Когато гърците недолюбваха Александър Велики

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците? Този спор тече от години.

Обратно в новината

Коментари - Когато гърците недолюбваха Александър Велики | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма значение кой къде се е заселвал. Ние ще направим Македонистан и ще завием чалма на паметника на Ал.Македонски!

Гръцката теза е повече от абсурдна. Все едно ние да не разрешаваме на Гърция да нарича североизточната си провинция Тракия, защото в България също има Тракия /същото се отнася и за Турция/. Или все едно Бразилия да протестира против названието Съединени американски щати, защото Бразилия също е в Америка.

Историците да отговорят на следния въпрос: къде са гробниците на илирите и на "македоните"? Навсякъде е пълно с тракийски гробници и съкровища, обаче видиш ли нито Филип, нито Александър не били тракийци. Всякакви други ги изкарахте - гърци, "македонци", илири, само най-големия народ - траките - никой не ги споменава за нищо. Единствените оставили артефакти от древността, владели целия балкански полуостров хилядолетия, но видите ли точно по времето на Александър Македонски за тях една дума не се чува. Интересно как след това пак се появяват с Одриското царство и пак по нашите земи.

Това гърците не сте хора значи! Вземете им на македонците Александъра, и какво ще остане от тях? Мръсна вода и чист българин. Това е!

jingiby

Първият световно известен педераст...

Прекалил си с глътките. ..

Аз пък не разбирам, какво толкова се захласва половин Европа по този шизофреник с мания за величие, Александър Македонски или Велики, удавил в кръв половината познат тогава свят? Бил грък? Понятието "елин" в древността се е считало за титла, а не за национална или етническа черта. За това и много от аристократите на варварските племена на Балканите са се гърчеели, включително и Симеон I. Те са гледали на това наименование като на титла, ценяли са елинската култура и знания, изучавали са гръцки език. И така, до като не са си създали собствена писменост. Дали войните на Александър са говорели на гръцки помежду си? И пак ние, българите имаме повод да сме горди, защото си въвеждаме наша писменост, а цяла западна Европа ползва латинската писменост на Римската империя!

Коя история четете българската за Гърция или оригинала на гръцки.за дава оценки един българин трябва да чете оригинала на гръцки .впрочем огинално вие идвате от Азия и без писменост.

Уважаеми "Елин", докато аз защитавам в публикацията си Вашият народ от опитващи се да го принизят нищожества - нищожества не поради народност, а по ум, Вие се опитвате да принизите моя. В това и с това заставате с тях - опитите да принизяват народи се полага само на хора с нищожни съвест и разум. Бъркате! Считам, че не там и не с тях е мястото Ви. Елин сте! А сега по заблужденията Ви. Не само нашият народ е пришълец на тези земи от Азия, а и Вашия. Главната и основна част на нашия е дошла тук от Афганистан, имала е там за столица Балк. Гавната и основна част на Вашият е дошла по-рано от Анадола, не е имала тогава една държава, а много и затова не може да е имала една столица. Все сме нашественици - ни силата ни, ни азиатският индоевропейски произход са ни ущърб. Нашата писменост е развитата древна славянска и ние сме дошли тук с нея, а не без нея. В това развитие има принос и Вашата държава и народ за да се разпространи Православието сред славяните. Приносът е в стандартизирането й, а не в създаването й. В това няма ни Ваш, ни Наш ущърб, а общо ни достойнство. Освен, че сме се избивали както повечето съседни народи, сме и работили заедно - както малко от народите по света. Освен помежду си, сме воювали и заедно - срещу кръстоносците (предимно) франки, победили сме ги, а императорът им Балдуин сме пленили - което и до ден днешен не могат да ни простят. Не ни е недъг, нали! Да, полезно е да се знае езика на народ, за да са по-верни оценките на историята му. Но ... историята се създава от народи, пише се от хора за държави и писанията са на много езици. На Елин ли да напомням, че "история" по смисъл е "памет"? За по-вярна оценка е полезен оригинала, но и разбирането за целта на писалия, а и целта на разбиращия. Щом Ваша цел е да принизите Народа МИ - бъркате. Щом Моя цел е да защитя и Моя, и Вашият народ - прав съм. Можем бъдем прави заедно - застанете до мен, вече съм застанал с Вас. С Уважение, Елино...

"Елин" вие идвате от Азия и без писменост. А доколко има древни елини и македонци в днешно време може да се каже? Няма много гробници останали.

Отделен въпрос е чии наследници са съвременните гърци? Защото ние не сме наследници на тракийците по "роднинска линия" а на гърците геномът им съвпада ли с този на "прадедите" им?

Да, съвпада с дедите им от Африка. Суб сахарските им гени и наследствени болести ги издадоха, че гърците са етиопски мангали.

Александър Велики е ...ничий.Тоест, той принадлежи на Света.Глупаво е да се спори,дали е грък или македонец. Защото във вените му течала и тракийска и илирийска кръв.Тогава не е имало такова "животно" - македонец..или грък.Самата Македония е съюз от северноелински, южнотракийски и илирийски племена.Същинските МАКЕДОНИ са предимно планинско племе, затова именно те създават прочутата фаланга на Филип,защото били свирепи воини с голяма издръжливост.Аристокрацията на македоните пък се "гърчеела" - факт.Известно е,че Александър обожавал елинската култура и говорел на гръцки.Но в процеса на завоеванията си, той вече се смятал не само за елин, но и за персиец, бактриец, индиец. Просто любознателният младеж бил погълнат от красотата и многообразието на различни култури и народи.Носел в себе си факела на знанието, факел, запален от Аристотел от Стигира.. Александър винаги гледал отвъд "хоризонта", изпреварвайки мисленето на съвременниците си с векове.Определението "Македонски" се появява в литературата едва през Ренесанса. До тогава, 2 хилядолетия го знаели като Мегалос Александрос, а на изток- Искендер.Апропо....майка му, Олимпиада е била илирийска принцеса, а брат и Александър владеел илирите, когато тя се омъжила за Филип.Така че, и албанците ще имат претенции: ) Най-малкото обаче, днешните македонци нямат нищо общо с древните македони. Александър е героят на древността.Смешно е да си го присвояват тези или онези. Великият пълководец се е смятал за дете на Ойкумене, стремял се да обединява и слива - народи и цивилизации.Затова с него започва не нова епоха, а нова Ера в историята на човечеството.

Накратко, НЯМА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА, КАКТО И НЯМА МАКЕДОНСКИ НАРОД, НАЦИЯ И ЕЗИК ПО ВРЕМЕТО НА ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ И ИМПЕРИЯТА НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. ТОЧКА!!!!!!! Днешните македонци са не къпани българи и са си страхотно заблудени, че имат нещо общо с древното име на А. Македонски и някаква си област наречена по онова време Македония. Само един пример в днешната Дунавска равнина, както се нарича територията и областа на юг от река Дунав и на север от Стара планина, не съществуват в исторически план да са живеели от античноста до сега племена или народи дунавци. Някакво име на област не значи непремено, че там живеят едноимени племена или общност от хора. А от фамилните имена на Ф. и А. Македонски в последствие завоюваните земи от тях започват да се наричат Македония и империята на Александър Велики, забележете никъде не съществува името Македонска империя. Филип и Алексндър Велики Македонски изобщо нямат нищо общо и не принадлежат към племе, народ или нация македонци.

Днешните жители на Вардарска Македония нямат абсолютно нищо общо с въпросните древни македонци. За гърците нещата също са много съмнителни, цяла Северна Гърция е населена с потомци на претопени славяни-християни и мюсюлмани, малко турци, власи, каракачани, както и огромно количество бежанци от Мала Азия, които са с много условен произход. Около самата Атина живее огромно малцинство православни албанци. Цялата тая гмеж едва ли има и 50% елинска кръв. За българите нещата също са доста интересни - много малък % общо с древните българи, най-близки според изследванията сме с "македонците", румънците, "северните гърци", и сравнително далеч от сърби, чехи, поляци, руснаци и пр.

Почти всичко е вярно, с изключение на това за сърбите. От двете страни на границата живеят хора, които са на практика еднакви (не става въпрос само за "западните покрайнини").

Това е времето на Древна Елада и никога не е имало съмнения в това. Макетата искат да се изкарат че са били "независима" държава в Българската държава или в Древна Елада. Е, не са, никога не са имала държава и никога там не са живели "македонци", и по време на Ал.Велики тогава не е бил Македонски, в рамките на Елада пак никой не ги е наричал македонци, тази област дори не се е наричала Македония, гърците и дават това има чак след освобождението от турско робство.Този проф е поредния соросоид платен да прокарва измислени теории

Не е нужно глупака няма да те разбере ЗЛОБАТА ИМ ИДВА В ПОВЕЧЕ ЕЛАДА

Господа, четем: "Филип е надарен пълководец и дипломат, успял да превърне Македон (тоест - античната Македония) от затънтено и изостанало племе в регионална суперсила." Това, което авторите на текста наричат " затънтено и изостанало племе" са спартанците с държавата им Спарта. От това "затънтено и изостанало племе" произлиза великият Аристотел - основател на науката за мисленето "логика"; спартанец е великият Хипас - автор на понятието за "ирационално число". В Спарта - хиляди години преди да има Франция е създадена науката за стопанството "икономика", открити са за човечеството законите й за стойността на основа на търсенето и предлагането, както и заимстваното без позоваване от Маркс понятие "добавена (принадена) стойност." В Спарта преди хиляди години е отречено правилото за самоцелно главенствуване на печалбата - проповядвано от псевдоикономистите днес, но добре наричано от спартанците "хреманистика" или "хрематистика", а по нашему "дрисък". На фона на това "затънтено и изостанало племе" авторите на текста са нищожни. По какво ли, "чудим се язе"...

Протестирам ФРЕНСКАТА преса използва езика на ОМРАЗАТА обявявайки израза ОМРАЗНАТА ПЕРСИЙСКАТА (ИРАНска)империя .Да пробва да каже ОМРАЗНАТА Изрелската Армия нападна Ивица ГАЗА с ракетен обстрел или ОМРАЗНИТЕ мюсилмани се надигнаха с-у Шарли Ебдо вПариж

сашко македонски ...икона на днешните фенове на Истанбулската конвенция !

Абе Тракия зашо не я споменавате!Сякаш не е съшествувала!Ние носим тракийски гени,а траките са тук от пр.н.е.,преди македонците!

Ами македонците са тракийско племе !

Ти носиш не гените на траките, а гените на тъпака! Да не говорим кой е опъвал баба ти!

Мохамед е прозрял , че който се размножава повече , бъдещето е негово ! Затова не дава прекъсване на полов акт и признава за мюсюлмани децата от баща мюсулманин . В частност траките и славяните по сегашните български земи са претопени от по-бързо размножаващите се прабългари, които са дошли откъм Алтай и Китай . Сегашните макета генетично са като болшинството българи , т.е. дошли от майната си и са коренно различни генетично от преобладаващите гърци , поради което е израз на олигофрения да претендират , че са потомци на илирите , живели в тези райони.

Говориш глупости преди2години ШВЕЙЦАРСКИ институт за изследване на Генома прави изследване на Македонското население.Там ясно се вида МНОГО образието от гени на Македонците имаше много влашки днк много северноафриканска(арнаутска и египетско-ромска) голямо сходство с жители на Италия Гърция сръпска(която се оказа че са близки генетично с галите-южна франция и северна италия )И САМО ЕДНА ПЕТА С ТРАКИЙЦИТЕ (Българи) и една пета девномакедонска(малазиатска сирийско-ливанска )

ИСТИНАТА ИЗПЛУВА между редовете ,"гърците не го смятаха за свой",АМИ ПРОСТО ГЪРЧЕЕЩ СЕ ДО БЕЗУМИЕ ...ТРАК /българин/!!!! Мила родна картинка ,защо ли няма българеещи се гърци ,сърби ,албанци ,турци ,румънци ,защо....??????

ТРАК-човек с груб сприхав недодялан чепат характер

ЗА НЕЖНИ ПЕДАЛИ И ДЖЕНДЪЪРИ С РОЗОВИ ГАЩИЧКИ !

Що за въпрос? Чий бил Сашко? Ам чи мой си е бе, син ми е! Аз съм си го отчувал.

твой ама друг път!

Докато не приемем всички , че сме Земляни и не спрем да се дърляме за разни парченца земя ,наречени на този и онзи , няма да се живее добре.

Добре ,но съседите ти не мислят така ....!

Франс прес са много ЗАБЛУДЕНИ !

римляните създават огромна провинция, наречена Македония, която включва части от съвременните държави Албания, Македония и България. " Защо спират до Тук ? какво става после ? Идват Българите и тази провинция Е Българска Векове наред до 20 век !

Обичам България най-много от всичко на света, но повече обичам истината. А тя е, че от 14 века история, 7 сме ги преживяли в робство. Добре, че първото е било гръцко - иначе турците можеха да претендират, че са владяли по-дълго време тези земи и следователно са техни... Апропо, защо до 20 век? Вече е 21, а част от земите все още са български!

Апропо само календарът (5540г) ни е по стар от заявените според теб векове. И какво целиш "любителю" на българите с този двуличен коментар? Най-старата държавност и цивилизация се е съхранила след тези 700г, защото е ИЗВОЮВАЛА СВОБОДАТА СИ и не се е преклонила. Нищо не ние дадено даром!

Прекрасно е, че Македония се връща към македонските си корени. А българчетата кога ще се завърнат към тюркско-османските?

Първо трябва да поработите като прислуга и след няколко века ще ви съобщим ако намерим за необходимо. Свиквай скъпа.

Най-близо до древните македонци сме албанците, тъй като сме потомци на илирите, какъвто е и Александър. Бащата на Александър, Филип II разгромява обединените гръцки армии и така завладява Елада...

Българите, доколкото /макар и отчасти/ са потомци на траките, също имат родство с древните македонци .

Албанците не са местен народ и това най-ясно се вижда от ДНК изследванията. За езика и "азбуката им" да не говорим. Няма как да крадете древна местна история, по всички параграфи сте АУТ.

ТАКА е АЛБАНЦИТЕ са НАЙ-страната и измислена нация кашща-маша .Помюсилмачани славяни сърбо-хървати илирийци от Италия веницианци-италианци които са ги владяли 2века евреи-романьоти отЕпир-Гръцко българи похамеданчани и в края на14 век Албания е ЗАСЕЛЕНА с хиляди испанско-марокански евреи сефариди изгонени от ИспанскияКрал и Португалската Кралица +хиледи османски турци които пък докарали ЧЕРКЕЗИ от днешен Азербайджан който ако отворите древни карти са е казвал АЛБАНИЯ (пограничните Иранско-АЗЕРСКИ земи) от Черкезите е останало СУФИСТКОТО-БЕКТАШКОТО религиозно влияние омешано с древно сефаридски еврейски култове османски турци които са владели Албания и са водили битки с Веницианци и Сърби за това езика им е страна смесица каша от италиански-гръцки илирийски турски черкезки .Антропологичните им черти също са страна ;Тия от Планините Помаци-сърбохървати похамеданчени имат типично хърватско-славянски черти кръгли топчести лица светли коси сини очи високи чела тия в ниските морски зони типични южноиталиански и марокански мавърски черти матови кожи големи черни очи гарванови коси гъсти черни бради

Днешните гърци нямат нищо общо с древните елини! Единственото което е общо - живеят на територията на древна Елада!

Aлександър Македонски-"Bелики" е на Индия!!! Tака показаха последните генетични изледвания, има даже наследници в североизточна Индия в едно туземно племе("братятата" македонци му правиха официален прием и посрещане в Cкопие преди няколко години)!!! Aлександър Македонски-"Bелики" e завоевател и колонизатор, опустошил и опожарил древна Tракия и поробил много Hароди!!! Hа всичкото отгоре е и един от "видовете" джендър-педераст!!!

Според генетични изследвания днешните гърци не са едновремешните елини а са от арабско и евреи т.е. от завладените земи от Македонски и преселили се след смъртта му. ...... Ако гърците бяха славяни нямаше да се карат толкоз за името.

бях в археологическия музей в Солун,с военна делегация,където най-добрата да я нарека екскурзоводка Евгения Кукура,знаеща 8 езика ни обясняваше за историята и археологията в Северна Гърция.Пела,Вергина,която се е казвала Еге/коза/,Дион и др.Тогава тя казваше и се гордееше ,че е македонка,а аз и казах,че Александър не е грък и тя потвърди.Александър Македонски не е грък,но ги е завладял гръцките племена и е приел културата.Прочетете книгата на Якоб Фалмелай...не помная точно "За произхода на днешните гърци",в която пише,че днешните гърци не са ония от древна Елада,коита направо са унищожени.Съвременните гърци са славяни и албанци-прочетете.

Абе, както и да е, и при гърците, и при македонците (колкото и да им се присмиваме), става въпрос за история, датираща още от 400-500 г преди новата ера! За разлика от нас - сбирищина, която даже и не знае от къде точно се е появила по тия места! Сега, по примера на "видяла жабата , че подковават вола, и тя вдигнала крак", някой учени се мъчат да натъманят историята и да ни изкарат тракийци. Някак, по-престижно изглежда, отколкото ниски , кривокраки, монголоидни племена, идващи от не знам си къде!

А ти можеш ли да обясниш, как е възможно нашият език и писменост, култура и религия да са разпространени на обширни територии по северното и западно крайбрежие на Черно море и 2/3 от Балканския полуостров, а Прабългарите да са тюркско-монголски номади, дошли от степите на централна Азия с Аспарух и една шепа"завоеватели"? Как е възможно от хилядолетие да ползваме собствена писменост, но да няма почти никакви запазени книги, да ползваме предимно каменни надписи и чужди архиви за да въстановяваме собствената си история? Та дори и единствения екземпляр на "История славянобългарска" е намерен някъде в Русия! Не виждате ли, че и в момента Дойче зеле и подобни изцяло отричат и заличават доказателства за нашата история и ни изкарват монголци, тюрки, цигани и всякакви други?

Не може хиляди години след Александър сега албанци и славяни зорлем да се наричат македонци. Нито са такива, нито говорят езика, нито имат културата и наследството. Македония е част от миналото, а Скопие е една от многото бивши провинции. Няма как да се възстанови старата държава Македония. Всякакви опити в тази насока са израз на чалга мислене, псевдо. Затова е този кич в Скопие, докато гърците са съхранили като музейни експонати останките от Македония в Пела и Вергина (основно). Нашата селска мутра пък се опита и кинти да прави в тази чалга бъркотия.

честно казано съм изключително учуден, че на гърчолята им трябваха почти 30 години да се усетят накъде отиват нещата.. Нищо - сега ще излезнат някои исторически истини и Захарова пак ще трябва да се оправдава. Оня луд сърбин националист - също.

историята е мътна работа и винаги можеш да намериш доводи за и против някого. например нашия цар Борис 1-ви, който за едни е светия, аа за избитите болярски родове е бил тиранин, кръволок и (ако мога да ползвам съвременната терминология) подтисник на верска и етническа основа.

например батенберг уж обединителят на България при Съединението а русофилите го изгониха

точно. най-накрая и ти да разбереш нещо.

Ами той е Александър Македонски - а не Алексис Гръцки !

Чел ли си малко история .....тъпо драскаш.

Обясни ми бе Диди. А ти знаеш ли, че гърците си присвояват историята за всичко - заградят един квадратен метър и казват "Тук се изпика Александър Македонски"

той е александър велики, а не македонски, я дай някая стара книга къде е Македонски, навсякде е Велики..

ЗАРАДИ МЕСОТО ! ВЯРНО ЛИ Е, ИЛИ НЕ !!!

След като дълги години македонците крадяха нашата история сега им дойде ред да попаднат на нашето положение и да гледат как гърците искат да откраднат тяхната история като я присвоят безобразно. На река Места има един лъв с една гробница, която гърците веднага след отварянето запечатали и скрили, защото се вижда, че гърците нямат история, а Александър ги е нагазил и то не като грък. Нищо, че е ученик на Аристотел...И понеже сега им е дървено искат да ограбят македонската история като присвоят Александър за свой. И без това Пела е на гръцка територия...а на територията на днешна Македония нищо от империята на Александър не е останало. Самият Александър е живял във Вавилон и е отебал Балканите като тук само е погребан.

Пела е на гръцка територия, само дето Македонски премества столицата във Вергина. Чувал ли си за "звездата на Вергина" ? А глупостите които си написал/а не ги афиширай че се излагаш

истината е че понеже гърците и македонците нямат история се опитват да прилапат истичната история гърция се създава чак през 19 век а македония дори по-късно сега ще се сбият за древна история филип и александър не са направили гърция а македония но това са древни хора съвсем различни нещастни комплексари

* античната история

Прекалено си тъп...!!!

Географската област Македония принадлежи на гърци и македонци... ние сме били дошли по -късно... и ни нема у техната схема.

Е па те африканците/ гърци са баш най-древния народ в Европа и затова сега си канят братята и сестрите на гости.

Хаха, сетили се либерастите французи, неоромантици, да се върнат към гръцките извори, и заради измамните одисейчета, заради които олигавиха своята история, култура, мода, а в последните 20 години и своите финанси, след като нагушиха Гърция с 500 милиарда евро, напълно невъзвръщаеми!!! А точно в гръцките извори си е написано, че Александър е "тиранинът на Елада" и полисът Тива се съюзява и подчинява на персийския цар, за да може да се освободят от тиранина. Но той ги избива всички! Какъв грък е Александър?! - никакав! И трябва много точчно да се отбележи, нещо което и самите македонци не са разбрали - че Александър е "Велики" за гърците, които искат да се прославят чрез него, но той е "Македонски" за македонците, които трябва да пазят своята история в етнически смисъл. Но както става все по-известно, македонците и страната Македан (Македон) са български по произход и название, ставайки известни като такива при второто завладяване на Балканите от Източноевропейските българи на Билиш някъде по средата на ІІ хилядолетие пр.н.е.! Първото е 3 хилядолетия преди това. А още преди тях тук са си били автохтонните български племена, които един Господ знае, как са се самоназовавали, но най-разпространеното име запазило с оттогава е "траки"!

...."независимо, че гърци и македонци говорят един и същи език и почитат едни и същи богове." Нещо не се връзва между древните македонци и днешните македонци??? Все едно да почна да твърдя ,че Спартак е българин

Спартак е българин, но на теб и на всеки каун, учил по нашите учебници история, която е фалшифицирана от 200 години, ще се стори така. Спратак носи същия корен в името си както Аспарух. Траките са древни българи, но на нас ни втълпяват, че историята на българите започва през 681 г. с хан Асапарух?! А това е огромна измама!

Ти си българския вариант на "едно маке".

Да кажеш, че турците имат нещо общо с троянците и фригийците или, че днешните египтяни имат нещо общо със строителите на пирамидите.

Не е доказано, че древните македонци са говорили гръцки, вярно е, че аристокрацията е предпочитала да говори на гръцки, защото тогава е бил езикът на науката, литературата и образованието.

Така е, гръцкият език тогава се е възприемал като днес английския. Него са го ползвали, или като международен език за общуване, или като дипломатически, както и езика, който са изучавали в елинските училища и "академии". Тарките като древни българи са били билингва, говорили са двата оформени на Балканите езици от древните българи - Трек-български или тракийски, баща на тюркските езици, и агилски - праславянски. Древногръцкият е спадал към агилския , но са се отделили на по-ранен етап. Предполагам, че ви говоря за съвсем непознати неща, и вие може да ме определите с нецензурни категории. Но това ви е нивото и познанието, чао. И по-добре спрете да спорите.

днешните жители на скопие и околностите нямат НИЩО ОБЩО с македонците, съградили елинистичния свят

Те и гърците нямат общо с най-древната култура в Европа, ама не пречи пропагандата да върви.

To и ние бяхме уж татаро-славяни, ама се оказа, че 40% от ДНК-то на българите е още от преди тракийските племена-държави. Александър е БЪЛГАРИН! Даже Пловдив е носил името на баща му.

статия че има македонски народ в ония времена? Избихте рибата.

Ако МакедонСКИ му беше фамилното име -ясна работата. 100% люто маке от Вардаро.