводите!

От 30 години се лекувам с хомеопатия, без антибиотици и химия. И благодаря на д-р Калина Костова за това. С хомеопатични лекарства се излекувах от тежките ми алергични пристъпи и състояния, от тежка мигрена. По този начин преодолявам и грипните състояния и вирусни инфекции.

Не сте имали астма, някой Ви е заблудил!

Ако химикът Юхновски нямал компетентност по медицина, след като химията е основата на медицината, каква е компетентността на ПО, повечето от които са филолози, музиковеди, никога не практикували лекари и хора без образование. Но с афинитет към спонсорите.

единият подход да изключва категорично другия. Но когато има полза от комбинирането на различен тип лечение, това не трябва да се пренебрегва. Хомеопатията не предполага изключването на друг тип лечение. Но в случая "академиците" се опитват да налагат забрани там, където никой не ги е питал.

Хм, а пък някои се лекуват като пият и се мажат с урина, това е по-евтино, щото сам си произвеждаш лекарството...

Това е много хитро - правилна критика на хомеопатията, но уви, дадена от компрометирано учреждение като БАН...това направо ще цементира хомеопатията....

Заедно с теб са дъното!

Глупости, няма професори и доценти, занимаващи се с истинска медицина. Има пари, с които се спонсорират пациентските организации.

Ако някой се е излекувал с хомеопатия, има 2 обяснения - или организмът сам се е справил с болестта, или диагнозата е била грешна.

или поредният глупак се прави на интересен

е пациентът да бъде излекуван, а първото изискване за даден лекарствен препарат е той да не вреди! Естествено, че хомеопътът е доктор по медицина и негово задължение е, ако случаят налага първо да приложи конвенционални лекарства. Друг е въпроса какви хомеопати се "навъдиха" у нас, но това е наш индивидуален проблем, а не проблем на хомеопатията!

За да вярваш в хомеопатията трябва да си пълне идиот а това дори хомепатията не може да излекува.:)

местните баняджии чули мученето на алкохолизираните си руски колеги за хомеопатията преди няколко месеца и решили и те да са включат в хора, ама да питат излекуваните възрастни и майките на излекуваните деца от изродските вируси тази година за мнение! аман от дебили, че и с титли!

Ей умници хомеопатици - а бе не сте чак дотам умници, направо сте си.....(нана, нана)! К'во пра'им с'я - взимате екстракт(без значение какъв); разреждате го с вода(ама с мно-о-о-го вода); после го разреждате с още по-о-о-о-вече вода и с.... още по-о-о-о-вече вода(щот тя е малко). Накрая го насипвате в шишета и го продавате. РЕАЛНО ПРОДАВАТЕ ЧИСТА ВОДА, ако не ви е ясно... Поучете се от Църквата - там се продава Светена вода!!! Та, Хомеопатията - Тая лъженаука трябва да се изхвърли като вредна и опасна. Наивниците си мислят, че като си купуват хомеопатични препарати, сиреч чиста вода - тя лекува. Че да бяха си наточили вода от чешмата или да си бяха взели Светена вода!!!

Светената вода съдържа малки количества сребро и е ефективна, за разлика от бъркочите на хомеопатите.

ЛЪЖЕНАУКА. РЕАЛНО ПРОДАВА ЧИСТА ВОДА, СИРЕЧ ПЛАЦЕБО!!!

някой кара ли те да се лекуваш, оди гълтай синтетика и тва е

Кара ме. Болестта.

Хора разберете едно. Има едно нещо наречено "случайност". Когато се уповавша на тази "случайност" ту печелиш ту губиш. Няма дори поредност в победите и загубите и не можеш да знаеш кога ще е победа и кога загуба по никой начин. Когато обаче можеш да докажеш кога какво, как и защо на човешки и математически език чрез поредица от опити които винаги да водят до един съща резултат без изключение то тогава това нещо вече не е случайност и го наричат наука. Неща които се оповавт само на хипотези без доказателства в науката не се прилагат докато не се появи доказателство. Смятам че сте достатъчно умни и образовани всичките за да знаете тези неща. Все пак 21 век сме дявол да го вземе. Тези спорове са ги водили преди 300 години иотдавна са разбрали истината. Може ли да водим спорове които са неактуални. Това е същото като онези които все още смятат че Земята е плоска.

"Смятам че сте достатъчно умни и образовани всичките за да знаете тези неща." Не са. Или поне са пропуснали часовете по физика и химия.

Списанието Prescrire, единственото медицинско списание, което се издържа само от абонаменти и отказва спонсорства на фармацевтични компании, редовно публикува изследвания, потвърждаващи липсата на ефикасност на хомеопатичните препарати, като например изследването на Ж. Ж. Олас от 1995, което отхвърля ефикасността на хомеопатията, извън патологиите, на които влияе плацебо ефекта. Автори поставят като причина за продължаващата толерантност към хомеопатичните практики нежеланието да бъдат засегнати финансовите интереси на хомеопатичните компании. В Псевдо-медицините: клетва за лицемери четем: колкото и да има общопрактикуващи лекари хомеопати, педиатри хомеопати и дори психиатри хомеопати, няма кардиолози-хомеопати. Защо? Без съмнение, защото интересът на един лекар е да запази живота на пациентите си.

Генералната прокуратура на Руската Федерация излезе с официално становище, че методът е признат, приет и няма никакви пречки пред това той да бъде преподаван във вуз и практикуван. Руската академия на науките и руското министерство на здравеопазването се разграничиха от твърдението на тази група учени в Русия, която нарече хомеопатията "лъженаука".

Стига лъга бе боклук безумен,всички четат руски,а и знаят откъде. Който иска да се лекува с хомеопатия подписва декларация че си плаща всички здравни грижи по нататък.

Прокуратурат трябва да се намеси и да почне да съди лекари, защото са забавили критично лечение. При всяка една болест- колко по рано започне лечението толкова по добре , абсурдно е след диагноза лечението да се забави с месеци - в проби дали или работи хомеопатията - Това е престъпление

Едно време ония с каруците в дивия запад дето по панаири продавали всякакви илачи. Щу пара са правили. Обаче пък и колко са ги оваляли с пера в катран не е за разправяне. А тия които са оцелели сега техните потомци държат целия световен фармацефтичен бизнес. Така че да живее хомеопатията. Същото се отнася за астрологията. Кеплер е казвал че астрогоията е мащеха на астрономията. Демек за да се занимава с астрономия на човека му се е налагало да се занимава с астрология за да изкарва кинти. Демек лъжата храни истината. И то като се замислиш ако не лъжеш и крадеш гладен си оставаш.

В основата на хомеопатията стои разбирането, че водата има памет. Тоест, едно лечебно вещество, разтворено почти безкрайно във вода, може да предаде лечебните си свойства на водните молекули. И те да лекуват, дори във водата да не е останала и една лековита молекула. Това още не е доказано научно и британската Кралска академия на науките още дава 1 мл. долара на този, който докаже научно ефекта на хомеопатията. Колкото до многото наши "уважавани" лекари, доценти и прочее, предлагащи хомеопатични лекарства, обяснението е много просто - пари, пари и пак пари. В нашия свят те са в основата на всяко уважение, а не истината и морала!

Интересно. Дори да е вярно това за паметта, колко вода има в хомеопатичните хапчета?! То е само някакъв прах! Как тогава ще лекува? Май всичко е ала-бала за наивници. Нещо като телефонните измамници.

Не отричай, без да знаеш. Лично аз излекувах мигрена с хомеопатия. А всички твърдят, че е нелечима. Хайде по-кротко. Ако ще ми говориш за плацебо ефекта - само да те светна - хомеопатия се дава и на животни, и на кърмачета.

Ми, докажи го на Кралската академия - 1 млн.долара те чакат!:)

Да не сте излекували мигрена на животно?! Как го разбрахте? Или звездите ви го говорят:)

Или щеше да мине или щеше да се усложни. Не знаеш какъв щеше да е резултатът ако вместо него не беше приемал нищо. Това не е научен довод. Хората по света не могат да докажат по научен метод, че това нещо действа. А не е ли наука няма място в медицински университет. А вие си се лекувайте, не ви пречи никой!

Руската академия на науките счита хомеопатията за опасна псевдонаука, която не помага, и призовава хората да приемат хомеопатията наравно с магията. :)

Няма по-голяма заблуда от хомеопатията. Чисто плацебо!!! Всичко е въпрос на психическа нагласа. Хомеопатията е премита няколко пъти вода и наивните вярват. Сами са си виновни

Точният израз е "Пациентски организации, финансирани от западни фармацевтични компании подкрепиха хомеопатията" ! Как да не я подкрепят - да продаваш най-чиста дестилирана вода по цени на високотехнологични лекарства, къде има такава норма на печалба !?

goose

За тези, които си мислят, че хомеопатията има ефект различен от плацебо - в Гугъл Homeopathic products and practices: assessing the evidence and ensuring consistency in regulating medical claims in the EU и да чете доклада

Така - и какъв плацебо ефект при животни и кърмачета, м?

Грижата и контакта. Това е отговора.

До др.Академици: Какво стана с изследването на мелнишкото вино?Една дамаджана не стигна ли за "АНАЛИЗ"?

По скоро ще повярвам в съществуването на НЛО от колкото на хомеопатията.

Да речем имаш лошо зрение и виждаш нещо дето лети ама неможеш да го определиш какво е то то тогава това нещо за теб е НЛО. Така ча не става дума за вяра. Не ти е много добър примера...за НЛО то разбира се а не за хомеопатията. :))

НЛО - неидентифициран летящ обект. Такъв обект е всеки който лети на неможеш да го определиш. Пример ...лети нещо ама незнаеш дали е птица или самолет. И след като не можеш да го определиш го наричаш НЛО. Не е задължително да е извънземно. Схващате ли? :))

Лъже науките като хомеопатия и астрология които в основата са внушение базирано на случайност са много подходящи за неграмотните бедни роби. Така че моля ви се оставете ги намира. Нека си съществуват. Все пак повечето хора не трябва да задават истинските въпроси защото ако научат истината няма да има кой да "копа и да чисти кочината". Днес религията не върши вече тази работа за това пък си имаме лъженауките. Спрете се бе хора все някои трябва да си останат далеч от истината. Не може всички да сме Богове. Така кой ще ни почита?

Аз имах язва, след 2 курса на хомеопатия пак си имам язва :(

Виж сега, явно не го правиш както трябва. Поне по два часа на ден трябва да стоиш на главата си та да ти дойде акъла за внушението. Правиш ли го?

Да , ама преди двата курса си имал 200 лева сега ги нямаш.Виждаш ли ефекта от хомеопатията.

Ако тези пациентски организации толкова милееха за здравето на хората и за пациентите, трябваше с 2 ръце и 2 крака да подкрепят тази кампания. В хомеопатичните лекарства няма нищо, което да лекува - как екстрат от черен дроб на патка, разреден няколко хиляди пъти, може да ти увеличи имунитета и да ти излекува настинката???? Да не говорим за цените, на които се продават тези неща!

Напротив, осцилококцинумът е много добър, а ти си тъп, щото не знаеш, че една шпула можеш да я разделиш на четири приема - това е заради потенцията.

А как ще обяснят академиците резултатите от хомеопатията при малки деца, които няма начин да се лекуват с внушение?Или хиляди родители са лековерни, та използват подобни препарати, вместо при всяко кихане да натъпчат детето си с антибиотик?При това хомеопатични продукти се предлагат абсолютно легално в аптеките, голяма част от тях са френско производство.Да, те не са панацея и надали съществува някакво хапче в света, което да излекува всяка болест без остатък. Ако имаше, то хората щяхме да сме вечни.Разбира се, считам че с хомеопатия трябва да се занимават само правоспособни лекари, защото е ясно, че всеки правоспособен лекар при тежко състояние, като примерно злокачествен карцином ще изпрати първо пациента да се оперира или приложи химиотерапия, лъчелечение и след това би могъл да се ангажира с укрепваща терапия.Няма нищо лошо в това традиционната медицина да се съчетава и с други методи на лечение, като хомеопатия или фитотерапия, все пак най-важното е да се постига възможно по бърз и траен ефект върху здравето на хората и то с минимален риск от негативни странични ефекти.

При децата не е "внушение", а просто "родителски грижи". Крайният резултат за психиката на детето е еднакъв.

Аз ша ти обясня, щото племенникът ми на 4 години все хомеопатични лекарства му изписват, ако е с настинка. Но към тях задължително се добавя нурофен, който понижава температурата на детето и така се оставя с впечатлението, че лекуват - то реални нищо не трябва да се взима при настинка. В последния курс на лечение детето не се подобри след седмица и като го заведоха пак, се оказа, че има пневмония, и след една седмица на инжективни антибиотици се оправи. И сега въпросът е, ако беше в началото приложено лечението, дали щеше да се стигне до много по-силните антибиотици, да не говорим за стреса, който детето изпитва дори от самата идея да го бодат с игли. В последните дни все повтаряше, че обещава повече да не се разболява, само да не му слагат инжекциите

Дайте ми каквото и да е вещество разредено 1/ 10 000 то няма нито да ми навреди нито да ми помогне.А това е основата на хомеопатията.

Хомеопатията служи за 1 тва е плацебо ефект 2 единственото и хубаво нещо е, че няма странични ефекти. Може цял кашон да изпиеш без да се отровиш. 3 служи да вдига оборота на аптеките 4 перфектно е за хипохондрици. Хем не може да му навредиш по никакъв начин, хем си мисли, че му помага и не ти досажда всики ден в аптеката да изпода в некви истерични кризи.

Вярвам, че мнозина от тук писалите за плацебо ефекта на хомеопатията, страдат от запек и са опитвали какви ли не медикаменти за да регулират перисталтиката си. Аз ще ви кажа едно лекарство - не по-точно един природен продукт, който ще ви отърве завинаги от гадостта, наречена запек - нарича се Алое на кристали (изключително евтино и изключително надеждно). Не може да става и дума за плацебо ефект! Обикновено в такъв случай казвам, че сигурността не е 99,9 процента в период, а 100% . Не ми благодарете, а от запека си се отървете... и това ,което не познавате не хулете!

Смешко, не бъркай хомеопатията с билколечението. Кристализираният екстракт от алое НЕ се приема разреден в пропоция 1:10000, или подобна (както е при хомеопатичните лекарства), а в дози от 10-30 милиграма с половин чаша вода. Всъшност, със същия успех може да приемате и три пъти по-евтин лаксатив, който съдържа "барбалоин" (C21H22O9) - органично вещество, съдържащо се в големи количества в стеблата на алоето. Т.е. - лекуваш се с НЕПРЕЧИСТЕНИ билки! А, когато барбалоинът е в "натуралната си форма" след смилането и изсушаването на растенията, то той е смесен с друго вещество, което се съдържа в алоето - алоетиевата киселина. А тази киселина влияе зле на работата на бъбреците!

Алоето открай време се използва срещу запек и това не е хомеопатия, а е билколечение. Освен това по-голямата част от конвенционалните лекарства са направени от билки.

Хомеопатията е включена в европейската и френската Фармакопеи, съществуват и британска и САЩ хомеопатични фармакопеи. Но може би академиците не са наясно с Фармацевтичното законодателство. Или се считат за достатъчно компетентни да се месят в непозната за тях материя.

Направих си справка, и излезе, че говориш НАГЛИ ЛЪЖИ!!! Ето резолюцията на National Health Service of England - "UK Department of Health to add homeopathic remedies to the blacklist of forbidden prescription items." В превод "[нарежда се] на Министерството на Здравеопазването да прибави хомеопатичните терапии към забранителният списък на предписваните вещества". Ето и тази на FDA (Food and Drug Administration), САЩ - " The case for efficacy is based solely on traditional homeopathic theories and there are no valid studies using current scientific methods showing the product's efficacy.' As such, the marketing claims for these products are likely misleading, in violation of the FDA Act." В превод "[позоваването] на случаи на успешно лечение се основава само на традиционните хомеопатични теории и няма валидни изследвания, с използване на съвременни научни методи, които да показват ефективността на продуктите. В този смисъл, декларациите на търговците относно тези продукти са най-вероятно подвеждащи, в нарушение на директивата на FDA".

link Документите са факт, а иначе в днешният лобистки свят всеки се опитва да препоръчва забрани.

Самата дума "шарлатан" идва от името на един френски лекар Шарл Латен. Правил е безсмислени операции и процедури и като е вземал парите изчезвал.

"оползотворяват" клинични пътеки и точат здравната каса, нали?

Ами значи повечето съвремени доктори са последователи на този "доктор". Такава ги прави системата едва ли са се родили така....

Какво е хомеопатия? Взимат нещо като отровата беладона. Слагат нищожно малко във вода и почват да разбъркват После от тази вода сипват във друга и така нататък. Накрая може би има някой микрограм от отровата беладона. С него може би напояват захарче, че да става за хапчета. Това ти го представят за лекарство? Единственото полезно може да е плацебо ефекта. Вярваш че нещото е супер лекарство и реално се лекуваш сам. А ако разбере, че е фалшиво ефекта е обратен и дори можело да умре - чувал съм за такива случаи. Въпрос на самовнушение. А хомеопата е все едно вид психиатър. Така че хомеопатията помага докато вярвате в ЛЪЖАТА! Ето това е хомеопатия. Същото като да вярвате в Аллах. ;) Вярващите разбира се не допускат да се оспори тяхната вяра. Тук не е въпроса, в какво вярват, а че държавата не трябва да го подпомага!

Хомеопатията помага изключително! На производителя да си пълни джоба де, но това са нюанси...

Чувам ехо от Русия.

На колко масура си?

Хомеопатията помага ли при чуване на гласове !? :)

На мен пък хомеопатията ми помогна.

Хомеопатията помага много на тези, които произвеждат и продават захарните хапчета.

Когато пуснат хомеопатична ракия и се напия, ще повярвам в хомеопатията.

няма да изчакаш да пуснат хомеопатична шопска салата?

Вярвам повече на хомеопатията отколкото на терапията основана на химикали, но тя трябва да се практикува от хора, които са запознати отлично със свойствата на природните продукти. Навремето в една болница под един от портретите прочетох "разликата между отровата и лекарството е в дозата".

Хомеопатията е вид жендерство, тя не влиза в нормите на регионалните ни и духовни норми и трябва да се анатемоса.

жендърска е кухата ти кратуна

кампнанията срещу хомеопатията е джендърска

Абсолютно подкрепям академиците.Хомеопатията може да излекува само човек който си мисли,че е болен.Не губете време с хомеопатични лекарства,а потърсете свестен доктор и се лекувайте!

Намери ни го ти този свестен доктор че да идем при него защото нещо не ни се получава.... Ще ти бъдем много благодарни.....

Парите не МИРИШАТ и не оставят следи откъде ИДВАТ!

Когато някой излекува остър тонзилит с хомеопатия тогава ще призная съществуването и и няма да я броя за плацебо. За сега не е доказана по никакъв начин "Паметта на водата" на която почива хомеопатията.

ЛЪЖА ! Многократно е коментирано, че в България няма контрол на хомеопатичните "лекарства". Не се изследват, лицензират и т.н.

И какво да им изследват? Че са гола вода или хапчета с нищо?

Хомеопатичните средства не се признават за лекарства и не се изписват от лекарите.Така че няма нужда от лицензиране и проверки.

И в САЩ не се продават защото са шарлатанство.

Аз предлагам да обсъдим ефекта на чесъна при заболявания - поне има някакъв ефект.

Има я ,две глави чесън и полвинка лимони и грипа го нееема

лекарят от 3 метра ще разбере с какво сте се "лекували"

да не се бърка "Хомеопатията" с "лечението с билки" и народната медицина!.

Хомеопатията е метод, при който "изваждаш" 5 грама екстракт, разреждаш го в 2 млн. шишенца и ги продаваш по 10-20 евро. Болните вярват, че помага и 20-30% от тях се излекуват. Иначе ти като "фирма" слагаш в джоба си няколко милиона евро печалба.

Паисий

По-добре пийте всеки ден по 5 грама екстракт от някоя билка и това ще помогне повече.

Хомеопатия -метод на лечение който не е доказан научно.По дефиниция.Е как да се преподава във ВУЗ тогава?Леенето на куршум трябва ли да се преподава?

"Не съм съгласен с Вашето мнение,но съм готов с цената на живота си да защитавам правото Ви да го изразите".... Цитирам по памет велика мисъл от времето на Френската революция.това ,че тука е пълно с тролове е ясно,но поне запазете добрия тон!

Нещо ти се иска да лъжеш лековерни май???

Има няколко главни ползи: 1. Преди хората се самолекуваха с антибиотици. За щяло и много пъти повече за нещяло купуват, пият и бактериите ставаха резистивни. Сега приемат щастливи хомеопатия докато не опрат до личния, но поне не помагат на бактериите. 2. Всички лекари, завършили с преписване и късно открили, че не са за тая работа и няма къде назад и желаещи да се включат в печалбата могат най-безопасно да станат хомеопати, вместо да тровят и осъкатяват пациентите. И т.н.

По-доверчивите хора могат да бъдат подлъгани от търговци да приемат "екологически чисти билки" Изпуска се ценно за болния време, понякога фатално.

Волтер е казал и Лекарите са хора, които предписват лекарства, за които знаят малко, за да лекуват болести, за които знаят още по-малко, на човешки същества, за които не знаят нищо