Богомил Манчев срещу Иван Хиновски за АЕЦ ”Белене”

Дискусия на тема "Изграждането на АЕЦ "Белене"-целесъобразност, алтернативи, икономически модели", организирана от БЕМФ се оказа неприемлива за Булатом.

Обратно в новината

Коментари - Богомил Манчев срещу Иван Хиновски за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

без втори АЕЦ.

Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Белене ще бъде затворено като морално остарял преди да го отворят през 2030г.

Изграждането и експлоатацията на АЕЦ Белене е печеливш проект най малкото по три прости причини: 1) Изгаждането на общия енергиен пазар ще предостави възможност за конкуренция на различните енер. генерации в рамките на континента . Проблема по скоро е обезпечаване на преносен капацитет. 2) Базовите мощности в ЕС за остарели и сега има дефицит от 70 до 120 ГВт. 3) АЕЦ Белене е необходима за бъдещите икономика и транспорт на БГ след 10-15г. Тук имаме друг въпрос свидетели сме на борба на различни клики с подкретата на чужди централи. Но какво да се прави като ГЕРБ са безпомощни експертно и корумпирани до безкрай. Жалко

Само да вметна,че Богомил Манчев вече е опънал над 500 млн.за проектиране на Гьола.Такива са защитниците на БелЯне- милионери от публичните ни средства.

Тази почти готова АЕЦ я закла Луканов и от тогава до сега на който му се ще да си вдигне шум около името и собствения му бизнес се залавя с темата за АЕЦ! По цял свят най-евтината електроенергия се добива от АЕЦ, само у нас развитието на ядрената енергетика е тема табу! Как няма да е табу след като в изпълнение на чужди интереси бяха закрити изправни и годни да работят още много години реактори в АЕЦ "Козлодуй" и целият добив на електроенергия е концентрирана в ръцете на собственици на въгледобивната и топлоподаващата индустрия и не на последно място, разбира се, имаща властови позиции политици те и собственици на ВЕИ?!

До момента не я строят щото няма нужда от ток. България до по -миналата година изнасяше ток но нещата се променят!

А, бе, имаше Референдум, който закла АЕЦ БелеНе! Не го ли разбрахте 80% тъпаци!

в крайна сметка хората избират ... на следващите избори ще разберем дали ще се строи Белене

Реално Белене ще работи 60 години. При сегашната борсова цена от 35 Евро Мв/ч ще може да реализира максимална печалба от 250 милиона евро на година при условие че има постоянен пазар. За 40 години ще се изплати и общо за 60 г. период работа ще реализира 10 милиарда лева печалба .Пазара на ток неминуемо ще се увеличи поради предстоящата транспортна революция и отопление на термо помпи и климатици. Най важното е че АЕЦ Белене може да осигури надеждна енергия, тъй като тя освен производител е и акумулатор на енергия- веднъж заредена тя може да работи 2 години без необходимост от спиране.

една година без спиране при идеален вариант....Това за "двете години" е гаранциония срок на Хюндай:)

кой Хюндай.....

когато заработи Белене всички атамни централи ще работят 2 години без спиране. В момента виж, същите централи в Китай и Индия работят почти 2 години

Не ти се удават сметките, явно не си бил в час по математика. Цената на тока за регулирания пазар е 55 евро. 35 по 16 не прави 250 Освен това да си чувал нещо за инфлация, ескалация? Я си провери сметките на тока преди 20 години и сметни колко пъти се е увеличила цената на тока!

напиши в гугала - ibex това е борсата за ток за днешна дата има сделка - така ще разбереш цената на борсата

Реално Референдума закла АЕЦ БелеНе! Не го ли разбрахте 80% тъпаци!

Ти вярваш ли си на тези неверни приказки ?

Румъния и Турция вече са ни изпреварили. Румъния е с нови реактори към съществуващата вече централа, Турция ше строи нова АЕЦ на Черно море. Всичко е въпрос на приоритети.България нито ще печели, нито ще е "енергийно независима". В модерните високотехнолигични държави енергията е много малка част от себестойността. Румъния и Турция ще бъдат зависими "техн ологично" от модерните държави. Пример английските и белгийските колонизатори са заменяли огледалца за туземките срещу диаманти. Ако ти трябва нова енергия , тогава временно внасяш такава , докато се избистрят последните поколения термоядрени централи и други нови енерго-източници и строиш тогава и то само ако продажбата на енергия извън страната е супер печеливша. Доказателство - за народа защо тока е супер скъп , спрямо доходите, нищо че АЕЦ Козлодуй е изплатена напълно от нашите дядовци преди 30-40 години. Безплатен обяд няма.

Ами дай да не произвеждаме нищо, а да внасяме всичко. А пари откъде бе, глупако? Заради такива глуповати наивници като теб, България загуби икономиката си и сега робува на чужди господари и хората бягат.

В Турция се строи Ак Кую, 100% руска собственост. Но турците са умни, не са тъпи и продажни гяури като нас, те знаят, че руснака не може да я изнесе в Москва. Знаят, че тази инвестиция е гаранция за националната им сигурност Неслучайно Южен поток стана Турски поток. Костоф ритна Син поток в Трабзон. 17% е по-ниска цената на газа за Турция от тази на Газпром. Оставяме настрана такси, работни места и виждаме, че само от тук Турция има огромна печалба.

двамцата са пеераси от рекли Родината! купувайте фабрика са свещи и газени лампи след 2023 г--!!!

Днес нищо не се изказал Тиквата ,какво става ? Да не е пукнал Мутрата Борисов ?????

Реакторите които имаме за Белене,са като парните локомотиви аквото и да говорят ТЕХНОЛОГИЯТА и начина на работа са БЕЗКРАЙНО СТАРИ !!!!!!!!

Гоце Офчаров и тоя мафиот Манчев, със зъби и нокти драпат да започне този безмислен строеж, нищо че технологията е от 19 век

Затова цял свят купува АЕЦ от Русия. В момента се строят 24 руски реактора в други държави. Аман от сороски лъжци сте.

КОИ други държави, Индия и Бангладеш ли? Да не би да пропускам САЩ, Канада и Западна Европа?

Кога ти шмиргеловаха мозъка бе джендър. Явно е по рождение

Тоя яде,яде, ненаяде се от това Белене....колко още,г-н Манчев,лакомията може и да погуби човека

Ако АЕЦ Белене има печалба от 100 милиарда евро, какво значение за тебе има това че някой се е "нахранил". АЕЦ ще даде работа на десетки хиляди българи и те ще се "нахранят" за твой ужас, който искаш да ги умориш от глад или да ги изгониш от България. Дай боже повече печеливши проекти като АЕЦ Белене, така че всички българи да се "нахранят" и да не бягат по чужбина.

Искат да заличат българската нация заради егоистични, политически и дебело-джобни интереси.

Убийци са тези които спряха АЕЦ Белене. 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух, според СЗО. Сега АЕЦ щеше да работи и голяма част от тези хора нямаше да умрат.

Нема да лъжеш.Референдума за АЕЦ"БЕЛЕНЕ" се провали.Гласували 20.22% или 1405463 човека,значително по-малко от гласувалите на последните избори.За това Референдума беше Н Е В А Л И Д Е Н. Стига си лъгал,бе мурзилче.Този референдум беше пълен крах на Станишев и БСП-то.

Референдума даде положителен отговор за АЕЦ Белене, но не е задължителен според конституцията, както и референдума на Слави. Затова решението се взе от НС. Всъщност нормално е по такива технически теми да гласува само който разбира.

от който зависи икономикатана България за следващите 30-50 години не се обасъжда с чубди организции. Би следвало дори, да бъде при закрити врати. Нека да припомня, че докладът на HSBS за целесъобразността на АЕЦ Белене струваше на данъкоплатците почти 2 милиона долара. Този доклад беше засекретен, защото е част от националната сигурност. В него има техническо мнение относно ценообразуването и необходимостта от нова централа, тъй като докато завърши строежа на Белене, ще бъдат закрити блокове 5 и 6 на Козлодуй. Акко не се прави нова централа след 30 години оставаме само със скъпата ВЕИ

Богомил Манчев вземе отношение по АЕЦ"БЕЛЕНЕ" и без да му четеш становищата,знаеш за какво става дума.Бая пара окраде и този от държавата.

Щом имаш данни, че някой краде, а не го даваш на прокуратурата, значи си престъпник. Или клеветник-доносник. Последно от кои си? На доносник ми миришеш!

Аз съм за построяването на АЕЦ Белене ! Имаше референдум където народа каза ДА на постройката на АЕЦ Белене ,но никой не уважи мнението на милиони Българи ! Сега ще излязат Хиляди трето полови да кажат че не е нужно ,че няма пари , че Руснаците ще ни превземат , както беше с ЮП ,цяла рота клакьори на Сорос ни плямпаха глупости ,спомних си един Изрод си мърдаше скалпа мисля че Филипов се казваше ,такива тъпотия говореше този Изрод ,дали народното проклятие го достигна !

Като чуя Богомил Манчев и настръхвам!така се бяха разяищолили по времето на енергиен министър Милко Ковачев, а и по-рено,че космите на главата ми се изправят....Големите спецове!Манчевата "Риск Инженеринг" взимаш2е по 50% от стойността на проектите с един ръководител и 2 секретарки на обектите т.е. нищо не вършеше, само "заделяше" от парите.....Така го бяха нагласили с Овчаров,че да преразпределят 40% от Белене, но гойде Боко и като не можа да се намърда в схемата, прекрати проекта....

А бе, само един енергетик ли има в тази държава? Ами властите да си наемат друг консултант, ако нещо не е наред и това е. Според тебе трябва да затваряме държавата защото нито един проект не може да се направи, след като някой можел да спечели. Като имаш данни срещу въпросния Манчев има си прокуратура, какво ми се лезиш тук с безмислени лъжи.

Манчев на предишния проект Главен изпълнител -архитект се канеше да става.И Минестерството на енергетиката му беше като бащения, а фирмата мъ -касичка за преразпределение на блага:)Апропо -да се строи Белене -добре.Но без държавни гаранции!инвеститора да си поема риска!А ти можи и някоя акция да купиш -аз не бих....

"Какво следва от това противопоставяне едни енергийни експерти на други?" Членовете на НПО-та от сороската агентура не са експерти, а платени плювачи. Те нямат анализ, а и такъв анализ струва 2.5 милиона и едногодишен труд на 40 експерта и учени като анализа на БАН. Истинските експерти и учени (от БАН, а преди това от HSBC и NERA) си казаха думата - проектът е икономически изгоден и ще донесе стотици милиарди печалба. Зависи обаче от политиците дали ще вземат страната на българския интерес или пак ще обслужват чужди интереси. Затова БАН казва, че оттук нататък решението е политическо. Авторът очевидно няма познания по темата и прави глуповато твърдение.

Пълна национализация на сектора, изграждане на АЕЦ Белене, пускане на спрените реактори в Козлодуй, намаляване цената на енергията на 5 стотинки киловат. Никой нормален не би се грял с дърва и кюмюр, в този случай проблема със замърсяването РЕШЕН! Но управата ни нема топки за такава крачка

Кой Българин ще е срещу Евтина и Екологически чиста Енергия ,за разлика от Американските ТЕЦ на отровни димливи въглища с най-скъпия ток ! Трябва да изгоните незаконно заемащия в Парламента шеф на Енергетическата комисия пост и да поставите честен и почтен човек със съответното образование ,а не калинка Комик за шеф !

Къде я дават тази евтина енергия? 12 милиарда евро - евтино ли е? Ток по 140 лв евтин ли е?

Щом печалбата е 100 милиарда евро, какво са 12 млрд. Но защо да ни пука на нас, след като тези пари ще ги дава инвеститора, а не ние. При пазарни условия си е негов проблем ако себестойността му е голяма и не може да я продаде. Ти инвеститор ли мислиш да ставаш, че се интересуваш от това което не разбираш.

Да се постави честен човек на какъвто и да е пост, това с други думи означава още на втория ден човека да бъде претрепан.Такъв филм още не е създаден.

Не е вярно. Повечето българи са честни, но соросите и козяците не им дават възможност.