Спасиха българи, държани като роби в Южна Англия

Около 200 имигранти, повечето мъже от Литва, Румъния, България и Полша, са извършвали робски труд във ферма за цветя в Корнуол.

Обратно в новината

Коментари - Спасиха българи, държани като роби в Южна Англия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

на чужд гръб 100 тояги са малко, не било доказано, били глупави, утре на ваш роднина може да се случи, тогава ще жалите. никои няма право да отнема личен документ в ферма, отделно има законо установени правила за условия на живот там. подозирам някои българин ги е изиграл.

НРБ имаше население 9 000 000 човека и нямаше безработица, ровене в кофите с боклук - тогава му казваха социализъма. Република българия след 1989г влезе в семейството на европейските капиталистически държави и сега населението е намаляло от емигреция с 2000 000 човека и приблизително с толкова отишли при Св. Петър или при Аллах - това говори за отличните условия и свобода при капитализма. Изглежда в Англия не са ратифицирали Цариградската конвенция, та поради това може да има експлоатация.

Много даваше социализъма, баща ми като монтьор, а по-късно помощник-авторемонтна работилница вземаше 230 лв, за 2 години в Коми, след като забавиа парите си купи само хладилник, ей това е робство.

на убавото в Англия ,баща ти поне е бил монтьор! Ако и ти си в Англия ще си добре

Спасили ги? А сега ще бъдат роби в България за път пъти по-малко пари.

Англия е сбирщина на хора от почти цял Свят! По-точно Лондон. По- бързо да се махат от ЕС. Сами да роботят по фермите , които са създали.Нямат право да се отнасят с пренебрежение към хората ,които работят за тях.

За робство може да се говори, когато не ти плащат и те държат против волята ти. В Англия плащането е редовно и можеш да си тръгнеш, когато поискаш. Има и законово задължително минимално заплащане. Съответно ако системно не успяваш да покриеш нормата, значи работодателят е на загуба и те освобождава.

при "хубавия" социализъм, и заплата в НРБ от 180лв, българите бяха принудени да ходят на гурбет в Либия, Сирия, Йемен, Коми. С години не виждаха семействата си. Питайте някой по-възрастен ходил в Коми, какво значи двугодишно робство. Но пък после като се върне в БГ - чисто нова лада.

180 лева или по точно 160 беше стартова заплата. Рядко оставаше някой на такава. Имаше освен това редица добавки и надбавки, в Либия, Алжир, Ирак ходеха предимно медицински работници и строители и отиваха за да си купят нещо по-голямо - жилище и кола, за което тук щяха да събират двойно по-дълго време пари. Седеразите сте просто едни долни лъжливи неблагодарници.

Стартова, стартова, колко стартова? След 25 години работа колко ставаше заплатата? 220лв с все придобивки. Ако работиш работа, където безплатно ти дават кисело мляко, може и 300-400лв. Та не ми го хвали дърт смотаняко.

никога не си бил ,но явно си платен лъжец!

Имам познати, които преди години работеха в тази ферма за нарциси. Кърска работа, 6-дневна. Цял ден си превит на две. Плаща се на свършена работа, така че всеки се напъва да работи повече. Няма офлянкване и спиране за цигара на всеки половин час. Рекордът за най-голяма дневна заработка се държал от българка - 285 паунда.

Защо няма линк към статията в Дейли мейл?

Ами влез в Daily Mail и ще я намериш бе приятел. Щом я искаш значи не си толкоз прост четеш английски и знаеш как става.

И като се кефите на филмите им ( "властелина на пръстените" например ) да знаете , че ние сме орките ! Не хранете илюзии , това е завинаги !

Аз съм българин и съм ръководител на 12 британци. Е факт, само 4-ма от тях са с цвета на кралицата. Та не заблуждавай.

Аз пък съм ръководител на такива като теб , помисли върху думите ми !

Новите ни англосаксонски "братя" , на нас българите ни викат "монголи" ! Дори и децата си така учат , въобще не ни броят за хора ! Не ни искат за слуги дори ! И това са техните ценности , дето били и наши :) Аз такива ценности нямам !

Глупости на търкалета. Селски ахмаци като тебе не могат да намерят острова на картата.

:) Ако това са ти аргументите , може и да са прави хората така да ни викат :)

Спасили са фирмата от тях:) сега ще им намерят нови.

а кога ще спасят балканите от робството на #европата, а? и кои?

мамицата ти ориенталска, заради безпросветни цървули като теб се влачиме по корем

Спасиха ли ги или ги изгониха.

Другаря Ковачки е поканил всички роби от UK да работят в неговите мини

Не разбрах в какво се състои робския труд- сигурно са им давали български заплати

Абе аз що да ви пиша коментари като ми ги триете бе. Шушляци малоумни. Една статия неможете да препишете като ората.

Тая статия някой ви я разказа или нескопосано я преписахте. Къде в Daily mail са споменати поляци. И кви българи и от кво са спасени като се казва че 14 са се оплакали и между тях няма българи. А и всичко е още на ниво разследване по подозрения.

Пада ви се роби, евроориентирани! Не щяхте социализъм и да работите за държавата и за себе си----хак ви е сега, работете за тъпите английски селяндури в Корнуол! Човек , каквото сам си направи---никой неможе да му го причини!:))))))) Роби!

ЧЕ ТЕ ТОЧНО ОТ ТВОЯ ПРЕХВАЛЕН СОЦИАЛИЗАМ БЕГЪТ БЕ. Кой бега от хубавото? Кату направите тека чи сички да бегът при социализама, тогава се фалИ! Буклуци, хората бегът от куманягите, а той се дере.

Пловдивско маце, твойте англичани са измислили комунизма!:)))))) И твойте лейбъристи са баш кумънягите!:)))))

Роксано, дживях да ти дам + това е преломен момент за мен:) П.П. сега сигурно ще кажеш някоя простотия, но не мога да се сдържа да не го споделя...

Много си прост пройчо. Навремето социалистическите бригади бяха робски труд. И плащаха по 40ст на ден. А в Англия на полето се заработва по над 100 паунда на ден.

Прадядо ми и прабаба ми цял живот работеха в българското социалистическо ТКЗС. Работеха собствената си национализирана земя срещу 120лв на месец. Та не ми го хвали тъпако.

По- голямо робство от българското здраве му кажете. Където и другаде да отиде човек се чувства жив индивид. Вчера нали прочетохте, че в Германия прокарват закон за 3,5 дневна работна седмица. Каквато и работа да работя за този период ще съм доволен. Тук от понеделник до събота си вързан с икономически вериги и нямаш въздух за дишане.

Не трябва да се обвинява държавата. Като бях в Испания тези които те караха да им робуваш не бяха испанците а бугарите. Сигурен съм че навсякъде по света е така, Ганьо торби друг Ганьо.

От българското посолство били изпратили запитване, но още нямали отговор. Ами да се вдигне някой дебел задник от посолството и да иде на място да се информира.

Да сте някога чули и видели българско посолство в чужбина да свърши някаква работа на нашенец? Или да се заинтересува за него? Няма по-страшно нещо от българин и българско задгранично посолство!

така е

коричка хляб там, че тук и без нищо - не вярвате - проверете, питайте

синджира бяха робите?!? Бахго едно време у казармата и до кенеф не се одеше по желание а сега при таа демокрация се навъдиха роби по желание....

В България е пълно с неграмотни и други с мизерни дипломи, които тук не могат да открият мечтаната високоплатена работа и решават, че това ще стане на друго място. Но и там са все толкова некомпетентни и освен за берачи на цветя, плодове и зеленчуци, за друго не стават. Във въпросната ферма са отишли доброволно, а това, че живеят във фургони, означава че пестят пари. Този "робски труд" те са си го избрали.

Ами когато мизерията гони хората така е- съгласяват се на всичко. А младите хора искат да успеят в живота- нима ще ги осъждаш за това?

Статията не е фалшива. Властите са посетили фермата с цел проверка и от 200 работещи 14 са се оплакали че са жертви на така нареченото съвременно робство.Текат разследвания и има двама задържани. Подозренията са, че работниците работят твърде много часове, изключително ниско заплатени/ според местните стандарти/ и са третирани с лошо отношение като обиди и дори физическо насилие. В крайна сметка нищо не е доказано и още се разследва. И никъде не пише за поляци. Поляците отдавна вече не са " роби" . Робите сме ние ,румънците , латвийци и литванци.

Прочетох цялата статия но не ми стана ясно къде е робството? Не са ги пускали да излизат от фермата ли, не са им плащали ли, в какво точно се изразява това робство? Ако е за това, че 200 души живеят в каравани във фермата, това е така във всички ферми в цяла Англия?

Корнвал Коуст- то само си казва. В днешен превод се казва- как мишката се удави в чаша с кафе.

в сила от 2010г ...Сега ,още не е доказано,но 14 души от 200 са поискали закрила ...Daily Mail -...The council spokesman added: 'Modern slavery is a crime. It is work or service which is exacted from any person under the menace of any penalty and for which the person has not offered him or herself voluntarily. 'Victims are forced to work against their will, often working very long hours for little or no pay in dire conditions under verbal or physical threats of violence to them or their families. It can happen in many sectors of our economy, including farm work.' A representative of Bosaran and Halvose farm, operating which operates under the name R H Scrimshaw and Sons, declined to comment on the raid today. Of the 14 people who asked for assistance and were taken from the site, 12 were male and two were female, and all were aged between 12 and 40. Read more: link Follow us: MailOnline on Twitter DailyMail on Facebook

Тека е. Закона е публикуван на сайта на правителството . Но иди обесни това на роПчетата от балХар. Те са свикнали на роПство, и полагането на роПски трут без зплащане им е мерак и норма, та дори не схващат кое тука свободните хора наричет роПство.

Такива евроценности ни предлага реално демокрацията! Иначе ни заболяват ушите от разни конвенции,директиви, човешки права и други подобни! Всичко това е капан за балъци! Който се хване плаща скъпо!

А колко не са спасили и продължават да се мъчат...Няма по гнусна нация от британците.

те насила те карат всяко лято да хващаш самолета натам.....няма по тъпи от българите в цялата галактика!

тая "новинна" я няма в другите медии... руски диверсионен фейк...

Тъпо говедо - всъщност тебе те няма, новината за съществуването ти е фалшива !

Западналите наркомани винаги са експлоатира ли, грабели и поробявали останалите народи.

Владимир Путин -бюлетина номер 5.

гласувайте си там, кво ни занимавате българите? А и да гласувате= все тая, той е автоматично избран!

евернокорейката Хьон Сoнг-Уол - певица, за която се смята, че е бивша любовница на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е била арестувана на 17 август заедно с музикалната си група от 11 души за нарушаване на законите срещу порнографията. Всички 12 задържани са разстреляни няколко дни по-късно, като родители и близки са били принудени да гледат, а след това зрителите били изпратени в трудови лагери, писа британският в. The Telegraph. "Били са екзекутирани с картечници, докато семействата на жертвите са били принудени да наблюдават", разказва източник на изданието. Музикалната група на Хьон е автор на поредица от патриотични хитове в Северна Корея - като "По стъпките на войниците", "Обичам Пхенян" и "Ние сме войски на партията".

Путин ще измете робството по света включително в США.

Хаххх такава простотия отдавна не бях чел, досега всички които е разстрелвал се оказват живи!

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ? Срам. Не, явно не са. Те от векове убеждават другите, но явно нещо не са се самоубедили, че нямат роби и дискриминация по пол, раса, съзнание и бедност. Сега какво ще ги правят, робите си? Ще ни ги върнат хуманно, разбира се. Да си правим каквото си щем с тях.

Сигналът е бил подаден от Путин.Добре че е той и Русия защото нашите политици не си вършат работата.

В Либия бе същото. Ставаш рано, 9 ч. бачкаш яко до пладне, после на морето. Филипинките обичат риба. Купих си харпун. Малко кьорави риби имаше. Ударих океанска костенурка с много късмет. Но се сприятелих с местните рибари - за шише водка, чер дроб от риба тон

Рибата тон е страшно мазна. По-мазна е от свинско месо. Особено черния дроб. Вариш и хвърляш мазнината. Препоръчвам ви класиката - младо агне с коприва.

ВИСОКАТА КОТИРОВКА НА ПАУНДА, ИСТИНАТА Е ДРУГА, МНОГО ГЛУПАВИ, БЕЗ ВСЯКАКЪВ "БАГАЖ" СЕ ХВАЩАТ НА ТАКИВА "ОФЕРТИ", Я ДА ВИДИМ В БГ, ВЗРИВЯВАШ БАНКОМАТИ, ИЛИ КАКВАТО И ДА БИЛО "ДАЛАВЕРА" И ЩЕ ИМАШ ПОВЕЧЕ ОТ 300Е НА МЕСЕЦ

Всички ферми в Англия които ползват емигрантски труд са легализирани плантации за роби - предимно бели, по-тъмните не се лъжат да работят на полето. Всички които се гласят да ''правят пари'' да си го знаят предварително. Работи се по 10-12 часа, живее се при ужасни битови условия, нямяш документи и не можеш ''просто'' да си намериш друга работа.

Аааа, забравих да допълня за златокопачите че заплаштането е под минималната часова ставка в ЮК

Какви документи нямаш бе, калмук, че не можеш "просто" да си намериш друга работа? В ЮК работа се намира само с лична карта, ако на английски знаеш само "хелоу" и "конграчулейшън" тогава и диплома от Харвард няма да ти свърши работа и проблемът си е твой

Де да беше само в Англия... И в Италия, и за робията в Германия са изнасяли подобни случаи...

сега нема да си земат заработките, за които са се пазарили и догодина нема да ги наемат.

Когато те наумат, ти плащат! Включително осигуровките. Друг вариант няма.

Хора, борете се и се защитавайте постоянно! Спрете с лековерието! Не бъдете овце, ако не искате да ви стрижат! Докато има будали, ще има тарикати. Един час няма да работя, ако нямам ясен договор!

От личен опит - за работа на острова, без прекрасен английски , дебела пачка и сигурен контакт -НЕ ИДВАЙТЕ!!!!! Инчае някой накрая ще загине....... Често срещано във форума- от една седмица съм тук, свършвам парите, не снам езика,помощ!!!! За да работиш /РЕДОВНО/трябва да оцелееш поне 45 дни, докато станат документите.

цървул, я кажи нещо на твоя прекрасен английски

Жалком,изтриха хубавото чатче.... но това е на Български-по-добре мъртав отколкото червен!!!! И най-добре далече от червеното блато.Тук поне компартията си мълчи и слуша....

stupid bastard, глупи, на английски няма идиом "чисто и просто" , за сметка на това епитета "dumb as a brick" ти подхожда прекрасно

Пристига, някакви мутри от Пловдив го грабват от летището и го карат в къща в пределите на Лондон, в която живеят още 10-15 коча също Българи.. по негови думи. Казват му ще работиш еди колко си време без пари за да ти направим документи. И после някакви смешни суми за него. Момчета е разбрах схемата и след седмица тръгва да се оправя сам без английски. Миел коли в някаква автомивка. не знам как е стигнал до Лутън. Беше спал на летището поне едно денонощие, не беше ял от 2 дни... с една раничка. Той ме наблюдавал и се молел да говоря Български за да му помогна с качването на самолета. докато чакахме закъснчващия полет аз отидох и купих за двама ни сандвичи и вода. Той, повярвайте ми беше адски гладен но отказа и се бори докато не го принудих да яде. Беше свястно момче в ужасна ситуация. Аз колко пъти съм била в кански ситуации в чужда дуржава ... знам какво е усещането. не знам колко се нахрани голям мъж с един гаден английски сандвич от летище но поне имаше нещо в стомаха. Отказа втори сандвич който му предложих. Някой познат от някъде в Италия му дължал пари и му купил билет за БГ. помогнах му с качването, седеше някъде далеч от мен. След като слязохме от самолета ме чака до линията за багаж за да ми помогне с куфара. Той искаше да му обещая че ще му позволя да ми помогне с нещо и той. Аз разбира се го направих. Излязохме и той и скромно се оттегли някъде уж някой го чакал. Беше 1-2 сутринта. мисля че ме излъга да не се тревожа. Май щепе да спи на гарата да чака сутрешния влак за кой зане къде. И си казахме Чао. И той си тръгна. Така за пръв път усетих драмата на емигрнатството в европа. Аз самата съм емигрант от 2002 вече натурализиран амриканец. знам какво е зад океана. Надявам се някой да спре трафика на бедни измъчени хорица от БГ в оная гадна държава Англия. Надавам се това момче да е добре и да е намерил начин да живее достойно където и да е.

посредсвено съчинение на седмокласник от провицията

да питам...как интелигентно на вид момче , ще отиде в англия без да седне да понаучи поне малко английски ?? сега с възможностите които предлага интвернет с малко желание човек може да се подготви а за да се закачи за някаква работа няма да му трябва кой знае какво ниво на езика

аве смшеко ..даже такива завършили филология като са в компания на англичани първите пъти само мигат и се чудят за кво иде реч..щял да научи малко английски по интернет......

Истрията е истинска. Няма да падам на нивото на кретеноид от БГ и да влизам в обяснителен режим. Ясно? Отнесете си кметарите тип едноклетъчна амеба опитва да мисли другаде. И ако не пиша добър Български е зашото отдавна мисля на Англисйки. Хайде мили доброцелатели. намерете си друго занимание. Споделих история. Бъгарската завист е необятна

ти ..почти...просто ми странно как можеш да кажеш за нчкой , че е интелигентен без той да знае поне един чужд език ??

Скромните хора винаги са мачкани от всички. Нахалните преуспяват. Нещо подобно на това което си описала аз преживях, но жената беше англичанка живееща зад граница , не емигрантка, но в развод и без работа.

Така е хората бъкрат скоромностт и добрината със слабост. За амен беше трудно даже мнго трудно да напиша това на Български, Наситна мисля на Английски. Исках да напиша нещо позитивно и топло и може би да дам малко надежда. Сега съм уважавам медик в Америка и на запад. Но започнах от нулата. Гладувах докато се обувавах там. Сега съм в позиция да помагам и го правя. Аз боравя с човешки сърца. а пред природата всички сме равни. Дано този който ме плюе по-горе не ми стане пациент един ден. Всичко добро и хубава вечер..

Това в което съм напълно убедена обаче сега е, че Българинът е изключително завистливо, елементарно и адкси комплексирано същество и лек за това няма. Само тотално промиване на мозъка. Не харесвам Америка но се радвам, че няма да прекарам земния си път оградена от комплексари и Balkan bullies.

Преди няколко години мисля през 2015 лятото се връщах в България между контракти. Работя в кардиология в англия и америка, но съм Американски гражданин. Та се връщах от Truro Cornwall. На Лутън докато си чаках закъсняващия самолет, ме приближи млад мъж( аз съм жена на средна възраст). Имаше отчаян вид и семпло ме попита дали съм българка. Отговрих да. Той едва не се разплака. Седна до мен и започна да ми разказва историята си. Беше интелигентно на вид момче. Имаше вид на ненспал се не ял и немит от време. Оказа се, че е бил завлечен от БГ мафия в Лондон, която пуска обяви за набиране на строителни работници. Момчето беше платил някаква сума, не помня точно каква за да кандидатсвта. Последните си пари. е.

Колко е изгодно за западна европа да разширяват своите граници - приток на роби. Сега Юнкер тръгва из Западните балкани. Да въвличат нови хора-роби и пазар за своите стоки трето качество. Дано да не стане. И в Западните Балкани да проявят разум. И да не пападнат в гърлото на вълци в овчи кожи.

кой е роб...този работещ в България за по 700 лв или този работещ на запад където минималната заплата е 1100 евро ??

ани, югославяните за разлика от булгажите винаги са рабтили в Европа

в робовладелска държава, поробила повечето от половината свят намерили 200 (ДВЕСТА) бели роби и кое в това е новината??? А. Само двеста роби Б. Бели роби В. Живеели в каравани или Г. Някой не си е платил дължимия рекет и са го издали

Тъжното е, че поради външно и вътрешно предателство, лакомия и алчност на шепа български велможи сме на път да загубим това, което от много векове наричаме България. А когато нямаш истинска родина, никъде не си у дома си. Повечето наши мигранти знаят, че дори достигнали високи позиции и с много висока квалификация, никога не са равни с местните. Трябва да минат поколения за да избледнее разликата. А още по лошо е, че отношението на тези велможи, чиито талант е най-вече в измама и предателство е още по-лошо към техния народ, дори от това на чужденците.