3 сценария срещу липсата на работна ръка

Активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на тези сънародници, които в момента работят в чужбина и привличане на чужди работници.

Обратно в новината

Коментари - 3 сценария срещу липсата на работна ръка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние сценариите ги знаем, ами я да видим осъществяването ...

млади българи, намерете държава, в която след 20 години ще имате нещо, а няма да останете на същото положение, защото от всякъде ви ограбват и отгоре на всичко гологлавци, като тоя, ви дават акъл

Щеше да е смешка, ако не е гротеска. Първо управлението на тази държава изгони децата ни, а сега иска да ги връща - само че както народът е казал - късно е либе за китка. Може и да се върнат някои, но по-важният въпрос е защо ще го направят. Болшинството от тях няма да то направят и защо да го правят даже като се пенсионират - да се върнат в най-бедната, корумпирана и за съжаление вече и една от страните в Европа с най-мръсна околна среда, поне за въздуха вече е доказано и не се крие.

"Освен ... зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. "Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране", добави вицепремиерът. " Господинът "забравя" да добави "и спазване на законите от правителството и парламента", а по стар навик набляга на "усвояването", опс. финансирането! И решаване на проблемите от страна на държавата го Няма!

Господа Властници и бие новоизлюпени псевдо бизнесмени, Опитвате се отново и отново да залагате капана и с трици маймуни да ловите.... Да Ама НЕ..... Маймуните от тази територия вече ги няма!!!! Отдавна избягаха, там , където се чувстват НОРМАЛНИ ХОРА. Даже и в Африка е по-добре отколкото в бойковата територйика. Остана ви само крайно негодният избирателен електорат, на който плащате само за изборите...а сега роните крокодилски сълзи, че нямате работна ръка.... Даже и циганите вече бягат от вас... Успех в доубиването на БЪЛГАРИЯ!!!

А какви сценарии имаме за поумняване на работодателите и преобразуването им в неалчни и разумно инвестиращи бизнесмени?

Ако имаше работа, хората нямаше да си оставят семействата и да бачкерят по чужбините.

Изобщо не съм сигурен, че има липса на работна ръка, по-скоро има липса на нормална работа.

Има нормална работа, но липсват нормални условия за работа.

Липсва нормална работа или нормални хора за работа? Пълно е с психопати, колкото и да платиш все тая...

Заплащането чичо, там е заровено кучето като за начало, веднага след това нормални пенсии и нормална социална система...нищо сложно , ама пусти пари в тая пуста ченгеджийница ви изядоха ушите и сега няма кой да ви работи за жълти стотинки ...дааа.

А аз като прост човек се сещам само за един сценарий, за който гарантирам 100% успех - приравнете заплатите към европейските и за една седмица въпроса с безработицата ще се реши.

Може, с албанските! :))

А как да приравним недоразвитите селски мозъци към средноевропейските? Все още няма измислена технология за преливане на мозък. Кой ще ги дава тия европейски заплати? Хайде ти да дадеш пример и да почнеш да ги даваш?

Ти наистина си прост,щом не се сещаш,че няма такова понятие като "приравняване" на доходи.Как изглежда в кратуната ти "приравняване" на икономиките на Германия,Англия,Франция с тази на България? Като 1+1 равно на 2 и хоп високите заплати ,как никой освен теб не се сети досега?!

България загива Единственото спасение е да поискаме нов план Маршал от ЕС А също така ипилитически борд то е от ЕС да ни назначат политици Не направим ли това ще загубим българската държавност

Колко умно говорим, а колко глупаво живеем! Пазарът е отворен, всеки може да излезе и да търси това което мисли, че заслужава!!!

Да така е и много от нас го направиха, това е и причината да има липса на работна ръка в БГ. Става въпрос за това, как да се завърнат избягалите - предложения?

Фирма търси спешно за назначение хигиенист с месечна заплата 350 лв. Режим на работа - цял работен ден с осигуряване на половин работен ден. Изисквания към кандидатите за длъжността: Възраст до 23 години; образование - висше; трудов стаж по специалността - най-малко 5 години; да владее поне два чужди езика. Семейните с деца са с предимство. Записването за интервю става при секретарката на Дончев.

МоА са фана! Владеам цигански, турски диалект и малко български. Умем уличния алъш вериш и т'ва а повече от едно вишо, щото вишото на нищо ги не учат сега. Семеен с 6 чавета, половината мои, другите на жената и едно общо. :))

Нашата фирма търси двама хигиенисти на 7-часов работен ден, със заплата 650лв.чиста сума ,плюс осигуровките,безплатен транспорт и обяд.Образование -основно!! И кандидати няма.

Как ще има, като такива са на доходно турне в чужбина. Знаеш ли колко по 650 може да измъкнат само с едно движение на ръката?

Трите необходими сценария...........1. Бъдеще без ГЕРБ........2. Всички виновници в затвора с доживотни........3. Вдигане на жизненият стандарт и уеднаквяване на доходите ни с европейските. ...........3.НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!!!!!

Българската политика се основава на: Планове, сценарии, декларации, конвенции, конференции и обещания, как след триста години всичко ще е наред в държавата!

И като как тоя плешив кестен възнамерява да използва наличния жилищен фонд? Нещо е много неясен в това отношение.

Докато не се приеме отписване на измамно, престъпно раздадените невъзвращаемите заеми и докато заемите с обезпечение не се ограничават от обезпечението , ще има мнооого вечни безработни! Лихварите създадоха безработните!

Аз не знам, с такива управници, и техните дълбокомислени простоии, как не ни се смеят в цивилизованите страни...Оня ден ги слушам, КАТ имали несъбрани 70 млн.лева. Ами ще имате, уважаеми, след като не знаете как да си ги съберете...В цивилизована Германия, за да имаш застраховка, трябва да имаш открита сметка с някакъв минимум, и като ти пляснат една глоба от 100 евро примерно, хората си ги дърпат оттам... А и не виждам откъде ще дойде работната ръка и какво ще прави. И сега има работна ръка, ама си цъка по телефоните и гледа реалитита. Продължавайте с тая лайнарщина - медии/образование/заплащане, пък после мислете стратегии. Бездарници. Идете в Япония да видите хората как обучават децата си, в труд и НЕ-агресия, без да се занимават с конвенции и простотии.

и какво от това ???

жадни ходим... На български граждани няма да предложат преквалификацията и достойна заплата, но ще докарат всякаква сган откъде ли не, която нито знае езика, нито тачи българските традиции и зорлем ще ги карат нещо там да шават... Българоубийци, народоотстъпници!!!!

''Щом и циганите започнат да бягат от едно село , то селото се закрива'' . Явно трябва да закриваме и държавата . В България не искат да остават и бежанците , българи и роми напуснаха държавата , а Томи е сътворил , ЧАК ТРИ СЦЕНАРИЯ

Досега, Т.Дончев го приемах като умен и разсъдлив човек. Но след това изказване . . . . .

Пич има начин да привлечете дори и квалифицирана работна ръка. Просто почнете да плащате на квалифицираните инженери и работници поне 50% от това, което биха взимали на запад, успокоите цените на стоките, защото в момента цените на някои храни са дори по-високи отколкото в Западна Европа. Нооо, българкият бизнес не иска да си плаща, той иска да трупа и да трупа без да плаща. Та каквито бизнесмените, толкова и работниците им. Скоро всички ще избягат от страната, дори и циганите защото няма да има от кого да крадат. Ще останете управници без поданици.

Томенце,а кой е виновен,че в тази кочина има около милион НЛО-та,които само ядат,серат и се...таковат,за сметка на останалите ненормалници,които работят и плащат(все още данъци)в нея като повечето получават пари от държавата(?!?),под една или друга форма,за да паразитират???

Отново само думи и добри пожелания, без реална конкретна стратегия. Пример: Привличаме 200 000 безработни - тези ТРАЙНО безработни, след като нямат трудови навици, единствения път е да се намери начин да ги придобият - без никакви социални помощи, ако не извършват общественополезен труд - могат да почистват градинки и метат улици, вместо общината да плаща на фирми. Ето пример за реална стратегия, нещо което да се приложи веднага и да работи. Стига стихоплетстване Дончев !

Знаеш какво е к.п.д. -то на почистващи цигани. 5%, защото 20 циганки гледат, а една мете.

дебелите госпожи-бригадирки от общината да дават задачи, време и да се размърдат да контролират, а не да си отглеждата само трибуквието!

С тези заплати успех! За справка един софтуерен инженер в България взима от 1000-6000лв. В другите държави - от 2500 евро до 16000 евро. Някакви си от 10 - 32 пъти. В същото време образованието се покрива от всеки самостоятелно. Това са пари за техника, учебници, курсове. И това е постоянно, защото една технология днес е актуална, утре я няма. Техниката остарява. В същото време техниката, учениците струват навсякъде еднакво по света. А също и времето, което е необходимо да се обучи един иженер. После защо никой не иска да работи за пишман бизнесмен в България.

Бизнесмените станаха много, станаха много алчни и затова няма работна ръка и няма работа която заслужава да се върши. Бизнесмените не правят пирони както в България, а правят осички за часовници от този материал, на цена 20-30 пъти по-висока.

Заплащането е на първо място. Заплата за висококвалифициран експерт с дългогодишен опит като държавен служител 865 лева е цинизъм. Невежите и негодни за работа протежета с по-високо заплащане защо не ги активирате - нали така или иначе им плащате? Тук временно се връщат джебчийките и някои проститутки - успял българин с униженията ли ещ го пвилечете или с нищожната заплата, или с мъчителното пътуване с градския транспорт - всекидневно перодолявам 13 километра от бистрица до кв.Гео Милев за 90 минути с три превозни средства в едната посока. На ръководните длъжности нали уредихте несретни послушковци - защо не ги кативирате те да работят? Защо са ви квалифицирани кадри - нали години наред постоянно звучеше "От тебе не искам акъл, ако имаше акъл, щеше да си милионер като мене" Хайде умните милионери да си решат проблема.Защо не активират любовниците си да работят - изливат затях луди пари? И братовчедите, и човека на онзи депутат - нали ги храните - защо не ви вършат работа? кога осъзнахте проблема? Нали години наред не допускахте на работа хора над 35 години - какво стана с младите, дързновени, знанещи и необременени кадри - защо ви напуснаха и те? Трябвало детски градини и училища - нали ги затворихте! Това са резултатите от хищническото нашествие на новоизлюпения национален капитал.

Браво за коментара ++++++++++++++++++

Супер Томи джендър гейбераст от ДРИС тийма на ОПГ ГРОП.

Този тиквеник,както и всички други,които са на ръководни позиции в тази кочина нали не си мислят,че чужденците,които домъкнат тук(евентуално)ще им работят за...без пари?!? П.С.Искам да попитам господина от снимката,какво би работил,ако един ден го отбият от цицката,от която в момента суче???

lol, нека оставим г-н Дончев да продължи да халюцинира... хахаха, оправи ми настроението за целия ден със "сценариите", lol

Вие, господа управници, сте идиоти! Сценария при който българи се връщат в тая кочина, която наричаме "държава", е само във вашите празни глави! Защо не прочетох спешни мерки по образователната и пенсионната система, по нормализиране на бизнеса и ивестициите? Защото качественото образование, достойното заплащане и нормални условия на живот и труд допринасят за оставането на хората тук, и желанието им именно тук да работят и живеят. Какъв внос на работна ръка, какви 5 лева? Това са временни решения, искам да ви видя как мислите дългосрочно, уважаеми господа.

Не трябва да се работи, т.е. поддържа паразитната държава. Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Чисто технически, в държава с Валутен Борд няма как да се увеличат адекватно заплатите на хората. Защото ако 4 000 000 човека вземат примерно средна заплата по 1500 лв. месец, това прави 6 милиарда лв. месечно само за заплати, ако след два месеца средните заплати станат по 3000 лв, това прави само за заплати 12 млрд. лв. на месец, по 4500 лв заплати = 18 млрд. месец и т.н. А България е под ботуша на МВФ и СБ, които казват - ще имате толкова лева в обръщение, колкото резерви в западни банки имате - примерно приблизително 5 млрд. евро резерви са около 10 млрд. лева в обръщение!

гърците как са под борд, под няколко ужасни заема и адски кредити, ама нямат пенсиите по 100 евро???

"Три сценария за преодоляване на кризата с липсата на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев..." И сто и три сценария да предложи Дончев, все ще е тая. Щото народът е казал: "Откакто се обърне колата, пътища много."Ѝ

Когато завърших висшето си образование през 1997 г. затвориха всички предприятия в моята област. До ден днешен нямам един ден работа по специалността, за което съжалявам.

Характерно за България е, че всеки се занимава с това, за което не е учил. Характерно за инженерите е, че те се справят навсякъде. Това ти го казва инженер, завършил през 1977 г.

"Характерно за инженерите е, че те се справят навсякъде." Това обаче не се отнася за пожарникар-инженерите.

се гаврихте със всички инженерни кадри на България...те се принудиха да продават по пазарите кртофи за да оцелеят. Имах такива познати.... След това налазиха гръцките фирми които ползваха способни и знаещи инженери за технически длъжности за средно образование,за високо специализирана работа и дори за проектиране.....Всичко трябваше да могат..изкараха им душата... Никой вече не желаеше да учи инженерни науки...защото са тежки и неблагодарни...за работа. На ви сега юристи и икономисти,мениджъри калинки...оправяйте се....

Тежка била системата?! Ами ти за какво си назначен? За да се разхождаш ли? Колко години вече си министър ?

Нито един от тези 3 начина няма да свърши работа! Трябва коренно нова политика в цялата държава! Тази нова политика обаче няма как да бъде въведена от сегашната шайка мафиоти от БСП-ГЕРБ-ДПС! От 1989 г виждаме един постоянен процес, който никой дори малко не се опитва да спре! Пълна разруха! Догодина по това време ще сме с 50000 по-малко и пак ще констатираме само! Никой нищо бе прави! Няма лекари и мед.сестри, няма работници, няма шофьори, няма новородени, няма полицаи, няма дори сервитьори и спасители по морето, няма живот! Трябва жизненият стандарт да се вдигне, но как да стане, като тези от които зависи да стане това гледат как само да откраднат за себе си и да прецакат системата!

Бюрата по труда умишлено пращат образованите хора на неподходящи работни места или на неподходящи курсове. НО на по привлекателните работни места отиват връзкарите пък дори и неграмотни роми да са те.

Защо ли имам усещането, че се започва активация и мотивация по заселване на емигранти и то не българи. Това правителство вече не работи за България а за чужденци. Те точно това искат. Уж българи, ще извъртят закона и ще заправят каквото си искат. Не ми се е случвало, но в момента когато това правителство си отиде, ще се радвам искрено.

Кой ще дойде тук да работи за тези мизерни заплати.

Това е най-лесния начин от изброените. Европа работи за нас. Пренаселването и с туземци ужасява българите, които се трепят, за да хрантутят туземците. Освен това туземците не искат и да чуят за България.

Всички управници от 1989г., до днес , В ЗАТВОРА ! Те доведоха България , до : ''НАЙ-БЕДНАТА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ''.

И тези от преди това не ги подценявайте, и те дадоха своя принос в унищожаването на Родината!

Дори те са по-виновните !!!

Когато земетресение срути до основи една сграда, а на строителите, които ще я възстановяват им дадете празен портфейл, резултатът ще бъде същия. Комунягите (БКП/БСП/КПСС) съсипаха ВСИЧКИ държави, в които имаше "развит социализъм", а парите събирани от данъци и пенсии, ги изнесоха в чужбина (по свои сметки, предимно в Австрия и офшорните зони) или ги раздадоха с куфарчета на "свои хора". И ако някой ще се опита да ме опонира, нека ми даде пример за държава, в която е имало комунизъм и е добре като стандарт на живот!!! И не ми давайте Китай за пример, защото все още китайците мигрират към Западна Европа и САЩ !!! Комунизмът е като рак, който в 99% от случаите води до смърт, а в останалия 1% лечението е твърде дълго и прекалено скъпо. И Маргарет Тачър да беше управлявала по време на целия преход, нещата нямаше да са по-добри, защото тя не може да промени мисленето на хората, което им е насадено от червените боклуци.

Чехия, Унгария, Словакия, Словения, прибалтийските също съм чувал, че са ок. А к'вото и да говориш за Китай, в момента там има всичко, ако искаш да работиш и се вълнуваш от иновациите в областта си, каквто и да е инженерно в целия спектър, там е мястото. Иначе комунизма ще дойде, няма да се плашиш с автоматизацията на производството и изкуствените интелекти или комунизъм или край на човечеството или да останат най-много 100 000 Илон Мъскове, който ще притежават АI-та и роботи.....

its

Търсим нежни мъже за джендърмерия.

или по-точно се прави, че не разбира: докато квалифицираният български работник не получи достойно заплащане и подобаващо отношение от работодателя ще работи в чужбина. Това е истината. Той вече не е роб. "Достойно" - не както го разбира новоизлюпеният "капиталист"("инвеститор") Сульо Ганев от с. Г. Нанадолнище и "подобаващо" - така както плащат за същия труд на запад. Иначе ще подсмърча, ще поглежда завистливо к'во се случва на запад и ще търси начин да внесе "работници" от Габон.

Спрете "теча" и давайте паспорти ,а не си правете оглушки !

А паспорти взимат от нас само тия дето мислят да продължат към Западна Европа.....

То "теч" се спира с акъл и добронамерена грижа за народа, а не с лакомия и продажност.

Във Варна също няма работа !

Ще вигна заплатата на чистачката на 2500. Специалистите отиват на 5000. Мениджърите на 10 000. ..само се чудя кой ще ми купува продукцията на петорни цени.. Ама на Ганьо акълът му е до там - да му дават повече пари, пък че всичко ще е пропорционално по-скъпо му е извън въображението. То затова се тези въздишки по БСП - направиха ни милионери всички, не като сега! Взимах 800 000 лева заплата, ей!

С първата част съм съгласен, да. Заплатите много зависят от производителността на служителите, но също и от модерността на използваните машини, както и от условията за търговия/бизнес. Когато отвсякъде те скъсат от проверки и чакат подкуп, нямаш избор - или вдигаш цените, или намаляш заплатите. Такива високи заплати неминуемо ще оскъпят продукцията в пъти за дребните и средни търговци или ще ги докарат до фалит, това не може да проумее класическият ганьовец, който надига чашката.

Нашите проверки са нищо. Отидете в Германия и вижте там как е. Правихме една линия за Германия. Документацията едва се събра в баничарка. Месечните проверки са зловещи и за нарушение глобите започват от 100К. На трето нарушение те затварят. Това, ако е в България, няма да остане един работещ магазин, за заводи да не говорим.

Ама да не смяташ и печалбата да си вдигнеш петорно? Е тогава няма как да си продадеш продукцията.

Ми како, точно обратното е в момента положението, като изключим един сектор. Примерно моите доходи преди 3-4 години ми стигаха за доста неща, да не изброявам, в момента със същия доход понеже не се е променил започвам да изпитвам трудности. Обаче вярвам, че тъй като вървят нагоре цените съвсем скоро и аз ще мога да си позволя да искам повече за услугите си.....

Целият проблем е,че цените се вдигнаха 50 пъти,а заплатите не помръднаха!!!! Защо не помръднаха заплатите,след като цените отидоха в космоса???? Защо бг робовладелецът си купува луксозни коли,строи хотели,къщи,купува апартаменти,ходи по екзотични почивки,харчи по к*рви и вечеря по заведения за луди пари и накрая все реве,че пари за заплати няма,за нови машини няма,за инвестиране във фирмата му няма?!?!?!? Е тук е проблемът!!!!

Всичките причини , са в Бг-политиците и управниците , ТЕ НАТИРИХА 3 МИЛИОНА МЛАДИ КАДРИ В ЧУЖБИНА .