Самолетната катастрофа в Русия заради човешка грешка

Човешка грешка може да е виновна за катастрофата на руския самолет, при която загинаха 71 човека.

Обратно в новината

Коментари - Самолетната катастрофа в Русия заради човешка грешка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-малко вероятно не е бил изчистен от лед самолета. Като са прибрали предкрилките се е получил срив и е паднал. Ама така ще излязат виновни летищните власти а не загиналия пилот.

Ми задкормилното устройство винаги е било най-слабото звено в техниката. Когато поставаят автопилоти в самолетите и автомобилите, возенето ще стане по-безопасно. Не че автопилота не може са сбърка, но шанса да забрави да направи нещо, или да пренебрегне некви правила е нулев.

Тук белята е точно в предоверяването на автопилота.

Екипажа е от кръжока "ръцете ми пречат"

Както и екипа на 2 пътнически влака в Австрия. Сблъсък преди 2 дни!

Ако не можеш да пилотираш самолет без индикатори за скорост значи не ставаш за пилот,но тук явно проблема е другаде.Или пилотите са прекалили с водката преди полета или новият АН-148 има сериозни конструктивни дефекти.

goose

Много интересно как се пилотира самолет точно без тези индикатори, когато това, което виждаш около теб е бяло мляко от мъглата и нямаш никакъв ориентир къде си ... Без приборите и особено индикатора за скорост си мъртъв.

Тая вата не се отказа от тези- Т-Образни, вертикални стабилизатори на опашките на таралясниците си. Такова тенеке и господ не мое да извади от пропадане без скорост.

Тези с минусите не знаят но при голям ъгъл на атака Тобразния остава в "сянка" и ефективността му рязко спада.

Икономисали са от течността против обледеняване.

Какви изменения направиха Аир Франс след инцидента с А330 ? Смениха проблемните тръби на пито на всички самолети, Още преди този случай е имало няколко други със замръзнали тръби на пито,но завършили благополучно полети. Та да го кажа направо,много специфични доклади за проблеми във различни видове пасажерски самолети- тече като информация -строго поверителна към превозвачите извършващи поддръжка на летателната техника. Обикновените пасажери нямат тази информация,и не знаят,че рискуват животите си заради открити дефекти или конструктивни недоразумения! Научава го много по късно семействата на жертвите при направените констатации от специалните органи разследващи инцидентите!

Абе ако не можеш да "караш" самолет без индикация на IAS при IFR без да го разбиеш не ставаш за никакъв пилот. Ма ме е страх да се замисля ако напраят един тест какъв ще е резултата...

Ами каква разлика като единият датчик е отчитал 0 през цялото време, а другият явно си е работил нормално и е показвал реалната скорост 500. Явно взива е отнесъл единият датчик и за това е занулил перманентно... Май сами се издават с тези данни...

Е? А на някои, ама много им се искаше да е свален/взривен... :)) Стана като с "ударените" руснаци край Дейр ез Зор... :))

Започнаха да се появяват един по един профилите им във фейсбук. До сега има 5 100% вагнерци поминали се в този ден... Жалко за тях, а този който ги е пратил да гори в Ада!!!

Аве бунак самите руснаци признаха. Има съобщения за 5 паднали край Дер Азор в социалните мрежи. Ти оо голям руснак от руснаците ли си?

Боряшчик.

Руските некачествени таралясници не стават за нищо. Както и всичко останало във ватната мижава държавица. Ватенки , които са летели с този самолет споделят че вратита му не се затваряли и е необходимо 20 минути да им се молят да се затворят. Двигателят спирал по време на полет и е кацал с един двигател, едва, едва. Имало е огромни вибрации при запуск на двигателите... и т.н. Сега лъжците от кремъл ще обвинят пилота за да покрият нищетата и безхаберието на СИСТЕМАТА в комунистическата помия.

Дори имало случаи, когато някои самолети са летели дори и без крила. Нямало време да им ги сложат защото имало соц. съревнование за икономии. И въпреки всичло - летели. Да се чуди човек....

Ами каква разлика като единият датчик е отчитал 0 през цялото време, а другият явно си е работил нормално и е показвал реалната скорост 500. Явно взива е отнесъл единият датчик и за това е занулил перманентно... Май сами се издават с тези данни...

Драга ми трол медия, между "свалила" и "може да е виновна" има сериозна разлика, освен ако не си чужденец, навлизащ в дебрите на българския език или цигагнин.

Защо ли си мисля, че звуковата кутийка ще е повредена и ще липсва комуникацията от последните минути. Не се споменава и какво е получила кулата при падането...

Като чуя автопилот и хващам скоч а.

Тия нещо ни взеха за мезе. Нагревателите на Питата се включват автоматично след запуск на двигателите. И Питата са цели 4 броя. За да не работят нагревателите, явно са имали проблем с тока.

Сигурен ли си? Руснаците обичат да слагат превключватели за всичко.

Може да са забравили да махнат тапите от тръбите на Пито.

Самолетиъе все оше са изключително несъвършенни машини. Това което е най лошо...концептуално няма промяна от ерата на братята Райт. Гориво...механично управление...земно базиран контрол...крила...практически самолета в сегашния си вид е достигнал апогея си...повече от това няма да даде...ще има комфорт за пилота...за пътника...но концептуално няма промяна. Пример...няма система за антигравитация...няма вертикално движение...няма рязко спиране...контрол на посоките от рудери и подкрилки като в ерата на флинстоун...гориво течно в крилата...лесно запалимо..ангажиращо..обем и оказващо огромно влияние върху скорост и аеродинамика...особено при кацане....липса на индивидуален пакет за пътника тип спасителна капсула...липса на цялостно наблюдение на самолета от камери от пилота...в смиссъл крила...подкрилки...колесници...липса на видимост под пилота...тип стъклен под...и оше и още....

Какво тук значи някаква си личност. Не вярвам, че опитен руски пилот ще допусне подобна грешка в подобно време. Тези хора са едни от най опитните летци в зимни условия и с подобни таралясници. Правилно някой писа, че пилот с такъв стаж усеща самолета в джигера си. Да имат малко уважение и да кажат истината. А тя явно е атентат който би уронил рейтинга на Вожда, а паметта на чоловека льотчик тук е без значение... Раша...

Какво тук значи някаква си личност. Не вярвам, че опитен руски пилот ще допусне подобна грешка в подобно време. Тези хора са едни от най опитните летци в зимни условия и с подобни таралясници. Правилно някой писа, че пилот с такъв стаж усеща самолета в джигера си. Да имат малко уважение и да кажат истината. А тя явно е атентат който би потронил рейтинга на Вожда, а паметта на чоловека льотчик тук е без значение... Раша...

Като изключим единия от многото изперкали германци, който си се заби в земята с умисъл, при всички други катастрофи последните години все има някаква мистерия и въпреки черните кутий и прочие никога не става ясно каква е точната причина за катастрофа...

До Аве Духач - всеки има право на мнение и да го изразява. А от езика, който ползваш, се вижда,че си гола вода.

Запознат съм с повечето съвременни еърлайнери! Искам да ви кажа, че ако знаете на какви щайги се возите, пълни с тонове жици, копченца и пластмаси, дето никаква работа не вършат. едва сега новите разработки на Еърбъс А 380, на Бойнг 777, 787 започват да мязат на това което трябва да бъде....всичко надолу е едни стари концепции, механики и неща дето как са летяли не знам!!! Огромни проблеми не са решени, все още пилотите четат тия чек листове като ученици, няма вертикално приземяване и излитане, няма напълно автоматизирани процеси способни да приземят самолети без човешка намеса пир нужда, кацането разчита на ILS системи където не всяко летище има. Все още си ги има VOR и тем подобни допотопии...няма мащабни карти на земната повърхност с летища и координати които да се виждат на големи дисплей в самолета...и още и още...всичко е за пари, в смисъл с по малко пари да изкараме повече пари....

Ти колко години си работил, като инженер на А380 че даваш мнение :)

Достатъчно, че да ти кажа, Qantas която е най сигурната компания в света, започва цялостно да преподновява авио парка си на еърбъс а 380 . Това трябва да ти говори нещо?! Стига с тия щайги 737 сто века....

По света никой не купува руските тарялясници. Мега сделка: Китай купува Еърбъс А320 за $18 млрд. - 184 самолета "Еърбъс" А320 купува Китай, стана ясно в последния ден от посещението на френския президент Макрон в Пекин, съобщи "Ройтерс". Подписването на договора ще стане в близките дни, съобщи Макрон и допълни, че се надява сделката да се увеличи и с доставка на самолети А350 и А380. Само покупката на А320 ще бъде за около 18 милиарда долара. Китай е най-големият клиент на самолетостроителните компании. Преди около месец по време на посещението на Доналд Тръмп в Пекин, бе сключена сделка за 300 самолета "Боинг".

Ей това исках да кажа и аз. Че много човешки животи са в ръцете на малоумници дето при конструирането пестят всяка стотинка за да могат да шитнат летящите си ковчези! Наистина пилотите дето ги карат в много случаи са виртуози и въпреки калпавата техника спасяват ,човешки животи! Но все пак и те са хора и един на хиляда греши!

VOR ILS DME ги има и ще ги има дотогава докато не се измисли нещо трето. Те са за да дублират GPS. В авиацията има един принцип всичко е дублирано с друга различна технология. Първите три обаче днес са модифицирани и от аналогови днес са цифрови.

Като стана въпрос, какво представляват съвременните автомобили? Какво е мниението ви за циганите-"шофьори" и наследниците-на-реброто-на-Адам-"шофьори"? Любителите на VW във всичките разновидности "шофьори"? Любителите на Сивик и БМВ3 (на поне 20 години)-"шофьори"?

Щом като имаш решение на въпроса относно "няма вертикално приземяване и излитане" за пътнически самолети, чии го дървиш по потдръжката им???

Аз Незнам майна какво даваш акъл или какво правиш по потдръжката на самолети ако имаш идея как да направиш пътнически самолет с вертикално излитане и кацане. Губиш си времето!

Конструкторите на аеромобили на практика прехвърлят отговорността на грешките си -като липса на защитени уреди от човешки фактор-върху- чек листове и пилотски манипулации с бутони,от които зависят стотици хиляди животи в тези летящи ковчези! Представяте ли си? Един прост Пито уред отказва,автопилота отказва,пилотът в шах кво става,защото лети в облаците и няма земни ориентири,хората недоумяват защо летят с краката нагоре в последният миг от живота си ,до момента в който се разбият и умрат! Да е един живот -иди дойди въпреки,че е голяма трагедия! Но да убиеш стотици заради един пиклив уред-дето представи си пилотът трябвало да изкара наплюнчен пръст през джама и да разбере с каква скорост лети. Има ли си напредстава някой даже и при добра видимост как се приземява самолет без работещи уреди за скорост? Еми нали скоростта е най-критичният момент при приземяване? Сбъркаш с педесет шейсет километра в част и си се разбил в края на пистата,или си паднал преди нея!

Нищо ново поредната човешка грешка.На руска техника и руска душа...доверие никакво

Компаниите собственици на самолети, правят промени в тях едва след поредните катастрофи. Всичко написано в статията ми звучи неверно. На 130 метра да се включи автопилот? Да се забрави отоплението на датчика при положение че имат чек листа и проверяват всичко и то летят в студено време, това е най важният елемент за тях? да летиш в Дубай добре, но в Русия? Ако датчика не е отчитал как е набрал самолета до 250 к, и после взел да пада? Пилотите има способност да възприемат скоростта и височината,, едно вертикално падане да, но те да не са спали??Айде нещо друго да кажат!

Ми тя винаги е човешка. Или при пилотирането или при проектирането или при сигурността или при планирането на полета. Чакаме обаче да конкретизират къде.

Пилот с 5000 часа на вътрешни линии, има над 2000 кацания и излитания! Ако не усеща в гъзъ си състоянието на машината, е просто поредния геймър обучен само на тренажор... Отделно са имали и дастатъчен обзор през прозорците. С 400км/ч този самолет няма проблем да лети

Не съм голям спец, но първите съобщения бяха, че отломките са пръснати на разстояние повече от километър, което говори за разпадане във въздуха. Второ: при условие, че самолетът отлепя при около 260 км/ч, за мен е необяснимо как е имал проблеми с полета при 400 и нещо. Има и други несъответствия....

Имало и свидетели, забелязали горящия самолет във въздуха. Абе Раша.

Аз пък си задавам по генералният въпрос....и той е -Защо авиационните конструктори не въвеждат подобрения в електрониката на самолета след,след като има трагични случаи,с грешка на пилотите при боравенето с елементарни прибори на борда на самолета,които биха били автоматично защитени? Говорим за принципно устройство,което съществува във всички видове самолети!

Достатъчно е електронизирана и компютъризирана техниката. Долу един колега казва, че има чек лист. Трябва да попълниш всяко поле в листа. Така не можеш да забравиш нещо рутинно.

Чек листа е строго определен за всеки вид самолет! Ако да речем температурен външен сензор подаде звуков светлинен сигнал в пилотската кабина за опасност от обледеняване на външните измервателни уреди,тогава и пилотът ще знае какво точно да прави! Това е най-лесното решение,като пак се оставя в ръцете на пилота да управлява нагряването на външните измервателни уреди. Но пък в електрониката няма нищо по-лесно от това да звуковият сигнал от външният температурен датчик да го свържеш директно към отоплението при зададени стойности! Кви чек листи кви пет лева!

Имам в пред вид,че ако има такова устройство поставено от производителя,то и инструкциите в чек листа към пилота ще са съобразени с него ,начина му на действие и контролиране на параметрите му.

Чета новите съобщения и от излиза, че самолетът се е разбил на земята?! Първият ден след трагедията бяха буликувани толкова много сведения от очевидци на катастрофата и всички казваха едно и също - самолетът започнал да се разпада във въздуха. От горе падали парчета и тела. Нещо не се връзват сегашните обяснения на разследващите с тези на очевидците?!

В Русия фактите са според ... търсенето! Същото е и в Турция. Давам пример след кацане и пътуване с микоробуса. Каква е температурата сега навън? - 38. Ейййййй, много бе! А, не, не 33 е. Кога ще пристигнем? След два часа. Еййййййй, много бе! А не, не, след час и половина сме там!

Ами няма как да видят очевидците падащи отломки при положение че е имало ниска плътна облачност и снеговалеж!

Ами да!при човешка грешка никой не е виновен освен умрелите.самолета хубав,пилотите не са къркани.

Явно не случайно на тази авиокомпания е било забранено да лети в Европа...

На всички руски авио компании е забранено да летят в Европейския съюз, Америка и Канада.

Как пък го измисли това?

Да забравиш да включиш отоплението на уредите? И да си пилот? И пилота ако е забравил, екипажа? На тях и 80% са им малко!

За съжалние хората грешат. Може да е 1 на 10000 полета, може да си с 20 000 летателни часа, но на всеки може да се случи. Именно заради това в авиацията се ползват чеклистове - за да на пропуснеш нещо. Ако не са минали през чеклиста това вече си е криминална небрежност.

Само с него ще опознаете както този свят, така и отвъдния!

А,бе глупако,Аерофлот е много сериозна компания ,в нея авиокатастрофите са както в големите европейски компании,това може да се види в официалните данни!Този самолет,който падна сега е на Саратовски авиолинии -частна компания!Вярно е ,че почти всяка година с руски самолет става авиокатастрофа - това са все самолети на разни частни компании в Русия!Това не променя факта за положението с авиопревозите в Русия,но все пак не трябва да се говорят празни приказки !

Пък и Русия е най-голямата като територия държава и е нормално там да се лети много.

Тя цялата върхушка в Кремъл начело с Путин са човешки грешки, ние за една повече ли ще издребняваме!

Няма други богове, освен Обама и Тръмп, и наш Бойко е техен пророк. Алелуйя...

"Във всички други освен него отоплението е било включвано" Неграмотен сайт

че не останаха!

УМЪТ И РЕДЪТ И БЕЗРЕДИЕТО Умът на човека, такъв какъвто е, e преграда за разбирането му. Дори умът на президентите на САЩ или Русия е преграда. Те не могат да разберат, че какво и да кажат е лъжа, защото истината не може да бъде изказана чрез думи. Те си мислят, че ще създават ред в света чрез думи и насилие върху него, а това е най-голямата лъжа. Вие не можете да създадете ред в света, защото естественият ред му е присъщ, той винаги присъства. Когато Вие се опитвате да създавате изкуствен ред, Вие създавате безредие. всеки човек трябва да бъде против наложения изкуствен ред на шепа хора, защото има само спонтанен естествен ред, който настъпва и се развива автоматично. Не е необходимо да се налага от шепа хора (лидери) върху останалите. Защото когато те се опиват да създават изкуствен ред, те винаги създават безредие. Ето защо цялата човека история може да се опише само с една дума: "безредие". Истинските неща никога не могат да бъдат наложени, а шепа хора - лидери от десетки стотици години се опитват и опиват да наложат техния изкуствен ред върху останалите, но вместо ред, резултатът е винаги само безредие, нали. Всеки човек се ражда добър, добротата е неговата естествена природа. Така стоят нещата, всеки човек се ражда добър и се нуждае само от едно естествено развитие. Няма нужда от никакво налагане на ред, но въпреки това, винаги шепа хора - лидери налагат изкуствен ред върху теб, всеки ден от твоето раждане. Защо. Мирът не е нищо друго освен подготовка за война. между две войни съществува само интервал, а именно този интервал се нарича мир. Той е само интервалът между две войни, който е наречен "мир".

.

Това не са идеи, спам или теории, а факти показани научно и логично. Фактите нямат нищо общо с мисленето на един човек или на група от хора, фактите са валидни за всеки човек, за всеки човек без изключения.

обледяване на PITOT TUBE свали самолета на AIR FRANCE от бразилия ... в авиотехниката има закоравели тикви , които за да приемат нещо ново минават години наред ... аджиба един тъп телефон има гпс и мери скоростта ... защо само се разчита на PITOT TUBE ???

Защото има разлика между въздушна скорост и скорост спрямо земята. За летенето първата (IAS) е по-важна и няма как GPS да ти я даде.

с Аерофлот. Счастливого пути! Ну, поехали!

Всичките сигааани да ти се изредят.

не мож ме уплаши!

Какъв е този самолет на който ръчно трябва да му затопляш датчиците, би трябвало да е автоматично това.

Това е в чеклиста при излитане и по прицип, освен ако нямаш проблем с електричеството няма причина да не го включиш. Самолетите не са айФони всичко да е автоматично - има ситуации (проблем с генератора да речем) когато искаш да минимализираш потреблението на ток. Така че всичко зависи от ситуацията.

Замръзнали датчици за скорост бяха причина за катастрофата на полет AF447 AirFrance. Ето заключението : Съгласно окончателния доклад, катастрофата е предизвикана от следната последователност от събития: - временно несъответствие между измерените скорости, вероятно поради задръстването с ледени кристали на Тръбите на Пито (уреди, използвани за измерването на скоростта), което е причинило автоматично изключване на автопилота и преминаване към ръчен режим на управление; Толкова много прилики... Явно това е проблем, който трябва да се реши с автоматизация и повече информация за температурата на датчиците. Каквато и да е причината жалко за хората..

по горе ти написах защото са закоравели тъпи тикви ...

Всяко семейство е като една малка държава, в която таткото е президент, майката е минисър на финансите, министър на здравеопазването, министър на културата и на извънредните ситуации, а детето е гражданите, които постоянно искат нещо, недоволстват и устройват протести или "атентати".

абе сакатлъци в авиацията винаги стават. Само че когато при нас преди месец Спартана излезе от пистата мурзилките обвиняваха лично министъра на отбраната. А сега същите хора обвиняват Сорос, украйнците краварите и кой ли не, но не и руските контролни органи дето трябва да следят как се обучаватр руските пилоти. Накрая пак ще излезе че Сорос е запотил въпросният датчик. То друг няма кой.